of 59250 LinkedIn

Dossier: Cloud Computing

Cloud computing: het afnemen van gecentraliseerde ICT-applicaties via het internet, is goedkoop, flexibel, groen, innovatief en beheerbaar. Ook de Rijksoverheid bouwt aan een cloudstrategie.

Cloud Computing: het afnemen van gecentraliseerde ICT-applicaties via het internet, is goedkoop, flexibel, groen, innovatief en beheerbaar. Ook de Rijksoverheid bouwt aan een cloudstrategie.

  Nieuws  Nieuws

  • Davied van Berlo beschrijft de 15 trends in 2012 voor de innoverende overheid

   Zelfstandige ambtenaren, crowdsourcing en BYOD

   Reageer

   De zelfstandig ondernemende ambtenaar breekt door bij de overheid, crowdsourcing en kenniscommunities van burgers worden steeds meer opgenomen in de reguliere werkwijze van overheidsorganisaties en internetmonitoring worden een standaard onderdeel van beleidsafdelingen. Davied van Berlo (Ambtenaar 2.0) geeft zijn visie op de ontwikkelingen binnen de innoverende overheid in 2012.

  • Door een ontwikkelsamenwerking met adviesbureau Telegny en ICT-bedrijf Simac aan te gaan wil gemeente Waalre de ICT als de e-dienstverlening op orde krijgen.

   Waalre pakt ICT-toekomst op eigen wijze aan

   Geen ICT-samenwerkingsverband met andere gemeenten, geen grote ICT-uitbesteding, maar wel een 'ontwikkelsamenwerking' met een adviesbureau en een ICT-bedrijf. Zo wil het kleine Waalre in de komende drie jaar zowel de ICT als de e-dienstverlening op orde krijgen.

  • De regering heeft de beloofde 'cloudstrategie' vastgesteld. Er is - niet geheel verrassend - gekozen voor een gesloten Rijkscloud, meldt minister Donner aan de Kamer.

   Geen Google Apps voor de overheid

   8 reacties
   De regering heeft de beloofde 'cloudstrategie' vastgesteld. Er is - niet geheel verrassend - gekozen voor een gesloten Rijkscloud, meldt minister Donner aan de Kamer.
  • Maarten Hillenaar

   I-Strategie Rijksoverheid krijgt contouren

   Reageer
   De Rijksoverheid zal een beweging maken in de richting van 'één ICT-bedrijf'. Rekencentra zullen worden samengevoegd en er komt een openbaar 'ICT-Dashboard' over grote ICT-projecten. Dat zijn enkel punten uit de komende i-Strategie van de Rijksoverheid.
  • 'Cloud computing' biedt veel voordelen, maar overheden moeten terughoudend zijn bij het gebruik ervan. Ze moeten in ieder geval zorgen dat ze op hun schreden terug kunnen keren. Dat zegt Enisa, een kennisinstituut van de EU op het gebied van beveiliging.

   Overheid moet voorzichtig zijn met de 'cloud'

   1 reactie
   'Cloud computing' biedt veel voordelen, maar overheden moeten terughoudend zijn bij het gebruik ervan. Ze moeten in ieder geval zorgen dat ze op hun schreden terug kunnen keren. Dat zegt Enisa, een kennisinstituut van de EU op het gebied van beveiliging.
  • De overheid moet zijn ICT overbrengen naar 'de cloud', vindt de denktank Omega, die is samengesteld uit mensen uit het Nederlandse bedrijfsleven.

   Denktank: overheid moet naar de cloud

   18 reacties
   De overheid moet zijn ICT overbrengen naar 'de cloud', vindt de denktank Omega, die is samengesteld uit mensen uit het Nederlandse bedrijfsleven.
  • Beheerorganisaties Logius (BZK) onderzoekt de mogelijkheden voor een ‘productiehuis’, dat de e-overheidsproducten die de organisatie aanbiedt op termijn goedkoper en beter beheerbaar moet maken.

   Logius onderzoekt 'productiehuis'

   2 reacties
   Beheerorganisaties Logius (BZK) onderzoekt de mogelijkheden voor een ‘productiehuis’, dat de e-overheidsproducten die de organisatie aanbiedt op termijn goedkoper en beter beheerbaar moet maken.
  • De ict-sector belandt het komende jaar in een dip. Reden is dat de overheid de ict-budgetten de komende tijd zal verlagen en minder zal investeren in hardware en software en de ict-bestedingen in het bedrijfsleven nog achterblijven. Dit blijkt uit de ICT-Barometer van Ernst & Young.

   Overheid brengt ict-sector in dip

   1 reactie
   De ict-sector belandt het komende jaar in een dip. Reden is dat de overheid de ict-budgetten de komende tijd zal verlagen en minder zal investeren in hardware en software en de ict-bestedingen in het bedrijfsleven nog achterblijven. Dit blijkt uit de ICT-Barometer van Ernst & Young.
  • 'Cloud computing' trekt de aandacht van de overheid als middel om op de hoge ICT-kosten te besparen. Maar vooralsnog lijkt terughoudendheid voor overheidsorganisaties geboden, menen deskundigen.

   'Nog even wachten met cloud computing'

   4 reacties
   'Cloud computing' trekt de aandacht van de overheid als middel om op de hoge ICT-kosten te besparen. Maar vooralsnog lijkt terughoudendheid voor overheidsorganisaties geboden, menen deskundigen.
  • Kostenbesparingen zoals die ook zijn voorgesteld door president Obama, maar ook door Heroverwegingen-werkgroep 19 zullen vooral ten koste gaan van werkgelegenheid, concludeert de Brookings Institution. Deze belangrijke overheidsdenktank in Washington heeft plannen van Obama tegen het licht gehouden om het grote aantal eigen rekencentra te reduceren en over te schakelen op wat men inmiddels de 'cloud' noemt. 

   IT-besparing overheid kost vooral banen

   Reageer

   Kostenbesparingen zoals die ook zijn voorgesteld door president Obama, maar ook door Heroverwegingen-werkgroep 19 zullen vooral ten koste gaan van werkgelegenheid, concludeert de Brookings Institution. Deze belangrijke overheidsdenktank in Washington heeft plannen van Obama tegen het licht gehouden om het grote aantal eigen rekencentra te reduceren en over te schakelen op wat men inmiddels de 'cloud' noemt.

    

  • De ambtelijke werkgroep die naar de mogelijke bezuinigingen op de bedrijfsvoering van de overheid heeft gekeken (werkgroep 19), denkt dat ook met een besparing van een miljard euro in 2015 (en twee miljard in 2020) een beter functionerende overheid is te realiseren. In ruwweg de helft van die besparingen speelt ICT een grote rol.

   ICT helpt bij goedkopere en toch betere overheid

   Reageer
   De ambtelijke werkgroep die naar de mogelijke bezuinigingen op de bedrijfsvoering van de overheid heeft gekeken (werkgroep 19), denkt dat ook met een besparing van een miljard euro in 2015 (en twee miljard in 2020) een beter functionerende overheid is te realiseren. In ruwweg de helft van die besparingen speelt ICT een grote rol.

  Opinie  Opinie

  • IT-hindermacht

   Tijdens een recente workshop bij het ministerie van Economische Zaken over cloud computing kwam na een half uurtje discussie de hamvraag naar boven: ‘Waarom zou de overheidsdienstverlening beter worden als we vanaf nu aan cloud computing doen? Hoe wordt bijvoorbeeld de sociale zekerheid beter als de overheid de cloud omarmt?’ Ik had daar niet meteen een goed antwoord op.

  • Open Government in the Clouds

   In de allereerste aflevering van Yes Minister! (1980) arriveert de kersverse minister Jim Hacker op zijn departement voor 'Administratieve Zaken'. Zijn missie: 'We want a new broom, we're going to throw open the windows, let in a bit of fresh air. Cut through all the red tape. Streamline this old bureaucratic machine. (…) Open Government, that is what my party believes in.'
  • Gevraagd: overheidsregie

   Europese overheden verslikken zich vaak in prestigieuze ICT-projecten. De Britse krant The Independent berekende dat mislukte projecten de belastingbetaler de afgelopen 10 jaar 26 miljard Britse ponden hebben gekost.
  • Wolkbreuk

   Cloud computing is de toekomst.  Dat is tenminste de consensus onder technofobe managers die het liefst alle computers over de schutting zouden gooien en twitterende twintigers die nooit een datacentrum van binnen hebben gezien.

  Partnernieuws  Partnernieuws

  • Informatie as a Service: CORV-portaal

   Reageer

   De koppeling met CORV is live!
   Goed nieuws! PinkRoccade Local Government heeft begin juli succesvol de koppeling met CORV opgeleverd in samenwerking met KING en het ministerie van Veiligheid en Justitie. De pilot met gemeente Waalwijk is momenteel in afronding en daarom informeren wij u over de oplossing die wij gemeenten bieden om aan te sluiten op de CORV. Gezien de enorme druk op de decentralisaties en de naderende deadline van 1 januari 2015 hebben wij een integrale oplossing ontwikkeld die zowel de aansluiting op de CORV als het afhandelen van de CORV berichten voor u realiseert. Op deze wijze ontzorgen wij de gemeenten bij het implementeren van deze voorziening, zodat ze zich kunnen concentreren op alle andere vraagstukken vanuit de decentralisaties.

  • Mijn digitale ik

   Blog Reageer

   AfbeeldingAfgelopen week heb ik zonder problemen de bèta-versie van Yosemite op mijn oude Apple MacBook Air geïnstalleerd om alvast te wennen aan het nieuwe OS X van Apple. In dit nieuwe besturingssysteem wordt de integratie tussen alle Apple-devices naar een nieuw niveau gebracht. Een website even bekeken op je iPhone? Als je wat meer tijd hebt, kun je heel eenvoudig op je andere devices dat leeswerk voortzetten. De devices weten van elkaar wat ze doen of gedaan hebben.

