of 60220 LinkedIn

Esther Walstra

Redacteur bij Binnenlands Bestuur

Contactgegevens

E-mailadres:
ewalstra@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (mobiel):
06 - 306 91 991
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Esther Walstra
Twitter:
Twitter profiel van Esther Walstra

Recente Artikelen

 • Gerard Bakker, Overheidsmanager van het Jaar 2017.

  Prijzenslag (10) ‘Het hoeft niet altijd 100 procent te zijn’

  Reageer

  Er leiden vele wegen naar een toppositie bij de overheid. Die van de beste overheidsmanager begon ooit als bakkerszoon bij het bezorgen van brood, daarna als horecaman en douanebeambte. Toen via avondstudies naar hogere functies bij de FIOD, de Mededingingsautoriteit om uiteindelijk bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te worden. En over twee weken begint hij als hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). ‘Kom ik daar uiteindelijk toch nog terecht, ik heb er vroeger nog eens gesolliciteerd op de functie van bewaker’, vertelt Gerard Bakker (58) Overheidsmanager van het Jaar 2017, ‘maar de Douane reageerde sneller’.

 • Wethouder Monique Stam ziet dat het duurzaamheidsbeleid vruchten afwerpt

  Prijzenslag (9) 'Duurzaam denken zit in onze genen'

  1 reactie

  Ze doen in deze gemeente al tientallen jaren hun uiterste best om duurzame oplossingen in de samenleving toe te passen. Maar dat ze hierin de beste van Nederland waren kwam wel als een verrassing. ‘We zijn er heel erg trots op, vooral omdat onze duurzame strategie niet alleen maar om groene maatregelen gaat, verklaart de wethouder. ‘Het is voor ons ook een economische en sociale kwestie’. Des te groter de prestatie dat deze gemeente het duurzaamst is om in te wonen en daarbij ook het verste is met de energietransitie. ‘Ik denk dat duurzaamheid gewoon in onze genen zit’, glimlacht wethouder Monique Stam van Heerhugowaard.

 • Van alle sectoren zijn werknemers van de overheid het meest honkvast. Volgens onderzoek van het UWV werken ambtenaren het langst voor dezelfde baas, hebben ze het vaakst een vast contract en zoek ze het minst naar een andere functie.

  Ambtenaar blijft lekker zitten

  10 reacties

  Werknemers in de publieke sector zijn de meest honkvaste werknemers van Nederland. Niet alleen is 90 procent van hen in vaste dienst, gemiddeld is dit 74 procent, ze blijven ook het langste op hun plek zitten. Dat concludeert het UWV op grond van onderzoek onder werknemers bij de overheid. ‘Als ze al een andere baan zoeken, doen ze dat alsnog binnen de overheid’, aldus onderzoeker Freek Kalkhoven. De mobiliteit onder medewerkers in de publieke sector is dus ver te zoeken, volgens het UWV-onderzoek.

 • Johnas van Lammeren (L) krijgt de prijs Beste Raadslid uitgereikt door de vorige winnaar: Ron Meyer.

  Prijzenslag (8) ‘Alle vrije dagen gaan op aan raadswerk’

  Reageer

  Het Beste Raadslid is een prestigieuze prijs die slechts eens per vier jaar wordt uitgereikt. Om vanuit 8863 lokale volksvertegenwoordigers als beste uit de bus te komen moet je dus wel wat kunnen. En dat kan hij ook, al kwam het hem niet aanwaaien. ‘Ik werd destijds in het diepe gegooid, heb het zelf moeten uitvinden’, vertelt het beste raadslid. ‘Ik heb verschillende trainingen gevolgd en urenlang Tweede Kamerdebatten gekeken. Niet om de inhoud maar om het debat’, vertelt hij. ‘Raadswerk is namelijk echt een vak, en daar moet je wel wat voor doen’.

 • Niet omdat ze het breed hebben maar omdat ze het fijnst wonen en werk-privé goed in balans hebben. Dat is de reden dat de Drenten volgens de Brede Welvaartsindicator het hoogst scoren op het 'menselijk welbevinden'. Zeg maar: gelukkig.

  Prijzenslag (7) Hier wonen is recept voor geluk

  Reageer

  De promotie naar de eredivisie door FC Emmen zal het geluksgevoel nog een extra boost hebben gegeven. Maar ook voordat dit mirakel plaatsvond, bleken de gelukkigste inwoners van Nederland de Drenten te zijn. Tevreden zijn met je huis maar ook een goede werk-privébalans blijken hét recept voor geluk. Dat doen de Drenties dus goed, want qua inkomen behoren ze niet tot de hoogste van het land. Maar geld is dus niet de enige maatstaf volgens de zogenoemde Brede Welvaartsindicator. Dat is een landelijke ‘geluksmeter’ van de Rabobank en de Universiteit van Utrecht die ons menselijk welbevinden meet. 

 • Marieke van Straaten (2e van rechts) won samen met haar collega's van de gemeente Den Bosch in 2016 de Nationale Schrijfwedstrijd. Helemaal links Frits Spits die ook een taalprijs won.

  Prijzenslag (6): Duidelijke ambtenaar is redder democratie

  7 reacties

  Ambtenarentaal, bureaucratische zinnen, archaïsch taalgebruik. Het is een doorn in het oog van de burger. Maar volgens experts is het effect van onleesbare overheidscommunicatie veel erger dan we denken. ‘Het is zelfs een gevaar voor onze democratie’, aldus hoogleraar communicatie- en informatiewetenschappen Carel Jansen, ‘een bloedserieus probleem’. Vandaar dat de wetenschapper met onder meer de TaalUnie  taalprijzenaan ambtenaren uitreikt. Onder meer voor de beste gemeentebrief aan een burger. De meest recente winnaar is een gemeenteambtenaar die zich tijdens het schrijven probeerde te verplaatsen in de ontvanger. Een zeldzaam verschijnsel zo blijkt.

 • Projectmanager Rob Zwinkels (links) bij de opening van de eerste 'revolving toilet'

  Prijzenslag (5) Hier krijgt hoge nood prioriteit

  Reageer

  'De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren,’ zei Ghandi al. Kijk je naar gemeenten in Nederland dan zou je kunnen zeggen: ‘De beschaving van een gemeente valt af te meten aan de hoeveelheid openbare toiletten voor de burger in hoge nood’. En om bestuurders hieraan te herinneren reikte de Maag Lever Darm Stichting onlangs de eretitel ‘Koplopergemeente openbare toiletten’ uit. Deze award heeft misschien wat minder statuur dan de gemiddelde gemeenteprijs, maar is zeker niet minder belangrijk. Bovendien heeft de winnende gemeente minder met woorden en meer met daden.

 • Jelle van Haaster, reserve ritmeester bij Defensie is Jonge Ambtenaar van het jaar 2018

  Prijzenslag (4) Jonge ambtenaar heeft lak aan hierarchie

  Reageer

  Een doorsnee ambtenaar is Jelle verre van. Toch won hij eerder dit jaar de prestigieuze wedstrijd ‘Jonge Ambtenaar 2018’. Of misschien kreeg hij de prijs wel juist om zijn ongewone aanpak. Zo werkt hij in een uiterst hiërarchische organisatie. Maar dat maakt maar weinig indruk op hem: ‘Ik heb daar weinig mee en blijf gewoon horizontaal communiceren’, lacht hij. Winnaar Jelle van Haaster kan dan ook gerust een potje breken. In zijn vak is hij een van de weinige experts, en tegelijkertijd is er een stijgende vraag naar zijn manier van werken en kennis als ‘researcher cyber’ bij het Ministerie van Defensie.

 • Het college van de beste woongemeente van Nederland

  Prijzenslag (3) Beste gemeente trekt ook verkeerd volk

  1 reactie

  De populairste zijn. Dat wilden we al op de middelbare school en dat willen we nog steeds. Dat verlangen geldt ook voor gemeenten. Het predikaat beste woongemeente is dan ook een van de hoogst haalbare doelen. Jaarlijks onderzoekt het blad Elsevier samen met bureau Louter uit in welke gemeente er het fijnste gewoond wordt. En, misschien niet zo verrassend, in de beste gemeenten om te wonen resideren ook de rijkste Nederlanders.

 • Links Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland, rechts wethouder Jan Uitslag

  Prijzenslag (2) ‘Er is meer dan de schoolbankjes'

  Reageer

  Sommige prijzen komen je aanwaaien, voor andere gemeente-awards moet een stuk harder worden gewerkt. De Vluchtelingenwerk Award voor beste gemeente is zo een. De integratie van statushouders is voor de lokale overheid namelijk een enorme uitdaging. Sommige gemeenten zitten met hun handen in het haar en anderen hebben er gewoon gevoel voor. Utrecht en Eindhoven hebben bijvoorbeeld een aantal succesvolle projecten. Maar de gemeente die dat het allerbeste doet is volgens Vluchtelingenwerk een veel kleinere gemeente. Welke is het en wat is het geheim?

 • Gemeentesecretaris Leon Breukers (rechts) van Beste Gemeentelijke Werkgever: gemeente Peel en Maas

  Prijzenslag (1): bij beste gemeente wordt gelachen

  3 reacties

  Er zijn jaarlijks tientallen prijzen te vergeven in gemeenteland. Die gaan bijvoorbeeld naar (jonge) ambtenaren die hun werk exceptioneel goed doen of raadsleden die er met kop en schouders uit springen. Burgemeesters en wethouders worden jaarlijks gedecoreerd door Binnenlands Bestuur met de prijs voor beste lokale bestuurder. Maar er zijn ook onderscheidingen die de hele organisatie een vette pluim geven. Denk aan de sportiefste, groenste, mooiste, veiligste en er is zelfs een prijs voor de Beste Toiletgemeente. We zetten de komende tijd wat bekroningen op een rij in de serie 'Prijzenslag'. Te beginnen bij Beste Gemeentelijke Werkgever. En daarvoor moeten we naar het zuiden.

 • Ex-wethouder Corine Sluiter: 'Je bent niet je werk of je functie'

  Struisvogelpolitiek bij potentiële ex- wethouders

  1 reactie

  Niet alleen voor raadsleden maar ook voor bestuurders breekt er een spannende periode aan. Hebben ze nog wel een baan als het voorjaar plaatsmaakt voor de zomer? Dat is allerminst zeker, is het eerlijke antwoord. Naar schatting moeten er na de gemeenteraadsverkiezingen zo’n zevenhonderd wethouders hun bureau leeghalen om vervolgens op zoek te gaan naar ander werk. En dat valt bijna altijd tegen.

 • Nederland is een kenniseconomie. Daarmee zijn werknemers als individu steeds belangrijker voor de organisatie. Dat geldt niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook zeker voor de publieke sector.

  Gemotiveerde ambtenaar is goud waard voor organisatie

  6 reacties

  Nederland is een kenniseconomie. Daarmee zijn werknemers als individu steeds belangrijker voor de organisatie. Dat geldt niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook zeker voor de publieke sector. 

 • Als je ziekteverzuim tegen wilt gaan is het belangrijk om te zorgen voor werkgeluk op de werkvloer. Bij veel overheidsorganisaties begint dat besef langzaam door te dringen. In Eindhoven lijkt een initiatief van ambtenaren zelf goed te werken.

