of 65101 LinkedIn

Dossier: Cloud Computing

Cloud computing: het afnemen van gecentraliseerde ICT-applicaties via het internet, is goedkoop, flexibel, groen, innovatief en beheerbaar. Ook de Rijksoverheid bouwt aan een cloudstrategie.

Cloud Computing: het afnemen van gecentraliseerde ICT-applicaties via het internet, is goedkoop, flexibel, groen, innovatief en beheerbaar. Ook de Rijksoverheid bouwt aan een cloudstrategie.

  Nieuws  Nieuws

  • Davied van Berlo beschrijft de 15 trends in 2012 voor de innoverende overheid

   Zelfstandige ambtenaren, crowdsourcing en BYOD

   Reageer

   De zelfstandig ondernemende ambtenaar breekt door bij de overheid, crowdsourcing en kenniscommunities van burgers worden steeds meer opgenomen in de reguliere werkwijze van overheidsorganisaties en internetmonitoring worden een standaard onderdeel van beleidsafdelingen. Davied van Berlo (Ambtenaar 2.0) geeft zijn visie op de ontwikkelingen binnen de innoverende overheid in 2012.

  • Door een ontwikkelsamenwerking met adviesbureau Telegny en ICT-bedrijf Simac aan te gaan wil gemeente Waalre de ICT als de e-dienstverlening op orde krijgen.

   Waalre pakt ICT-toekomst op eigen wijze aan

   Geen ICT-samenwerkingsverband met andere gemeenten, geen grote ICT-uitbesteding, maar wel een 'ontwikkelsamenwerking' met een adviesbureau en een ICT-bedrijf. Zo wil het kleine Waalre in de komende drie jaar zowel de ICT als de e-dienstverlening op orde krijgen.

  • De regering heeft de beloofde 'cloudstrategie' vastgesteld. Er is - niet geheel verrassend - gekozen voor een gesloten Rijkscloud, meldt minister Donner aan de Kamer.

   Geen Google Apps voor de overheid

   8 reacties
   De regering heeft de beloofde 'cloudstrategie' vastgesteld. Er is - niet geheel verrassend - gekozen voor een gesloten Rijkscloud, meldt minister Donner aan de Kamer.
  • Maarten Hillenaar

   I-Strategie Rijksoverheid krijgt contouren

   Reageer
   De Rijksoverheid zal een beweging maken in de richting van 'één ICT-bedrijf'. Rekencentra zullen worden samengevoegd en er komt een openbaar 'ICT-Dashboard' over grote ICT-projecten. Dat zijn enkel punten uit de komende i-Strategie van de Rijksoverheid.
  • 'Cloud computing' biedt veel voordelen, maar overheden moeten terughoudend zijn bij het gebruik ervan. Ze moeten in ieder geval zorgen dat ze op hun schreden terug kunnen keren. Dat zegt Enisa, een kennisinstituut van de EU op het gebied van beveiliging.

   Overheid moet voorzichtig zijn met de 'cloud'

   1 reactie
   'Cloud computing' biedt veel voordelen, maar overheden moeten terughoudend zijn bij het gebruik ervan. Ze moeten in ieder geval zorgen dat ze op hun schreden terug kunnen keren. Dat zegt Enisa, een kennisinstituut van de EU op het gebied van beveiliging.
  • De overheid moet zijn ICT overbrengen naar 'de cloud', vindt de denktank Omega, die is samengesteld uit mensen uit het Nederlandse bedrijfsleven.

   Denktank: overheid moet naar de cloud

   18 reacties
   De overheid moet zijn ICT overbrengen naar 'de cloud', vindt de denktank Omega, die is samengesteld uit mensen uit het Nederlandse bedrijfsleven.
  • Beheerorganisaties Logius (BZK) onderzoekt de mogelijkheden voor een ‘productiehuis’, dat de e-overheidsproducten die de organisatie aanbiedt op termijn goedkoper en beter beheerbaar moet maken.

   Logius onderzoekt 'productiehuis'

   2 reacties
   Beheerorganisaties Logius (BZK) onderzoekt de mogelijkheden voor een ‘productiehuis’, dat de e-overheidsproducten die de organisatie aanbiedt op termijn goedkoper en beter beheerbaar moet maken.
  • De ict-sector belandt het komende jaar in een dip. Reden is dat de overheid de ict-budgetten de komende tijd zal verlagen en minder zal investeren in hardware en software en de ict-bestedingen in het bedrijfsleven nog achterblijven. Dit blijkt uit de ICT-Barometer van Ernst & Young.

   Overheid brengt ict-sector in dip

   1 reactie
   De ict-sector belandt het komende jaar in een dip. Reden is dat de overheid de ict-budgetten de komende tijd zal verlagen en minder zal investeren in hardware en software en de ict-bestedingen in het bedrijfsleven nog achterblijven. Dit blijkt uit de ICT-Barometer van Ernst & Young.
  • 'Cloud computing' trekt de aandacht van de overheid als middel om op de hoge ICT-kosten te besparen. Maar vooralsnog lijkt terughoudendheid voor overheidsorganisaties geboden, menen deskundigen.

   'Nog even wachten met cloud computing'

   4 reacties
   'Cloud computing' trekt de aandacht van de overheid als middel om op de hoge ICT-kosten te besparen. Maar vooralsnog lijkt terughoudendheid voor overheidsorganisaties geboden, menen deskundigen.
  • Kostenbesparingen zoals die ook zijn voorgesteld door president Obama, maar ook door Heroverwegingen-werkgroep 19 zullen vooral ten koste gaan van werkgelegenheid, concludeert de Brookings Institution. Deze belangrijke overheidsdenktank in Washington heeft plannen van Obama tegen het licht gehouden om het grote aantal eigen rekencentra te reduceren en over te schakelen op wat men inmiddels de 'cloud' noemt. 

   IT-besparing overheid kost vooral banen

   Reageer

   Kostenbesparingen zoals die ook zijn voorgesteld door president Obama, maar ook door Heroverwegingen-werkgroep 19 zullen vooral ten koste gaan van werkgelegenheid, concludeert de Brookings Institution. Deze belangrijke overheidsdenktank in Washington heeft plannen van Obama tegen het licht gehouden om het grote aantal eigen rekencentra te reduceren en over te schakelen op wat men inmiddels de 'cloud' noemt.

    

  • De ambtelijke werkgroep die naar de mogelijke bezuinigingen op de bedrijfsvoering van de overheid heeft gekeken (werkgroep 19), denkt dat ook met een besparing van een miljard euro in 2015 (en twee miljard in 2020) een beter functionerende overheid is te realiseren. In ruwweg de helft van die besparingen speelt ICT een grote rol.

   ICT helpt bij goedkopere en toch betere overheid

   Reageer
   De ambtelijke werkgroep die naar de mogelijke bezuinigingen op de bedrijfsvoering van de overheid heeft gekeken (werkgroep 19), denkt dat ook met een besparing van een miljard euro in 2015 (en twee miljard in 2020) een beter functionerende overheid is te realiseren. In ruwweg de helft van die besparingen speelt ICT een grote rol.

  Opinie  Opinie

  • IT-hindermacht

   Tijdens een recente workshop bij het ministerie van Economische Zaken over cloud computing kwam na een half uurtje discussie de hamvraag naar boven: ‘Waarom zou de overheidsdienstverlening beter worden als we vanaf nu aan cloud computing doen? Hoe wordt bijvoorbeeld de sociale zekerheid beter als de overheid de cloud omarmt?’ Ik had daar niet meteen een goed antwoord op.

  • Open Government in the Clouds

   In de allereerste aflevering van Yes Minister! (1980) arriveert de kersverse minister Jim Hacker op zijn departement voor 'Administratieve Zaken'. Zijn missie: 'We want a new broom, we're going to throw open the windows, let in a bit of fresh air. Cut through all the red tape. Streamline this old bureaucratic machine. (…) Open Government, that is what my party believes in.'
  • Gevraagd: overheidsregie

   Europese overheden verslikken zich vaak in prestigieuze ICT-projecten. De Britse krant The Independent berekende dat mislukte projecten de belastingbetaler de afgelopen 10 jaar 26 miljard Britse ponden hebben gekost.
  • Wolkbreuk

   Cloud computing is de toekomst.  Dat is tenminste de consensus onder technofobe managers die het liefst alle computers over de schutting zouden gooien en twitterende twintigers die nooit een datacentrum van binnen hebben gezien.

