of 61819 LinkedIn

Een korte BAG-update

Bent u betrokken bij de BAG in uw gemeente? Nu we zo’n anderhalf jaar in beheer zijn met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), zijn er enkele ontwikkelingen waar ik het graag even met u over wil hebben. Zo heeft het Kadaster recentelijk een nieuwe conceptversie van het Processenhandboek BAG geplaatst op Kadaster.nl. De beschrijving van de voorgeschreven ‘gebeurtenissen’ in de BAG is daarmee weer helemaal actueel.

Er zijn de nodige, soms kleine, gebeurtenissen toegevoegd. Zo zijn objecten in onderzoek plaatsen (BAG-IO) en het onderzoek afronden (BAG-OA) nu als gebeurtenis opgenomen. Uw BAG-beheerder plaatst een object in onderzoek op het moment dat u een terugmelding van een interne of externe afnemer hebt ontvangen. U zult dan een onderzoek moeten uitvoeren naar de juistheid van het betreffende gegeven.

 

Ondanks de nieuw toegevoegde gebeurtenissen is het processenhandboek BAG echter ‘nooit uitputtend’. Daarmee geven de makers van het handboek aan dat niet alle gebeurtenissen die u in de praktijk van de BAG kunt tegenkomen, ook daadwerkelijk beschreven zijn. Onze BAG-applicatie biedt daarom de mogelijkheid ook mutaties toe te staan die niet in het handboek zijn opgenomen.

Ik kan me bovendien voorstellen dat u als bronhouder van de BAG de vrijheid wil hebben om zelf aan te geven welke BAG-gebeurtenis bij welke mutatie hoort; ik denk dat de BAG-beheerders binnen uw gemeente bijvoorbeeld niet gebonden willen zijn aan vaste invoer-wizards.

 

Misschien vindt u het ook belangrijk om eigen gebeurtenissen te kunnen definiëren. Zou u deze dan ook willen kunnen distribueren binnen uw gemeente met het standaard uitwisselingsformaat StUF-BG 03.10? Dan weten de afnemers immers precies wat de achtergrond van een bepaalde mutatie is.

Uiteraard bekijken we voortdurend hoe we met Key2BAG gebeurtenisgericht werken en hoe we de BAG-processen nog beter kunnen ondersteunen.

 

Afbeelding

 

Ander nieuws vanaf het BAG-front betreft de eveneens recent op Kadaster.nl aangekondigde nieuwe release 2012/1 van het koppelvlak met de Landelijke Voorziening (LV) BAG. Met deze release voegt het Kadaster onder andere een woonplaats-gemeente relatietabel toe aan de producten BAG Extract en BAG Compact.

Deze keer krijgen leveranciers van BAG-applicaties voor het eerst de mogelijkheid om te testen voorafgaand aan de implementatie van het nieuwe koppelvlak; een ontwikkeling die wij uiteraard van harte toejuichen!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

 

Antwerpseweg 8, 2803 PB Gouda 

0182 - 34 57 01 

info.pss@centric.eu

www.centric.eu/overheid

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers