digitaal / Partnerbijdrage

Data: 4 manieren hoe ik up-to-date blijf

"Ik moet daadwerkelijk actief aan de slag om datageletterd te blijven."

18 november 2022
up-to-date

Dagelijks met data bezig zijn betekent dat ik automatisch in aanraking kom met de nieuwste ontwikkelingen. Echter, ik moet daadwerkelijk actief aan de slag om datageletterd te blijven! Omdat mijn agenda vol zit, er altijd wel weer iets anders belangrijk is en ik liever lui dan moe ben, heb ik manieren gevonden om snel en effectief op de hoogte te blijven. Ik deel graag deze tips met jullie.

1.  Kijken: webinars & youtube kanalen

Er is een boel gratis te vinden online. Niet alles is van hoge kwaliteit, maar onderstaande kanalen kan ik zeker aanraden!

2. Lezen: whitepapers en boeken

Als je een uur reistijd in de trein hebt, als je net een kwartiertje over hebt voor de volgende vergadering of wanneer je op een druilerige zondagmiddag je nuttig wilt maken, dan kan je de volgende whitepapers en boeken erbij pakken. 

3. Luisteren: podcasts

Veel mensen vinden het fijn tijdens de lunch een rondje te wandelen. Ik heb mezelf aangeleerd sowieso één keer per dag minimaal een half uur naar buiten te gaan, anders raak ik vastgeplakt aan mijn bureaustoel. Tijdens zo'n wandeling luister ik graag naar een podcast. Hieronder een aantal aanraders!

  • Algemeen datagedreven werken & kritisch handelen: De dataloog
  • Algemeen datagedreven werken & kritisch handelen: Fontys AI Garage
  • Algemene wetenschappelijke uitzendingen, waaronder enkelen gericht op toepassingen van data: De Universiteit van Nederland en De Universiteit van Vlaanderen 

4. Volgen: LinkedIn

Wanneer je actief op LinkedIn bent, is het gemakkelijk een graantje mee te pikken van de wijsheden van voorlopers in het vak. Hieronder een aantal personen die regelmatig iets interessants deelt en die ik daarom volg:

  • Cassie Kozyrkov, Chief Decision Scientist at Google
  • World Economic Forum, International Organization for Public-Private Cooperation
  • Bernard Marr, Futurist, AI, Key-note
  • Gartner, Insights
  • Storytelling with data
  • CDO Magazine

4. Oefenen!

"Datageletterdheid is net als voetballen", zegt mijn collega Peter Frans vaak. "Je moet in het veld staan en met de bal oefenen, wil je kunnen voetballen." Ik ben geen voetballer, maar een wielrenner. Ik vergelijk het dus graag met fietsen, en dat verleer je niet! Je raakt je conditie echter wel eens kwijt, en krijgt na een tijd niet gefietst te hebben sneller last van zadelpijn. Daarom is het zaak vaak te fietsen, veel kilometers te maken. Zo is het ook met data; ik onderhoud mijn kennis en vaardigheden constant. Soms pak ik een data-set erbij en ga ik (in excel) ermee experimenteren. En als fervent googlelaar ben ik zo weer op de hoogte van de juiste formules en berekeningen. Dit is dus mijn laatste tip om up-to-date te blijven: oefening baart kunst!

Door: Janita Sluurman

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.