  Partnernieuws  Partnernieuws

  • Informatie as a Service: CORV-portaal

   Reageer

   De koppeling met CORV is live!
   Goed nieuws! PinkRoccade Local Government heeft begin juli succesvol de koppeling met CORV opgeleverd in samenwerking met KING en het ministerie van Veiligheid en Justitie. De pilot met gemeente Waalwijk is momenteel in afronding en daarom informeren wij u over de oplossing die wij gemeenten bieden om aan te sluiten op de CORV. Gezien de enorme druk op de decentralisaties en de naderende deadline van 1 januari 2015 hebben wij een integrale oplossing ontwikkeld die zowel de aansluiting op de CORV als het afhandelen van de CORV berichten voor u realiseert. Op deze wijze ontzorgen wij de gemeenten bij het implementeren van deze voorziening, zodat ze zich kunnen concentreren op alle andere vraagstukken vanuit de decentralisaties.

  • EuroCloud Nederland Cloud Awards 2014

   Reageer

   AfbeeldingCentric is genomineerd voor de EuroCloud Nederland Cloud Awards 2014 in de categorie 'Best business case public sector'.

   Op 11 juni zal Centric haar business case en cloudoplossing nader toelichten tijdens het event van EuroCloud Nederland. Een onafhankelijke en deskundige jury zal uit de genomineerden per categorie een winnaar selecteren.

  • Cloud seminar: ontmoeting tussen beleving & techniek

   Reageer

   Afbeelding

   Vraagt u zich wel eens af waar uw gemeente haar bedrijfskritische gegevens en applicaties eigenlijk heeft opgeslagen? Is dat binnen de organisatie of staat alles: "in de cloud"? En wat voor cloud is dat dan? Waar staat deze omgeving en hoe wordt omgegaan met bijvoorbeeld security? Wat voor voordelen heeft dit voor mijn organisatie en hoe gaan we naar de cloud?

  • Lees de special over Cloud in de praktijk

   Reageer

   AfbeeldingCloud is de hypefase inmiddels voorbij. Toch worstelen nog veel organisaties met hun reis naar de cloud. Daarom brengen we een special van ons magazine ICT Infra uit over 'cloud in de praktijk'.

   Kiest u voor private, public of hybrid cloud? Wat is de juridische impact van cloud computing? In deze cloud special van het magazine ICT Infra gaan we in op de toepassing van cloud in de praktijk.

  • Ready for end user experience - lokale overheid

   Reageer

   De eindgebruiker bepaalt tegenwoordig zelf waar, wanneer en hoe hij werkt. Thuis op zijn tablet, onderweg op een laptop of gewoon op de pc op kantoor. Aan de IT-afdeling de taak deze manier van werken mogelijk te maken. Bring your own device (BYOD), de cloud en mobility zijn aan de orde van de dag. Wat betekent deze focus op de eindgebruiker voor de IT-organisaties van lokale overheden?

  • Cloudtransitie Gemeente Werkendam afgerond

   Reageer

   Eind juni heeft Centric de overgang naar IT uit de cloud voor de gemeente Werkendam afgerond. Werkendam is de eerste Nederlandse gemeente die al haar IT in de cloud zet. De Gemeente Werkendam heeft haar complete kantoorautomatisering en alle backoffice-applicaties in een door Centric geleverde private cloud gezet. Hieronder vallen ook de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), tientallen andere applicaties en alle geogerelateerde gegevens zoals bestemmingsplannen, milieugegevens en de basisregistratie gebouwen.

  • Primeur voor Urk: alle kernapplicaties overgezet in de cloud

   Reageer

   Urk eerste gemeente in Nederland, die volledig vanuit de cloud werkt

   De gemeente Urk heeft het cloud-project met IT-partner PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions, afgerond. Dit betekent dat Urk vanaf nu alle kernapplicaties afneemt vanuit de Pink Private Cloud. Het gaat om applicaties voor de kerndomeinen Ruimte & Omgeving, Bedrijfsvoering, Samenlevingszaken en Publiekszaken. Door deze stap verwacht Urk burgers, bedrijven en de eigen medewerkers te kunnen voorzien van een optimale dienstverlening, nu en in de toekomst. Urk is de eerste gemeente in Nederland, die volledig vanuit de cloud werkt. Later dit jaar volgen de gemeente Veere en de gemeente Stein, die onlangs koos voor de cloud-dienstverlening van Pink Roccade.

  • Gemeente Stein in de wolken

   Reageer

   De gemeente Stein brengt al haar applicaties onder in de Pink Private Cloud. Stein is na Urk en Veere de derde Nederlandse gemeente die volledig overstapt op cloud-dienstverlening. Door alle applicaties voor gemeentelijke dienstverlening in de cloud onder te brengen, verwacht Stein burgers, bedrijven en de eigen medewerkers te kunnen voorzien van optimale dienstverlening. Daarnaast blijven er voor de IT-afdeling meer tijd en middelen over om aan inhoudelijk-strategische projecten te werken.