  Geluk als medicijn duurzame inzetbaarheid

  2 reacties

  Het ziekteverzuim is bij de overheid al jaren hoger dan gemiddeld. De oplossing: maak de ambtenaar gelukkig. In Eindhoven werken ze er op kleine schaal al mee. Het project 'Waag' is niet van boven opgelegd maar bedacht en uitgevoerd door de ambtenaren zelf. Vooralsnog werkt het goed. 'We zien na een jaar een enorm verschil'.

 • Geen cursussen volgen om je huidige werk te verbeteren maar een opleiding zoeken die je klaarstoomt voor de toekomst. Dat is het dringende advies van arbeidsmarktkenner Ben Rogmans aan ambtenaren. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van hen niet toekomstbestendig is.

  Kom in actie voor het te laat is

  2 reacties

  Heel veel ambtenaren hebben niet in de gaten dat hun werk gaat verdwijnen’, stelt arbeidsmarktdeskundige Ben Rogmans. ‘Ze moeten nu in beweging komen.‘Het bestaande werk verandert ingrijpend of wordt geautomatiseerd of gerobotiseerd. Kijk naar de banken en verzekeringen. Daar zijn in de afgelopen jaren zo’n 30.000 functies vervallen. Dat is een voorbode voor de overheid', aldus Ben Rogmans, directeur van Arbeidsmarktkansen.nl, een bedrijf dat met data de toekomst van het werk en de competenties van werknemers onderzoekt.

 • De e-mails blijken voor 90 procent uit de eigen organisatie afkomstig. Een groter wordende groep ambtenaren is klaar met de e-mail en boycot deze vorm van elektronische communicatie. Persoonlijke communicatie, via de app of even bellen ervaren mensen als prettiger.

  Klaar met mail: op dieet

  6 reacties

  Voor vrijwel iedereen herkenbaar: de terreur van uitpuilende mailbox die nooit leger lijkt te worden. 

 • Werknemers bij de overheid zijn minder dan gemiddeld geschikt voor toekomstige werkzaamheden. De functie van ambtenaren verandert de komende jaren gestaag, communicatieve en creatieve vaardigheden zijn belangrijk, en ook digitaal inzicht. Ze zijn er nog niet niet klaar voor blijkt uit onderzoek van het SCP.

  Bijna helft ambtenaren niet toekomstbestendig

  12 reacties

  Bijna de helft van de ambtenaren (42,3 procent) is onvoldoende toegerust voor de veranderende eisen aan het werk. Daarmee scoren ambtenaren veel slechter dan de gemiddelde werknemer (17,3 procent). Vooral op het gebied van communicatieve vaardigheden en brede inzetbaarheid blijven ambtenaren achter.

 • In eenvoudiger taal, zodat het voor iedereen gemakkelijker is om hun rechten na kijken. Dat is een van de veranderingen die de VNG en de vakbonden willen doorvoeren bij de aanpassing van de rechtspositieregeling van gemeenteambtenaren. Die afspraken staan in de CAR-UWO maar moeten ‘genormaliseerd’ worden nu de ambtenaren per 2020 onder het burgerlijk recht komen te vallen.

  ‘Genormaliseerde’ en begrijpelijke cao in de maak

  3 reacties

  In eenvoudiger taal, zodat het voor iedereen gemakkelijker is om hun rechten na kijken. Dat is een van de veranderingen die de VNG en de vakbonden willen doorvoeren bij de aanpassing van de rechtspositieregeling van gemeenteambtenaren. Die afspraken staan in de CAR-UWO maar moeten ‘genormaliseerd’ worden nu de ambtenaren per 2020 onder het burgerlijk recht komen te vallen.

 • Werkgevers bij de overheid voelen zich het meest verantwoordelijk voor het faciliteren van de combinatie van zorg en werk.

  Overheid goede werkgever voor zorgende ambtenaar

  8 reacties

  Ambtenaren hebben het in verhouding goed wanneer zij naast hun werk ook zorgtaken moeten vervullen. Overheidswerkgevers voelen zich bovengemiddeld verantwoordelijk voor het faciliteren daarvan. Toch kan het nog beter, volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ondersteuning bieden is namelijk ook in het belang van de werkgever, want het verzuim onder bijvoorbeeld mantelzorgende ambtenaren is hoog.

 • Overheidsprofessionals die namens maatschappelijke organisaties in het veld werken komen bijna niet meer aan hun werk met mensen toe. De regeldruk en administratieve verantwoording neemt teveel tijd in beslag. De brancheorganisaties doen een oproep aan het nieuwe kabinet om deze situatie te verbeteren.

  Vraag om meer vertrouwen in professionals werkvloer

  2 reacties

  Door bureaucratie en doorgeslagen administratieve verplichtingen komen (semi-)ambtenaren vaak niet meer aan de mensen toe in hun werk. Vooral leerkrachten, verpleegkundigen, zorgverleners en woningcorporatiemedewerkers moeten te veel met hun neus in de papieren zitten. De VNG en tien brancheorganisaties vragen het nieuwe kabinet om meer vertrouwen in de mensen op de werkvloer.

 • Volgens weekblad Elsevier heeft de onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan een geheim anti-radicaliseringsproject opgezet zonder de raad of college te informeren. Volgens Elsevier kwam de zogenoemde 'Grijze Campagne' stil te liggen door onenigheid en moest ontslagen anti-radicaliseringsambtenaar Saadia a. T. daar voor opdraaien.

  ‘Van der Laan startte geheim anti-radicaliseringsproject’

  6 reacties

  Een uiterst geheim project, waar zowel de gemeenteraad als de wethouders van Amsterdam geen weet van hadden. Dat was ‘Grijze Campagne’, de codenaam voor een anti-radicaliseringsproject waar de onlangs overleden burgemeester Van der Laan de initiator van was, aldus weekblad Elsevier. De betrokkenheid van zowel burgemeester als gemeente mocht nergens uit blijken. Elsevier komt met een uitgebreid verhaal waarbij ook het strafontslag van de omstreden Saadia a. T. mogelijk in een ander daglicht komt te staan.

 • Overheidsmanagers zijn een stuk tevredener over hun werk en organisatie dan de medewerkers op de werkvloer.

  Werken in de ivoren toren stemt tevree

  2 reacties

  Overheidsmanagers zijn een stuk tevredener over hun werk en organisatie dan de medewerkers op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek onder 624 bestuurders, managers en medewerkers door wetenschappers van het HPO Center, StatMind en Driessen HRM.

 • Nadat er eerder dit jaar een akkoord was over het eenvoudiger maken van de pensioenregelingen voor onder meer ambtenaren, heeft de pensioenkamer dit nu definitief gemaakt. Over ruim twee maanden, per 1 januari 2018, gaat bijvoorbeeld de rekenleeftijd van 67 naar 68. ‘Door het vereenvoudigen van de regeling ontstaan er verbeteringen, maar ook een aantal versoberingen,’ waarschuwt ambtenarenpensioenfonds ABP.

  Eenvoudiger pensioenregeling is definitief

  23 reacties

  Nadat er eerder dit jaar een akkoord was over het eenvoudiger maken van de pensioenregelingen voor onder meer ambtenaren, heeft de pensioenkamer dit nu definitief gemaakt. Over ruim twee maanden, per 1 januari 2018, gaat bijvoorbeeld de rekenleeftijd van 67 naar 68. ‘Door het vereenvoudigen van de regeling ontstaan er verbeteringen, maar ook een aantal versoberingen,’ waarschuwt ambtenarenpensioenfonds ABP.

 • Werkgevers bij de overheid zijn vrijwel allemaal tevreden over de 55-plussers over hun medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.

  Baas uiterst tevreden over oudere ambtenaar

  5 reacties

  Overheidswerkgevers zijn vrijwel allemaal dik tevreden over de prestaties van hun oudere medewerkers. 94,4 procent van de bazen vindt dat ouderen het goed doen, en dat ze even goed functioneren als hun jongere collega’s. Dat percentage ligt een stuk hoger dan bij de rest van de arbeidsmarkt, daarvan heeft slechts driekwart van de werkgevers deze mening over 55-plussers. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

 • Vlnr: Elanor Boekholt-O’Sullivan, Irma Woestenberg en Gerard Bakker

  Finalisten Overheidsmanager v/h Jaar merendeel vrouw

  Reageer

  Elanor Boekholt-O’Sullivan, Irma Woestenberg en Gerard Bakker behoren tot de beste leidinggevenden uit de publieke sector van Nederland. Eén van hen wordt volgende maand uitgeroepen tot ‘Overheidsmanager van het Jaar’. Tot dan heeft de jury nog de tijd om een keuze te maken uit de zeer gevarieerde en overwegend vrouwelijke finalisten. Dat twee van de drie vrouw is komt vrijwel nooit voor.

 • Minder uren werken op latere leeftijd, zodat je het langer kan volhouden en er plaats komt voor jong bloed. Het eerste waterschap, Wetterskip Fryslan, biedt ambtenaren het generatiepact aan.

  Waterschap grijpt in bij leeftijdscrisis

  10 reacties

  Ouder wordende ambtenaren en een stijging van het ziekteverzuim. De waterschappen hebben last van de vergrijzing die elders in de publieke sector inmiddels tot stilstand is gekomen. Niet zo gek dus dat het eerste waterschap nu een generatiepact heeft afgesloten. Wetterskip Fryslân geeft werknemers vanaf 60 jaar de mogelijkheid om minder uren te gaan werken. Hierdoor ontstaan er meer werkplekken voor jongere werkenden en kunnen oudere collega's gezond blijven werken tot aan hun AOW.

 • Doordat Haren niet meewerkt aan een fusie met Groningen moet de herindeling op een reguliere manier plaatsvinden. Dat betekent dat Groningen kort opgeheven moet worden en de ambtenaren en bestuurders tijdelijk ontslagen.

  Tijdelijke ontslagen en opheffing van Groningen

  7 reacties

  Twee spoeddebatten vandaag, op een steenworp afstand van elkaar. Op zowel het Groningse stadhuis als het Groningse provinciehuis gaat het vandaag over een onverwacht staartje van een gedwongen herindeling tussen Groningen, Ten Boer en Haren. De gemeenten moeten namelijk eerst opgeheven worden om vervolgens als nieuwe gemeente te starten. Detail: alle ambtenaren worden dan ontslagen, evenals de burgemeester en wethouders.  

 • Werknemers van tussen de 55 en 65 jaar zijn tussen 2003 en nu verdubbeld. Bij ambtenaren is dit stijging nog groter, het is meer dan verdubbeld, van 6000 naar 14000 ambtenaren. Dat meldt het CBS.

  Aantal oudere ambtenaren meer dan verdubbeld

  7 reacties

  Werkten er in 2003 nog zo’n zesduizend ambtenaren in de leeftijd van 55-65 jaar, in 2016 is dit aantal meer dan verdubbeld. Volgens cijfers van het CBS zijn er momenteel zo’n 14 duizend 55-plussers aan het werk voor de overheid. Er zijn meer oudere ambtenaren dan gemiddeld op de arbeidsmarkt, al vergrijsde die in 13 jaar ook flink; het aantal 55-plussers verdubbelde precies er precies. Van alle beroepsgroepen zijn de bibliothecarissen en conservatoren het meest vergrijsd, op de hielen gevolgd door bus- en trambestuurders. Onder militairen en de bakkers zijn de minste 55-plussers te vinden.

