digitaal / Blog

Nuchter innoveren

Nuchter innoveren. Degelijk, betrouwbaar en innovatief. Gaat dat samen?

24 juni 2021

Degelijk, betrouwbaar en innovatief. Gaat dat samen? Ja hoor. Misschien wel beter dan we denken.

Als je een willekeurig persoon vraagt om een organisatie te noemen die innovatief is, zal die niet snel ‘de overheid’ zeggen. Overheidsdienstverlening wordt eerder geassocieerd met betrouwbaarheid en veiligheid. Maar dat betekent niet dat dienstverlening niet vernieuwend en zelfs innovatief kan zijn. Je hoort vaak dat de dienstverlening van de overheid net zo gebruiksvriendelijk moet worden als die van Bol.com. Ik vind dat een mooi streven en ik denk dat dat gaat lukken.

 

Als IT-dienstverlener is Centric een bijzonder innovatief bedrijf. Toch zijn wij vooral bekend om onze degelijke en betrouwbare IT-oplossingen, nuchter en innovatief. Net als de overheid waar wij veel voor werken, gaan ook wij met onze tijd mee. Digitale dienstverlening is volop in beweging. We pionieren met systemen waarvan de ontwikkeling voor een groot deel afhankelijk is van wettelijke kaders. Het valt misschien niet zo op omdat er veel ‘onder de motorkap’ gebeurt, maar het is behoorlijk vernieuwend wat er de laatste jaren gebeurt!

 

De overheid is geneigd om elk risico af te wegen en alles van tevoren dicht te timmeren (al is het maar vanuit de algemene beginselen van behoorlijk bestuur). Maar soms moet je gewoon beginnen en kleinschalig dingen oppakken: Agile werken dus. Een voorbeeld dat zich hiervoor leent, gaat over de discussie over regie op gegevens en een digitaal kluisje. Je kunt wachten tot er zo’n voorziening is op landelijk of zelfs Europees niveau, waar alle inwoners hun eigen gegevens in bewaren. Of je kunt er kleinschalig mee beginnen op gemeentelijk niveau. Inwoners, lokale afnemers en de overheid kunnen dan zien hoe het werkt en ervaring opdoen voor als er straks een bredere voorziening is.

 

Ik wil een oproep doen om innovatiever te zijn, om meer te durven. Om klein te beginnen en samen te onderzoeken. Er zijn altijd redenen om iets niet te doen en dat zal altijd zo zijn. Maar er kan al ontzettend veel! Vernieuwen, innoveren en tegelijkertijd betrouwbaar je werk blijven doen: dat gaat heel goed samen. Komende maanden zullen onze productmanagers een aantal aansprekende voorbeelden van innovaties delen waar op dit moment aan gewerkt wordt. Er is nog voldoende ruimte om hierin te participeren en nuchter en innovatief tegelijkertijd te zijn!

 

06-2242 6550

mark.uiterwijk.winkel@centric.eu 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.