of 59082 LinkedIn

Achtergrond

 • De schroom valt weg. Waar gemeenten voorheen af en toe eens keken naar wat digitalisering te bieden had, is de bereidheid tot vernieuwing nu veel groter. Aan de digitale kant zijn er enorme kansen, aan de fysieke kant vallen onderdelen weg.

  Virus versnelt digitalisering

  De corona-crisis zorgt voor een stroomversnelling in de digitalisering van gemeenten. Wat merken vier grote dienstverleners na de eerste paar weken? ‘Een van de positieve ontwikkelingen in deze crisis is de grotere bereidheid om online te leren.’

 • De Nederlandse ict-infrastructuur is kwetsbaar. Boze hackers, kwaadwillende organisaties of vijandig landen kunnen enorme schade veroorzaken. Een boze puber kan al makkelijk websites saboteren. En de kwetsbaarheid neemt toe. 

  Open huis voor hackers

  De Nederlandse ict-infrastructuur is kwetsbaar. Boze hackers, kwaadwillende organisaties of vijandig landen kunnen enorme schade veroorzaken. Een boze puber kan al makkelijk websites saboteren. En de kwetsbaarheid neemt toe. 

 • Essay: Klare data

  Reageer

  Slim gebruik van data maakt beter beleid mogelijk. Maar tegelijkertijd willen we niet dat de overheid - of particuliere bedrijven - de burger zonder begrenzing in de gaten houden. Volgens Bert Kroese strekt de manier van werken in Estland tot voorbeeld. Daar is goed geregeld wie toegang heeft tot welke persoonsdata en burgers hebben daar zelf een grote stem in. Ze kunnen achteraf zelfs altijd nakijken wie hun data heeft ingezien en waarom.

 • Kunstmatige intelligentie (AI) kan grote waarde hebben voor gemeenten. Maar de technologie wordt nog vaak gebruikt omdat het kán en niet omdat het moet. ‘De dienstverlening zal slimmer en sneller kunnen worden, de handhaving en opsporing ook.’

  Oplossingen genoeg, nu de problemen nog

  Kunstmatige intelligentie (AI) kan grote waarde hebben voor gemeenten. Maar de technologie wordt nog vaak gebruikt omdat het kán en niet omdat het moet. ‘De dienstverlening zal slimmer en sneller kunnen worden, de handhaving en opsporing ook.’

 • Essay: de blinde vlek van de NOVI

  Reageer

  Op 20 juni presenteerde minister Ollongren het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Deze heeft een grote blinde vlek: zij gaat vrijwel geheel voorbij aan de digitale revolutie. Terwijl juist deze revolutie de fysieke leefomgeving op zijn kop kan zetten. Een mooie kluif voor de nieuwe parlementaire onderzoekscommissie digitalisering, vindt Paul Strijp, adviseur nieuwe technologie en data bij de provincie Noord-Holland*. 

 • © Shutterstock

  Nieuwe techniek, nieuwe kansen

  De dataficering van de samenleving vraagt nieuwe skills van de ambtenaar bij een gemeente. Als die al niet door een robot wordt vervangen. Hoe kunnen de gemeentelijke organisatie en individuele werknemers zich voorbereiden op de veranderingen?

 • © Shutterstock

  Data verzamelen voor dummies

  Met het slim verzamelen en combineren van data kan een gemeente het beleid aanpassen. Zo kun je de burger beter van dienst en geld besparen. Maar waar en hoe moet je beginnen?

 • © Shutterstock

  Open data vaak nog onbenut

  Gemeenten stellen steeds meer open data beschikbaar, maar kunnen burgers er ook wat mee? Het ontbreekt vaak aan verbinding tussen de data-pioniers en mensen die er inhoudelijk mee aan de slag moeten. Verder standaardiseren van data kan helpen.

 • Gemeenten willen graag dat alle burgers op breedbandinternet worden aangesloten, maar ze hebben er nauwelijks controle over. De aanleg is aan de markt. Private partijen en internetreus KPN hebben hun eigen agenda. Sommige gemeenten zijn het wachten nu zat.

  Sneller aan de glasvezel

  Gemeenten willen graag dat alle burgers op breedbandinternet worden aangesloten, maar ze hebben er nauwelijks controle over. De aanleg is aan de markt. Private partijen en internetreus KPN hebben hun eigen agenda. Sommige gemeenten zijn het wachten nu zat.

 • © Shutterstock

  Essay: Durven met data

  Reageer

  De initiatieven binnen de overheid om gebruik te maken van data en technieken als AI of blockchain buitelen over elkaar heen. Kan de overheid volgen? Of zien we door de data het bos niet meer? Wat is er nodig om de maatschappelijke meerwaarde van deze ontwikkelingen te benutten? Vooral samenwerking, stelt Maghiel van Meeteren (CBS). Hoewel in de praktijk vaak weerbarstig, is het toch nodig. ‘Want in ons eentje gaan we het niet redden.’