 • Gesprekken over de nieuwe rechtspositie van ambtenaren moet met de ambtenarenvakbonden gevoerd blijven worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Maar omdat de ambtenaren vanaf 2020 onder het burgerlijk recht vallen, kan de VNG juridisch gezien dan geen bindende afspraken meer maken.

  Juridisch staartje normalisering

  5 reacties

  Gesprekken over de nieuwe rechtspositie van ambtenaren moet met de ambtenarenvakbonden gevoerd blijven worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Maar omdat de ambtenaren vanaf 2020 onder het burgerlijk recht vallen, kan de VNG juridisch gezien dan geen bindende afspraken meer maken. Er is eerst statutair toestemming nodig om deze situatie te veranderen. 

 • Khadija Arib neemt het eerste exemplaar van het regeerakkoord in ontvangst uit handen van informateur Gerrit Zalm.

  Regeerakkoord: simpeler ontslag en 'overheidsticket'

  5 reacties

  Hoewel het in het regeerakkoord niet vaak specifiek over ambtenaren gaat, zijn er wel degelijk veranderingen die hen raken. Er wordt bijvoorbeeld een definitieve ‘go’ voor de normalisering van de rechtspositie gegeven. Dat betekent dat de genoemde versoepeling van het ontslagrecht ook voor ambtenaren gaat gelden in de toekomst. Qua salaris brengt het akkoord alleen goed nieuws voor ambtenaren met een hoogwaardige, schaarse expertise. De coalitie gunt hen een beloningsniveau ‘dat daarbij past’. In het regeerakkoord wordt ook gesproken over ‘maatschappelijke dienst’. Een dergelijke afgeronde stage zou het ticket zijn voor een baan bij de overheid.

 • Ambtenaren hebben in vergelijking met de rest van werknemers iets minder vaak een tweede baan. Het zou daarentegen een optie kunnen zijn om overheidswerknemers duurzaam inzetbaar te maken.

  Tweede baan voor persoonlijke ontwikkeling

  3 reacties

  Hoger opgeleide ambtenaren die er een tweede baan op na houden doen dit niet voor het geld maar voor de persoonlijk ontwikkeling of de afwisseling. Het aantal werknemers dat er als zelfstandige bij werkt is de afgelopen jaren wel toegenomen. Een constructie als deze zou een bijdrage kunnen zijn aan duurzame inzetbaarheid, een thema dat bij veel publieke organisaties op de agenda staat.

 • De gemeente Vlissingen heeft een werkgroep van ambtenaren die collega's wijst op het feit dat ze een voorbeeldfunctie hebben.

  Werkgroep controleert gedrag ambtenaren

  3 reacties

  De gemeente Vlissingen neemt klachten van haar bewoners serieus. Uit het jaarrapport bleek dat er vorig jaar enkele tientallen klachten over ambtenaren waren ingediend. Een deel daarvan ging over ongepast gedrag van die medewerkers. De interne ambtenarenwerkgroep ‘Zo zijn onze manieren’, had al als doel om op de mores van de publieke medewerkers te letten. Er komt nu extra aandacht voor het gedrag van ambtenaren in de buitendienst, meldt de krant PZC.

 • Hoewel het ietsje beter gaat met de dekkingsgraad van de pensioenfondsen zit een verhoging er voorlopig niet in. Ook een korting behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Het ABP doet het minder goed dan gemiddeld maar die dekkingsgraad stijgt ook licht.

  Pensioenfonds in iets beter vaarwater

  10 reacties

  Het gaat iets beter met de pensioenfondsen, de gemiddelde dekkingsgraad is aan het stijgen. Ook bij het ambtenarenpensioenfonds ABP gaat het een fractie beter, al is de dekkingsgraad met 101,1 ruim onder het gemiddelde van 108 procent. Een verlaging van de pensioenen is dus nog steeds een mogelijkheid waar rekening mee gehouden wordt. Indexering, oftewel een verhoging van het pensioen zit er de komende jaren vrijwel zeker niet in.

 • Nu de economie weer langzaam opbloeit durven gemeenten weer een kerstpakket voor de ambtenaren uit de kast te trekken. De gemeente Heerenveen is een van de eersten die de ambtenaren verwent met kerst.

  Geliefd kerstpakket maakt comeback

  3 reacties

  Het afschaffen van het traditionele kerstpakket was het symbool van de crisis waarin ook gemeenten zaten. Tot groot verdriet van veel ambtenaren, die waren namelijk erg gesteld op de feestelijke doos met versnaperingen, zo bleek destijds uit een enquête. Maar gelijk met de economische opleving is er een kentering gaande, althans bij de gemeente Heerenveen. Daar gaat het financieel zo goed dat het hele ambtenarenapparaat zich eindelijk weer op een eindejaarsgeschenk kan verheugen.

 • Volgens het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid is het slecht gesteld met het beleid om ambtenaren te stimuleren zich te ontwikkelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat werknemers die aan persoonlijke ontwikkeling doen en zich uitgedaagd voelen, gemotiveerder zijn en productiever.

  Werkgever nog weinig bezig met duurzame inzetbaarheid

  Reageer

  Er zit nog niet veel schot in het invoeren van duurzame inzetbaarheid bij overheidsorganisaties. Veel werkgevers doen wel hun best om rekening te houden met de wensen van het personeel. Toch lijkt  actief beleid om ambtenaren beter inzetbaar te maken nog te ontbreken. Dat is een van de conclusies van het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid. Een ding lijkt duidelijk naar voren te komen uit het onderzoek: het blijft een worsteling voor veel organisaties.

 • Een grote meerderheid van de ambtenaren vindt dat hun werkgever ervoor moet zorgen dat ze onder werktijd meer aan beweging kunnen doen: zo’n 70 procent maar liefst. Ze vinden dat hun baas dit niet alleen moet stimuleren, maar ook daadwerkelijk moet faciliteren.

  Ambtenaren willen meer bewegen

  12 reacties

  Een grote meerderheid van de ambtenaren vindt dat hun werkgever ervoor moet zorgen dat ze onder werktijd meer aan beweging kunnen doen: zo’n 70 procent maar liefst. Ze vinden dat hun baas dit niet alleen moet stimuleren, maar ook daadwerkelijk moet faciliteren. 

 • Steed vaker vallen ambtenaren uit omdat ze de werkstress niet meer aankunnen. Burn-outs komen meer dan gemiddeld voor in de publieke sector en de omgeving is er niet op gericht om hier mee om te gaan of het verschijnsel te voorkomen.

  Ambtenaren steeds vaker opgebrand

  10 reacties

  Steeds meer werknemers in Nederland vallen om door een burn-out. Vooral onder ambtenaren is ziekte door werkstress een ware epidemie. Preventie en hanteren van dit soort verzuim is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar ook van de werkgever en zelfs van collega’s.

 • Voorlopig is het aan de decentrale overheden zelf om te bepalen hoe hoog het salaris is van een ingehuurde externe kracht. Dat zegt minister Plasterk over het feit dat er nog veel externen bij de overheid meer verdienen dan een minister. De vernieuwde Wet Normering Topinkomens moet door het nieuwe kabinet bekrachtigd worden.

  Hoog salaris externe nog steeds zaak van gemeente

  5 reacties

  Het kabinet kan voorlopig niets doen aan hoge salarissen voor extern ingehuurde krachten bij de provincie of gemeente. De Wet Normering topinkomens (WNT) voorziet alleen in de beperking van loon van externe topfunctionarissen en ambtenaren in vaste dienst. De WNT geldt dus niet voor externen zonder het label ‘topfunctionaris’. Met als gevolg dat deze groep een hoog salaris mag ontvangen.

 • Het lijkt er op dat het onderwerp flexibele AOW voorlopig weer in de koelkast wordt gezet. De werkzaamheid is onduidelijk en ook de de groep werknemers die er gebruik van zouden moeten maken, die met een 'zwaar ' beroep. zijn moeilijk te onderscheiden.

  Verdeeldheid over flexibele AOW

  12 reacties

  De een vindt het een prachtige oplossing voor het afbouwen van een carrière. De ander bezweert dat het flexibel inzetten van de Algemene Ouderdomswet (AOW) een draak van een plan is dat gedoemd is te mislukken. Staatssecretaris Klijnsma, politici, werkgevers en vakbonden worden het maar niet eens met elkaar. Behalve over het feit dat ‘zware beroepen’, die voor de flexibele AOW in aanmerking zouden komen, niet te labelen zijn. Ondertussen werken de zestigers gestaag voort en stijgt het langdurig ziekteverzuim onder de oudere ambtenaren. 

 • Jonge werknemers, ook bij de overheid, krijgen vaak tijdelijke of flexcontracten aangeboden. De jongerenorganisatie van de FNV wil dat hier een einde aan komt omdat jongeren onder de 35 meer zekerheid willen.

  Jonge ambtenaren vinden onzekerheid niet 'flex'

  4 reacties

  Flexibele contracten voor jongere werknemers: ook bij de overheid lijkt dit fenomeen wijdverspreid en algemeen geaccepteerd te zijn. Bijna de helft van de werkenden onder de 35 jaar heeft een tijdelijk of onzeker contract en daarmee een onzeker inkomen. Vakbond FNV wil dat hier een einde aan komt. ‘Het is niet zo dat de kosten van hun levensonderhoud zich aanpassen aan hun inkomen. Uitgaven als huur, ziektekostenverzekering en boodschappen staan vast, maar hun inkomen schommelt. Daar kun je geen toekomst op bouwen’ aldus de jongerentak FNV Young & United. Ze voeren zaterdag actie in Utrecht.

 • Jan Hut van vakcentrale CMHF

  Iedereen er wat bij, behalve de ambtenaren

  14 reacties

  ‘Mooi dat de premier en de minister van Financiën de werkgevers oproepen om de lonen te verhogen. En nu moeten ze daar zelf ook naar handelen’. Dat is de reactie van zowel het CNV als vakbond CMHF op de miljoenennota als het gaat om de plannen voor werknemers uit de publieke sector. Hierin valt op dat er telkens gesproken wordt over economische voorspoed, maar ambtenaren merken daar voorlopig weinig van, vinden de vakbondsbestuurders Patrick Fey (CNV) en Jan Hut (CMHF).

 • Jezelf leren kennen en kijken of je je buiten je comfortzone kunt redden in het bedrijfsleven. Met het leertraject genaamd Peer tot Peer-advies kunnen ambtenaren zichzelf testen op hun competenties.

  Ambtenaren bewijzen zich in bedrijfsleven

  Reageer

  Geen hulptroepen, geen expertise, geen status en voltooi dan als gesettelde ambtenaar maar eens een complexe adviesopdracht in het bedrijfsleven. Dat is de essentie van een leertraject waar ambtenaren de ultieme competentietest ondergaan. ‘We gooien ze meteen in het diepe en vrijwel altijd blijkt dat je meer kunt dan je durft’, aldus de bedenker van het zogenoemde Peer to Peer-advies. Het is een van de praktijkgerichte leermethodes voor ambtenaren die zich in het kader van ‘een leven lang leren’ willen ontwikkelen.

 • De gewraakte tweet van @vlaamseoverheid

  Liever geen ambtenaar met een hoofddoek

  7 reacties

  In een personeelscampagne van  de Vlaamse overheid staat een vrouw met een hoofddoek. Er moet immers plaats zijn voor diversiteit. Maar na protest werd de advertentie binnen enkele uren offline gezet.

