digitaal / Partnerbijdrage

Wie controleert eigenlijk de overheidsuitgaven? Aandacht voor (inkoop)fraude gevraagd!

Inzet van analytics software en anti-fraude technologieën zijn een absolute must.

SAS
23 december 2021
financien---controle---shutterstock.jpg

Inkoopteams van overheidsinstellingen en andere organisaties zijn verantwoordelijk voor het beheer van soms wel miljarden euro’s aan overheid- of bedrijfsuitgaven. Fouten, verspilling en misbruik door deze teams kunnen echter enorm in de papieren lopen. En wanneer fraudeschandalen de pers halen, kan de reputatieschade zeer ernstig zijn.

Zo werden er door de overheid bijvoorbeeld miljoenen geïnvesteerd aan Testen voor Toegang en was er sprake van fraude in het streekvervoer.  Miljoenen die beter besteed hadden kunnen worden.

Om de integriteit te waarborgen, moeten inkoopteams in staat zijn om snel onregelmatigheden te signaleren en controleren. Dat is moeilijk omdat niet-naleving van de integriteitsregels vele vormen kan aannemen: afwijkende betalingen, aanbestedingsfraude, onderlinge afspraken tussen werknemers en leveranciers, het niet volgen van processen en niet-naleving van contracten.

Meer aandacht voor (inkoop)fraude

Ook tijdens de International Fraud Awareness Week die in november plaatsvond, werd aandacht gevraagd voor de gevolgen van (inkoop)fraude en de noodzaak van fraudebestrijding met behulp van anti-fraudetechnologieën. De focus lag dit jaar op de maatschappelijke en financiële schade van de wereldwijde fraudedreiging en hoe bedrijven het tij kunnen keren met behulp van fraude analytics.

Anti-fraudetechnologie

De inzet van analytics software en anti-fraude technologieën zijn een absolute must voor overheden en bedrijven. In dit wereldwijde onderzoek heeft SAS gekeken naar de verschillende manieren waarop organisaties fraude, fouten en misbruik opsporen en aanpakken. Hieruit komt naar voren dat er veel ruimte voor verbetering is door het toepassen van: geautomatiseerde (i.p.v. handmatige) controles en toetsing en de inzet van analytics om inzicht te krijgen in risicovolle gedragspatronen.

Technologie kan de inkoop- en auditteams van overheidsinstellingen en organisaties helpen bij het opsporen van fouten en misbruik helpen te voorkomen. Zo kunnen bedrijfsregels, sociale netwerkanalyse, voorspellende modellen, machine learning en neurale netwerken worden toegepast om aanbestedingsfraude, verspilling en fouten bij aanbestedingen aan het licht te brengen.

Dit is een bijdrage van: Eugène van Kampen, fraude-expert bij SAS en Andre van der Meer, adviseur overheid bij SAS.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.