digitaal / Partnerbijdrage

Datageletterdheid verbeteren met deze 6 tips

Hoe word je nou datageletterd?

24 juni 2022
Datageletterdheid verbeteren

Datageletterdheid; een term waar wij maar niet uitgesproken over raken. Ondertussen gaan wij ervan uit dat jij weet wat dit is, mocht je hier niet van op de hoogte zijn, check dan deze blog. Kort gezegd betekent datageletterdheid “de vaardigheid om data te kunnen lezen, er mee te kunnen werken, te kunnen analyseren en er over te kunnen communiceren.” 

Maar hoe word je nou datageletterd? In deze blog geven wij jou onze top 6 tips om nóg datageletterder te worden., in de praktijk.

1.     Al lijkt het begrip data misschien wat intimiderend en spannend, dit is het totaal niet! Want in eerste oogopslag geeft het je misschien weinig informatie, maar door ermee te oefenen kun je er een hoop van leren. Zie het niet als een ver-van-je-bed-show, of iets dat alleen grote bedrijven kunnen gebruiken. Zie het als een mogelijkheid om je werk efficiënter te kunnen doen, data geven je namelijk een heleboel nieuwe inzichten die ook weer nieuwe kansen op kunnen leveren. Deze inzichten geven je de mogelijkheid je werkplezier te vergroten.

2.     Wees nieuwsgierig! Voordat je  aan de slag gaat met data is het van belang dat je weet welke soorten data voor jou beschikbaar zijn. Heb je enkel interne data tot je beschikking, of is er ook een mogelijkheid om externe data te verkrijgen. Ga op onderzoek uit om te ondervinden welke soorten data er allemaal beschikbaar zijn en jou mogelijk nieuwe inzichten kunnen bieden. Probeer dit niet alleen intern, maar ga ook opzoek naar externe partners die mogelijk hun data met jou willen delen. Denk aan bijvoorbeeld regio-partners, ketenpartners of zelfs concullega’s. Niet geschoten is altijd mis, en denk aan die schatten van informatie die deze data mogelijk kunnen opleveren!

3.     Ga het gesprek aan met je collega’s. Bespreek in een meeting welke inzichten jouw collega’s de laatste tijd hebben gekregen en op welke data deze gebaseerd zijn. Wie weet hebben zij andere bronnen om aan data te komen of gebruiken zij technieken waar jij van kan leren. Maar bespreek ook de data die vergaard wordt, misschien leidt het bij jou tot andere inzichten dan bij je collega. Dit verbetert niet alleen jouw datageletterdheid, maar ook die van je collega's!

4.     Wees kritisch. Voorkom aannames en vooroordelen door (gezamenlijk) kritisch naar de verkregen data te kijken. Stel jezelf dan ook een aantal vragen wanneer je naar de informatie kijkt, bijvoorbeeld:
- Waar kijk ik nou eigenlijk naar?
 - Wat is de bron van deze data?
- Wie heeft de data ingevoerd, is het gecontroleerd en daarmee betrouwbaar, juist en volledig?
- Trek ik nu gegronde conclusies?
- Zitten er aannames in mijn conclusies?
- Is er sprake van een oorzaak-gevolg situatie, en kan ik hiermee de oorzaak achterhalen?
- Hoe is de dataset opgebouwd, zitten er bepaalde waarden in die de kengetallen significant beïnvloeden?
- Hoe zijn de resultaten precies opgebouwd?

5.     Google is je beste vriend, ga op onderzoek uit om te achterhalen of er soortgelijke data te vinden zijn die jouw inzichten mogelijk kunnen onderbouwen of verklaren. Zijn er bronnen te vinden met bepaalde data die overeenkomen met jouw data of geven jouw data andere uitkomsten dan die Google te bieden heeft. Ook dit is een stukje kritisch kijken naar de verkregen informatie.
 

6.     Tot slot is het van belang dat je jezelf blijft ontwikkelen. Blijf doorleren over data en blijf bezig met het verkrijgen van nieuwe inzichten, het opstellen van nieuwe doelen en het kritisch kijken naar data. Blijf jezelf openstellen en heb een leerinstelling. Wees niet bang om vragen te stellen en om hulp te vragen. Als er iets intern wordt georganiseerd of ontwikkeld, blijf daarvan op de hoogte en neem actief deel.

Als jij deze 6 tips toepast, zul je merken dat je een stuk datageletterder wordt! Je zult op zowel korte als lange termijn een hoop bijleren over data en nieuwe inzichten opdoen die erg waardevol kunnen zijn voor jou en je organisatie. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.