digitaal / Partnerbijdrage

Hoe gebruik je data in het dagelijks leven?

Meer grip op zaken door werken met gegevens

07 juli 2022
Data Dagelijks Leven

We krijgen continu te maken met data in het dagelijks leven, misschien zelfs zonder dat je het doorhebt. Een voorbeeld hiervan zijn misschien je zorgen over je gasrekening. We worden namelijk de laatste tijd bestookt met berichten als: we moeten minder fossiele brandstoffen gebruiken, we moeten geen gas uit Groningen oppompen, en nu worden we ook nog eens aangesproken op onze afhankelijkheid van een misdadig Rusland. Alsof dat nog niet alarmerend genoeg is, gaat de gasrekening door het dak, zeggen de media. Bij sommigen van ons nu al, bij anderen hangt dit als een donkere wolk in de lucht.

Niet iedereen kijkt er op dezelfde manier tegenaan. De één roept: “het zal mijn tijd wel duren”, terwijl de ander denkt: “de overheid gaat me tegen die tijd wel helpen”. Sommigen maken zich al wel druk over het aankomende kostenplaatje. 

Maar je kunt ook proberen te achterhalen waar de kern van je probleem zit, door middel van – je voelt de bui al hangen – data. Je kan je contract erbij halen, alternatieven ontdekken en afwegingen maken in verbruik en levering. Je kunt ook zicht krijgen op je verbruik en maatregelen treffen om de kosten te beheersen. Uiteindelijk zul je zien dat ingrijpen loont. Vraag maar eens iemand met zonnepanelen hoe vrolijk hij wordt van een volle dag zon!

Vaardig met gegevens- (ik begrijp dat bij velen het woord data als een rode lap op een stier werkt) en informatieverwerking helpt je meer grip op je energierekening te krijgen. Ook helpt het je af van het machteloze of zelfs ontevreden gevoel.

Werken met gegevens is helaas niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Daarom hebben we een initiatief gecreëerd dat je kan helpen bij het maken van een omslag van "we zien wel waar het schip strandt" naar "ik ga eraan werken om meer grip te krijgen op mijn energieverbruik en rekening". 

De aanpak is in theorie vrij simpel, maar voor veel mensen toch niet vanzelfsprekend. Deze aanpak bestaan uit 3 trappen, namelijk:

  • Trap 1: Welke data hebben we nodig (van Doel naar Data)
  • Trap 2: Hoe vinden, verwerken, analyseren en argumenteren we met of aan de hand van die gegevens (Van Data naar Beslissing)
  • Trap 3: Waar moeten we alert op zijn? (Van Onbewust naar Bewust)

Bovenstaande stappen zijn ook terug te vinden in de dataketen die eerder ontwikkeld is. Voor een volledige omschrijving raden we je aan om deze blog te checken. 

Dataketen

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.