 • Ook al zijn er niet veel verrassingen te ontdekken in de miljoenennota van het demissionair kabinet, minister Plasterk noemde in zijn begroting een aantal zaken over ambtenaren. Ze moeten flexibel zijn om efficient te kunnen werken bijvoorbeeld. En er moet meer aandacht komen voor een interne arbeidsmarkt.

  ‘Ambtenaren moeten efficiënter en flexibeler’

  5 reacties

  ‘Een compacte overheid met voldoende en goed gekwalificeerde, integere medewerkers en politieke ambtsdrager tegen verantwoorde kosten’. Dat is de doelstelling van demissionair minister Plasterk in de nieuwe begroting van Binnenlandse Zaken. Hij wil dat onder meer bereiken door meer aandacht voor het ambtelijk vakmanschap. Hij streeft ook naar meer doorstroming van overheidspersoneel en dat ze flexibeler worden ingezet. Hij hoopt hiermee dat de overheid mede hierdoor efficiënter wordt en ‘dienstverlenender’ kan werken.

 • Omdat het economisch goed gaat met Nederland, moeten werknemers daar ook van profiteren. Veel meer dan nu het geval is vinden de vakbonden CNV en FNV.

  Ook ambtenaren gaan profiteren van fikse looneisen

  10 reacties

  Het is allereerst de marktsector die wat gaat merken van inhaliger vakbonden, maar ambtenaren zullen volgen. Zowel het CNV als de FNV geven aan niet langer voor 1,5 of 2 procent extra loon te gaan maar eerder aan 3 of 4 en in sommige gevallen zelfs 5 procent. ‘Er moet koopkrachtherstel gaan plaatsvinden, ook voor de ambtenaren’, zegt Patrick de Fey van vakbond CNV. ‘Zij hebben te lang de gevolgen van de crisis gevoeld’.

 • Om de drieduizend nieuwe studenten welkom te heten en de stad te laten zien zijn 230 gemeenteambtenaren ingeschakeld al stadsgids. De plaatselijke VVD wilde weten hoeveel tijd en geld dit kostte.

  Vraagtekens bij inzet ambtenaren als stadsgids

  1 reactie

  Gastvrijer kan het haast niet, zou je denken. Zo’n 230 gemeenteambtenaren van Rotterdam verwelkomden onlangs de drieduizend nieuwe studenten voor de Erasmusuniversiteit in de havenstad. Dat ging gepaard met een uitgebreide rondleiding. Mooi initiatief om studenten te betrekken, maar wat kost dat wel niet, zoveel ambtenaren die van hun gewone werk werden gehouden? Vroeg de Rotterdamse VVD zich af.

 • Alle 350 ambtenaren van de gemeente Zutphen kunnen volgende maand even niet terecht op hun vertrouwde werkplek. De ‘snuffelstage’ is een idee van burgemeester Annemieke Vermeulen. ‘Het stadhuis gaat een dag op slot, daar zorg ik persoonlijk voor.’

  Ambtenaren dagje stadhuis uitgejaagd

  3 reacties

  Alle 350 ambtenaren van de gemeente Zutphen kunnen volgende maand even niet terecht op hun vertrouwde werkplek. Ze moeten een dag de handen uit de mouwen steken bij een bedrijf of organisatie in die gemeente. 

 • Met Prinsjesdag zullen er niet heel veel schokkende zaken bekendgemaakt worden. Maar op de langere termijn zullen ambtenaren, en dan met name gemeenteambtenaren, wel iets gaan merken van nieuw kabinetsbeleid denkt Barend Barentsen, bijzonder Hoogleraar van de Albeda-Leerstoel van het CAOP.

  Ambtenaren pas na Prinsjesdag ‘aan de beurt’

  8 reacties

  Niemand zit komende dinsdag op de punt van zijn stoel te wachten wat de miljoenennota gaat brengen. Zonder officieel kabinet immers ook geen grote plannen. Maar vooruitlopend op de nieuwe formatie wordt er achter de schermen wel degelijk aan hoofdlijnen gewerkt. 

 • Ambtenaren die naast hun werk nog iemand verzorgen of ondersteunen. Er zijn noodigedwongen steeds meer mantelzorgers in Nederland. Hieronder ook ambtenaren en dat zorgen trekt een zware wissel op ze. De gemeente Hoorn steunt de mantelzorgers in haar personeelsbestand door een fiscaal voordeel van maximaal 300 euro te geven.

  Zorgende ambtenaar krijgt steun werkgever

  3 reacties

  Een op de zes van de werkende Nederlanders heeft er nog een pittige taak naast als mantelzorger. Onder hen ook veel ambtenaren. Het verzorgen van een kind, ouder of vriend is belangrijk en prijzenswaardig, maar heeft ook z’n effect op de mantelzorger zelf. Ze vallen vaker uit door overbelasting of raken zelfs geïsoleerd. De gemeente Hoorn is mantelzorgvriendelijk voor haar bewoners maar ook voor de eigen medewerkers. ‘Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, maar het overkomt je’, aldus wethouder Samir Bashara. Mantelzorgende ambtenaren krijgen er daarom als eerste gemeente een fiscaal voordeel door onkosten op te voeren.

 • Het opleidingsniveau van de gemiddelde ambtenaar stijgt. Dit komt doordat nieuwe ambtenaren steeds vaker hoogopgeleid zijn. Er is op de arbeidsmarkt ook steeds meer vraag naar hoger opgeleid personeel.

  Niveau ambtenaren stijgt

  4 reacties

  Het opleidingsniveau van medewerkers uit de sector openbaar bestuur stijgt. Sinds 2003 is het aantal hoogopgeleide ambtenaren, dat wil zeggen met een HBO- of WO-opleiding,  gestegen van 108 duizend naar 136 duizend personen. Dit terwijl het totaal aantal ambtenaren nauwelijks is toegenomen. De ontwikkeling past in het beeld van de hele beroepsbevolking. Doordat er meer hoopopgeleide jongeren zijn, is het opleidingsniveau op de arbeidsmarkt in zijn geheel gestegen. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

 • Bij verschillende gemeenten wordt er door bestuurders en raadsleden nagedacht en actie gevoerd om meer vrouwen op hogere posities te krijgen, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.

  Lokale acties voor meer vrouwen op topposities

  4 reacties

  De topposities bij bedrijven en overheid zijn nog steeds niet eerlijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. Wettelijk zijn bedrijven verplicht om ten minste 30 procent vrouwen op invloedrijke functies te hebben, maar dat krijgen ze nog niet voor elkaar. De Rijksoverheid haalt dit percentage sinds kort trouwens wel. Maar op lokaal niveau lukt het vaak niet om meer vrouwen op belangrijke posities bij de gemeente of in de politiek te krijgen. Verschillende gemeenten en raadsleden ondernemen actie.

 • Foto: Linelle Deunk

  Ex-politicus vindt haar idealen terug

  14 reacties

  Ze pendelt tegenwoordig als sociaal ondernemer tussen de Verenigde Staten en Nederland. Voor de maatschappelijke projecten die Wassila Hachchi (36) doet zijn grenzen namelijk minder van belang. Als coach, spreker, trainer en campagneconsultant draait haar werk om de dialoog. ‘Achteraf was dat altijd al een rode draad in mijn carrière’, zegt ze daarover. Het grote publiek kent haar als D66-kamerlid, maar de overheid kende haar al eerder. Namelijk toen ze in 2007, als beleidsmedewerker bij Economische Zaken, Jonge Ambtenaar van het Jaar werd.

 • Geen aanpassing aan de wet, maar geen verplichting meer om gereserveerde rechten op te geven is de oplossing van onterechte kortingen. Ambtenaren met een WW, ZW- of WIA-uitkering werden onterecht gekort bij het ontvangen van de IKB.

  Gedupeerde ambtenaren hoeven IKB niet op te geven

  4 reacties

  Ambtenaren die naast hun loon een uitkering ontvangen hoeven niet langer aangifte te doen van de opgebouwde reserveringen in hun Individueel Keuzebudget (IKB). De groep medewerkers werden door de invoering van de IKB namelijk gekort op hun WW, ZW- of WIA-uitkering. De VNG en het IPO opperden eerder een aanpassing in de wet. 

 • Als de overheid getalenteerde starters wil aantrekken zal die zich aan moeten passen aan de leef- en werkwereld van de jonge generatie. Maar volgens deskundigen is alles wat goed is voor een jonge ambtenaar ook goed voor de hele generatie.

  'Goed voor jonge ambtenaar is goed voor iedereen'

  Reageer

  De vergrijzing bij gemeenten is weliswaar langzaam tot stilstand gekomen, maar bij jonge ambtenaren hangt de vlag nog lang niet uit. Er is veel meer nodig om als overheid een aantrekkelijke werkgever voor de nieuwe garde te zijn. En vooral: te blijven.  ‘Als de overheid niet snel iets doet om een nieuwe generatie ambtenaren te trekken en te behouden dan missen we de boot’, is de overtuiging van de jonge ambtenarenorganisatie Futur.‘Met de aantrekkende arbeidsmarkt leggen we het af tegen het bedrijfsleven en worden overheidsvacatures niet voldoende ingevuld. Getalenteerde jonge professionals die de overheid zo hard nodig heeft, zoeken dan hun heil elders’.

 • Wie een mooie carrière wil maken bij het rijk doet er goed aan om werkervaring bij de Europese Unie op te doen. Behalve dat het goed staat op de cv van de (potentiele) rijksambtenaar, is ervaring buiten de grenzen voor bepaalde hoge functies zelfs vereist.

  Werken bij EU goed voor cv

  Reageer

  Wie een mooie carrière wil maken bij het rijk doet er goed aan om werkervaring bij de Europese Unie op te doen. Behalve dat het goed staat op de cv van de (potentiele) rijksambtenaar, is ervaring buiten de grenzen voor bepaalde hoge functies zelfs vereist. Om toe te treden tot het neusje van de zalm, de Top Management Groep (TMG), is internationale en/of Europese werkervaring voor de Algemene Bestuursdienst een voorwaarde. 

 • Voormalig topambtenaar Roel Nieuwenkamp won in 2005 de prijs Jonge Ambtrenaar van het Jaar. Tegenwoordig heeft hij een belangrijke internationale positie als voorzitter van de ‘Organisation for Economic Co-operation and Development’ (OECD). Zijn advies is om niet altijd te doen wat verwacht wordt en altijd iets naast je gewone werk doen.

  ‘Overheid is intellectueel uitdagender dan bedrijfsleven’

  2 reacties

  Het is alweer wat jaartjes geleden, en hij heeft inmiddels de Nederlandse bodem voor Parijs verruild. Maar Roel Nieuwenkamp (45) is nog steeds trots op de titel Jonge Ambtenaar die hij in 2004 won. ‘Het was natuurlijk een erkenning voor mijn werk, maar ook voor een teamprestatie’, vertelt hij. Als jonge directeur bij Economische Zaken had hij dan ook wel een hele bijzondere klus succesvol afgerond. ‘We hadden toen net 892 van de 900 tegenstrijdige regels voor ondernemers opgelost’.

 • Een gemeenteambtenaar van de gemeente Tiel heeft tijdens het digitaliseringsproces het bouwarchief van die gemeente vanaf 1945 vernietigd. De informatie staat wel veilig opgeslagen, maar gemeenten zijn verplicht op de originele documenten ook te bewaren.

