digitaal / Partnerbijdrage

Lancering AI-Routekaart

Lancering AI-Routekaart. Het instrument voor succesvolle AI-implementatie

09 februari 2021
AI-Routekaart1.1.jpg

Het instrument voor succesvolle AI-implementatie.

In 2020 heeft M&I/Partners samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis een AI-Routekaart ontwikkeld die helpt bij het succesvol implementeren van Artificial Intelligence (AI) in het zorgproces van het ziekenhuis. De AI-Routekaart is ook bruikbaar voor de implementatie van AI in de dagelijkse praktijk van andere organisaties. Artificial Intelligence is een technologie met veel potentie in uiteenlopende sectoren.

In het kader van het 35-jarig bestaan van M&I/Partners ontwikkelde het bureau samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis een AI-Routekaart voor succesvolle implementatie van AI. Met een aantal specifieke aspecten voor zorgorganisaties, maar ook bruikbaar voor organisaties in andere sectoren. www.ai-routekaart.nl

 

Potentie van AI

Patrick van Eekeren, partner bij M&I/Partners “AI is een technologie met veel potentie binnen uiteenlopende sectoren. Binnen het werkgebied gezondheid en zorg zien we kansen van preventie tot diagnostiek, beslisondersteuning en behandeling, maar ook tot optimalisatie van de logistiek van de zorg. Kansen voor een (nog) betere kwaliteit van zorg, vermindering van werkdruk en betere inzet van mens en middelen. AI als zodanig leidt niet vanzelf tot deze effecten. Een algoritme, in de praktijk werkend geïmplementeerd inclusief de beoogde effecten, is waar het om draait.“

 

AI-routekaart voor succesvolle AI-implementatie

Ervaring leert dat succesvolle implementatie van AI in de praktijk niet eenvoudig is. De AI-Routekaart helpt bij het stellen van de juiste vragen en ondersteunt de dialoog over AI-implementatie tussen stakeholders binnen uw organisatie. De AI-Routekaart bestaat uit een AI-Readiness Assessment op organisatieniveau en een AI-Implementatie Checklist op applicatieniveau. Met een aantal specifieke aspecten voor zorgorganisaties, maar ook bruikbaar voor organisaties in andere sectoren. Bij zowel het assessment als de checklist is uiteenlopend referentiemateriaal beschikbaar ter ondersteuning van de interne dialoog om de adviezen in de praktijk te brengen. Zie ook www.ai-routekaart.nl.

 

Chris Peters, klinisch fysicus bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, “Het proces om samen met een groot aantal betrokkenen binnen het ziekenhuis en de adviseurs van M&I/Partners te werken aan de totstandkoming van de AI-Routekaart was al een mooie reis die ons veel heeft geleerd over uiteenlopende aspecten van AI-implementatie. Het eerste gebruik van de AI-Routekaart in de praktijk laat zien dat deze ons helpt om sneller bij de kernpunten van een succesvolle implementatie te komen.”

 

Gewonnen jubileumopdracht

Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft in 2020 het jubileumcadeau gewonnen met (pro deo) projectleiding en ondersteuning ter waarde van 100.000 euro (ongeveer 600 – 700 adviesuren). Organisaties in de zorg en overheid konden eind 2019 een projectvoorstel indienen op het gebied van Artifical Intelligence en daarmee kans maken op deze openbare opdracht. Begin december 2019, presenteerden Erasmus MC, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis St. Jansdal hun projectvoorstellen aan een onafhankelijke selectiecommissie bij M&I/Partners.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.