  • Montferland kiest voor Vast-Mobiel integratie in de Cloud

   Reageer

   De wens: in het nieuwe flexconcept goed bereikbaar zijn

   De gemeente Montferland is in 2005 ontstaan uit de gemeentes Didam en Bergh. In 2013 is er door de gemeente een bestaand pand aangekocht en verbouwd tot een modern kantoorpand als nieuw gemeentehuis. In het nieuwe pand zijn flexplekken ingericht. Deze zijn op ongeveer 70% van de medewerkers toegerust.

  • Cloud communicatie aanbesteden

   Uw (traditionele) telefooncentrale is een belangrijk element voor uw organisatie en in het bijzonder het klantcontactcentrum. Er komt echter een moment dat er geen support meer kan worden geleverd, dat het systeem is afgeschreven of dat nieuwe gewenste functionaliteit niet, of niet eenvoudig kan worden toegevoegd. Dat moment biedt kansen, maar vraagt in de huidige tijd van integratie en cloud ontwikkelingen een andere aanpak dan voorheen.

  • De Cloud Businesscase voor geïntegreerde communicatie

   Een telefonie businesscase wordt nog vaak zoals vanouds over de as van aanschaf, afschrijving en servicekosten berekend. Met de komst van cloud diensten veranderd dit. De eenmalige investering wordt een veel kleiner bestandsdeel, maandelijkse kosten (OPEX) komen hier voor terug. Deze verandering zegt ook iets over de ICT activiteiten die van de gemeente naar de leverancier verplaatsen en over activiteiten die intern verplaatsen. Daarnaast evolueert telecommunicatie naar geïntegreerde communicatie en wordt snel nieuwe functionaliteit toegevoegd.

  • EuroCloud Nederland Cloud Awards 2014

   Reageer

   AfbeeldingCentric is genomineerd voor de EuroCloud Nederland Cloud Awards 2014 in de categorie 'Best business case public sector'.

   Op 11 juni zal Centric haar business case en cloudoplossing nader toelichten tijdens het event van EuroCloud Nederland. Een onafhankelijke en deskundige jury zal uit de genomineerden per categorie een winnaar selecteren.

  • Waterschap Roer en Overmaas werken in de cloud

   Reageer
   AfbeeldingWaterschap Roer en Overmaas in Midden- en Zuid-Limburg werkt aan voldoende schoon water en stevige dijken. Met honderdveertig medewerkers waakt het waterschap daarbij over de juiste balans tussen de belangen van inwoners, bedrijven en natuur. Dit jaar gaan Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel- en Maasvallei intensief samenwerken aan een waterbeheersplan 2016-2021. Het Waterschap vroeg KPN om een beheerste projectomgeving in de cloud op te zetten.
  • Uitbreiding oplossingen voor de hybride cloud

   Reageer
   EMC heeft tijdens EMC World 2014, dat momenteel plaatsvindt in Las Vegas, wederom een aantal nieuwe innovaties bekendgemaakt welke de gecombineerde voordelen van public en private clouds mogelijk maken en bedrijven in staat stellen optimaal te profiteren van de eenvoud, schaalbaarheid en veiligheid van een hybride cloud.
  • Nieuwe oplossingen voor de hybride cloud

   Reageer

   EMC introduceert een aantal nieuwe oplossingen op het gebied van Software Defined Storage op zijn jaarlijkse conferentie EMC World in Las Vegas. Deze oplossingen zorgen ervoor dat service providers en klanten, in elke sector en van elke grootte, kunnen profiteren van de voordelen van het combineren van public en private cloud.

  • Public clouds? Bezint eer ge begint!

   Blog Reageer

   AfbeeldingHet woord rekencentrum dateert uit de beginjaren van de computer, net zoals het oorspronkelijke woord rekenaar. Het woord rekencentrum komt nog steeds voor in namen van bekende organisaties als SARA, de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam, dat sinds kort SURFsara heet.

  • Cloud seminar: ontmoeting tussen beleving & techniek

   Reageer

   Afbeelding

   Vraagt u zich wel eens af waar uw gemeente haar bedrijfskritische gegevens en applicaties eigenlijk heeft opgeslagen? Is dat binnen de organisatie of staat alles: "in de cloud"? En wat voor cloud is dat dan? Waar staat deze omgeving en hoe wordt omgegaan met bijvoorbeeld security? Wat voor voordelen heeft dit voor mijn organisatie en hoe gaan we naar de cloud?

  • Software Defined Storage Deel IV

   Blog Reageer

   AfbeeldingNa virtuele servers en een eerste begin met de virtualisatie van netwerken, zien we nu software defined storage op ons afkomen. Analisten zijn opmerkelijk positief over deze ontwikkeling, omdat we daarmee in hun ogen eindelijk grip krijgen op een van de lastigste (en kostbaarste) problemen van de IT-afdeling: de wildgroei aan storage-systemen die vaak 1-op-1 gekoppeld zijn aan applicaties. Maar hoe werkt het nu precies en hoe kijken analisten aan tegen SDS-oplossingen als EMC’s ViPR?

  • Equalit kiest kosteneffectief Vblock-systeem voor IT-diensten aan lokale overheid

   Reageer

   Equalit, het shared service center dat gespecialiseerd is in ICT-diensten voor de lokale overheid in Midden- en West-Brabant, heeft het Vblock System van VCE gekozen als de beste oplossing voor zijn nieuwe IT-infrastructuur . De beslissing om Vblock 340 van VCE te installeren in zijn datacenter sluit aan op de strategie van het bedrijf om met innovatieve cloud-technologie de kosten en de prestaties van zijn diensten te verbeteren.

  • De eerste public cloud oorlog: Google versus Amazon

   Blog Reageer

   AfbeeldingAfgelopen weken is een ‘public cloud oorlog’ ontstaan. Google gooide als eerste een steen in de prijsvijver van de cloud. Amazon kon niet anders dan volgen en de prijzen schoten aan beide zijden omlaag. Google maakte hiermee duidelijk de leider op dit gebied te willen zijn. Dat Amazon gewoon volgt, is niet zo eenvoudig als het lijkt. De twee spelers zijn totaal verschillend wat betreft hun positie. De nieuwe prijsstelling van Google mag gerust een wende in de wereld van public cloud computing genoemd worden. Want wat is er op dit moment gaande in de markt van publieke cloud-diensten . . . ?

  • Lees de special over Cloud in de praktijk

   Reageer

   AfbeeldingCloud is de hypefase inmiddels voorbij. Toch worstelen nog veel organisaties met hun reis naar de cloud. Daarom brengen we een special van ons magazine ICT Infra uit over 'cloud in de praktijk'.

   Kiest u voor private, public of hybrid cloud? Wat is de juridische impact van cloud computing? In deze cloud special van het magazine ICT Infra gaan we in op de toepassing van cloud in de praktijk.

  • 2014? Business as usual!

   Blog Reageer

   AfbeeldingIk heb vorig weekend de kerstboom weer opgeruimd. De oliebollen zijn op en de tellers van de jaarlijkse omzetcijfers staan weer op nul. Een nieuwjaar vraagt vaak om goede voornemens, maar daar heb ik zelf nooit veel mee op gehad. Want een jaarwisseling op zich verandert de wereld niet echt niet. Vernieuwing en verbeteringen gaan meestal heel langzaam en zijn op korte termijn weinig zichtbaar. Pas als je afstand neemt, zie je de trends en mutaties.

  • Een kijkje in de GemeenteCloud

   Reageer

   KPN Lokale Overheid ontwikkelt momenteel een gebruikersvriendelijke interface waarmee gemeenten eenvoudig toegang krijgen tot applicaties in de cloud die nodig zijn om goed te kunnen werken. Waar, wanneer en hoe uw medewerkers dat ook willen. En met ieder apparaat. Medewerkers krijgen met één keer inloggen toegang tot álle in de GemeenteCloud beschikbare applicaties, zowel bestaand als nieuw.

  • Potentie overheidscloud zit vooral in shared services

   Reageer

   De Hervormingsagenda Rijksdienst moet de rijksoverheid efficiënter, meer dienstverlenend, slagvaardiger en kostenbewuster maken. De overheidscloud kan daarin een rol spelen, maar in de visie van CGI gaat dat verder dan het consolideren van de rekencentra van de overheid.

  • Bereikbare samenwerking uit de cloud

   ‘Wij werken al jaren samen’ Op de vraag waar dat dan uit bestaat; ‘Wij maken gebruik van de belastingapplicatie van de buurgemeente’.

   Samenwerking of op termijn mogelijk fuseren zijn geen nieuwe onderwerpen voor gemeenten. Naast alle politieke afwegingen, de effectiviteit of ander soortige belangen, is ook één van de doelen, een nog betere dienstverlening naar burgers en bedrijven.

  • Ready for end user experience - lokale overheid

   Reageer

   De eindgebruiker bepaalt tegenwoordig zelf waar, wanneer en hoe hij werkt. Thuis op zijn tablet, onderweg op een laptop of gewoon op de pc op kantoor. Aan de IT-afdeling de taak deze manier van werken mogelijk te maken. Bring your own device (BYOD), de cloud en mobility zijn aan de orde van de dag. Wat betekent deze focus op de eindgebruiker voor de IT-organisaties van lokale overheden?

  • Cloudtransitie Gemeente Werkendam afgerond

   Reageer

   Eind juni heeft Centric de overgang naar IT uit de cloud voor de gemeente Werkendam afgerond. Werkendam is de eerste Nederlandse gemeente die al haar IT in de cloud zet. De Gemeente Werkendam heeft haar complete kantoorautomatisering en alle backoffice-applicaties in een door Centric geleverde private cloud gezet. Hieronder vallen ook de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), tientallen andere applicaties en alle geogerelateerde gegevens zoals bestemmingsplannen, milieugegevens en de basisregistratie gebouwen.