  Archief per abuis door de shredder

  11 reacties

  Bij de gemeente Tiel is er geen snipper meer over van het bouwarchief vanaf 1945. Een gemeenteambtenaar heeft per ongeluk alle papieren documenten vernietigd na het digitaliseren. De informatie is er dus nog wel, meldt Omroep Gelderland, zij het slechts in zwart-wit. Gemeenten zijn verplicht om behalve de digitale ook de papieren archieven te bewaren.

 • Het voorstel om de AOW-leeftijd flexibel te maken zet geen zoden aan de dijk. Volgens een onderzoek van het ministerie van SZW zou vrijwel niemand er gebruik van maken omdat het nauwelijks voordeel oplevert.

  Flexibele AOW-leeftijd is geen optie

  10 reacties

  Het idee van meer individuele invloed op de AOW is in theorie aantrekkelijk maar in de praktijk onhaalbaar. Bijna niemand zou gebruik maken van een flexibele AOW-leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De meeste mensen kunnen overigens nu al eerder of later met pensioen.

 • De hoge ambtenaar die op de afdeling Nationaal Cyber Security Cente van het ministerie van Veiligheid en Justitie werkte, had geen voorwaardelijk ontslag mogen krijgen voor een geruchtmakende tweet. Ze noemde IS een Zionistisch complot en kreeg hiervoor voorwaardelijk strafontslag. De rechter oordeelde dat de uitlating onder de vrijheid van meningsuiting valt en vindt dat ze schadevergoeding verdient.

  Schadevergoeding voor ambtenaar van ‘zionistencomplot'

  6 reacties

  De ambtenaar die in 2014 bij het ministerie van Veiligheid en Justitie werkte en twitterde dat ‘IS een vooropgezet plan zionisten’ is, is met haar voorwaardelijke ontslag te zwaar gestraft vindt de rechter. De uitlatingen van justitieambtenaar Yasmina Haifi vallen volgens de Haagse rechtbank onder de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren. De rechter bepaalde ook dat Haifi recht heeft op een schadevergoeding, dat meldt het NRC.

 • Meerdere medewerkers die wel bij een overheidsorganisatie werken, maar officieel geen ambtenaar waren, krijgen wel een ambtenarenstatus als de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren ingaat in 2020.

  Nieuwe beroepen toegevoegd aan ambtenarenkorps

  5 reacties

  Met de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren in 2020 komen er meer ambtenaren bij. Door de specifieke omschrijving in de wet worden bijvoorbeeld de medewerkers van de Nederlandse Orde van Advocaten ook ambtenaar. Maar ook het personeel van de beroepsorganisatie van accountants valt dan onder het ambtenaarschap. Een formaliteit, zo op het eerste gezicht misschien, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben. De lat voor een ambtenaar wordt op sommige vlakken namelijk hoger gelegd dan elders.

 • Medy van der Laan, voormalig staatssecretaris, was in 2002 de eerste Jonge Ambtenaar van het Jaar.

  ‘Politiek is maar klein stukje van publieke zaak’

  Reageer

  ‘Ik kan elke beginnende professional zeer aanraden om voor de non-profitsector te kiezen’, zegt Medy van der Laan (49). ‘Maar kies in eerste instantie voor het onderwerp dat jou trekt. Ook vanuit het bedrijfsleven kun je maatschappelijk betrokken zijn’. Dit advies komt van de allereerste Jonge Ambtenaar van het Jaar, in 2002. Ze begon zelf op haar 21e op het ministerie van Binnenlandse Zaken en werkte onder meer aan de arbeidsmarktstrategie van het Rijk, was programmamanager HRM-academie en was projectleider voor de wet BIBOB. In 2002 won ze de jonge ambtenarenprijs. Toeval of niet, een half jaar na die titel werd ze gevraagd voor een hoge functie: staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet Balkenende II.

 • Het ambtenarenapparaat bij provincies kenmerkt zich nog altijd door oudere, autochtone mannelijke ambtenaren. Qua diversiteit is er volgens de personeelsmonitor van het A en O-fonds weer nauwelijks iets veranderd.

  Amper vooruitgang in diversiteit provincieambtenaren

  4 reacties

  Een autochtone man van 55 jaar of ouder. Zo ziet het grootste deel van de provincieambtenaren er nog altijd uit. Uit de personeelsmonitor van het A en O-fonds blijkt opnieuw dat medewerkers van de provincies ouder zijn geworden en dat er amper vrouwen of allochtonen bij zijn gekomen op de Nederlandse provinciehuizen.

 • Doordat er gereorganiseerd is en bij bepaalde onderdelen uitgebreid is het aantal Rijksambtenaren in 2016 iets toegenomen. Daarentegen is het ambtenarenapparaat de jaren ervoor sterk gekrompen.

  Iets meer rijksambtenaren door AIVD en inbesteding

  3 reacties

  Hoewel het totale Nederlandse ambtenarenapparaat de afgelopen jaren flink gekrompen is, nam het aantal rijksambtenaren in 2016 met 431 fte heel licht toe naar 109.581. Onder meer het inlijven van schoonmakers en de uitbreiding van de AIVD is hier de oorzaak van. ‘De doelstelling om als Rijk te krimpen wordt al jaren gewoon gehaald’, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. ‘Maar tegelijkertijd komen er vanuit de politiek ook weer nieuwe doelstellingen. Zoals uitbreiding van veiligheid en het in dienst nemen van externen.’

 • Mark Bressers, Jonge Ambtenaar van het Jaar 2005 heeft behalve tips voor jonge ambtenaren (niet te lang op dezelfde plek blijven) ook een advies voor de overheidswerkgevers: maak de inspanningen van de ambtenaren zichtbaar. Laat ze zien dat ze uiteindelijk de samenleving een stukje beter hebben gemaakt.

  ‘Jonge ambtenaar moet regelmatig van baan wisselen’

  1 reactie

  ‘Ik heb toen geleerd hoe ik mezelf moest presenteren en hoe ik mijn verhaal moet vertellen’, vertelt Jonge Ambtenaar van het Jaar 2005. ‘Ga maar eens op een congres staan, of voor een studentenvereniging en leg uit wat je doet’, blikt Mark Bressers (43) terug. En daar heb ik in mijn latere carrière profijt van gehad, vertelt de huidige directeur regeldruk & ict-beleid bij het Ministerie van Economische Zaken. 

 • Hoewel de dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP stijgt, is het nog niet uitgesloten dat er in de komende jaren alsnog een pensioenverlaging plaats gaat vinden.

  Gevaar pensioenverlaging niet geweken

  15 reacties

  Het gaat beter met de pensioenfondsen, de dekkingsgraad gaat weer langzaam omhoog. Bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, waar alle ambtenaren zijn aangesloten, is de dekkingsgraad gestegen naar 101,3 procent. De beleidsdekkingsgraad was 96,3 procent. Toch blijft de situatie penibel: ‘De kans dat ABP de pensioenen in 2018 of volgende jaren moet verlagen blijft aanwezig’, aldus ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool.

 • Juul Reinking blikt terug op de jaren voor en nadat zij de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar in 2003 won. Van de zware reorganisatie bij het GVB stak zij veel op, maar bracht ook doodsbedreigingen met zich mee.

  Jonge Ambtenaar 2003: 'Mooie aanbiedingen gehad'

  3 reacties

  Juul Reinking werd in 2003 verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar. Ze was toen vervoermanager Bus bij het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB). Met haar 34 jaar een bijzondere functie. De vervoerder zat volop in het proces van overheidsorganisatie naar zelfstandige NV. Een mega-klus die haar niet altijd in dank werd afgenomen. ‘Ik heb eens vier weken permanente beveiliging in huis gehad na doodsbedreigingen’, vertelt ze. Toch lukte het haar. Het leverde haar behalve veel respect in eigen kring een jaar lang de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar op.

 • De overheid zit te springen om ICT-ambtenaren, het aantal vacatures was nog nooit zo hoog. Maar ook andere (semi-)overheidsbanen liggen voor het oprapen. Zo is er ook een tekort aan financials, politieagenten en leraren. Wie aan de slag wil bij een overheidsorganisaties grijpt nu zijn kans.

  Ook tekort aan financials en bewakingsambtenaren

  3 reacties

  De overheid zit te springen om ICT-ambtenaren, het aantal vacatures was nog nooit zo hoog. Maar ook andere (semi-)overheidsbanen liggen voor het oprapen. Zo is er ook een tekort aan financials, politieagenten en leraren. Wie aan de slag wil bij een overheidsorganisaties grijpt nu zijn kans.

 • Ambtenaren moet langer werken en tegelijkertijd behoren ze tot de oudste werknemers van alle beroepsgroepen. Veel ambtenaren halen hun pensioen dan ook niet. Een regeling als het Generatiepact geeft de mogelijkheid tot afbouwen, een win-win-situatie, zo blijkt.

  Afbouwen om je pensioen te halen

  14 reacties

  Gemeenten moeten gaan nadenken hoe ze hun ambtenaren kunnen helpen bij de afbouw van hun carrière. Niet elke zestiger wil of kan nog op volle kracht deelnemen aan de survival of the fittest. De realiteit is namelijk dat met het opschroeven van de pensioenleeftijd en de huidige vergrijzing problemen ontstaan. Steeds meer werknemers willen dit vóór zijn en bouwen hun loopbaan langzaam af tot de AOW-leeftijd. Maar dan moeten werkgevers het wel aanbieden.

 • Gemeenten geven gemiddeld meer uit aan de scholing van hun personeel. In 2016 steeg dat bedrag van 987 naar gemiddeld 1050 euro per gemeenteambtenaar. De toename is met name te danken aan de grootste (G4) en de kleinste gemeenten (met minder dan 20.000 inwoners).

  Uitgaven opleiding omhoog

  Reageer

  Gemeenten geven gemiddeld meer uit aan de scholing van hun personeel. In 2016 steeg dat bedrag van 987 naar gemiddeld 1050 euro per gemeenteambtenaar. De toename is met name te danken aan de grootste (G4) en de kleinste gemeenten (met minder dan 20.000 inwoners).

 • Nog niet eerder waren er zoveel vacante functies in de ICT bij de overheid. Er zijn dit kwartaal 48 procent meer dan precies een jaar geleden. Een oplossing zou kunnen zijn om vacatureteksten beter te schrijven zodat ook vrouwen zich aangesproken voelen.

  Vraag naar ICT-ambtenaren is ongekend

  1 reactie

  Binnen een jaar is het aantal overheidsvacatures op het gebied van ICT met 48 procent toegenomen. Daarmee is de overheid koploper met vacante ICT-functies. Ook in het bedrijfsleven is de vraag naar ICT-ers omhoog geschoten. In totaal is het aantal ICT-vacatures afgelopen kwartaal op een recordaantal van ruim 58.000 uitgekomen. Er wordt vooral gezocht naar netwerkbeheerders en projectleiders. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobfeed. De oplossing zou kunnen liggen in het benaderen van een nieuwe doelgroep: vrouwen.

 • Van alle beroepsgroepen kregen de ambtenaren vorig jaar de meeste loonsverhoging. De loonstijging is overigens voor vrijwel iedereen het hoogste in de afgelopen 6 jaar. Ambtenaren kregen het meeste omdat ze nog een inhaalslag maken na jarenlang een nullijn te hebben gehad.

