of 63606 LinkedIn

Geen diploma, wel talent? Zo kom je aan het werk!

Wat als je maar niet aan de slag komt vanwege dat gat in je cv? Of vanwege een mentale of fysieke beperking die je van een reguliere baan weerhoudt? Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen en kunnen zich heus nuttig maken, alleen is het vinden van passend werk voor hen lastiger. Nou, wás lastiger. Want er is een oplossing voorhanden die de kloof overbrugt.

Het is een merkwaardige tegenstelling de huidige krappe arbeidsmarkt: aan de ene kant lastig bemiddelbare kandidaten die aan de slag willen, aan de andere kant werkgevers die staan te springen om enthousiaste arbeidskrachten. In de praktijk blijkt het tot nu toe echter lastig om werkzoekenden en vacatures te matchen. Hoe breng je beide partijen bij elkaar?


Perspectief op Werk

Gelukkig erkent ook onze overheid zowel de urgentie van de krappe arbeidsmarkt als het belang van actief meedoen in de samenleving: in het Sociaal Akkoord van april 2013 hebben werkgevers, vakbonden en de overheid afspraken gemaakt over het creëren van extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. In aanvulling daarop hebben gemeenten, werkgevers, UWV en het Rijk eind vorig jaar de Intentieverklaring ‘Perspectief op Werk’ opgesteld. De speerpunten: het bevorderen van de kans op regulier werk en actieve deelname aan de maatschappij.

 

Het kabinet onderschrijft dat de arbeidsmarkt op dit moment wel een extra impuls kan gebruiken en heeft op Prinsjesdag de daad bij het woord gevoegd, met 35 miljoen euro extra voor de komende jaren. Concreet is er dit jaar per regio één miljoen beschikbaar. Bij goede resultaten geldt datzelfde voor 2020. Dat biedt mogelijkheden!


Talentmatch: matchen op competenties

De grootste hobbel op de weg: mensen met een arbeidsbeperking beschikken vaak niet over het gedroomde cv vol diploma’s, referenties en relevante werkervaring. Zolang we daarop selecteren blijft deze groep dus buiten de boot vallen. Kortom, om succesvol te bemiddelen moeten we ruimer denken over het matchen van kandidaat en vacature. Een hernieuwde blik is nodig: vergeet dat diploma, en match in plaats daarvan op basis van competenties en talenten.

 

Dat begint bij het in het kaart brengen van talenten en vaardigheden die matchen met de beschikbare vacatures. De klantmanager Werk is daarbij de spin in het web. Om arbeidsmarktregio’s hierbij te ondersteunen is er de Talentmatch: een arbeidsmarktplatform voor cliënten en werkgevers in uw regio, gericht op de doelgroep die met tijdelijke of permanente ondersteuning bemiddelbaar is. Talentmatch biedt de instrumenten en aanpak om 'Perspectief op Werk' tot een succes te maken en is daarmee een mooie aanvulling op onze oplossingen voor het sociaal domein.

 

Dat werkt zo: cliënten maken zelf online hun profiel aan en doen een talent-analyse. Vervolgens kunnen ze direct zoeken in speciaal voor hen geselecteerde vacatures. Werkgevers kunnen op hun beurt zelf vacatures plaatsen en anoniem filteren op competenties, op zoek naar de ideale match. Uniek aan de Talentmatch – een samenwerking tussen Centric en Matchcare – is dat het platform vacatures put uit meerdere bronnen waaronder: Werk.nl (UWV) en Indeed en Monsterboard. Hoe vollediger het aanbod, hoe groter de kans op een geslaagde match.


Centric en Matchcare

Om de Talentmatch mogelijk te maken hebben Centric en Matchcare de handen in een geslagen door de module Talentmatch binnen de Suite4Werk en Inkomen te integreren via het koppelvlak SZeebra. Op dit moment gebruiken 195 gemeenten en werkorganisaties Key2Participatie – onderdeel van de Suites voor het Sociaal Domein – voor de uitvoering van de Participatiewet. De Talentmatch biedt extra ondersteuning aan de al bestaande initiatieven binnen uw regio. Bent u benieuwd hoe de Talentmatch uw ook inwoners weer aan het werk helpt? Stuur me een bericht!

 

Afbeelding

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

 

Antwerpseweg 8, 2803 PB Gouda 

0182 - 34 57 01 

pss.marketing@centric.eu

www.centric.eu/overheid

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers