of 65101 LinkedIn

Dossier: Social Media

Veel ambtenaren, bestuurders en politici hebben Social Media omarmd en zijn actief op Twitter en Linkedin. De Overheid experimenteert volop met de inzet van Social Media in bijvoorbeeld de communicatie en interactie met burgers. Dit dossier volgt de ontwikkelingen.

Veel ambtenaren, bestuurders en politici hebben Social Media omarmd en zijn actief op Twitter en Linkedin. De Overheid experimenteert volop met de inzet van Social Media in bijvoorbeeld de communicatie en interactie met burgers. Dit dossier volgt de ontwikkelingen.

  Nieuws  Nieuws

  • Een ambtenaar die projectleider is bij het Nationaal Cyber Security Center werkt bij het ministerie van Justitie is geschorst en de detachering met Nationaal Cyber Security Center is per direct stopgezet.

   Ambtenaar die over IS twitterde is baan kwijt

   26 reacties

   De ambtenaar die twitterde: ,,ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken'', is met onmiddellijke ingang geschorst. Ook wordt haar detachering bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) per direct beëindigd. Dat is woensdag besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

  • De ambtenaar die twitterde: ,,ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken'', is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat is woensdag besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

   Kamervragen over ambtenaar die over IS twitterde

   2 reacties

   De ambtenaar die twitterde: ,,ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken'', is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat is woensdag besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

  • Het klinkt voor de hand liggend, maar toch gebeurt het. Twitteren over een vertrouwelijke vergadering. Niet doen, zegt bureau BING na onderzoek.

   'Twitteren over besloten vergadering is niet verstandig'

   7 reacties

   Twitteren over een besloten raadsvergadering, waarvan de inhoud dus geheim moet blijven, is niet verstandig. In het algemeen is het af te raden om sociale media te gebruiken bij vertrouwelijke onderwerpen, al is dat formeel niet verboden.

  • Twitteren in plaats van 1-1-2 bellen? Zover is het nog niet, maar over vijf jaar zal het normaal zijn, is de conclusie uit een onderzoek van de Politieacademie/NIFV en VDMMP.

   Een tweet in plaats van 112 bellen

   Twitteren in plaats van 112 bellen? Zover is het nog niet, maar over vijf jaar zal het normaal zijn, is de conclusie uit een onderzoek van de Politieacademie/NIFV en VDMMP.

  • Nieuwe gemeentesecretaris, een vernederlandste Belg, wil van Rotterdam een betere gemeente maken voor burgers en bedrijven.

   Rotterdam krijgt twitterende Vlaming aan het roer

   Rotterdam krijgt een Belgische gemeentesecretaris, Philippe Raets. Met dertig jaar werkervaring in het Nederlandse openbaar bestuur is hij flink vernederlandst, zelfs zijn accent is een wonderlijke combinatie van harde en zachte klanken. De Vlaamse prudentie verloor hij echter niet. Het roer gaat onder Raets niet om. ‘Stick to your plan.’

  • De oproep voor de huldiging van Mirjam de Koning door de wethouder in Almere was een foutje: Mirjam de Koning komt uit Aalsmeer.

   Sportwethouder in de fout

   Reageer

   Als sportwethouder van Almere dien je toch te weten welke sporters uit je gemeente naar de Paralympics zijn afgereisd. Sportwethouder René Peeters (D66) van Almere wist dat niet.

  • Jan Pieter Lokker van Noordwijk heeft de politie dit weekend verboden te twitteren. Aanleiding was dat een aantal tweets van de politie niet gepast waren. De berichten waren getwitterd nadat uitgaanspubliek zich tegen hulpdiensten keerde.

   Burgemeester vaardigt twitterverbod politie uit

   4 reacties

   Burgemeester Jan Pieter Lokker van Noordwijk heeft de politie afgelopen weekend verboden te twitteren. Hij deed dat naar aanleiding van berichten die vorige week op Twitter en Facebook verschenen nadat uitgaanspubliek zich tegen de politie zou hebben gekeerd in de kustplaats.

  • Hij verzond naar de smaak van de gemeente Zutphen iets te vaak negatieve tweets over het warmte-koudesysteem in de nieuwe eco-wijk De Teuge.

   Zutphen stuurt persoonlijke brief naar kritische tweep

   Het zal een vreemde gewaarwording zijn geweest om in je brievenbus een papieren gemeentebrief te vinden als reactie op  kritische tweets. Het overkwam onlangs een twitteraar, oftewel ‘tweep', uit Zutphen. Hij verzond naar de smaak van Zutphen iets te vaak negatieve berichtjes over het warmte-koudesysteem in de  eco-wijk De Teuge.

  • Politici en politieke partijen zetten sociale media nog te willekeurig in. Ze denken te weinig na wanneer een bepaalde sociale media het meest geschikt is.

   Politici gebruiken sociale media willekeurig

   1 reactie

   Politici en politieke partijen kunnen de sociale media veel beter gebruiken dan ze nu doen. Daar kan de band met de samenleving sterker van worden. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur in zijn advies ‘In gesprek of verkeerd verbonden?''

  • Burgemeester Jan-Frans Mulder

   Tweet burgemeester leidt tot commotie

   11 reacties

   Een grappig bedoelde tweet van de burgemeester van Hulst heeft tot enige commotie geleid. De persoonlijke boodschap ging over overvallen op Chinese restaurants in de provincie Zeeland. Een woordvoerster van de gemeente bevestigde maandag een bericht hierover op Omroep Zeeland.

  • Een analyse van Twitterverkeer kan waterschappen, veiligheidsregio's en politiekorpsen flink helpen bij crisisbeheersing.

   Analyse Twitterverkeer kan crisis helpen indammen

   Wat zingt er bij een (dreigende) ramp rond op Twitter? Een analyse daarvan kan waterschappen, veiligheidsregio's en politiekorpsen flink helpen bij crisisbeheersing, denken onderzoeksbureaus HKV Lijn in Water en TNO. Daar heb je dan wel het juiste gereedschap bij nodig.

  • Het aantal Nederlandse burgemeesters dat met regelmaat tweets de wereld instuurt is in anderhalf jaar tijd gegroeid van 8 procent naar meer dan 25 procent.

   Steeds meer burgemeesters ontdekken twitter

   Burgemeesters zijn steeds vaker te vinden op het sociale netwerk Twitter. Dat blijkt uit onderzoek van De Hollandsche Meesters onder 415 burgemeesters. Het aantal burgemeesters dat met regelmaat tweets de wereld instuurt is in anderhalf jaar tijd gegroeid van 8 procent naar meer dan een kwart.

  • Het totale aantal meldingen daalde van 20.450 in 2007 tot 6441 in 2011. Het aantal jeugdgroepen dat hinderlijk gedrag vertoont, daalde van 83 in 2010 tot 57 in 2011. Er waren twee criminele jeugdgroepen, tegen vijf een jaar eerder.

   Dankzij social media minder overlast

   Reageer

   De afgelopen vier jaar is het aantal meldingen van overlast in de politieregio Brabant Zuid-Oost met een derde verminderd. Volgens korpschef Simone Steendijk is die daling - voor zover het jongeren betreft - onder meer te danken aan de opkomst van de social media. Dat zei ze dinsdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

  • De website Politwoops laat nu ook verwijderde berichten van lokale politici zien.

   Ook lokale politici moeten voorzichtig twitteren

   Reageer

   Het verwijderen van ondoordachte twitterberichten door politici is vrij zinloos geworden. De website Politwoops, die ruim een jaar geleden is gelanceerd, laat nu ook verwijderde berichten van lokale politici zien.

  • Uit een onderzoek van de Amsterdamse ambtenaar Kok blijkt dat gemeenten vooral social media gebruiken om te zenden, terwijl het juist gaat om interactie.

   Gemeenten nog onwennig met social media

   Reageer
   Gemeenten willen meer doen met social media maar weten niet goed hoe, blijkt uit een onderzoek van de Amsterdamse ambtenaar David Kok.
  • Voor personeelswerving ervaren overheden het plaatsen van een vacature op de eigen of commerciële website en de personeelsadvertentie als het meest effectief.

   Effect werving gemeenten via social media: 0%

   5 reacties

   De opmars van social media ten spijt, overheden ervaren het plaatsen van een vacature op de eigen website, de personeelsadvertentie en commerciële sites als het meest effectief voor personeelswerving.

  • Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond gaat burgers bij calamiteiten waarschuwen via sociale media. Ook worden veiligheidsberichten op de nieuwe website RijnmondVeilig.nl geplaatst.

   Rampalarm Rotterdam via social media

   Reageer
   De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond gaat vanaf zaterdag burgers ook via sociale media waarschuwen in het geval van een calamiteit.
  • De Japanse stad Takeo heeft haar website uit de lucht gehaald, en vervangen door een facebookpagina. Dit is goedkoper en bevordert de communicatie.

   Japanse stad verruilt website voor Facebookpagina

   1 reactie
   De Japanse stad Takeo heeft deze maand haar gemeentelijke website overgeheveld naar een Facebookpagina. Dat leidt tot meer interactie met burgers en is ook goedkoper, is de gedachte.
  • Wie de raadsvergaderingen van de gemeenteraad op Urk wil volgen, hoeft niet meer naar het gemeentehuis te togen om daar op de publieke tribune plaats te nemen. Sinds kort zijn de vergaderingen live te volgen op Twitter. Dat meldt De Stentor.

   Raadsverslagen Urk op Twitter

   2 reacties
   Wie de raadsvergaderingen van de gemeenteraad op Urk wil volgen, hoeft niet meer naar het gemeentehuis te togen om daar op de publieke tribune plaats te nemen. Sinds kort zijn de vergaderingen live te volgen op Twitter. Dat meldt De Stentor.
  • Naarmate de gemeentegrootte toeneemt, zijn ambtenaren en bestuurders actiever op social media. Dat blijkt uit onderzioek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Bij de grootste gemeenten heeft 79% een of meer accounts terwijl bij de kleinste dat slechts 56% is. Van alle ondervraagden zijn raadsleden het actiefst op social media.

   Grote gemeenten gebruiken meer social media

   5 reacties
   Naarmate de gemeentegrootte toeneemt, zijn ambtenaren en bestuurders actiever op social media. Dat blijkt uit onderzioek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Bij de grootste gemeenten heeft 79% een of meer accounts terwijl bij de kleinste dat slechts 56% is. Van alle ondervraagden zijn raadsleden het actiefst op social media.
  • Gemeente Groningen krijgt 300.000 euro Europese subsidie om met behulp van social media de dienstverlening ter verbeteren. Doel van ‘Opening up’ is om ervaringen uit Nederland te bundelen en te delen met Europese partners. Ook projectpartners Hanzehogeschool en de regiopolitie krijgen geld.

   Drie ton voor Gronings project met social media

   Reageer
   Gemeente Groningen krijgt 300.000 euro Europese subsidie om met behulp van social media de dienstverlening ter verbeteren. Doel van ‘Opening up’ is om ervaringen uit Nederland te bundelen en te delen met Europese partners. Ook projectpartners Hanzehogeschool en de regiopolitie krijgen geld.
  • Het Emmer raadslid Jan Dijkgraaf van GroenLinks doet aangifte wegens smaad tegen de politieke partij Burgerbelangen Emmen (BGE). Dijkgraaf, tevens fractievoorzitter, voelt zich gekwetst door de uitlatingen in een column van de BGE, zo liet hij zondag weten.

   Twitterend raadslid doet aangifte wegens smaad

   4 reacties
   Het Emmer raadslid Jan Dijkgraaf van GroenLinks doet aangifte wegens smaad tegen de politieke partij Burgerbelangen Emmen (BGE). Dijkgraaf, tevens fractievoorzitter, voelt zich gekwetst door de uitlatingen in een column van de BGE, zo liet hij zondag weten.
  • Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen stelt geen strafvervolging in tegen voormalig districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe naar aanleiding van haar Twitterbericht over de ,,fascistische PVV". Zij heeft met het plaatsen van de tweet geen strafbaar feit gepleegd, aldus het OM dinsdag.

