of 63000 LinkedIn

De Kandidaat

Binnenlands Bestuur interviewt interessante kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in het land.

De kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn weer gevuld met een keur aan bekende en onbekende gezichten. Binnenlands Bestuur zoekt interessante kandidaten op.

  Nieuws  Nieuws

  • Ancilla Tilia, kandidaat voor de Piratenpartij Amsterdam

   De Kandidaat: 'Ik zie foute zaken en wil er wat aan doen'

   Ze is een opvallende verschijning onder de verkiezingskandidaten. Inderdaad, om haar uiterlijk. Daar kun je niet omheen, ze was niet voor niets tien jaar lang model. Maar opvallender is haar debuterende partij en de standpunten waarmee ze in de Amsterdamse gemeenteraad wil komen. 'Privacy en een steeds digitaler wordende wereld is een nieuw onderwerp in de politiek, de Piratenpartij is daarom hard nodig,' vindt kandidaat-raadslid Ancilla Tilia (28).

  • Hans Dulfer, lijstduwer voor de partij 'Red Amsterdam'

   De Kandidaat: ‘Ik stem nooit. Behalve mijn saxofoon’

   Of de partij daadwerkelijk blij zou zijn als hij met voorkeursstemmen in de raad zou komen betwijfelt hij, maar lijstduwer Hans Dulfer van de partij 'Red Amsterdam' loopt er ook niet voor weg. ‘Ik zou graag een verlicht despoot willen worden,’ aldus de wereldberoemde muzikant en tevens aspirant-politicus voor de gemeente Amsterdam.

  • Rhianna Gralike is lijsttrekker voor Ouderen Partij Actief (OPA) in Dronten. Ze was een jaar geleden nog man. Al haar levenservaringen hoopt ze mee te kunnen nemen in haar politieke carrière.

   De Kandidaat: ‘Oma met een OPA-stem’

   Wanneer ze spreekt word je even op het verkeerde been gezet. Rhianna Gralike (54) is lijsttrekker van Ouderen Politiek Actief (OPA) Dronten. Betrokken bij mensen die het minder hebben en wil een steentje bijdragen aan een betere samenleving.  En ze was overigens tot vorig jaar nog een man, haar stem herinnert daar aan. Over haar verandering doet ze niet geheimzinnig. Sterker nog, deze en andere levenservaringen gebruikt ze juist, als volksvertegenwoordiger in spé.

  • Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, heeft zich kandidaat gesteld als raadslid voor de Piratenpartij Nijmegen.

   De Kandidaat: Waxinelichthoudergooier gaat voor zetel

   Erwin Lensink, lijsttrekker voor de Piratenpartij Nijmegen is een omstreden kandidaat voor deze gemeenteraadsverkiezingen. Niet alleen ‘kaapte’ hij volgens het landelijke bestuur van de Piratenpartij de Nijmeegse afdeling, hij is vooral bekend om iets anders. Erwin Lensink gooide op Koninginnedag 2010 een waxinelichthouder tegen de gouden koets en zat vervolgens twee jaar vast.

  • Mariet van Klinken (l) en Nellie van Dijk (r), kandidaat-raadsleden voor de SGP in Vlissingen

   De Kandidaat: SGP-vrouwen schrijven geschiedenis

   Samen met hun lijsttrekker Lilian Janse behoren ze tot de eerste vrouwelijke kandidaat-raadsleden van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) ooit, en de enige in Nederland. Niet vreemd dat ze als voorvechters van de vrouwenzaak worden gezien, heldinnen worden genoemd en feministen. Zelf willen ze daar niets echter over horen. ‘Er was nood, en we hebben geholpen,’ zeggen Nellie van Dijk en Mariet van Klinken, kandidaten op de lijst voor de SGP in Vlissingen.

  • De veelbesproken verkiezingsposter en lijsttrekker voor de VVD in Nunspeet Bram ten Hove

   De Kandidaat: Negatieve publiciteit is óók publiciteit

   Torenhoge schulden, keiharde krimp, werkloosheid, te weinig kunstgras voor de hockeyclub. Een greep uit de stevige problemen waar gemeenten mee te maken hebben. Alhoewel, dat laatste speelt voor zover bekend alleen in Nunspeet. Een VVD-verkiezingsposter uit die gemeente gaat daarom viral op het internet. Op het affiche staan drie hockeymeisje in uniform met de noodkreet: Wij willen meer kunstgras voor onze hockeyers! Jij ook? Stem VVD!’ Dit tot grote hilariteit van twitteraars die het clichébeeld ‘wereldvreemd’ en ‘decadent’ vinden. Volgens kersverse lijsttrekker Bram ten Hove (27) was het niet de bedoeling dat er zoveel publiciteit zou komen, maar de onverwachte bekendheid komt ook niet helemaal slecht uit.