  • Cloud computing e-overheid, is dat wel veilig?

   3 reacties

   Met enige regelmatig blijf ik mij verbazen over de angst bij gemeenten over de overstap naar de cloud. De meeste gemeenten hebben een handjevol ICT-ers in dienst en is het daarmee veilig? Een beetje ICT-beveiligingsexpert bij een commerciële partij krijgt meer in de maand dan de gemiddelde gemeentesecretaris, dus wat klopt hier niet?

  • Veere en Urk als eerste gemeenten volledig in Pink Private Cloud

   1 reactie

   Ongeveer vijftien Nederlandse gemeenten nemen al services af uit de cloud, maar Veere en Urk brachten onlangs al hun kernapplicaties volledig over naar de cloud. Han Knooren, algemeen directeur  van PinkRoccade Local Government: “de gemeentelijke overheden starten een inhaalslag”. Mels Dees - CloudWorks.

  • Gemeente Urk gaat met kernapplicaties in de cloud

   Reageer

   De gemeente Urk brengt alle kernapplicaties in 2013 onder in de cloud. De gemeente zet hiermee haar langjarige relatie met IT-partner PinkRoccade Local Government voort. Door de kernapplicaties voor de gemeentelijke dienstverlening in de cloud onder te brengen, verwacht Urk burgers, bedrijven en de eigen medewerkers te kunnen voorzien van een optimale dienstverlening nu en in de toekomst. Urk is de eerste gemeente die ervoor kiest om alle applicaties en het beheer op deze manier onder te brengen.

  • Gemeente Stein brengt burgerzakenapplicatie onder in Private Cloud van PinkRoccade Local Government

   Reageer

   Limburgse gemeente profiteert van lagere beheerkosten en hoge beschikbaarheid.

    De Limburgse gemeente Stein brengt haar burgerzakenapplicatie Cipers onder in de Private Cloud van PinkRoccade Local Government. Pink Private Cloud is een eerder dit jaar gelanceerde dienst die gemeenten in staat stelt om hun IT-omgeving of delen daarvan te plaatsen in het datacenter van PinkRoccade Local Government. De IT-dienstverlener zorgt vervolgens voor alle beheer van de omgeving. Dit stelt gemeenten in staat zich volledig te richten op hun kernprocessen.

   Stein is de zesde gemeente in Nederland, die de Pink Private Cloud inzet. Eind vorig jaar koos de gemeente Noordwijk ervoor haar midoffice in de cloud onder te brengen. PinkRoccade Local Government implementeert nog deze zomer deze innovatieve dienst bij de overige vier gemeenten.

  • Gemeente Noordwijk brengt Makelaarsuite naar Pink Private Cloud

   Reageer

   Gemeente profiteert van ontzorging van de infrastructuur en realiseert efficiencywinst.

   PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions (TSS), levert zijn Pink Private Cloud-dienst aan de gemeente Noordwijk. Noordwijk is daarmee de eerste Nederlandse gemeente die Makelaarsuite van PinkRoccade Local Government via de cloud inzet. Deze suite is door de gemeente Noordwijk binnen een weekend in gebruik genomen.

  • Nieuwe beveiligingsdienst voor data en IT-infrastructuur gemeenten

   Reageer

   Gemeente Veere eerste gemeente die nieuwe dienst afneemt.

   PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions (TSS), lanceert een nieuwe beveiligingsdienst voor gemeenten. Het bedrijf levert deze dienst in samenwerking met KZA, eveneens onderdeel van TSS. PinkRoccade Local Government speelt hiermee in op de toenemende vraag bij gemeenten naar adequate beveiliging van hun data en infrastructuur.

  • Nieuwe dienst Pink Private Cloud ontzorgt gemeenten

   Reageer

   Flexibiliteit en schaalbaarheid voor gemeenten; sluit naadloos aan op e-Overheidsprogramma.

   PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions (TSS),  introduceert een nieuwe dienst voor gemeenten: Pink Private Cloud. Deze dienst maakt het voor gemeenten mogelijk om hun kernapplicaties onder te brengen in het datacenter van PinkRoccade Local Government.

  • Nieuw magazine Overheid: thema Cloud Computing

   Reageer

   Afbeelding

   Het centrale thema van het magazine Overheid van Centric is cloud computing. In de uitgave van oktober 2011 wordt ingegaan op de rol van de overheid, regelgeving, veiligheid, de toekomst op het gebied van cloud computing.

  Websites  Websites