   Twitterende politiechef niet strafrechtelijk vervolgd

   9 reacties
   Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen stelt geen strafvervolging in tegen voormalig districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe naar aanleiding van haar Twitterbericht over de 'fascistische PVV' Zij heeft met het plaatsen van de tweet geen strafbaar feit gepleegd, aldus het OM dinsdag.
  • Een proef waarbij negen wijkagenten van het korps Hollands Midden zijn gaan twitteren, is volgens het korps een succes.

   Meer wijkagenten gaan Twitteren

   2 reacties
   Een proef waarbij tien wijkagenten van het korps Hollands Midden zijn gaan twitteren, is volgens het korps een succes. Het contact met buurtbewoners is versterkt. ‘We hebben er extra ogen en oren in de wijken bij gekregen.’
  • PvdA-wethouder Bouke Arends

   Twitterende wethouder wil geen dood vogeltje zijn

   3 reacties
   De Emmense PvdA-wethouder Bouke Arends twittert erop los, maar niet iedereen in het gemeentehuis is daar blij mee. Sommige partijen voelen zich beledigd door zijn tweets. Wakker Emmen stapte zelfs naar het college van b en w om zich over Arends' twittergedrag te beklagen.
  • De gemeente Groningen heeft een medewerkster van een stembureau in de stad geschorst omdat zij via Twitter had laten weten haar best te moeten doen om bij het tellen van stemmen geen PVV-stemmen te laten verdwijnen. Dat meldde de gemeente Groningen woensdag

   Twitterende medewerker stembureau geschorst

   3 reacties
   De gemeente Groningen heeft een medewerkster van een stembureau in de stad geschorst omdat zij via Twitter had laten weten haar best te moeten doen om bij het tellen van stemmen geen PVV-stemmen te laten verdwijnen. Dat meldde de gemeente Groningen woensdag.
  • Districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe is definitief uit haar functie ontheven vanwege haar twitterbericht op eerste kerstdag vorig jaar. Nadat er twee doden waren gevallen in een woning in Meppel, twitterde Dijksman ,,dat het vast gaat om huiselijk geweld". Later bleek dat de slachtoffers, 19 en 23 jaar oud, om het leven waren gekomen door koolmonoxidevergiftiging.

   Twitterende politiechef uit functie gezet

   11 reacties
   Districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe is definitief uit haar functie ontheven vanwege haar twitterbericht op eerste kerstdag vorig jaar. Nadat er twee doden waren gevallen in een woning in Meppel, twitterde Dijksman ,,dat het vast gaat om huiselijk geweld". Later bleek dat de slachtoffers, 19 en 23 jaar oud, om het leven waren gekomen door koolmonoxidevergiftiging.
  • Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) wil dat bij een grote brand als in Moerdijk voortaan alle mogelijke communicatiemiddelen worden ingezet, zoals nu al gebeurt bij een Amber Alert, het waarschuwingssysteem bij urgente kinderontvoeringen en –vermissingen. Dat meldde het genootschap dinsdag.

   Burgemeesters: alle middelen inzetten bij ramp

   Reageer
   Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) wil dat bij een grote brand als in Moerdijk voortaan alle mogelijke communicatiemiddelen worden ingezet, zoals nu al gebeurt bij een Amber Alert, het waarschuwingssysteem bij urgente kinderontvoeringen en –vermissingen. Dat meldde het genootschap dinsdag.
  • De Raad van State is sinds vandaag actief op Twitter. Via @RaadvanState (www.twitter.com/RaadvanState) zullen regelmatig tweets worden verzonden over uitspraken van de Raad.

   Raad van State gaat twitteren

   Reageer
   De Raad van State is sinds vandaag actief op Twitter. Via @RaadvanState (www.twitter.com/RaadvanState) zullen regelmatig tweets worden verzonden over uitspraken van de Raad.
  • De politiebonden hebben begrip voor de schorsing van Gerda Dijksman, districtschef van de 
politie in Zuidwest-Drenthe. ,,Van politiemensen mag je professioneel gedrag verwachten. Zij moeten zich bewust zijn wat ze twitteren, zeker als er een relatie is met het werk", zegt Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB).