  • Casper Schrijver, nummer 5 voor D66 Montfoort

   De Kandidaat: Bezig met Borneo maar óók met Montfoort

   Nog zo’n zeven weken en de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen weten hoeveel stemmen ze hebben gekregen en of ze daadwerkelijk politicus worden. Onder hen ook veel nieuwkomers, gewone burgers die via de lokale politiek hun steentje aan de samenleving willen bijdragen. Casper Schrijver uit het Utrechtse Linschoten is een van hen. Hoewel hij beroepsmatig de bossen in het Amazonegebied, het Congobekken en Borneo in zijn portefeuille heeft, passen daar ook nog wel de dagelijkse beslommeringen van de gemeente Montfoort (Utrecht) bij. De communicatiemanager van het Wereld Natuur Fonds (WNF) staat op nummer 5 van de lijst van D66 in Montfoort.

  • Willem Bos, raadslid voor D66 in Zoetermeer is overdonderd door alle media-aandacht maar is er positief over. Hij is een hype op twitter met zijn gephotoshopte selfies op verschillende locaties in Zoetermeer.

   De Kandidaat: raadslid gaat viral met gephotoshopte selfies

   Hij is wat overdonderd en zijn telefoon gaat continu. Veel journalisten willen graag een interview met hem. Hij kan er gelukkig wel om lachen. D66-raadslid Willem Bos uit Zoetermeer is momenteel de meest besproken politicus op internet en staat bovenaan de trending topics, nog boven Marco van Basten. #willembos is een hit met zijn gephotoshopte ‘selfies’ op verschillende locaties in zijn gemeente Zoetermeer. De grap op twitter is om Willems ‘selfie’ op de meest onwaarschijnlijke plekken te plaatsen. Zoals internetondernemer Alexander Klöpping die hem in een maanlandschap plaatste.

  • Een bekende naam, een bekend gezicht. Haitske van de Linde, zus van, dochter van, werd 11 jaar geleden op 22-jarige leeftijd lijsttrekker voor Leefbaar Nederland. Nu staat ze op nummer 8 van de VVD in Hilversum.

   De Kandidaat: Van landelijke lijsttrekker naar plaats 8 in Hilversum

   In deze aflevering van De Kandidaat een oude bekende. Of liever gezegd, een jonge. Haitske van de Linde (33) heeft namelijk nog steeds het record van jongste lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen ooit op haar naam. Op 22-jarige leeftijd deed zij mee voor Leefbaar Nederland. 11 jaar later zet ze opnieuw voorzichtige schreden richting politiek. Dit keer voor de lokale VVD in Hilversum. Op nummer 8 van de lijst.

  • Bettie en Rita van Plateringen van Amersfoort Anders

   De Kandidaat: Bettie en Rita veroveren Amersfoort

   Honderden betrokken Nederlanders staan deze gemeenteraadsverkiezingen weer op de kieslijst als kandidaat-raadslid. In 'De Kandidaat' zoekt Binnenlands Bestuur naar interessante debutanten en opvallende oude bekenden. We trappen de verkiezingsserie af met nieuwelingen Bettie en Rita.

    

   Je hebt Wim en Hans Anker, Michel en Ronald Mulder en Amersfoort heeft sinds kort Bettie en Rita van Plateringen. Een opvallend eeneiig politiek duo dat met hun partij Amersfoort Anders in de gemeenteraad wil komen. 'We willen het "wij-gevoel" uitdragen, want we hebben al vroeg geleerd om te delen.'

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- 'Raad bedreigt rekenkamer'

- Verstoppen of vertellen?
- Essay: Griffier, steek je nek uit
- Samen sterk tegen de techreuzen
- Het gevecht om het arme gezin
- Massaal exit Statenleden op komst
- Lodi wacht nog op de echte klap
- Anticiperen op nieuwe groep werklozen
- Corona krijgt de economie niet klein

- Digitale veiligheid chefsache

- Bijl bedreigt bomenrijen

- Minister met/zonder landbouw in de genen

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!