digitaal / Partnerbijdrage

Binnen no-time vaardig met data

Hoe om leren gaan met data? Het toepassen van data op het dagelijks leven.

09 augustus 2022
Lotte vertelt

In het diepe gegooid worden

Wat mij betreft een erg goede manier is om dingen te leren, is om maar gewoon in het diepe gegooid te worden. Soms is het doodeng, maar het kan je ook een hele hoop opleveren. Denk aan autorijden bijvoorbeeld, je ziet het misschien je ouder 17 jaar lang doen, maar tot dat je het zelf probeert zal je er weinig van leren. Maar hoe leer je om te gaan met data?

Hoe leerde ik omgaan met data?

Zo heb ik ook als student geleerd met data te werken. Ik begon aan mij Master Content & Media Strategy, enorm nieuwsgierig om nieuwe dingen te leren. Ik had gehoord dat statistiek en onderzoek hier een onderdeel van waren. Er werd mij door oud-studenten verteld om alvast wat cursussen of video's te volgen over werken met data en statistiek. Als de goed voorbereide student die ik ben, ben ik alvast video's gaan kijken over dit onderwerp, om vervolgens met nul voorsprong op de rest aan het blok statistiek te beginnen. Great, heb ik voor niks al deze voorbereiding gedaan...

Want van enkel video's kijken over een praktisch onderwerp als data leerde ik nog niet veel. Zoals autorijden, je moet ermee aan de slag gaan om ervan te kunnen leren. En zo heb ik ook kennis leren maken met data. Kwantitatieve enquêtes, kwalitatieve interviews, alle soorten data zijn bij mij langsgekomen tijdens het volgen van mijn master. En laat me je vertellen; alle cijfertjes begonnen te dansen voor mijn ogen. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Ik wist niet wat de data mij vertelden en wat ik ermee aan moest. Maar hier kwamen de video's goed van pas.

Want door het kijken van de tutorials en het spelen met deze rauwe data begon ik meer inzicht te krijgen in het omzetten van data naar informatie. Ik vergeleek verschillende resultaten met elkaar en zette informatie in grafieken en tabellen. Hier kreeg de data al meer vorm en begon het waarde op te leveren. Uiteindelijk was het van belang om alle resultaten die ik had vergaard om te zetten in mijn onderzoeksverslag. Ik had nooit geweten dat de data die ik had verzameld binnen het onderzoek zo veel nuttige informatie op kon leveren. 

Toepassen van data op het dagelijks leven

Dit onderzoek gaf mij inzicht hoe belangrijk data kunnen zijn. En dit alles heb ik geleerd door zelf aan de slag te gaan met data. Ga op onderzoek uit, ondervind voor jezelf hoe data relevant kan zijn. De kennis die ik heb opgedaan begon ik gelijk toe te passen in mijn dagelijks leven. Voor een student en beginnend freelancer is het namelijk van groot belang om de zaakjes goed op orde te hebben. En geloof mij maar, als zelfs ik kan leren om met data om te gaan, kun jij het ook!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.