digitaal / Partnerbijdrage

Hoe bevorderen wij de diversiteit in onze organisatie?

Diversiteit en inclusiviteit niet altijd zichtbaar.

SAS
19 april 2022
Inclusiviteit

'Een divers en inclusief personeelsbestand bevordert een creatieve en innovatieve werkplek'

Diversiteit en inclusiviteit staan nog steeds hoog op de agenda van bedrijven, maar zijn niet altijd zichtbaar op de werkvloer. Toch is een representatieve afspiegeling van de samenleving noodzakelijk om aansluiting te houden op de maatschappij. Evita Miedema, HR Manager Benelux bij SAS, deel wat SAS doet om diversiteit en inclusiviteit te bevorderen.

Wat zijn jullie kernwaarden en hoe komen die tot uiting? 

De kernwaarden van SAS zijn verantwoordelijkheid, authenticiteit, passie en nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid is een belangrijke drijfveer voor innovatie en dat geeft onze medewerkers de ruimte om creatief te denken en nieuwe innovatieve mogelijkheden te zien binnen en buiten de organisatie. Een quote die SAS goed omschrijft is: “It’s not about fitting into the culture, it’s about adding to it.”
Het gaat er niet alleen om dat je in de cultuur past, het gaat erom dat je iets aan de cultuur toevoegt. Een divers en inclusief personeelsbestand bevordert een creatieve en innovatieve werkplek. Wij geloven dat een divers personeelsbestand unieke talenten met zich meebrengt en teams inspireert om software te maken die de wereld kan veranderen. We zien het als een prioriteit om een omgeving te creëren waarin verschillende perspectieven en nieuwsgierigheid worden aangemoedigd. Bij SAS vinden we het belangrijk dat onze medewerkers vertrouwen hebben in de mensen met wie ze werken, trots zijn op hun baan en plezier hebben met hun collega’s. In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt wordt er nog meer nadruk gelegd op de kernwaarden van SAS en zijn aspecten als organisatiecultuur en vertrouwen nog belangrijker.

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie werknemers zich welkom en veilig voelen?

De achtergronden, ervaringen en perspectieven van werknemers uit bijna 60 verschillende landen zorgen voor een unieke, multidimensionale en creatieve cultuur waarin iedereen wordt gerespecteerd om zijn of haar bijdrage en capaciteiten. Deze mix van nationaliteiten, culturen en identiteiten bevordert een creatieve en innovatieve werkplek, waar alle medewerkers zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn. Het is van belang dat iedereen in de organisatie zijn of haar ideeën kan uiten en wordt gerespecteerd, door feedback van werknemers te stimuleren en via enquêtes en benchmarks in de sector. Bij SAS zoeken we altijd naar manieren om werknemers te helpen groeien zoals het Women’s Initiative Network en het SAS Young Professionals Network.

Hoe is jullie organisatie in de afgelopen jaren veranderd onder invloed van diversiteit en inclusiviteit?

SAS zet zich al jarenlang hard in om de diversiteit en inclusiviteit in de organisatie te blijven stimuleren. Binnen de organisatie zijn er door de jaren heen verschillende initiatieven het leven in geroepen om de diversiteit en inclusiviteit verder te verbeteren. Een aantal van deze initiatieven zijn:

  • SAS International Connection (SASIC): SAS ondersteunt mensen op alle niveaus en erkent hun uiteenlopende talenten. Zo houdt de SAS International Connection (SASIC) groep zich al meer dan 20 jaar bezig met het bevorderen, ondersteunen en promoten van internationale inclusiviteit en samenwerking onder SAS-werknemers.
  • Women’s Initiative Network: SAS streeft ernaar kansen te bieden voor vrouwen, en vrouwen verder te helpen groeien in hun carrière. Met het Women's Initiative Network (WIN) moedigen we vrouwen aan zich te ontwikkelen in al hun vaardigheden, zodat ze het beste uit hun carrière halen. Daarnaast willen we vrouwelijke studenten inspireren om te kiezen voor een bèta of technische loopbaan. Zo heeft SAS in Nederland onlangs meegedaan aan Girls’ Day om meisjes op jonge leeftijd te laten kennismaken met én te enthousiasmeren voor techniek en IT.
  • LGBTQ+ initiatieven: Bij SAS zetten we ons al jarenlang in voor gelijke rechten voor de LBBTQ+ community. SAS scoorde dan ook hoog in de Corporate Equality Index voor LGBTQ+-integratie van de Human Rights Campaign Corporate Foundation's. Hiermee heeft SAS het predicaat "Best Place to Work for LGBTQ+ Equality" gekregen.

Welke uitdagingen hebben jullie ondervonden bij het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit, en hoe zijn jullie die uitdagingen aangegaan?

De uitdagingen die we ondervinden hebben onder andere te maken met de sector waarin we werkzaam zijn, waarin van oudsher veelal mannen werkzaam zijn. Daarnaast werken we nauw met elkaar samen in een EMEA regio waar veel verschillende culturen en religies vertegenwoordigd zijn. Om bewustwording te creëren en meer kennis te delen over diversiteit en inclusiviteit is er een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers vanuit de hele regio. Zij organiseren in samenwerking met het SAS hoofdkantoor verschillende activiteiten en evenementen waar alle SAS-medewerkers aan kunnen deelnemen.

Welke tip of welk leermoment kunnen jullie meegeven aan organisaties die méér willen doen met diversiteit en inclusiviteit?

Het is belangrijk om diversiteit en inclusiviteit een kernaspect van de organisatie te maken, en op meerdere niveaus en organisatiebreed te beleggen. Luisteren naar de wensen van werknemers is essentieel in het creëren van een inclusieve en diverse bedrijfscultuur waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Kijk bij het werven van nieuw personeel niet alleen naar ervaring en competenties, maar ook naar de balans en diversiteit in je bestaande teams. Daarnaast is het belangrijk aan te sluiten bij bestaande initiatieven op dit vlak zoals ‘Great Place To Work’, WIN en de ‘Human Rights Campaign’ Foundation.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.