of 60249 LinkedIn

Risicobeheersing maatwerksoftware. Nieuwe praktijkrichtlijn

Centric Reageer
Zowel makers als gebruikers van maatwerksoftware hebben baat bij veilige en robuuste software. De praktijkrichtlijn NPR 5326 ‘Kwaliteitsborging maatwerksoftwareontwikkeling en -onderhoud’, mede ontworpen door Centric, helpt de risico’s te beheersen.

ICT-projecten kennen veel risico’s en kampen soms met vertraging, budgetoverschrijdingen of onvoldoende kwaliteit. Bij de ontwikkeling van maatwerksoftware komen vanwege de omvang en complexiteit vaak nog extra risico’s kijken.

 

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 5326 is ontworpen om die risico’s in kaart brengen en geeft maatregelen om die risico’s te beheersen tijdens het ontwikkeltraject en daarna. Onder andere ICTU, Logius, KPMG, Philips en Centric hebben bijgedragen aan de richtlijn, die op 31 oktober is gepubliceerd.


Zekerheid tijdens de hele levenscyclus van de software

De beheersmaatregelen in de NPR zijn een startpunt voor het borgen van de kwaliteit van maatwerksoftwareontwikkeling. De NPR geldt voor de gehele levenscyclus van de op maat gemaakte software, van ontwerp en ontwikkeling tot beheer en onderhoud. De praktijkrichtlijn is vrij beschikbaar.

De praktijkrichtlijn is zowel van belang voor de opdrachtgevers en de opdrachtnemers van de softwareontwikkeling als voor de eindgebruikers en de beheerders.


NEN-normen en standaarden

De NPR 5326 is een initiatief van de NEN-commissie ´Software en systems engineering´. Deze groep experts houdt zich bezig met normen voor het ontwikkelen en onderhouden van software voor producten en systemen.

 

Contact

Leen Blom, Manager Research & Development

+31 182 34 50 00 / leen.blom@centric.eu

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

 

Antwerpseweg 8, 2803 PB Gouda 

0182 - 34 57 01 

info.pss@centric.eu

www.centric.eu/overheid

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers