Advertentie
digitaal / Nieuws

VNG gaat miljoenen euro’s extra administratiekosten analyseren

Minister Plasterk meldt dat de VNG vele miljoenen aan extra administratiekosten door decentralisaties nader zal analyseren en dat er wordt gekeken of vereenvoudiging van informatiestromen mogelijk is.

20 mei 2015

Minister Plasterk laat 'nader analyseren' of het klopt dat de gemeenten miljoenen extra kwijt zijn aan administratiekosten door decentralisaties. Ook wordt gekeken of vereenvoudiging van informatiestromen mogelijk is. Dat schrijft Plasterk in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Een projectleider van VNG schatte tijdens een Binnenlands Bestuur-debat in dat er 100 tot 150 miljoen euro aan administratiekosten zijn ontstaan.

Inschatting VNG
De administratiekosten van gemeenten rijzen de pan uit door decentralisaties en de daarbij behorende informatiestromen tussen zorgaanbieders en gemeenten. Plasterk kan dat echter niet bevestigen. ‘Het genoemde bedrag betreft een inschatting van de VNG, op basis van signalen vanuit gemeenten en zorgaanbieders. Voor zover ik kan nagaan ligt er geen onderbouwde berekening aan ten grondslag. De VNG heeft aangegeven de informatiestromen en bijbehorende kosten, samen met zorgaanbieders, nader te analyseren en op basis van de uitkomsten te bezien hoe de informatiestromen kunnen worden vereenvoudigd.’

Kosten waren voorzien 

Een toename van de gestegen kosten heeft Plasterk voorzien, zo schrijft hij. ‘Een tijdelijke toename is deels het gevolg van de transitie en het ‘inregelen’ van het nieuwe stelsel. Een toename van administratiekosten was daarnaast ook voorzien doordat de wens tot lokaal en regionaal maatwerk kan leiden tot meer administratieve lasten voor zorgaanbieders.’ Gemeenten en zorgaanbieders zijn volgens de minister in gesprek om de problematiek op korte, middellange en lange termijn aan te pakken. ‘Het streven is om onder andere te komen tot een vereenvoudiging in de declaratie- en verantwoordingssystematiek.’

Standaardiseren 

Bij de stelling van de VNG-projectleider dat gemeenten zo snel mogelijk moeten standaardiseren, lijkt Plasterk zich aan te sluiten. ‘Er bestaat een mogelijke spanning tussen meer harmoniseren door gemeenten en differentiëren van het aanbod door zorgaanbieders in het kader van het gewenste maatwerk voor gemeenten. Differentiatie van het zorgaanbod als gevolg van de decentralisaties kan leiden tot een toename van administratieve lasten. Het kabinet roept de betrokken partijen op om hier verstandig mee om te gaan en er zorg voor te dragen dat er geen onnodige of ongewenste stijging van de administratieve lasten ontstaat.’ Volgens Plasterk zijn er inmiddels stappen ondernomen, doordat VNG en Zorgaanbieders in het project IZA tot verdere harmonisatie komen die bijdraagt aan de beperking van onnodige administratieve lasten. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Een vergoeding van kosten, die heer Plasterk bedoelt, is zeker te naief gedacht? Of hebben de gemeenten ter voorbereiding van overname van die rijksboedel al compensatie ontvangen?
Henk Donkers / Medewerker
Waarom zou de VNG zich beperken tot de analyse van extra administratieve lasten agv decentralisaties? Er komt op dit momen vreselijk veel op de gemeenten af. Denk bv eens aan de Vennootschapsbelasting die ook voor gemeenten gaat gelden. Vreselijk veel werk terwijl het niets gaat opleveren. Nederland wordt te complex en te ingewikkeld om te besturen. iedere minister regelt teveel vanuit zijn eigen hokje. Gemeente worden overladen met heel veel extra werk tegen een steeds verder krimpend budget. Wie denkt dat dat goed blijft gaan snapt er werkelijk niets van.
jan van den broek
Ambtenaren ,moeten wat in elkaar flenzen, zodat veel geautomatiseerd kan worden, Logisch van zelf sprekend bezuinigen ongeveer 75 % van het ambtelijk bestand eruit,gewoon weg.Dit kan en dit moet.Tussen nu en 3 jaar.
Wanne van Dorst
Laat ze eens onderzoeken wat de administratieve lasten voor zorgondernemers zijn geworden. In plaats van 2 zorgkantoren hebben wij nu met 27 verzekeraars en 120 gemeenten te maken zonder enige standaard, met allemaal afwijkende facturatie eisen en verantwoordingsprotocollen. Beter nog: laten we eens SAMEN gaan kijken hoe we de bureaucratie kunnen terugdringen!
Advertentie