digitaal / Partnerbijdrage

"Data is alles"

Een goede datahuishouding is de basis van een organisatie.

05 augustus 2022
Janita

Communicatie is alles

"Mam, pap, ik ga toch geen culturele antropologie of rechten, maar communicatiewetenschappen studeren", was wat ik in 2005 vol trots aankondigde. Ik had het eindelijk gevonden; de studie van mensen kunnen overtuigen met taal. Jaren lang heb ik "communicatie is alles" verkondigd. Want zo is het toch? Een enthousiaste leraar is beter dan een stoffige, een smakelijk ogende burger koop je sneller dan aan aangereden lapje vlees, en een goedgeschreven blog klik je niet na 1 alinea al weg!

De nachtmerrie van een huppelende creatieveling

Ik zag in die tijd overal om mij heen de kunst van het effectief kunnen communiceren. Wat stond ik te popelen om mij dit volledig eigen te maken. Ik leerde echter helemaal niet de kneepjes van het vak, ik wist niet aan welke knoppen ik moest draaien en was niet bedreven geworden als master manipulator. Waar de universiteit mij zo vriendelijk bewust van maakte, was dat je eerst uitgebreid onderzoek moet doen om te weten hoe je uiteindelijk het effectiefst communiceert. Mijn hoop en dromen om de kneepjes van het communicatie-vak te leren vervlogen en ik werd langzaamaan gekneed tot een gedegen onderzoeker. Uren en uren vragenlijsten maken, afnemen en analyseren. En de nachtmerrie van elke huppelende creatieveling werd werkelijkheid: ik moest wat gaan snappen van statistiek...

De tijd van klantreizen

We springen een paar jaar naar voren in de tijd. Het is 2017, de tijd van 'klant reizen', 'zet klant centraal' en 'maak fan klanten'. Ik kwam te werken bij een snel groeiende organisatie op de afdeling customer experience om de klanten eens lekker centraal in het zonnetje te zetten zodat ze fan van ons worden. En als goede alumnus ging ik op onderzoek uit. Klanten bleken voornamelijk behoefte te hebben aan duidelijkheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Hoe zouden wij die hen het beste kunnen bieden? 

Data is alles

Ik ben vanuit het klant-perspectief gelijk in de wereld van data gedoken. Een schat aan mogelijkheden opende zich! Wat zag ik? Net als dat je in een opgeruimde keuken beter de pindakaaspot kan vinden, is een goede data-huishouding de basis van een organisatie. En net als het hebben van het juiste appeltaartrecept je schoonmoeder blij kan maken, kan je met data zo veel moois maken voor klanten! Opeens moest ik mijn overtuiging bijwerken. "Data is alles!"

De hele wereld datageletterd

Nu komen we bij de conclusie van deze blog. Ik heb geleerd dat de combinatie van communicatie én data mij het gelukkigst maakt. Hoe kan je op een gedegen en gefundeerde manier jouw publiek helpen? Wat moeten we doen om mensen net zo enthousiast over data te krijgen als ik zelf ben geworden? Ik ga de komende tijd mij volledig inzetten om samen met Datacompetent de wereld te helpen data te begrijpen, zodat een ieder zich veilig en vertrouwd voelt in deze steeds digitaler wordende wereld. 

Aan het denken gezet?

Ben je nu aan het denken gezet door dit verhaal? Kom jij uit een totaal andere tak van sport, en zie jij wel wat mogelijkheden voor jezelf in de data wereld? Ik kom graag met je in gesprek om hier eens verder over te sparren! 

Janita heeft een achtergrond in communicatie, Data-Strategie, Data-Governance, Data-Management en is in diverse data-initiatieven eindverantwoordelijk. Binnen Datacompetent stelt zij kaders op voor opleidingen, geeft ze workshops aan organisaties en geeft ze strategisch advies. 

Lees meer over onze trainers

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.