digitaal / Partnerbijdrage

Vier voordelen van datageletterdheid

Hoe vaardig moet een operationeel medewerker zijn op het gebied van data?

12 september 2022
Vier voordelen

"Data, dat hoort toch bij IT?" Is dat voor jou een herkenbare uitspraak? Waar data eerst 'bij computers' hoorde, wordt het steeds meer onderdeel van de hele samenleving en organisatie. Ongeacht wat voor werk je doet, krijg jij te maken met data. Daarom levert het enorm veel voordelen op als jij steeds datageletterder wordt!

Data en het geletterder (vaardiger) worden in het herkennen, lezen, begrijpen, analyseren en communiceren is voor íedereen van belang. Dus werk jij als IT-er, facilitair medewerker, verkoper of automonteur? Dan geldt dit ook voor jou. En zelfs buiten de werkomgeving om; als je naar school gaat, studeert, werkzoekende bent of gepensioneerd bent, heb je er baat bij om datageletterder te worden. In deze blog focussen we ons echter op de medewerker binnen een organisatie om aan te tonen welke voordelen deze persoon heeft om datageletterder te worden, en specifiek op de operationele medewerker*. 

Match tussen functies en data-profielen

Hoe vaardig moet een operationele medewerker zijn op het gebied van data? Met behulp van specifieke data-profielen wordt inzichtelijk wat er van welke rol binnen een organisatie verwacht wordt aan de mate in datageletterdheid. Niet iedereen hoeft een data-scientist of data-expert te worden. Wel heeft iedereen er baat bij om een bepaalde fundering in kennis en vaardigheden te hebben.

Bijvoorbeeld;

  • het herkennen van data
  • basiskennis over AVG-privacy
  • weten wat jouw specifieke rol is binnen datagedreven werken
  • hoe jij een bijdrage kunt leveren aan de data-strategie
  • dat je een bepaalde houding en gedrag kunt vertonen ten opzichte van bijvoorbeeld data-ethiek
  • dat je weet bij wie je precies moet zijn als je bepaalde vragen hebt over data

Het doet een organisatie goed om eerste stappen te zetten om in kaart te brengen wat men van welke functie en rol verwacht hierin. Wat verwachten wij van een baliemedewerker in de mate van datageletterdheid? Hoe datageletterd moet een manager zijn die beslissingen neemt met behulp van dashboards? Of hoe datageletterd dienen beleidsmedewerkers, financials, administratief medewerkers of de directie te zijn? De match tussen deze rollen en de vijf data-profielen (zie onderstaand) is op hoofdlijnen eenvoudig te maken, en altijd weer aan te scherpen naar gelang de ontwikkelingen. 

Profielen

Voor de meest voorkomende functies hebben we binnen Datacompetent reeds een match gemaakt op basis van uiteraard data die we continu verzamelen bij verschillende organisaties. 

4 voordelen voor operationele medewerkers als je datageletterder bent

Voor medewerkers die operationeel actief zijn zoals (onder andere) administratief medewerkers, data-entry-medewerkers, baliemedewerkers, buitendienst en hulpverleners zijn enkele voordelen:

  1. Bewuster zijn en accurater handelen in de dataregistratie ten behoeve van een juistere, volledigere en betrouwbaardere datakwaliteit;
  2. Het delen van data volgens de richtlijnen van de organisatie en wetgeving;
  3. Efficiënter werken omdat de kennis over onder andere functies en technische mogelijkheden wel aanwezig is;
  4. Effectiever en eenvoudiger het gesprek aan kunnen gaan met naaste collega's en andere collega's als het gaat over datakansen en datamogelijkheden.

Alle voordelen zijn zowel op individueel niveau relevant als op organisatorisch niveau. De medewerker zelf ervaart een prettigere houding ten opzichte van data en zal het minder zien als een 'ver van m'n bed show'. Door een klein beetje te investeren in de basiskennis, kun je eenvoudig veel intrinsieke motivatie realiseren voor deze medewerkers. Tegelijkertijd ervaar je als organisatie een hele hoop voordelen. De datakwaliteit wordt verhoogd, er wordt minder data onjuist gedeeld, wettelijke eisen worden beter en meer gehandhaafd en men spreekt met elkaar dezelfde data-taal waardoor een hele hoop ruis voorkomen wordt in miscommunicatie en een hoop tijd en middelen efficiënter worden besteedt.

*Operationele werknemers zijn die werknemers die rechtstreeks goederen en diensten voor een bedrijf produceren en die geen toezicht houden op het werk van anderen - Lumplyn College of Business and Applied Sciences School of Technology van de Eastern Illinois University.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.