digitaal / Partnerbijdrage

Data herkennen, lezen en begrijpen

Hulp bij datakennis en datageletterdheid.

10 juni 2022
Data herkennen

Op dit moment gaan we ervan uit dat je weet wat data zijn en in welke vormen je het in het dagelijkse leven of binnen je organisatie tegen kan komen. Maar weten wat data zijn is één ding, data herkennen, lezen en begrijpen gaat nog een stapje verder. Daarom helpen we jou graag bij deze datakennis en datageletterdheid.

Data kunnen we op twee manieren bekijken, namelijk kwalitatief en kwantitatief. Kwantitatieve data zijn vaak cijfermatig, ook wel kwantificeerbaar genoemd. Dit uit zich op verschillende manieren, namelijk in datadashboards, maar ook in bijvoorbeeld in facturaties of interviewvragen waarbij antwoord wordt gegeven op een bepaalde schaal. Kwantitatief onderzoek kan antwoord geven op vragen zoals: “hoe vaak wordt onze website dagelijks bezocht”. 

Kwantitatieve data zijn de data waar wij het bij Datacompetent het meest over zullen hebben. Deze data zie je overal langskomen, zoals net genoemd bijvoorbeeld het aantal paginabezoeken, maar ook het aantal likes op je LinkedIn post is kwantitatieve data. Met kwantitatieve data kunnen frequenties, gemiddelden of de samenhang tussen bepaalde variabelen berekend worden. 

Kwalitatieve data daarentegen zijn data die voortkomen uit diepte-interviews en focusgroepen, deze data worden vervolgens verwerkt in transcripten. Om conclusies te kunnen trekken uit deze transcripten is het van belang dat je deze data kunt analyseren en begrijpen.

In de praktijk zul je hier minder mee werken dan kwantitatieve data. Dit betekent echter niet dat deze data minder belangrijk of minder waardevol zijn. Of kwalitatieve data of kwantitatieve data belangrijker zijn voor jou en jouw organisatie, ligt aan de doelen die je hebt opgesteld in de data-keten. Om meer te lezen over deze doelen of de data-keten, check dan deze blog.

Om deze data te kunnen begrijpen, moeten ze eerst verwerkt worden in een data-analyse. Kwalitatieve data en kwantitatieve data worden beide op een andere manier verwerkt en geanalyseerd. Welke tools hiervoor beschikbaar zijn lees je in onze volgende blog

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.