   Politiebond stelt richtlijn sociale media voor

   5 reacties
   De politiebonden hebben begrip voor de schorsing van Gerda Dijksman, districtschef van de politie in Zuidwest-Drenthe. ,,Van politiemensen mag je professioneel gedrag verwachten. Zij moeten zich bewust zijn wat ze twitteren, zeker als er een relatie is met het werk", zegt Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB).
  • De Drentse korpschef Frans Bakker heeft districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe maandag per direct op non-actief gesteld naar aanleiding van een twitterbericht. Een woordvoerder van de politie heeft maandagavond een bericht daarover op de site van het Dagblad van het Noorden bevestigd.

   Twitterende dictrictschef op non-actief

   13 reacties
   De Drentse korpschef Frans Bakker heeft districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe maandag per direct op non-actief gesteld naar aanleiding van een twitterbericht. Een woordvoerder van de politie heeft maandagavond een bericht daarover op de site van het Dagblad van het Noorden bevestigd.
  • Brandweerlieden van het korps Flevoland mogen tijdens hun werk niet langer twitteren. Commandant Gerrit Spruit wil een algeheel verbod invoeren op het gebruik van sociale media onder werktijd.

   Brandweer Flevoland mag niet meer twitteren

   1 reactie
   Brandweerlieden van het korps Flevoland mogen tijdens hun werk niet langer twitteren. Commandant Gerrit Spruit wil een algeheel verbod invoeren op het gebruik van sociale media onder werktijd.
  • Mediatraining voor agenten, meer interactie in de rechtspraak en een prijs voor politici die na incidenten niet overhaast nieuwe wetgeving eisen. Het zijn slechts enkele van de voorstellen in het rapport Zelf Vertrouwen, dat maandag in het Vredespaleis in Den Haag door de Stichting Nationale DenkTank werd aangeboden aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

   Overheid worstelt met sociale media

   Reageer
   Mediatraining voor agenten, meer interactie in de rechtspraak en een prijs voor politici die na incidenten niet overhaast nieuwe wetgeving eisen. Het zijn slechts enkele van de voorstellen in het rapport Zelf Vertrouwen, dat maandag in het Vredespaleis in Den Haag door de Stichting Nationale DenkTank werd aangeboden aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.
  • Steeds meer mensen gebruiken Twitter, Hyves of andere sociale media op internet. Maar: de baas, collega's en klanten kijken mee. En dat is niet altijd leuk en positief.

   Twitter nooit over je baas

   Reageer
   Steeds meer mensen gebruiken Twitter, Hyves of andere sociale media op internet. Maar: de baas, collega's en klanten kijken mee. En dat is niet altijd leuk en positief.
  • Wethouder Jan Franx is een twitteractie begonnen om de dijk tussen zijn stad Enkhuizen en Lelystad op de weerkaart van RTL Nieuws te laten zetten. Dat de Houtribdijk niet ingetekend staat op de kaart die de omroep gebruikt, is de wethouder een doorn in het oog.

   Wethouder twittert voor dijk op weerkaart RTL

   3 reacties
   Wethouder Jan Franx is een twitteractie begonnen om de dijk tussen zijn stad Enkhuizen en Lelystad op de weerkaart van RTL Nieuws te laten zetten. Dat de Houtribdijk niet ingetekend staat op de kaart die de omroep gebruikt, is de wethouder een doorn in het oog.
  • De Zeeuwse gemeente Reimerswaal is hard op zoek naar de persoon achter het twitteraccount gem_reimerswaal. Dat liet een woordvoerder dinsdag weten na berichtgeving in diverse media.

   Gemeente speurt naar neptwitteraar

   1 reactie
   De Zeeuwse gemeente Reimerswaal is hard op zoek naar de persoon achter het twitteraccount gem_reimerswaal. Dat liet een woordvoerder dinsdag weten na berichtgeving in diverse media.
  • Het aantal initiatieven tot e-participatie groeit, blijkt in de aanloop naar de eParticipatie Awards 2010. Het merendeel is nog steeds afkomstig van de overheid, maar het aandeel initiatieven uit de samenleving neemt toe.

   e-Participatie wordt volwassen

   1 reactie
   Het aantal initiatieven tot e-participatie groeit, blijkt in de aanloop naar de eParticipatie Awards 2010. Het merendeel is nog steeds afkomstig van de overheid, maar het aandeel initiatieven uit de samenleving neemt toe.
  • Een twitterende politicus met een Hyves-account wint meer stemmen dan zijn partijgenoot die geen sociale media inzet. Dat blijkt uit onderzoek van Saxion Hogeschool Enschede. Ook bestuurders moeten nadenken over hoe ze met deze nieuwe media de buitenwereld kunnen bereiken.