  Ambtenaren kregen meeste salarisverhoging

  17 reacties

  Vrijwel alle werknemers in Nederland kregen te maken met de hoogste loonstijging in 6 jaar. In 2016 lagen de cao-lonen 1,8 procent hoger dan het jaar daarvoor. Ambtenaren kregen er het meeste bij van allemaal. Al heeft dat volgens het CBS met name te maken met een inhaalslag na de magere jaren van de nullijn.

 • De vakbond CNV en werkgevers in de metaal-, en bouwbranche vinden dat de pensioenleeftijd te snel stijgt. Ook ambtenaren liggen in de risicozone. De vrees is dat velen hun pensioen in de toekomst niet zullen halen.

  ‘Pensioenleeftijd stijgt te snel’

  16 reacties

  De leeftijd dat werknemers pas met pensioen mogen wordt te snel verhoogd, vindt de vakbond CNV. De bond is bang dat veel werknemers de pensioendatum niet halen. Eerder vroegen werkgevers in de bouw- en metaalbranche al om hulp aan politiek Den Haag. De CNV vindt dat alle werknemers het risico van uitval lopen, niet alleen die met fysiek zware beroepen. Ambtenaren zitten bijvoorbeeld ook duidelijk in de risicogroep. 

   

 • Teun Meulepas won begin dit jaar de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar

  Advies jonge ambtenaar: 'Comformeer je niet'

  5 reacties

  'Er gaan wel heel veel deuren voor me open die eerder voor mij gesloten bleven. Maar ik blijf er redelijk cool onder’, grijnst Teun. De huidige Jonge Ambtenaar van het Jaar is Teun Meulepas (31), provincieambtenaar bij Noord-Brabant. Zijn titel verdiende hij begin dit jaar onder meer door zijn sterke persoonlijkheid, aldus de jury, en omdat hij lef heeft en risico durft te nemen. Een half jaar na de uitreiking is die instelling duidelijk niet veranderd. ‘Conformeer je niet aan een mentaliteit van negen tot vijf of een kantoorcultuur’, adviseert hij. ‘Ga gewoon je eigen gang, zeg desnoods dat je collega’s zich er niet mee moeten bemoeien’, lacht hij zelfbewust. ‘Verzeker ze dat het goed komt, maar dan op jouw manier’. 

 • Onterecht hoge werkdruk en een te duur cadeau voor de werkgevers. Driekwart van de hoger opgeleiden verricht regelmatig onbetaald overwerk. Waaronder veel ambtenaren. De FNV pleit voor meer mensen aannemen om het werk te doen.

  Zorgen over onbetaald overwerk ambtenaren

  13 reacties

  Zo’n driekwart van de hoger opgeleide werknemers werkt regelmatig onbetaald over, onder hen veel ambtenaren. Volgens eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur werken ambtenaren vaak over, meer dan andere beroepsgroepen. De uren onbetaald overwerk van alle 7 miljoen werknemers in Nederland vertegenwoordigt een waarde van zo’n 20 miljard euro. Vakbond FNV vindt dat werkgevers hiermee wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. ‘Hoogste tijd om twee vliegen in één klap te slaan en meer mensen aan te nemen in echte banen’, aldus de vakbond.

 • Foto: KNVB Media

  Gemeenten tasten in buidel voor ‘EK-effect’ amateurclubs

  1 reactie

  De glorieuze winst van de oranje leeuwinnen bij het openingsduel van het EK Vrouwenvoetbal zou zijn invloed moeten hebben op aanmeldingen bij lokale voetbalclubs. Dat hopen niet alleen veel gemeenten maar met name ook de provincie Utrecht waar het EK onder meer plaatsvindt. ‘Het aantal vrouwelijke leden moet volgend seizoen omhoog van 1900 naar 2200, een toename van bijna 16 procent’, aldus de provincie tegen de NOS. De gemeenten waar gespeeld wordt tasten diep in de buidel om de oranjekoorts rond het EK Vrouwenvoetbal aan te wakkeren.

 • Ambtenaren zijn het vaakst en langst ziek van alle werknemers. Werkdruk en stress zijn de grootste oorzaken. Op vakantie moet je je dus opladen en geen werk(stress) meenemen. Charlotte van 't Wout geeft tips hoe dat te doen.

  'Ga even tijdelijk uit die werk-groepsapp’

  3 reacties

  Half werkend Nederland staat in de startblokken voor de zomervakantie, maar veel werknemers kunnen hun werk vervolgens niet loslaten. En dat is slecht voor de gezondheid. Onlangs werd nog duidelijk dat het ziekteverzuim onder ambtenaren het hoogste is. Belangrijkste oorzaak: werkstress. Naast andere maatregelen is uitrusten op vakantie van levensbelang. Charlotte van ’t Wout, expert op het gebied van productiviteit en werkstress, vindt dat je in elk geval twee weken niets over je werk moet horen: ‘Ga echt even tijdelijk uit de werk-groepsapp’.

 • Arre Zuurmond, Gemeentelijke Ombudsman van Amsterdam was vorig jaar de winnaar.

  Beste overheidsmanagers strijden om titel

  1 reactie

  Elanor Boekholt O’Sullivan (Defensie), Gerard Bakker (COA),  François van Doesburg (Veenendaal). Het zijn enkele namen van bekwame leidinggevenden die op de shortlist staan voor de verkiezing van Overheidsmanager van het Jaar. In totaal werden er 35 managers uit de publieke sector voorgedragen, waarvan er acht zijn overgebleven.

 • Hoewel een meerderheid van de gemeenten zich heeft voorgenomen minder aan externe inhuur te doen is dat bij de meeste niet gelukt. Sterker nog, op de kleinere gemeenten na, is het zelfs bij de meeste gemeenten toegenomen.

  Toch weer meer externen ingevlogen

  2 reacties

  Hoewel meer dan de helft van de gemeenten moeite heeft gedaan om de kosten voor externen terug te dringen is dit wederom niet gelukt. Gemiddeld is het percentage van externe inhuur ten opzichte van de loonsom met 1 procent gestegen, van 15 naar 16 procent. Alleen de kleinere gemeenten (20-50 duizend inwoners) huurden een procentje minder in. De G4 bleef bovengemiddeld inhuren, maar bleef met 17 procent gelijk aan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten van het A en O-fonds.

 • Verschillende onderhandelingspartijen hebben in een onderhandelaarsakkoord vastgelegd dat de ABP-pensioenregeling voor ambtenaren vereenvoudigd wordt. Ook stijgt de pensioenpremie minder hard dan werd gevreesd.

  Stijging pensioenpremie ambtenaren minder dan gevreesd

  9 reacties

  Niet met de gevreesde 2,2, maar met slechts 1,4 procentpunt stijgt de pensioenpremie per 1 januari 2018. Dat is de uitkomst van slepende onderhandelingen tussen overheids- en onderwijswerkgevers  en centrales van overheidspersoneel. De pensioenrekenleeftijd wordt wel aangepast als gevolg van stijging van de fiscale pensioenrichtleeftijd van 67 jaar naar 68 jaar. Het onderhandelaarsakkoord gaat over een vereenvouding van de ABP-pensioenregeling. 

 • Jonge professionals, waaronder veel ambtenaren, ervaren een hoge werkdruk. Zo hoog zelfs dat ze veel vaker dan gemiddeld tegen een burn-out aanzitten.

  Onderzoek naar jonge burn-outs

  5 reacties

  Jonge professionals, waaronder veel ambtenaren, ervaren een hoge werkdruk. Zo hoog zelfs dat ze veel vaker dan gemiddeld tegen een burn-out aanzitten. Zo bleek eerder al uit onderzoek van de Arbo Unie dat bijna een kwart van de ambtenaren onder de 30 jaar een burn-out dreigt te krijgen. Het gemiddelde cijfer bij werknemers in het algemeen ligt een stuk lager – 15 procent.

 • Het heeft lang geduurd voordat de onderhandelingspartijen een principeakkoord konden sluiten over de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Behalve loonsverhoging krijgen ingehuurde ambtenaren die via de payrol worden betaald, dezelfde beloning als de ambtenaren in vaste dienst.

  Gelijke rechten voor inhuurambtenaren

  1 reactie

  Het was een van de belangrijkste eisen van de bonden en de reden dat de onderhandeling stroef verliep. De gelijke beloning van flexwerkers bij gemeenten waardoor het aantrekkelijker wordt om ze in dienst te nemen. Hierdoor wordt de externe inhuur teruggedrongen, en dat is al enige tijd een diepe wens van de vakbonden. Lang was dit voor de werkgevers niet bespreekbaar, totdat er deze week onverwacht toch nog instemming kwam. Het was de doorbraak in het lange onderhandelingstraject, een succes voor de bonden. Maar deze overwinning heeft ook een prijs.

 • Volgens de Personeelsmonitor Gemeenten 2016 is het ziekteverzuim weer gestegen. Dit keer waren er ook meer extra lange verzuimen, dat wil zeggen, langer dan een jaar. Werkdruk was de meest genoemde oorzaak volgens de bedrijfsartsen.

  Gemeenteambtenaren vaker en extra lang ziek

  6 reacties

  Het extra lange verzuim onder gemeenteambtenaren is gestegen: van 0,6 procent in 2015 naar 0,9 procent in 2016. Bij de vier grootste gemeenten, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht werken de meeste ambtenaren die langer dan een jaar ziek zijn. Daar ligt het percentage op 1 procent. Net als in de voorgaande jaren blijft het ziekteverzuim in het algemeen bij gemeenten met 1,7 procent hoger dan het landelijke cijfer. Werkstress is de grote boosdoener. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor gemeenten van het A en O-fonds.

 • Natuurlijk zijn de provincieambtenaren blij met een salarisverhoging in hun nieuwe cao. Maar ook het afschaffen van de alouden functionerings- en beoordelingsgesprekken kan op veel goedkeuring van de provincieambtenaren rekenen.

  Provincieambtenaren blij met afschaffen jaargesprek

  2 reacties

  Eind mei kwamen de partijen al tot een onderhandelaarsakkoord. Na een rondje provinciehuizen zijn ook de leden akkoord gegaan met hun nieuwe cao voor provincies. De vakbonden en het IPO hebben een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden tot eind 2018. Belangrijke winst voor de ambtenaren is 2 procent loonsverhoging. Maar tijdens de bijeenkomsten in het land was er ook blijdschap over andere zaken. Zoals de afschaffing van het traditionele jaargesprek.

 • De gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaar stijgt niet langer. Toch slaat het verjoningsbeleid nog lang niet aan. Driekwart van de gemeenten doet zijn best om jonge ambtenaren aan te trekken, maar het percentage dat zijn best doet ze te behouden is met 11 procent verwaarloosbaar.

  Gemeenten krijgen verjonging niet voor elkaar

  2 reacties

  Hoewel de gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaar volgens de Personeelsmonitor niet langer stijgt, lukt het gemeenten maar niet een effectief verjongingsbeleid neer te zetten. Jonge ambtenarenorganisatie Futur roept gemeenten op door te pakken. ‘Jammer’, vindt voorzitter Emke Westra, ‘gemeenten missen kansen om te investeren in een toekomstbestendige organisatie’.

 • Er is eindelijk duidelijkheid over de regelingen voor rijksambtenaren wanneer zij bij een organisatie boventallig worden verklaard. Minister Plasterk en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over het Van-werk-naar-werkbeleid (VWNW) en de WW voor ambtenaren. Een van de afspraken is dat bij overtolligheid de ambtenaren die al een AOW-uitkering genieten als eerste moeten vertrekken.

