of 58952 LinkedIn

Achtergrond

 • Kunstmatige intelligentie (AI) kan grote waarde hebben voor gemeenten. Maar de technologie wordt nog vaak gebruikt omdat het kán en niet omdat het moet. ‘De dienstverlening zal slimmer en sneller kunnen worden, de handhaving en opsporing ook.’

  Oplossingen genoeg, nu de problemen nog

  Kunstmatige intelligentie (AI) kan grote waarde hebben voor gemeenten. Maar de technologie wordt nog vaak gebruikt omdat het kán en niet omdat het moet. ‘De dienstverlening zal slimmer en sneller kunnen worden, de handhaving en opsporing ook.’

 • Essay: de blinde vlek van de NOVI

  Reageer

  Op 20 juni presenteerde minister Ollongren het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Deze heeft een grote blinde vlek: zij gaat vrijwel geheel voorbij aan de digitale revolutie. Terwijl juist deze revolutie de fysieke leefomgeving op zijn kop kan zetten. Een mooie kluif voor de nieuwe parlementaire onderzoekscommissie digitalisering, vindt Paul Strijp, adviseur nieuwe technologie en data bij de provincie Noord-Holland*. 

 • © Shutterstock

  Nieuwe techniek, nieuwe kansen

  De dataficering van de samenleving vraagt nieuwe skills van de ambtenaar bij een gemeente. Als die al niet door een robot wordt vervangen. Hoe kunnen de gemeentelijke organisatie en individuele werknemers zich voorbereiden op de veranderingen?

 • © Shutterstock

  Open data vaak nog onbenut

  Gemeenten stellen steeds meer open data beschikbaar, maar kunnen burgers er ook wat mee? Het ontbreekt vaak aan verbinding tussen de data-pioniers en mensen die er inhoudelijk mee aan de slag moeten. Verder standaardiseren van data kan helpen.

 • Gemeenten willen graag dat alle burgers op breedbandinternet worden aangesloten, maar ze hebben er nauwelijks controle over. De aanleg is aan de markt. Private partijen en internetreus KPN hebben hun eigen agenda. Sommige gemeenten zijn het wachten nu zat.

  Sneller aan de glasvezel

  Gemeenten willen graag dat alle burgers op breedbandinternet worden aangesloten, maar ze hebben er nauwelijks controle over. De aanleg is aan de markt. Private partijen en internetreus KPN hebben hun eigen agenda. Sommige gemeenten zijn het wachten nu zat.

 • © Shutterstock

  Essay: Durven met data

  Reageer

  De initiatieven binnen de overheid om gebruik te maken van data en technieken als AI of blockchain buitelen over elkaar heen. Kan de overheid volgen? Of zien we door de data het bos niet meer? Wat is er nodig om de maatschappelijke meerwaarde van deze ontwikkelingen te benutten? Vooral samenwerking, stelt Maghiel van Meeteren (CBS). Hoewel in de praktijk vaak weerbarstig, is het toch nodig. ‘Want in ons eentje gaan we het niet redden.’

 • Als we alle verhalen mogen geloven, is 5G het summum. Zeker, het nieuw mobiele netwerk biedt overheden veel voordelen, maar er klinkt ook kritiek. Zo dreigt het platteland andermaal op achterstand te raken en zijn er zorgen over de gevolgen van 5G voor de gezondheid.

  Gevaarlijk snel mobiel netwerk

  Als we alle verhalen mogen geloven, is 5G het summum. Zeker, het nieuw mobiele netwerk biedt overheden veel voordelen, maar er klinkt ook kritiek. Zo dreigt het platteland andermaal op achterstand te raken en zijn er zorgen over de gevolgen van 5G voor de gezondheid.

 • Beleid op het gebied van cybersecurity kenmerkt zich door veel herhaling en een vrijwel exclusieve focus op het bedrijfsleven. De burger, die uiteindelijk het meeste slachtoffer is en moet opdraaien voor de schade, blijft grotendeels buiten beeld. Het lijkt in niemands belang om de burger zijn mening te vragen, en er bestaat geen belangenorganisatie voor cybersecurity, aldus Bernold Nieuwesteeg en Melle van den Berg. 

  Cybersecurity en de burger

  Reageer

  Beleid op het gebied van cybersecurity kenmerkt zich door veel herhaling en een vrijwel exclusieve focus op het bedrijfsleven. De burger, die uiteindelijk het meeste slachtoffer is en moet opdraaien voor de schade, blijft grotendeels buiten beeld. Het lijkt in niemands belang om de burger zijn mening te vragen, en er bestaat geen belangenorganisatie voor cybersecurity, aldus Bernold Nieuwesteeg en Melle van den Berg. 

 • Werkgerelateerde appjes en sms’jes op de privételefoon van ambtenaren en wethouders vallen voortaan onder de Wet openbaarheid van bestuur. Wat betekent de recente beslissing van de Raad van State voor de gemeentelijke praktijk?’

  Ff appen kst je zmr de kop :-(

  Werkgerelateerde appjes en sms’jes op de privételefoon van ambtenaren en wethouders vallen voortaan onder de Wet openbaarheid van bestuur. Wat betekent de recente beslissing van de Raad van State voor de gemeentelijke praktijk?’

 • De leefbaarheid in zuidwest-Den Haag staat onder druk. Het digitale meldingsplatform BART! verbetert er niet alleen de veiligheid in de wijken, maar draagt ook bij aan de sociale cohesie. Ook andere gemeenten tonen interesse.

  Hoe BART deze wijk gaat reden

  De leefbaarheid in zuidwest-Den Haag staat onder druk. Het digitale meldingsplatform BART! verbetert er niet alleen de veiligheid in de wijken, maar draagt ook bij aan de sociale cohesie. Ook andere gemeenten tonen interesse.