digitaal / Partnerbijdrage

Het analyseren van data met Data Soft Skills

Data is nog geen informatie.

21 juni 2022
Analyseren van data

Om waardevolle informatie te halen uit data, is het analyseren van data een belangrijke stap. Want zoals eerder genoemd, data is nog geen informatie. Lees daarom vooral verder als jij nog datageletterder wilt worden!

Het kunnen analyseren van data is in een notendop wanneer je weggaat van het oppervlakkige en de diepte opzoekt. Je vergelijkt de data, je zet het in context, je onderzoekt en je stelt vragen over de totstandkoming van de data.

Om data kritisch te analyseren, is het van belang dat je beschikt over een aantal skills. Deze skills bepalen ook hoe datageletterd jij bent en hoe goed jij omgaat met het analyseren van data. Deze skills noemen wij ook wel de data soft skills, en deze bestaan uit communiceren, kritisch nadenken en houding & gedrag. Komen deze skills je al bekend voor? Deze elementen komen namelijk overal terug in het werken met data, zie bijvoorbeeld deze blog over de data-keten. 

Maar wat houdt communiceren over data precies in? We kunnen ondertussen namelijk allemaal wel een potje kletsen over data, maar hoe zoek je in deze communicatie precies de diepte op en zorg je ervoor dat data relevant wordt? Je moet bijvoorbeeld de data om kunnen zetten in een bepaalde informatiebehoefte. Het is een hele kunst om met de data die je hebt vergaard te zoeken naar de kern van de informatiebehoefte. We hameren er dan ook op om vijf keer de vraag ‘waarom?’ de stellen om achter deze kern te komen. 

Kritisch nadenken over deze informatiebehoefte is een logische stap in het analyseren van data. Wees je ervan bewust waarom bepaalde data geregistreerd worden en wat je hieraan hebt. Draagt het bij aan je informatiebehoefte? Kan het registreren van deze data efficiënter en is het überhaupt relevant? Onder het kritisch nadenken valt ook het bewustzijn van privacy en veiligheid. 

Ben jij je bewust van de risico’s die het werken met data met zich meebrengt, of ben je er zelfs actief mee bezig om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken? Bij het kritisch denken hoort ook het in twijfel trekken van bepaalde conclusies namelijk. Is die informatie die je data oplevert volledig, of zijn er bepaalde factoren die niet mee zijn genomen in de representatie van de informatie. 

Ten slotte hebben we nog je houding & gedrag tegenover data. Het gaat hier over jouw houding ten opzichte van het belang en de waarde van gegevens. Het doel is natuurlijk dat jij actief wordt in het verzamelen van data, je eigen verantwoordelijkheid neemt en ook anderen helpt met het omgaan met data. Dit zorgt ervoor dat jij nog datageletterdheid vergroot wordt.

Lotte Eenink

Lotte is een creatieveling die veel raad weet met communicatie, tekst en design. En ze heeft veel affiniteit met data en datageletterdheid. Deze twee passies combineert ze door relatief complexe begrippen en materie binnen de wereld van data op een zo laagdrempelige manier uit te leggen.

Ze kan zich uitstekend verplaatsen in de eindgebruikers binnen organisaties om hen op die manier meer op weg te helpen kennis en kunde te verkrijgen van en in datageletterdheid. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.