digitaal / Partnerbijdrage

Hoe werk je met dagelijkse data?

Een methode om je te helpen werken met gegevens

14 juli 2022
Dagelijkse data

In de vorige blog las je hoe data zich in jouw dagelijks leven kan voordoen. In deze blog gaven we je een praktisch voorbeeld in de vorm van jouw gasrekening. Zo vertelden we dat je kunt proberen te achterhalen waar de kern van je probleem zit, door middel van data. Je kan bijvoorbeeld je contract erbij halen, alternatieven ontdekken en afwegingen maken in verbruik en levering.

Maar werken met gegevens is helaas niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, daarom hebben we de volgende 3 trappen ontwikkeld om je te helpen werken met gegevens en data.

  • Trap 1: Welke data hebben we nodig (van Doel naar Data)
  • Trap 2: Hoe vinden, verwerken, analyseren en argumenteren we met of aan de hand van die gegevens (Van Data naar Beslissing)
  • Trap 3: Waar moeten we alert op zijn? (Van Onbewust naar Bewust)

Hoe ziet dat er dan in grote lijnen uit?

De aanpak is op alle terreinen in te zetten, of je nou een bedrijf runt of je vrijwilligersbaan, je de krant leest of je financiën onder controle wil houden en dus ook voor het verkrijgen van grip op je energienota.

Trap 1: Van Doel naar Data, hier gaan we gegevens ontdekken die we nodig hebben. Daarbij stellen we ons standaard de volgende 4 vragen:

1. Wat vinden we belangrijk, wanneer zijn we tevreden, wat is ons doel? 

Een voorbeeld hiervan is de grip op energiekosten en gasverbruik, maar ook het ondersteunen van duurzaamheid: minder fossiele energie, maar ook leefbaarheid en zekerheid zijn doelen die we ons stellen.

2. Hoe willen we deze doelen halen? Waar gaat dat uit blijken en wanneer is het een succes? Hier komen de woorden als meer, minder, vaker, hoger in voor. We noemen dat datawoorden, omdat die de sleutel zijn om data te ontdekken.

Dit kan door meer inzicht krijgen in je huidige contract, minder energie te verbruiken door besparingsmogelijkheden af te wegen en te benutten, minder sas te verbruiken door meer elektrisch koken of meer energiezuinige apparaten aanschaffen.

3. Welke (mogelijke) problemen kunnen zich voordoen, hoe gaan we die voorkomen of de eventuele gevolgen beperken? Wat kan onze vooruitgang tegenhouden? En vooral: Hoe meet ik dat of waar blijkt dat uit?

Een te hoge gasprijs, te veel gebruik van energie door thuiswerken, te hoog gebruik of te laag maandelijks bedrag waardoor ik te veel moet bijbetalen, ontbrekend inzicht waardoor ik verrast of apparaten die te veel energie gebruiken zijn hier een aantal voorbeelden van.

4. Op welke feiten/gegevens gaan we keuzes baseren en de voortgang in de gaten houden, hoe meet ik dat en wanneer ben ik tevreden of moet ik ingrijpen. 

In het gebruikte voorbeeld kan dit door gas- en elektriciteitstarieven, gas- en elektriciteitsverbruik, trends, vergelijking met andere gebruikers, kosten en opbrengsten besparingsmogelijkheden, subsidiemogelijkheden of overheidsmaatregelen.

Grote kans dat je na het lezen van deze vragen enorm opziet tegen deze hele berg aan gegevens. Maar wees gerust, het hoeft niet allemaal in een keer. Als je weet wat je wil en wat je zoekt kun je ook in stapjes vooruitgang maken. Begin bijvoorbeeld maar eens door grondig naar de contracten kijken. Weten waar we naar moeten kijken helpt ons wat minder snel in paniek te raken.

Trap 2: De tweede trap is die gegevens ook daadwerkelijk verzamelen, verwerken en analyseren. Dit doen we zodat we ermee kunnen argumenteren, beslissen en in de gaten houden. De stappen die ook te vinden zijn in de data-keten. Het verwerken en analyseren van deze data zorgen namelijk voor inzichten die kunnen leiden tot bepaalde acties

Trap 3: De laatste trap wordt gevormd door het kunnen stellen van vragen over je gegevens, de verwerking, de analyse en de argumentatie. Het bewust zijn van veelgemaakte fouten helpt je kritischer naar gegevens te kijken. Ook laat je je zo niet intimideren door fraaie grafieken, schreeuwende krantenkoppen en glossy infographics.

Het voorbeeld van de gasrekening is natuurlijk een van de vele voorbeelden hoe data en informatie in het dagelijks leven bij jou voor kan komen. Door middel van deze blog hopen we het allemaal iets minder intimiderend over te laten komen en je te helpen bij het gebruiken van dagelijkse data in jouw voordeel.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.