of 58952 LinkedIn

Standaarden zijn geweldig!

Standaarden. Je hebt er die zorgen dat je fiets blijft staan, maar dat soort standaarden bedoel ik niet. Dankzij de standaarden waar ik het over heb, passen schroeven uit de bouwmarkt altijd, kunnen bouwbedrijven sneller bouwen, rollen er auto’s van de lopende band én praten IT-systemen probleemloos met elkaar.

Misschien kent u het wel: uw maatwerkkoppeling werkt prima. Maar dan komt er een upgrade of u vervangt een component. En: koppeling stuk! Waarna verschillende partijen aanpassingen moeten doen om alles weer aan de praat te krijgen. En u bent veel tijd kwijt voordat de koppeling weer op het oude niveau is. Erg onhandig natuurlijk.

Het gebruik van standaarden had dit probleem voorkomen: wanneer alle betrokken partijen dezelfde standaard ondersteunen, wordt koppelen een stuk transparanter en efficiënter. Meer een kwestie van de systemen even schakelen. Centric omarmt dan ook de standaarden waarmee gemeenten hun systemen aan elkaar verbinden.


Brabants Historisch Informatie Centrum

Om te voorkomen dat een standaard een papieren tijger wordt, werkt Centric samen met gemeenten en ketenpartners om te zorgen dat een standaard uitwisselformaat ook direct in de praktijk werkt. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen de gemeente Meierijstad, het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en Centric voor een zogeheten TMLO-export.

TMLO staat voor Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheid. Dit is een functioneel en technisch model waarmee een gemeente zaken overdraagt naar een eDepot. Dit model zorgt dat de gemeente haar taak voor goede archiefvorming op een overzichtelijke manier kan overdragen. Een heldere standaard waarmee de kwaliteit van de informatie behouden blijft.

Met de drie partijen hebben we de mapping voor de metadata afgesproken. Na vijf weken kwam Centric met een testbestand voor het BHIC. Wat bleek? Inderdaad, dankzij het gebruik van een standaard én de afstemming met ketenpartners: direct goed! Op aanwijzing van het BHIC heeft Centric nog een paar details bijgeschaafd om de koppeling te perfectioneren, maar dat was het dan ook.


‘Vlekkeloze import in het e-depot’

Jean-Luc Rouvroye van BHIC over de samenwerking: “De gemeente Meierijstad heeft in de aanbesteding van het zaaksysteem als eis opgenomen dat er moest worden aangesloten op het e-depot van het BHIC. Het BHIC hanteert de ‘voorwaarden export’ van het Nationaal Archief. Centric heeft de export conform die voorwaarden aangeleverd, waardoor de import in het e-depot vlekkeloos verliep. Wij hebben alleen enkele suggesties ter verbetering van de metadata gedaan. Het mooie van deze export is dat zowel voor de gemeente als voor de archiefdienst geen aanvullende acties meer nodig zijn om afgehandelde zaken op te nemen in het e-depot.”

Zo kan het dus ook! Met goede informatiestandaarden zijn zelfs uitgebreide koppelingen in slechts enkele weken te realiseren. U merkt het: van fietsen tot gemeentelijke procesapplicaties, standaarden houden alles overeind.


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

 

Antwerpseweg 8, 2803 PB Gouda 

0182 - 34 57 01 

info.pss@centric.eu

www.centric.eu/overheid

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers