of 64231 LinkedIn

Dossier: Nationale politie

Nederland heeft 25 politieregio's. Het kabinet Rutte heeft besloten dat die 25 regio's vervangen moeten worden door één nationale politie die vanuit 10 regio's werkt. Het is de bedoeling dat de nationale politie in de loop van 2012 van start gaat.

Nederland heeft 25 politieregio's. Het kabinet Rutte heeft besloten dat die 25 regio's vervangen moeten worden door één nationale politie die vanuit 10 regio's werkt. Het is de bedoeling dat de nationale politie in de loop van 2012 van start gaat.

  Nieuws  Nieuws

  • De politiebond ACP ziet na een onderzoek onder haar leden niets in de eerste plannen van de opzet van de Nationale Politie.

   Politiebond ziet niets in Nationale Politie

   2 reacties

   Politiebond ACP kraakt het voorlopige plan van de overheid voor het realiseren van de Nationale Politie. ,,In de plannen zien wij nog te grote risico's om tot een goed functionerende Nationale Politie te komen, die voldoet aan de hoge verwachtingen van de Nederlandse samenleving'', schrijft ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp vrijdag in een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

  • Criminoloog Cyrille Fijnaut komt in zijn pas verschenen boek Het nationale politiekorps tot de conclusie dat de werking van de Nationale Politie te bureaucratisch is en dat ten koste gaat van de uitvoering van politietaken.

   Fijnaut: ‘Inrichting Nationale Politie te bureaucratisch’

   In zijn boek Het nationale politiekorps dat 27 september uitkwam, beoordeelt criminoloog Cyrille Fijnaut de blauwdrukken van het beoogde korps op hun staatkundige gehalte en hun operationele waarde. ‘De Nationale Politie is een winstpunt, maar de werking is te bureaucratisch.’

  • Jozias van Aartsen vindt dat het wetsvoorstel dat nu voorligt, ,,op een aantal fronten toch heel wat feilen'' vertoont.

   Van Aartsen wil af van Politiewet

   1 reactie

   Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag roept de Eerste Kamer op de Politiewet, die de vorming van de nationale politie regelt, te verwerpen.

  • Opstelten geeft burgemeesters invloed op de taakuitvoering en de capaciteit van de politie. De Eerste Kamer vreest dat deze te eigenmachtig zou kunnen worden.

   Meer lokale zeggenschap over nationale politie

   Reageer

   Het lokale bestuur krijgt meer te zeggen over de nationale politie. Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid) in een brief aan de Eerste Kamer. Ook de rol van de minister en het parlement worden versterkt.

  • Veilig

   Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft vorige week een folder op internet gezet, de ‘Handreiking voor het treffen van adequate maatregelen in geval van bedreigingen met agressie en geweld tegen burgemeesters en wethouders’. 

  • Wel werkgarantie voor al het politiepersoneel gedurende reorganisaties naar Nationale Politie. Dat staat in het akkoord over de nieuwe politie-cao.

   Cao: Zwaar politiewerk extra beloond

   1 reactie

   Zwaar en specialistisch politiewerk wordt extra beloond, maar in de ondersteunende afdelingen komt er de komende 3 jaar geen geld bij. Dat staat in het onderhandelaarsakkoord dat de politievakbonden en de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten afgelopen vrijdag hebben gesloten.

  • Oud-politiechef Aad Meijboom legt zijn functie als ICT-directeur bij de Nationale Politie neer. Reden is een rapport dat kritiek heeft op de aansturing van de ICT problematiek.

   ICT-chef Nationale Politie legt functie neer

   4 reacties

   Oud-politiechef Aad Meijboom heeft deze week zijn functie als ICT-directeur bij de te vormen Nationale Politie neergelegd. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat woensdag gemeld.

  • Graag wil ik bijdragen aan de mislukking van een congres over de Nationale Politie. Met deze woorden roept burgemeester van Noordenveld op tot een boycot.

   Drentse gemeenten boycotten congres Nationale Politie

   Wat mag een doorsnee congres over de invoering van de Nationale Politie voor deelnemende bestuurders en ambtenaren precies kosten? Geen 1.099 euro exclusief btw per deelnemer, zo vindt burgemeester Hans van der Laan van de Drentse gemeente Noordenveld. ‘Boycotten die windhandel’.

  • Gerrit van de Kamp van de politievakbond hoopt dat de Haagse crisis geen invloed heeft op het vormen van een Nationale Politie.

   ACP: gewoon doorgaan met vorming Nationale Politie

   Reageer

   De politiek moet de vorming van de Nationale Politie niet uitstellen, ondanks de status van het huidige kabinet Rutte. Uitstel zorgt voor een ,,bestuurlijke en organisatorische chaos’’ waarschuwt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

  • Bij de vorming van de Nationale Politie vormen Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid de nieuwe regionale eenheid, waarvan korpschef Frank Paauw tevens de kwartiermaker is.

   Nieuwe chef voor korps Zuid-Holland-Zuid

   Reageer

   Korpschef Frank Paauw van Rotterdam-Rijnmond is ook de baas geworden van het korps Zuid-Holland-Zuid. Dat maakten de korpsen dinsdag bekend.

  • Tweede Kamer heeft ingestemd met de wet dat 25 regiokorpsen plaatsmaken voor 10. Burgemeesters blijven wel verantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeenten.

   Nationale politie stap dichterbij

   1 reactie

   De nationale politie is een stap dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de wet die regelt dat 25 regiokorpsen plaatsmaken voor tien regionale eenheden.

  • Vijf korpsen in Overijssel en Gelderland worden één politieregio, met 81 gemeenten en 3,2 miljoen inwoners de grootste van de beoogde tien, nu nog 26, regio's.

   Opstelten blijft overtuigd van grote politieregio's

   3 reacties

   Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) blijft heilig geloven in de politieregio Oost-Nederland. Als de nationale politie wordt ingevoerd, gaan de vijf korpsen in Overijssel en Gelderland op in één enkele politieregio, met 81 gemeenten met 3,2 miljoen inwoners de grootste van de beoogde tien regio's. Die tien eenheden komen in plaats van de huidige 26 korpsen in ons land.

  • De Eerste Kamer heeft aan Opstelten laten weten niet voor het eind van het jaar klaar te zijn met behandeling van het wetsvoorstel voor de nationale politie.

   Uitstel voor invoering nationale politie

   Reageer

   Invoering van de nationale politie per 1 januari zit er niet in. De Eerste Kamer heeft aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) laten weten niet voor het eind van het jaar klaar te zijn met behandeling van het wetsvoorstel voor de nationale politie.

  • Henk Jan Meijer (VVD)

   Zwolle tegen vergroting politieregio

   1 reactie
   De gemeente Zwolle heeft in een brief naar minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer bezwaar gemaakt tegen uitbreiding van politieregio Oost.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!