   Sociale media leveren extra stemmen op

   1 reactie
   Een twitterende politicus met een Hyves-account wint meer stemmen dan zijn partijgenoot die geen sociale media inzet. Dat blijkt uit onderzoek van Saxion Hogeschool Enschede. Ook bestuurders moeten nadenken over hoe ze met deze nieuwe media de buitenwereld kunnen bereiken.
  • De gemeente Amsterdam wil het gebruik van sociale media door ambtenaren stimuleren. Communicatie via Twitter, Hyves, LinkedIn, en Facebook kan een waardevolle aanvulling zijn op de klassieke communicatie via pers en website.

   Twitterles voor Amsterdamse ambtenaren

   4 reacties
   De gemeente Amsterdam wil het gebruik van sociale media door ambtenaren stimuleren. Communicatie via Twitter, Hyves, LinkedIn, en Facebook kan een waardevolle aanvulling zijn op de klassieke communicatie via pers en website.
  • De politie gaat de netwerksite Hyves structureel inzetten bij het opsporen van daders. Een proef waarbij bezoekers van deze site werden betrokken bij een moordzaak en een poging tot ontvoering, hebben tot succes geleid, meldde de politie donderdag.

   Politie gebruikt Hyves bij opsporing daders

   Reageer
   De politie gaat de netwerksite Hyves structureel inzetten bij het opsporen van daders. Een proef waarbij bezoekers van deze site werden betrokken bij een moordzaak en een poging tot ontvoering, hebben tot succes geleid, meldde de politie donderdag.
  • Nu steeds meer lagere overheden zich op Twitter manifesteren, zou de rijksoverheid in overleg met gemeenten en provincies uniformiteit moeten brengen in de namen waaronder dit gebeurt. Een voorvoegsel als bijvoorbeeld gem_Oosterhout zou de lezer houvast geven dat hij werkelijk een tweet van de gelijknamige gemeente onder ogen heeft.

   'Gem' voor gemeentelijke twitternamen

   21 reacties
   Nu steeds meer lagere overheden zich op Twitter manifesteren, zou de rijksoverheid in overleg met gemeenten en provincies uniformiteit moeten brengen in de namen waaronder dit gebeurt. Een voorvoegsel als bijvoorbeeld gem_Oosterhout zou de lezer houvast geven dat hij werkelijk een tweet van de gelijknamige gemeente onder ogen heeft.
  • De provincie Overijssel heeft sinds twee weken richtlijnen voor het gebruik van sociale media als Twitter en Hyves door ambtenaren. Reden is dat steeds meer collega’s actief zijn op social media. De provincie wil medewerkers ondersteunen in het adequaat inzetten van deze "nieuwe" communicatievormen.

   Overijssel eerste met richtlijnen social media

   2 reacties
   De provincie Overijssel heeft sinds twee weken richtlijnen voor het gebruik van sociale media als Twitter en Hyves door ambtenaren. Reden is dat steeds meer collega’s actief zijn op social media. De provincie wil medewerkers ondersteunen in het adequaat inzetten van deze "nieuwe" communicatievormen.
  • Acht op de tien werkenden zegt het uitermate belangrijk te vinden dat ze op hun werk vrij over het internet kunnen surfen. Het mogen ‘twitteren’ en ‘facebooken’ onder werktijd wordt zelfs belangrijker genoemd dan het salaris.

   Social Media belangrijker dan salaris

   Reageer
   Acht op de tien werkenden zegt het uitermate belangrijk te vinden dat ze op hun werk vrij over het internet kunnen surfen. Het mogen ‘twitteren’ en ‘facebooken’ onder werktijd wordt zelfs belangrijker genoemd dan het salaris.
  • Kandidaten die tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen veel gebruik hebben gemaakt van sociale media, kregen niet meer stemmen. Dat blijkt uit een analyse van het stemgedrag in Enschede en Arnhem uitgevoerd door Saxion Hogescholen.