  • Veilig verspreid en lokaal in de cloud

   Blog Reageer

   AfbeeldingHet begrip cloud is, na de introductie zo’n vijf jaar geleden, redelijk ingeburgerd in het Nederlandse spraakgebruik. Met cloud bedoelen we een plaats die niet (meer) helemaal eenduidig kan worden aangegeven. Ergens in die wolk vliegt het vliegtuig; je weet dat hij er is, maar je kunt hem niet meer zien. Dat gebeurt ook met data die we bij een provider ‘in de cloud’ zetten. We weten dat het ‘ergens’ is opgeslagen, maar kunnen zelf de exacte plaats niet meer zien of zelfs aanwijzen. We gaan ervan uit dat de cloud provider dat uiteindelijk nog wel weet, want eens zal je die data toch weer willen oproepen.

  • Het derde platform

   Blog Reageer

   AfbeeldingGastblog van Coen Bos

   Mobiel, cloud, big data, sociale media: deze vier modewoorden vatten perfect samen waar IT-verkopers én IT-afdelingen vandaag de dag mee worden geconfronteerd. De gebruiker grijpt steeds meer naar mobiele apparaten om te surfen of zakelijke gegevens te bekijken. We zullen al die toepassingen dan ook compleet anders moeten aanleveren dan we tot nu toe gewend waren.

  • Primeur voor Urk: alle kernapplicaties overgezet in de cloud

   Reageer

   Urk eerste gemeente in Nederland, die volledig vanuit de cloud werkt

   De gemeente Urk heeft het cloud-project met IT-partner PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions, afgerond. Dit betekent dat Urk vanaf nu alle kernapplicaties afneemt vanuit de Pink Private Cloud. Het gaat om applicaties voor de kerndomeinen Ruimte & Omgeving, Bedrijfsvoering, Samenlevingszaken en Publiekszaken. Door deze stap verwacht Urk burgers, bedrijven en de eigen medewerkers te kunnen voorzien van een optimale dienstverlening, nu en in de toekomst. Urk is de eerste gemeente in Nederland, die volledig vanuit de cloud werkt. Later dit jaar volgen de gemeente Veere en de gemeente Stein, die onlangs koos voor de cloud-dienstverlening van Pink Roccade.

  • Gemeente Stein in de wolken

   Reageer

   De gemeente Stein brengt al haar applicaties onder in de Pink Private Cloud. Stein is na Urk en Veere de derde Nederlandse gemeente die volledig overstapt op cloud-dienstverlening. Door alle applicaties voor gemeentelijke dienstverlening in de cloud onder te brengen, verwacht Stein burgers, bedrijven en de eigen medewerkers te kunnen voorzien van optimale dienstverlening. Daarnaast blijven er voor de IT-afdeling meer tijd en middelen over om aan inhoudelijk-strategische projecten te werken.

  • Before and After Cloud

   Blog 1 reactie

   AfbeeldingDrie jaar geleden – 7 september 2010 om precies te zijn – ben ik in begonnen met deze blog. Sociale media kwamen in de belangstelling en er werden voorzichtige stappen op dat gebied gezet. Het jaar 2010 was ook het jaar waarin de iPad werd geïntroduceerd; het ultieme consumptieplatform voor social media. We spraken inmiddels al twee jaar over het verschijnsel cloud, maar pas in 2010 werd het begrip Big Data voor het eerst gebruikt op de eerste Data Scientist Summit tijdens EMCworld in Las Vegas.

  • Liaan, Cale Netherlands en Solviteers kiezen voor GemeenteCloud

   Reageer

   Afbeelding

   KPN Lokale Overheid heeft de eerste commerciële partners voor de GemeenteCloud binnengehaald. Met drie aanbieders van software is een samenwerkingscontract gesloten. Ze brengen elk een eigen applicatie in waar gemeenteambtenaren gebruik van kunnen maken. In de toekomst zullen er nog veel meer aanbieders volgen.

  • KPN Lokale Overheid helpt Urk en Veere met de PinkCloud

   Reageer

   Gemeente Urk en Veere hebben er voor gekozen om al hun kernapplicaties van PinkRoccade Local Government in de Cloud onder te brengen. Hiermee zijn zij de eerste gemeenten in Nederland die integraal vanuit de PinkCloud bediend gaan worden.

  • SesamID: Gebruikersbeheer vanuit de GemeenteCloud

   Reageer

   Het aantal interne- en externe applicaties dat uw medewerkers gebruiken neemt steeds meer toe. De gebruikers worden belast met elke keer weer andere inlog-accounts of moeten door steeds weer veranderende autorisatieprocedures heen. Dit brengt naast onnodige kosten en irritaties ook beveiligings- en traceerbaarheidsproblemen met zich mee.

  • LDAP vervangen door SesamID

   Reageer

   Om de continuïteit, de gebruiksvriendelijkheid en de beveiliging te verbeteren is de LDAP dienst vervangen door een geheel nieuwe dienst: SesamID. Alle KPN Lokale Overheid klanten hebben de beschikking over de SesamID dienst. SesamID  is eenduidig online gebruikersbeheer in de publieke sector.

  • Cloud computing e-overheid, is dat wel veilig?

   3 reacties

   Met enige regelmatig blijf ik mij verbazen over de angst bij gemeenten over de overstap naar de cloud. De meeste gemeenten hebben een handjevol ICT-ers in dienst en is het daarmee veilig? Een beetje ICT-beveiligingsexpert bij een commerciële partij krijgt meer in de maand dan de gemiddelde gemeentesecretaris, dus wat klopt hier niet?

  • Versnelling transformatie naar private cloud voor SAP-klanten

   Reageer

   Nieuwe diensten en EMC-oplossingen voor een geoptimaliseerde private cloud-infrastructuur voor SAP-oplossingen

   EMC (NYSE:EMC) kondigt nieuwe oplossingen en diensten aan om klanten te helpen bij de transitie van workloads van SAP-oplossingen naar private cloud-infrastructuren. Om een fundament te leggen voor de private cloud, versterkt EMC haar relatie met SAP en VMware door hun service capaciteiten te integreren. Daarnaast helpt het klanten de volledige transformatie van SAP-applicaties naar gevirtualiseerde x86-omgevingen te versnellen. EMC wil samen met SAP en VMware klanten, die gebruik maken van SAP-oplossingen, helpen hun IT-beheer te vereenvoudigen en kosten te reduceren zodat zij zich kunnen richten op innovatie en het behalen van concurrentievoordeel.

  • Vaarwel klassiek datacenter!

   Blog Reageer

   AfbeeldingVijftig jaar geleden ontstonden de eerste datacenters. Schone, koele gebouwen waar computers rustig stonden te zoemen. De machines waren omringd met allerhande ondersteunende apparatuur zoals bedieningsterminals, data-invoer apparatuur voor ponskaarten, data-opslag op snel ronddraaiende taperecorders en allerhande printers. En er was personeel in witte jassen dat de futuristisch uitziende machines moest bedienen. Later werden de computersystemen gestandaardiseerd, ze pasten in standaard 19 inch rekken, de bekabeling werd professioneler verwerkt in dubbele vloeren en er ontstonden straten met rekken vol met servers, netwerkswitches en opslagtechniek. De witte jassen waren allang verdwenen maar nog steeds waren vele personen dagelijks bezig met de IT-operatie in het datacenter.

  • Data is als bagage

   Blog Reageer

   AfbeeldingMen zegt wel eens dat je data kunt vergelijken met bagage. Het is altijd meer dan je denkt. Het is zwaar om het te vervoeren. Je wilt het altijd bij de hand hebben en je bent hulpeloos als je het verliest.

   Data is anders dan computing en networking. Dat zijn diensten die als een utiliteit altijd moeten functioneren en vervangbaar zijn: als de één niet functioneert dan schakel je over op een andere bron of een ander netwerk. In de wereld van cloud computing worden die wezenlijke verschillen vaak uit het oog verloren: computing is een utility en data is een asset.

  • Veere en Urk als eerste gemeenten volledig in Pink Private Cloud

   1 reactie

   Ongeveer vijftien Nederlandse gemeenten nemen al services af uit de cloud, maar Veere en Urk brachten onlangs al hun kernapplicaties volledig over naar de cloud. Han Knooren, algemeen directeur  van PinkRoccade Local Government: “de gemeentelijke overheden starten een inhaalslag”. Mels Dees - CloudWorks.

  • Gemeente Urk gaat met kernapplicaties in de cloud

   Reageer

   De gemeente Urk brengt alle kernapplicaties in 2013 onder in de cloud. De gemeente zet hiermee haar langjarige relatie met IT-partner PinkRoccade Local Government voort. Door de kernapplicaties voor de gemeentelijke dienstverlening in de cloud onder te brengen, verwacht Urk burgers, bedrijven en de eigen medewerkers te kunnen voorzien van een optimale dienstverlening nu en in de toekomst. Urk is de eerste gemeente die ervoor kiest om alle applicaties en het beheer op deze manier onder te brengen.

  • De uitdaging van ‘data driven’ organisaties

   Blog Reageer

   AfbeeldingIn alle voorspellingen van 2013 komt verdere ontwikkeling van cloud computing en groeiend gebruik van mobiele apparatuur als een soort vanzelfsprekendheden naar voren. Zowel behoefte aan mobiliteit als groeiende mogelijkheden van mobiele devices, zetten de komende jaren door. Ook ontwikkelt zich een breder aanbod van krachtige, draadloze verbindingen op basis van Wi-Fi of de opvolgers van onze huidige 3G-netwerken.

  • Van outsourcen naar cloudsourcen

   Blog Reageer

   AfbeeldingHaal IT-intelligence weer in huis!

   In de jaren 80/90 werden de eerste bedrijf-omvattende applicaties ontwikkeld. MRP-systemen*) gaven inzicht in status van de logistiek in en om het bedrijf. ERP-systemen*) creëerden het financiële kader eromheen. CRM-systemen*) registreerden de klanten en hielden inhoudelijke afspraken over opdrachten en orders bij.

  • Introductie nieuwe content management producten

   Reageer

   Vernieuwd portfolio geoptimaliseerd voor de cloud

   EMC Corporation (NYSE:EMC), marktleider in informatie-infrastructuuroplossingen, kondigt vandaag een serie nieuwe producten aan voor het portfolio van de Information Intelligence Group (IIG). Deze divisie van EMC helpt klanten bij de transformatie van hun organisatie met behulp van cloud-oplossingen.

