digitaal / Partnerbijdrage

Data vergaren en analyseren

Een top vijf van veelgebruikte BI-tools.

14 juni 2022
Veel gebruikte tools

In onze vorige blog hebben we je verteld over de verschillende soorten data. Maar erover lezen en ermee werken zijn twee verschillende dingen. Om met data te kunnen werken is het belangrijk dat je goede BI-tools inzet, om vervolgens data te kunnen vergaren en te analyseren. Er zijn namelijk veel verschillende tools die jou in een visueel overzichtelijk dashboard enorm veel data en informatie kunnen bieden. Maar welke tools worden het meest gebruikt? En wat zijn op het eerste gezicht de verschillen tussen deze tools? Wij helpen jou hiermee graag op weg. We staan kort stil bij de verschillende BI-tools in deze blog.

De eerste tool die we kort gaan bespreken is Tableau. Tableau is een data-analyse en business intelligence platform dat flexibiliteit en gebruiksgemak biedt aan zijn gebruikers. Het biedt interactieve dashboards, een snelle reactietijd en real-time gegevensanalysefuncties. Tableau helpt mensen data te zien en te begrijpen. Het biedt duidelijke graphics om de dataset visueel weer te geven. In principe biedt Tableau alle nodige mogelijkheden om gegevens te vergaren, te verwerken, weer te geven en de uiteindelijke rapporten, dashboards of workheets met anderen te delen. 

De volgende tool die handig kan zijn voor jou en je organisatie is Microsoft Power BI, dit is een krachtige en zeer populaire tool voor datavisualisatie. Het is een cloud-gebaseerde software die beschikbaar is in twee versies; Power BI Desktop en Power BI Mobile. Microsoft Power BI staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke functionaliteit voor gegevensvoorbereiding en duidelijke visualisatie. Power BI biedt daarom veel verschillende visualisatiefuncties. Daarnaast biedt Microsoft Power BI connecties met een breed scala aan gegevensbronnen zoals Oracle, IBM, SQL Server, Salesforce, Google analytics, Azure DevOps, Excel, tekstbestanden, JSON, Zendesk, Mailchimp etc., wat een groot voordeel kan zijn.

QlikView is eveneens één van de toonaangevende BI-tools volgens de Gartner Magic Quadrant-rapporten voor 2019 en staat daarom ook in onze top 5. QlikView biedt een opslagfunctie die het verzamelen, integreren en verwerken van gegevens enorm snel maakt. De rapporten worden verwerkt met behulp van visualisatietools en de relatie tussen gegevens wordt automatisch afgeleid door de QlikView-software. QlikView is voornamelijk een data discovery tool en heeft daarom een aantal specifieke visualisatie functies die mogelijk handig kunnen zijn voor jou en je organisatie. 

Naast Qlikview is ook Qlik Sense populaire software voor gegevensanalyse en -visualisatie. In de kern werkt het met een associatieve QIX engine. Deze motor maakt het mogelijk om gegevens uit verschillende bronnen te koppelen en zo analyses uit te voeren. Qlik Sense dient als een data-analyse platform voor alle soorten gebruikers, dus ook als je (nog) helemaal niet technisch bent op het gebied van data is deze datatool geschikt voor jou.

Tot slot volgt SAP Lumira, volgens het Gartner's Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence platforms 2019, is SAP Lumira een visionaire BI-tool met een groot potentieel. SAP Lumira is een self-service datavisualisatie en analytics tool die bekend staat om zijn gebruiksgema. SAP Lumira biedt een enorm breed aanbod aan interactieve visualisaties zoals tabellen, grafieken, diagrammen, kaarten, infographs, etc.

In een notendop is dit onze top 5 aan BI-tools die jou en je organisatie van waardevolle informatie kunnen voorzien. De volgende stap is om deze informatie te kunnen analyseren en hier conclusies uit te trekken. Hoe je dat het beste kunt doen vertellen we je in de komende blogs. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.