   Bloggers en twitteraars trekken geen extra stemmen

   5 reacties
   Kandidaten die tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen veel gebruik hebben gemaakt van sociale media, kregen niet meer stemmen. Dat blijkt uit een analyse van het stemgedrag in Enschede en Arnhem uitgevoerd door Saxion Hogescholen.
  • Kandidaat-kamerleden maken volop gebruik van sociale media. Van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten is slechts een enkeling op geen enkel sociaal netwerk actief. Dat blijkt uit een inventarisatie die communicatieadviesbureau Politiek Online maakte voor haar website volgdeverkiezingen.nl. Daarop staan de sociale media activiteiten van alle ruim 500 kandidaten vermeld. 130 kandidaten doen niets op internet, 72 daarvan zijn kandidaat voor de SGP, Trots op Nederland of de Partij voor de Vrijheid.

   Kandidaat-kamerleden massaal op sociale media

   4 reacties
   Kandidaat-kamerleden maken volop gebruik van sociale media. Van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten is slechts een enkeling op geen enkel sociaal netwerk actief. Dat blijkt uit een inventarisatie die communicatieadviesbureau Politiek Online maakte voor haar website volgdeverkiezingen.nl. Daarop staan de sociale media activiteiten van alle ruim 500 kandidaten vermeld. 130 kandidaten doen niets op internet, 72 daarvan zijn kandidaat voor de SGP, Trots op Nederland of de Partij voor de Vrijheid.
  • Amsterdam is verkozen tot Overheidsorganisatie 2.0 van het jaar 2010. De verkiezing vond plaats tijdens de Dag van de Ambtenaar 2.0 in Amersfoort. “Wij doen niets echt officieel, maar het leeft wel heel erg. Er is een grote 2.0-onderstroom”, zei Marc Schoneveld, die namens Amsterdam de eerste prijs in ontvangst nam.

   Amsterdam is Overheidsorganisatie 2.0 van 2010

   Reageer
   Amsterdam is verkozen tot Overheidsorganisatie 2.0 van het jaar 2010. De verkiezing vond plaats tijdens de Dag van de Ambtenaar 2.0 in Amersfoort. “Wij doen niets echt officieel, maar het leeft wel heel erg. Er is een grote 2.0-onderstroom”, zei Marc Schoneveld, die namens Amsterdam de eerste prijs in ontvangst nam.
  • Netwerksites als Hyves, Facebook en Twitter zijn razend populair, met name onder jongeren en jongvolwassen. Desondanks zijn gemeenten terughoudend in het gebruik ervan om onder meer jongeren die voor het eerst gaan stemmen, naar de stembussen te krijgen voor de komende raadsverkiezingen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs Nederlandse gemeenten.

   Gemeente negeert Twitter en Hyves voor verkiezingen

   4 reacties
   Netwerksites als Hyves, Facebook en Twitter zijn razend populair, met name onder jongeren en jongvolwassen. Desondanks zijn gemeenten terughoudend in het gebruik ervan om onder meer jongeren die voor het eerst gaan stemmen, naar de stembussen te krijgen voor de komende raadsverkiezingen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs Nederlandse gemeenten.
  • In politiek Delft heerst momenteel een heuse Twitter-discussie: niet alleen wordt ‘het geleuter van onze wethouders op Twitter’ door een raadslid ter discussie gesteld. De discussie wordt ook deels op twitter gevoerd: ICT-wethouder Ronald Vuijk reageert in een tweet: ‘Als wethouder ICT moedig ik het gebruik van Twitter door mijn collega’s zeer aan. Openheid en transparantie, dichterbij de burger’. Binnenlands Bestuur kwam wethouder Vuijk tegen op Twitter. (Twitternaam Binnenlands Bestuur is 'gemeente')