  Duidelijkheid over lot boventallige rijksambtenaar

  5 reacties

  Er is eindelijk duidelijkheid over de regelingen voor rijksambtenaren wanneer zij bij een organisatie boventallig worden verklaard. Minister Plasterk en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over het Van-werk-naar-werkbeleid (VWNW) en de WW voor ambtenaren. Een van de afspraken is dat bij overtolligheid de ambtenaren die al een AOW-uitkering genieten als eerste moeten vertrekken.

 • Brandweerlieden voeren actie op gemeentehuis

  Nieuw vroegpensioen voor brandweerlieden

  6 reacties

  De spuitgasten hebben er flink voor moeten strijden, maar er is een nieuw akkoord voor een vervroegd pensioen. Brandweerlieden vielen al onder het FLO-overgangsrecht (Functioneel Leeftijdsontslag) omdat ze fysiek en mentaal zwaar belast worden . Maar die regeling is door verschillende oorzaken inmiddels achterhaald. Zo was er een pensioengat ontstaan door de verhoging van de AOW-leeftijd en zijn er fiscale wijzigingen doorgevoerd, waardoor de uitkering van veel brandweerlieden flink omlaag ging.

 • Bestaande kantoorruimtes worden steeds meer getransformeerd naar zogenoemde ‘spaces’, dat zijn moderne en flexibele werkplekken. Ook wegrestaurants en hotels worden in toenemende mate veranderd in mobiele werklocaties. Ambtenaren kunnen van die ontwikkeling profiteren door in plaats van thuis, op een ‘space’ te gaan werken. Het nieuwe ‘huiswerken’ is bij verschillende jonge multinationals al een beproefd concept. 

  Werken op een 'space'

  1 reactie

  Bestaande kantoorruimtes worden steeds meer getransformeerd naar zogenoemde ‘spaces’, dat zijn moderne en flexibele werkplekken. Ook wegrestaurants en hotels worden in toenemende mate veranderd in mobiele werklocaties. Ambtenaren kunnen van die ontwikkeling profiteren door in plaats van thuis, op een ‘space’ te gaan werken. Het nieuwe ‘huiswerken’ is bij verschillende jonge multinationals al een beproefd concept. 

 • Ambtenaren hadden altijd een aparte status om hen te beschermen tegen onder meer politieke willekeur. Eind vorig jaar is besloten de arbeidspositie met de rest van de beroepsbevolking gelijk te trekken. Volgens voorstanders van normalisering heeft afschaffing ervan nauwelijks nadelen, maar wel veel voordelen. Het zou makkelijker worden voor ambtenaren om over te stappen naar de marktsector en vice versa.

  Verlies status ambtenaar leeft amper

  18 reacties

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is op tournee met bijeenkomsten om gemeenten te informeren over de gevolgen van de normalisatie, oftewel de afschaffing van de ambtenarenstatus. Die nieuwe wet zou in 2020 moeten ingaan. 

 • Raadslid Wieke Paulusma in gesprek met VNG-voorzitter Van Zanen

  Adviezen uitwisselen en stoom afblazen op VNG-Congres

  3 reacties

  Goede sprekers, een uitstekende gastheer, de toespraak van de minister en de jaarrede van de voorzitter. Het VNG-Congres 2017 was een succes, zo was de mening onder de meeste bezoekers. Het bleef niet alleen bij inspiratie, tussen de programmaonderdelen door zochten de circa 2600 bestuurders elkaar ook op. Om advies te vragen, om het over partijkwesties te hebben maar ook om stoom af te blazen. Over de landelijke politiek of het geringe aantal vrouwen in het openbaar bestuur bijvoorbeeld.

 • In het Zeeuwse Goes stroomden zo'n 2500 wethouders, burgemeesters en raadsleden samen voor het jaarlijkse VNG-Congres

  Gemeentehuizen stromen weer leeg voor VNG-Congres

  6 reacties

  Het is dezer dagen weer stil op de gemeentehuizen in het land. Zo’n 2500 wethouders, burgemeesters en een handvol raadsleden zijn naar Goes getogen voor het jaarlijkse VNG-Congres. Het thema van dit jaar is vakmanschap. Verschillende sprekers inspireerden de toehoorders vanuit hun eigen achtergrond. Zoals bijvooorbeeld Ingrid Thijssen (topvrouw 2016/2017) Peter van Uhm (voormalig Commandant der Nederlandse Strijdkrachten) en Herman Pleij (emeritus hoogleraar historische Nederlandse Letterkunde).

 • Dit beeld wijkt behoorlijk af van de rest van de arbeidsmarkt. Doordat de Nederlandse economie flink aan het groeien is, ontstaan er jaarlijks zo’n 900.000 vacatures. De grootste banengroei is dit jaar, net als afgelopen jaar, te zien bij de sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling: plus 40.000 banen.

  Daling banen bij overheid

  2 reacties

  Terwijl in vrijwel alle sectoren het aantal banen is toegenomen, is het aantal functies bij de overheid juist afgenomen. Vorig jaar kromp het aantal ambtenarenbanen met 0,2 procent en dit jaar zelfs met 0,8 procent. Uit de Arbeidsmarktprognose van het Uitvoeringsinstituut Werkgeversverenigingen, kortweg UWV, blijkt ook dat er volgend jaar 0,8 procent minder banen bij de overheid zullen zijn. 

 • Moderne manieren van werken leveren de ambtenaar veel vrijheid op. Maar inmiddels is duidelijk dat Het Nieuwe Werken ook zo zijn bijwerkingen heeft. Geluidsoverlast, minder persoonlijk contact en geen eigen werkplek zijn veelgehoorde klachten. Een groot deel van de overheidsorganisaties heeft inmiddels een vorm van flexibel werken ingevoerd en bepaalde kinderziektes overleefd. Stilteruimtes, telefooncellen of gewoon afspraken maken bleken meestal het euvel te verhelpen. De jacht op een schaarse werkplek blijft bij veel organisaties echter nog een heikel punt.

  Wie-zit-waar-app helpt flexwerker

  Reageer

  Om in beeld te krijgen waar alle ambtenaren van de ambtelijk gefuseerde gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) precies uithangen, werd een wie-zit-waar-app ontwikkeld. Bellen werkt beter, zegt een expert.  

 • Amsterdamse gemeenteambtenaren moeten hun reepje, chipje of koek voortaan buiten het stadhuis halen. De snoep- en frisdrankautomaten in de Stopera zijn namelijk leeg en worden niet meer bijgevuld. Aanvankelijk was het de bedoeling om de Marsen, Snickers en Twixen te vervangen door duurzame varianten. Maar dat bleek 189 duizend euro extra te kosten voor de gemeente. Het kostenaspect was niet de enige reden. De Amsterdamse visie op vitaliteit en een gezond gewicht gaf de doorslag. ‘De gemeente heeft een voorbeeldfunctie en handelt dan ook conform dit beleid van de GGD’, aldus een gemeentewoordvoerder.

  Snoepautomaat taboe op stadhuis

  1 reactie

  Amsterdamse gemeenteambtenaren moeten hun reepje, chipje of koek voortaan buiten het stadhuis halen. De snoep- en frisdrankautomaten in de Stopera zijn namelijk leeg en worden niet meer bijgevuld. Aanvankelijk was het de bedoeling om de Marsen, Snickers en Twixen te vervangen door duurzame varianten. Maar dat bleek 189 duizend euro extra te kosten voor de gemeente. Het kostenaspect was niet de enige reden. De Amsterdamse visie op vitaliteit en een gezond gewicht gaf de doorslag. ‘De gemeente heeft een voorbeeldfunctie en handelt dan ook conform dit beleid van de GGD’, aldus een gemeentewoordvoerder.

 • Ze brengen er kennis, maar halen er ook kennis. En niet in de laatste plaats voor zichzelf. Waterschapsambtenaren kunnen voor kortere of langere tijd worden uitgezonden naar het buitenland om bij complexe vraagstukken te helpen.

  Ambtenaren standby voor buitenlandklussen

  Reageer

  Even een paar dagen naar helpen bij een overstroming in Myanmar. Wat weekjes aan het werk in Ethiopië of een jaartje in Zuid-Afrika om te adviseren bij watervraagstukken. Waterschapsambtenaren kunnen nooit het excuus gebruiken in een sleur te zitten. Want via de Dutch Water Authorities (DWA) kunnen ze elk moment ingezet worden op spannende projecten in het buitenland.

 • Gemeentehuis Zaanstad

  Ambtenaren bestraft om niet-integer gedrag

  5 reacties

  Elf bestraffingen waarvan drie ontslagen voor gedrag van gemeenteambtenaren dat niet door de beugel kan. Dat gebeurde de afgelopen twee jaar in de gemeente Zaanstad, aldus Het Parool. Bij de ambtenaren die ontslag kregen ging het om een strafbaar feit, oneigenlijk gebruik van het informatiesysteem en belangenverstrengeling. Zaanstad telt in totaal 1200 ambtenaren.

 • Minder dan een derde van de ambtenaren die in 2012 op een tijdelijk contract binnen kwamen hebben een vaste aanstelling gekregen. Dat is iets meer dan gemiddeld op de gehele arbeidsmarkt. Hoger opgeleide mensen hebben over het algemeen meer kans op een vaste baan.

  Met flexibel contract kleine kans op vaste dienst

  Reageer

  Ambtenaren die tijdelijk in dienst zijn hoeven tegenwoordig niet meer te rekenen op een vast contract aan het eind van de rit. Van de 7 duizend mensen die in 2012 voor een publieke organisatie gingen werken, waren er na 3 en zelfs na 5 jaar nog maar 2 duizend in vaste dienst. Toch is het enkele procenten hoger dan bij de gemiddelde arbeidsmarkt. In het algemeen geldt: hoe hoger de opleiding, hoe meer kans op een vaste baan, zo becijferde het CBS. 

 • Toch is het de vraag of de financiele experts gemakkelijk bij de overheid aan de slag kan, want de omvang van de financiele functie krimpt namelijk, bij zowel grotere als kleinere gemeenten. De grote gemeenten verwachten dat de financiële functie met name door de digitalisering zelfs sterk in omvang af gaat nemen zo bleek uit onderzoek van het A+O-fonds Gemeenten in 2014.

  Dromen van baan bij overheid

  2 reacties

  Financiële experts werken het liefst bij de overheid, veel liever dan bijvoorbeeld bij een bank. De rijksoverheid is de grootste favoriet, snel gevolgde door een gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair waarbij ruim vierduizend hbo-plussers tot 45 jaar ondervraagd werden. 35 procent van de jonge financials ziet een carrière bij het rijk wel zitten.

 • Banenverlies, het uit handen geven van privacy en minder kwaliteit van de dienstverlening. Dat zijn de zorgen die de gemeenteraad van Groningen heeft bij een plan om een groot deel van de gemeentelijke ICT uit te besteden aan een externe partij. En er is de angst voor een financiële strop, gezien eerdere ervaringen met de overheid en ICT-projecten. ‘Het gaat om een bedrag van 66 miljoen, dus als het fout gaat ben je niet met een paar ton klaar’, aldus het CDA. 