  • Het gezicht van Big Data

   Blog Reageer

   AfbeeldingHet fenomeen Big Data is het afgelopen jaar een begrip geworden dat we op vele plaatsen tegenkomen. We weten allemaal dat de hoeveelheid gegevens die we jaarlijks met elkaar maken, ongebreideld blijft groeien. IDC heeft in onderzoek aangetoond dat de afgelopen 10 jaar we élk jaar ruim 60% méér gegevens produceren dan het jaar daarvoor.

  • Virtueel vertrouwen in de cloud & Big Data

   Blog Reageer

   AfbeeldingIk schrijf deze blog in Barcelona waar deze week de Europese editie van VMworld wordt gehouden. Van de verwachte 8000 bezoekers zullen er ongeveer 400 uit Nederland komen. Daarnaast zijn nog een ruim 2000 partners aanwezig. Het thema dit jaar is: ‘Right here, right now’.

  • Thuiskopievergoeding ook voor de cloud?

   Blog Reageer

   AfbeeldingAfgelopen week las ik een artikel van ICT-office over de formeel nog steeds bestaande ‘thuiskopievergoeding’. Een regeling uit de vorige eeuw toen langspeelplaten en singles nog populair waren. In de jaren 70 van die eeuw – zo’n 50 jaar geleden – werd de cassetterecorder populair en velen kopieerden hun platen op die cassettes om deze draagbaar mee te nemen in hun Walkman. Een soort iPod ‘avant la lettre’ dus.

  • Gemeente Stein brengt burgerzakenapplicatie onder in Private Cloud van PinkRoccade Local Government

   Reageer

   Limburgse gemeente profiteert van lagere beheerkosten en hoge beschikbaarheid.

    De Limburgse gemeente Stein brengt haar burgerzakenapplicatie Cipers onder in de Private Cloud van PinkRoccade Local Government. Pink Private Cloud is een eerder dit jaar gelanceerde dienst die gemeenten in staat stelt om hun IT-omgeving of delen daarvan te plaatsen in het datacenter van PinkRoccade Local Government. De IT-dienstverlener zorgt vervolgens voor alle beheer van de omgeving. Dit stelt gemeenten in staat zich volledig te richten op hun kernprocessen.

   Stein is de zesde gemeente in Nederland, die de Pink Private Cloud inzet. Eind vorig jaar koos de gemeente Noordwijk ervoor haar midoffice in de cloud onder te brengen. PinkRoccade Local Government implementeert nog deze zomer deze innovatieve dienst bij de overige vier gemeenten.

  • Snellere transitie naar de cloud dankzij nieuwe informatiemanagement-software en oplossingen

   Reageer

   Vernieuwing Documentum D2 en uitbreiding oplossingen voor EMC OnDemand.

   EMC World, 23 mei 2012 - EMC (NYSE: EMC) versterkt zijn cloud-strategie met een aantal producten en oplossingen om klanten te helpen de transitie naar de cloud te versnellen en hun bedrijf te transformeren. EMC breidt EMC OnDemand uit, een hybride cloud-model dat wordt beheerd door EMC-deskundingen, en boekt succes met het EMC Certified Solution Partner Program. De EMC Information Intelligence Group (IIG) biedt oplossingen voor bedrijven om de juiste balans te vinden tussen de wensen van de gebruiker voor meer gebruiksgemak en IT-toezicht op veiligheid en governance. Deze onderlinge strijd belemmert de innovatiemogelijkheden en flexibiliteit van veel organisaties.

  • De cloud in het onderwijs: het nieuwe studeren

   Blog Reageer

   AfbeeldingNu met virtualisatie een nieuw moment van consolidatie van computer-infrastructuren aanbreekt, kijkt ook het onderwijs naar dit fenomeen. De bijbehorende standaardisatie en de daaruit volgende mogelijkheden voor cloud computing zijn immers heel aantrekkelijk. De afgelopen tien jaar is de hoeveelheid ICT binnen scholen enorm gegroeid. Niet alleen ten behoeve van administratie en uitvoering, maar zeker ook voor lesmateriaal, zelfstudie en werkopdrachten en stages.

  • Deelgemeente Delfshaven (gemeente Rotterdam) presenteert op Overheid & ICT praktijkervaringen met de DWG online werkplek uit de Cloud

   Reageer

   Uw gemeente staat, net als andere organisaties voor de uitdaging eenvoudiger, slimmer en vooral efficiënter te werken. Misschien doet u dit onder de noemer  ‘het nieuwe werken’ of ‘goedwerkgeverschap’. Een onmisbaar onderdeel van deze concepten is een betrouwbare, flexibele en toegankelijke ICT omgeving. Dit is nodig om uw medewerkers optimaal te ondersteunen; waar en wanneer ze ook willen werken.

  • Gemeente Noordwijk brengt Makelaarsuite naar Pink Private Cloud

   Reageer

   Gemeente profiteert van ontzorging van de infrastructuur en realiseert efficiencywinst.

   PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions (TSS), levert zijn Pink Private Cloud-dienst aan de gemeente Noordwijk. Noordwijk is daarmee de eerste Nederlandse gemeente die Makelaarsuite van PinkRoccade Local Government via de cloud inzet. Deze suite is door de gemeente Noordwijk binnen een weekend in gebruik genomen.

  • Nieuwe beveiligingsdienst voor data en IT-infrastructuur gemeenten

   Reageer

   Gemeente Veere eerste gemeente die nieuwe dienst afneemt.

   PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions (TSS), lanceert een nieuwe beveiligingsdienst voor gemeenten. Het bedrijf levert deze dienst in samenwerking met KZA, eveneens onderdeel van TSS. PinkRoccade Local Government speelt hiermee in op de toenemende vraag bij gemeenten naar adequate beveiliging van hun data en infrastructuur.

  • Nieuwe dienst Pink Private Cloud ontzorgt gemeenten

   Reageer

   Flexibiliteit en schaalbaarheid voor gemeenten; sluit naadloos aan op e-Overheidsprogramma.

   PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions (TSS),  introduceert een nieuwe dienst voor gemeenten: Pink Private Cloud. Deze dienst maakt het voor gemeenten mogelijk om hun kernapplicaties onder te brengen in het datacenter van PinkRoccade Local Government.

  • The Journey to the Cloud: Drinking your own Champagne

   Blog Reageer

   Afbeelding

   Als we over Cloud Computing praten, spreken velen nog over een hype. ’Oude wijn in nieuwe zakken’. ’Mooie marketingpraatjes van hard- en software leveranciers’. ’Prachtige voorbeelden van goedkoper, sneller en flexibeler IT als een service kunnen krijgen’. ’Een verleiding voor elk bedrijf’. Het begrip Cloud is inderdaad enigszins een hype geworden. Een kort woord dat mooi verwoordt hoe onze informatietechniek zich heeft ontwikkeld tot een ‘wolk’ van services die overal beschikbaar kunnen zijn. Echter, het idee van Cloud Computing bestaat al veel langer.

  • Hybride cloud-model vergroot efficiency en flexibiliteit

   Reageer

   EMC OnDemand brengt Captiva, Document Sciences en Documentum naar de hybride cloud.

   EMC (NYSE:EMC), marktleider op het gebied van informatie-infrastructuur oplossingen, kondigt de beschikbaarheid aan van EMC OnDemand voor EMC Captiva, EMC Document Sciences en EMC Documentum. EMC OnDemand zorgt ervoor dat klanten tijd en kosten besparen, processen kunnen vereenvoudigen en door de transformatie van hun bedrijf meerwaarde kunnen creëren. De aankondiging werd gedaan op Momentum, de gebruikersconferentie van EMC's Information Intelligence Group.

  • Nieuw magazine Overheid: thema Cloud Computing

   Reageer

   Afbeelding

   Het centrale thema van het magazine Overheid van Centric is cloud computing. In de uitgave van oktober 2011 wordt ingegaan op de rol van de overheid, regelgeving, veiligheid, de toekomst op het gebied van cloud computing.

  • De cloud als het nieuwe normaal

   Blog Reageer

   Ik ben op het moment dat ik deze blog schrijf bij VMworld in Kopenhagen. Een Europees evenement waar ruim 8000 bezoekers geïnformeerd worden over de ontwikkelingen op het gebied van computervirtualisatie. VMware was en is nog steeds de trendsetter op het gebied van virtualisatie en de mogelijkheden die dit biedt om Enterprise Cloud computing mogelijk te maken.

  • Cloud Computing, de cirkel is nog niet rond

   Blog Reageer

   Toen drie jaar geleden het begrip ‘cloud’ langzaam opkwam, was er een discussie of het hier wederom om een hype ging of een werkelijk nieuw fenomeen. Het blijkt echter dat op dat moment alle ingrediënten aanwezig waren om inderdaad op een totaal nieuwe wijze informatiediensten te leveren en consumeren.

  • Communities in de cloud

   Blog Reageer
   De cloud is de standaardisatie van de IT-infrastructuur. Net zoals vorige eeuw elektrificatie de standaardisatie was voor het beschikbaar stellen van elektrische energie, zo is de cloud de standaardisatie voor het voorzien in digitale verwerkingskracht.
  • De Hybride Cloud, de nieuwe make or buy beslissing

   Blog Reageer
   De laatste maanden zie ik steeds meer meningen verschijnen dat de cloud zich uiteindelijk zal ontwikkelen tot een hybride vorm van private en public clouds. Hoe generieker de service is die men zoekt, des te eerder zal een cloud-dienst voldoen, maar voor meer specifieke situaties zal een eigen private cloud-omgeving nodig of wenselijk blijven. Hoe groter een bedrijf of organisatie is, des te eerder zullen er IT-diensten zijn die men om verschillenden redenen zelfs zal willen leveren of moeten leveren. In feite niets anders dan in fysieke productieomgevingen waar een groot deel van de onderdelen wordt ingekocht en de speciale, onderscheidende onderdelen zelf worden gemaakt en vervolgens tot een eindproduct worden samengevoegd.

  Websites  Websites