   'Twinterview' met wethouder Ronald 'tweet' Vuijk

   2 reacties
   In politiek Delft heerst momenteel een heuse Twitter-discussie: niet alleen wordt ‘het geleuter van onze wethouders op Twitter’ door een raadslid ter discussie gesteld. De discussie wordt ook deels op twitter gevoerd: ICT-wethouder Ronald Vuijk reageert in een tweet: ‘Als wethouder ICT moedig ik het gebruik van Twitter door mijn collega’s zeer aan. Openheid en transparantie, dichterbij de burger’. Binnenlands Bestuur kwam wethouder Vuijk tegen op Twitter. (Twitternaam Binnenlands Bestuur is 'gemeente')
  • Twitteraars misbruiken namen bestuurders

   Reageer
   Ahmed Aboutaleb, Wouter Bos, Jan Peter Balkenende en Geert Wilders: zomaar wat bestuurders die last hebben van neptwitteraars. Zo heten mensen die onder hun naam een profiel op de microblogdienst beginnen en er op los twitteren.
  • ‘Twitter nuttig instrument ambtenaar’

   Sandra Olsthoorn Reageer
   LinkedIn, Twitter, Facebook. Ambtenaren bespraken deze week de gevaren én voordelen van sociale netwerken. ‘Je kunt er hartstikke veel infomatie halen.’

  Achtergrond  Achtergrond

  • Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

   Make IT easy

   Veranderingen van onderop brengen de overheid verder, stelt de kersverse Utrechtse hoogleraar publieke innovatie Albert Meijer. ‘Als ambtenaar moet je eerst contact maken, verbinden. Pas na een tijdje kun je aandacht vragen voor bestuurlijke problemen.’

  • Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

   Snel broertje van e-mail

   Ambtenaren maken massaal gebruik van apps. Nu nog vooral om als groep met elkaar te communiceren. In de toekomst ook als controlemiddel. ‘Wanneer je donderdag lang moet vergaderen, krijg je woensdag­avond een seintje dat het tijd is te gaan slapen.’

  • Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

   Pleio bouwt en verbindt

   Met meer dan 75.000 accounts, 800 interactieve internetsites, ruim 100.00 blogs en bijna 100.000 bestanden is Pleio niet meer weg te denken als digitaal overheidsplatform. En het groeit nog steeds. Belangrijkste doel is kennisuitwisseling.

  • Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

   Van statisch naar dynamisch

   De tijd dat het zakelijke sociale medium LinkedIn uitsluitend als digitaal cv werd gebruikt, is voorbij. Steeds meer overheidsprofessionals gebruiken de netwerksite bij hun dagelijks werk. Om kennis uit te wisselen, als klankbord en als digitale werkplek.

  • Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

   ‘Je moet meedoen in de discussie’

   De kracht van sociale media is Haren wel bekend. Na de rellen van 2012 probeert de gemeente Facebook nu als nuttige communicatietool in te zetten. Adviseur Gilbert Sewnandan: ‘Met gerichte posts had de gemeente toen een dempende rol kunnen spelen.’

  • Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

   ‘Zet Twitter in om beleid te maken’

   Gemeenten zetten Twitter vooral in om informatie te zenden naar inwoners. Er liggen volgens sociale media experts nog veel grotere kansen voor het medium in het verschiet. ‘Ga als ambtenaar op zoek naar onderwerpen die spelen.’

  • Ambtenaar online

   Jos Moerkamp 7 reacties
   De relatie tussen ambtenaren en burgers verandert door Twitter en andere online media. Het voordeel is dat snel kennis kan worden gedeeld. Het risico is dat ambtenaren politiek gaan bedrijven. 'Een ambtenaar is er niet om meningen te geven.'
  • Chatten is ouderwets

   Miro Lucassen Reageer
   De burger hoeft niet meer naar een zaaltje om gehoord te worden. Een nieuwe generatie methodes voor e-participatie staat voor de deur. Vraag is hoe lang hun adem is, want een voorganger als het forum ging nogal eens als een nachtkaars uit.

  Partnernieuws  Partnernieuws

  • Ambtenaren en social media

   Rijksambtenaren worden aangemoedigd deel te nemen in sociale netwerken. De regels voor online participatie zijn niet anders dan die voor offline contacten. Bij twijfel kan men te rade gaan bij collega’s of de leidinggevende.

  Opinie  Opinie

  Cases  Cases