  Angst voor zeperd bij uitbesteding ICT

  6 reacties

  Banenverlies, het uit handen geven van privacy en minder kwaliteit van de dienstverlening. Dat zijn de zorgen die de gemeenteraad van Groningen heeft bij een plan om een groot deel van de gemeentelijke ICT uit te besteden aan een externe partij. En er is de angst voor een financiële strop, gezien eerdere ervaringen met de overheid en ICT-projecten. ‘Het gaat om een bedrag van 66 miljoen, dus als het fout gaat ben je niet met een paar ton klaar’, aldus het CDA. 

 • De onderhandelaars heffen het glas op het akkoord

  Akkoord bereikt over cao provincies

  9 reacties

  Goede afspraken over de persoonlijke ontwikkeling van provincieambtenaren en duurzame arbeidsplaatsen zijn de belangrijkste punten in het onderhandelaarsakkoord dat de vakbonden en het IPO vandaag sloten. Qua salaris gaan de provincieambtenaren er ook op vooruit. Dit jaar stijgt het loon 2,0 procent, volgend jaar 1,3 procent. Daarnaast is er in september een eenmalige uitkering van 500 euro.

 • Lodewijk van Noort, communicatieadviseur bij de gemeente Den Haag is de winnaar van de Heldere Taalprijs 2017. Hij verzint allerlei manieren waarop de gemeente laagdrempelig in dialoog kan gaan met de inwoners van Den Haag.

  Het geheim van goede overheidscommunicatie

  Reageer

  Ambtenaren hebben het imago dat zij zich uitdrukken in onbegrijpelijke taal. En dat beeld klopt vaak. Maar er is een opkomende groep ambtenaren die zich inzet om de communicatie van en binnen de overheid te verhelderen. Communicatiebureau Loo van Eck heeft als stimulans al een aantal jaren de titel ‘Ambassadeur Heldere Taal’ in het leven geroepen. Overheidsorganisaties kunnen hun medewerkers aanmelden. Den Haag nomineerde gemeenteambtenaar eerder dit jaar Lodewijk van Noort, en hij werd de winnaar van 2017.

 • Elk jaar dat je langer werkt krijg je een percentage meer AOW. Met de belastingopbrengsten worden de vroege pensionado's bekostigd. Een flexibele AOW is de oplossing voor de steeds hogere pensioenleeftijd bepleit professor Van Ours.

  Oudere werknemers gelukkiger door flexibele AOW

  7 reacties

  Een flexibele AOW-leeftijd is goed voor de welvaart van het land en voor het levensgeluk van oudere werknemers. Hoger opgeleide mensen zullen, met een gunstige regeling, langer blijven doorwerken. Met die extra belastingopbrengst kunnen lager opgeleiden eerder met pensioen. De voorwaarde is wel dat pensioen en de start van de AOW-uitkering samenvallen. Dat betoogt professor Jan van Ours die deze week tot hoogleraar wordt benoemd op de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

 • De VNG en de vakbonden zijn ook tijdens de vijfde overlegronde niet tot overeenstemming gekomen tot een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.

  Cao-overleg gemeenten schiet niet op

  20 reacties

  Ook na de vijfde overlegronde over een nieuwe gemeente-cao kwamen de werkgevers en bonden niet nader tot elkaar. Op het loonbod van de VNG gingen de bonden niet in. ‘Dit loonbod staat helaas ver af van de 2,5 procent die de bonden eisen’, aldus de FNV. De bonden hebben aan de werkgeversdelegatie duidelijk gemaakt dat een cao met koopkrachtverlies onacceptabel is. 'Op dit punt staan partijen nog erg ver van elkaar.'

 • Foto: @Rotterdam

  Geen woorden maar daden, ook op het stadhuis

  Reageer

  ‘Het balkon is alleen voor de koning. En voor Feyenoord.’ De bodes van het Rotterdamse stadhuis melden deze zin steevast bij een rondleiding door het gebouw aan de Coolsingel. En na vele jaren wachten was het eindelijk zover. De gemeenteambtenaren kregen overigens geen vrij voor de huldiging van de landskampioen, de dienstverlening ging gewoon door. ‘Niet lullen maar poetsen is zelfs vandaag ons credo’, lacht de gemeentewoordvoerder.

 • Gratis inwerken, lage tarieven en ZZP-ers tegen elkaar uitspelen. De overheid is een grote opdrachtgever voor kleine zelfstandigen en moet een voorbeeld zijn voor andere werkgevers, Structurele klussen maakt bijvoorbeeld gewoon een vaste baan met alle voordelen.

  ‘Heel veel klussen is gewoon een vaste baan’

  4 reacties

  ‘Voor deze aanvraag geldt een inwerkperiode van twee weken tegen nultarief. Bij een aanbieding dient u hier akkoord voor te geven.’ Deze zin in een vacature van Rijkswaterstaat deed nogal wat stof opwaaien. zzp'ers voor niets laten inwerken komt in het bedrijfsleven vooral bij ICT-ers nog wel eens voor. Vakbonden vinden dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft en ver van deze praktijken moet blijven. Het FNV gaat nog een stapje verder. ‘Deze zzp'ers doen meestal zoveel klussen voor dezelfde opdrachtgever, die zouden gewoon een baan aangeboden moeten krijgen’.

 • Dat blijkt uit onderzoek van het Business Talent Network. Zelf een bedrijf beginnen of bij een start-up aan de slag gaan is niet populair bij de nieuwe generatie professionals. Twintig procent durft een baan bij een start-up aan en slechts 7,5 procent wil voor zichzelf beginnen. De overheid is van oudsher een populaire werkgever bij jongeren, al is er vaak geen plaats voor nieuwe mensen door de vergrijzing en inkrimping van de organisatie.

  Liever een vaste baan

  2 reacties

  Hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt zijn minder avontuurlijk dan gedacht. Een meerderheid hoopt meteen na het afstuderen op een vaste baan. Vier op de tien afgestudeerden hopen hun carrière te beginnen met een traineeship. 

 • Hoewel het aantal vacatures bij de overheid gestaag aan het toenemen is, verdwijnen er tegelijkertijd ook veel ambtenarenbanen. Het meeste van de hele arbeidsmarkt.

  Mannelijke ambtenaren meest getroffen door baanverlies

  4 reacties

  Hoewel het goed gaat met de Nederlandse arbeidsmarkt, neemt het aantal overheidsbanen nog steeds gestaag af. Sinds 2008 zijn er maar liefst 9000 ambtenarenbanen verdwenen, het grootste aantal van alle bedrijfstakken. Van de werknemers die in die periode hun werk verloren maken de mannelijke ambtenaren het grootste deel uit. Tegelijkertijd stijgt het aantal vacatures bij de overheid ook weer langzaam, naar 2000 in 2016. Dat blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van het CBS.

 • Een van de nieuwe belhokjes in het Stadskantoor van Utrecht

  Onrustige kantoortuin rijp voor opknapbeurt

  7 reacties

  Voor gestreste ambtenaren in drukke open kantoorruimtes gloort er hoop: een Stille Dinsdag. Bij onze zuiderburen wordt hier al mee geëxperimenteerd. Een dag zonder gesprekken, telefoontjes en mailtjes blijkt voor velen een verademing. Ook een fysieke aanpassing van de bij overheden zo populaire kantoortuin draagt bij aan rust. Wat de oplossing ook is, dat het concept kantoortuin her en der wat bijgeschaafd moet worden is inmiddels duidelijk.

 • De afgelopen jaren is het percentage ambtenaren dat bang is in de toekomst zin baan kwijt te raken afgenomen.

  Ambtenaren krijgen meer vertrouwen in toekomst

  1 reactie

  Werknemers in dienst van een overheid zijn iets optimistischer over de toekomst dan een aantal jaren geleden. Vreesde in 2013 nog 31 procent van de ambtenaren zijn baan kwijt te raken, in 2016 was het percentagegezakt naar 23 procent, Dat is een fractie minder dan de gemiddelde werknemer (23,8), aldus de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) in samenwerking met het CBS. Het beeld bij jonge en oude werknemers wijkt hier overigens erg van af. 

 • Omdat de AOW-leefijd steeds verder opschuift moeten ambtenaren en hun werkgevers nadenken over manieren waarop ambtenaren hun pensioen gezond en gelukkig kunnen halen. Het Generatiepact is een van de mogelijkheden waarbij ambtenaren duurzaam kunnen worden ingezet.

  ‘Veertigers van nu pas op hun 70e met pensioen’

  47 reacties

  Ambtenaren die nu in de vijftig zijn, mogen pas op hun 69e jaar met pensioen. Veertigers moeten zelfs rekening houden met een AOW-leeftijd van 70 jaar. Veel werknemers zijn zich daar niet van bewust, terwijl je je daar wel op zou moeten voorbereiden. ‘Het is een wake-upcall,’ zegt expert Hans van den As. ‘Als je als ambtenaar je pensioen gezond en gelukkig wilt halen zul je serieuze plannen moeten gaan maken, samen met je werkgever. Bijvoorbeeld door mee te doen aan het Generatiepact’.

 • In de gemeente Tytsjerkstradiel moeten de ambtenaren per 1 juni de telefoon in het Fries opnemen.

  Ambtenaren Tytsjerksteradiel beantwoorden telefoon in Fries

  11 reacties

  ‘Goeiemoarn, jo sprekke mei de gemeente Tytsjerksteradiel’. Deze zin, of iets van die strekking,  zullen mensen binnenkort te horen krijgen als ze naar de Friese gemeente Tytsjerkstradiel bellen. Vanaf 1 juni moeten de ambtenaren van die gemeente de telefoon in het Fries beantwoorden. Dat staat in de vernieuwde ‘Taalferoardering Frysk’.

 • De politie van de eenheid Noord-Nederland verstrekt haar cybercrime-team met digitale specialisten uit het bedrijfsleven om de opkomende criminaliteit het hoofdt te bieden.

  Politie scout digitaal talent bedrijfsleven

  Reageer

  De politie van Noord-Nederland haalt ICT-talent uit het bedrijfsleven om de opkomende cybercrime het hoofd te bieden. Tegelijkertijd zet de noordelijke politie-eenheid ook innovatieve systemen in om misdaad te voorkomen zoals ‘predicitive policing’, het voorspellen van criminaliteit op basis van datagegevens. Want hoewel de misdaad in het algemeen lichtjes afneemt in de drie noordelijke provincies neemt volgens het Jaarverslag van de Veiligheidsregio Noord-Nederland, de digitale criminaliteit wel degelijk toe. Politiechef Oscar Dros spreekt van een ‘crimechange’.

 • Gemeentesecretaris Peter Teesink liet Milene Leijs een dagje meelopen

  'Steek je vinger op als er een mooie klus voorbij komt'

  Reageer

  Het beroep van de gemeentesecretaris spreekt bij veel jonge ambtenaren tot de verbeelding. In de gemeentelijke hiërarchie is het de hoogste functie die je kunt bereiken. Andersom hebben de bazen van het gemeentehuis behoefte aan feedback van de collega’s uit het veld. Met name de frisse blik van een jonge ambtenaar kan inspirerend werken. Jonge ambtenarenorganisatie Futur en de Vereniging voor Gemeentesecretarissen (VGS) koppelden daarom onlangs tijdens de ‘Week van de Verjonging’ 85 gemeentesecretarissen aan jongere ambtenaren om van elkaar te leren. Algemeen directeur van Groningen Peter Teesink liet Milene Leijs uit Tilburg een dagje meelopen.

 • Werknemers in Noord-Nederland die voor of namens de overheid werken zijn de afgelopen jaren vele malen vaker getroffen door geweld. Een van de verklaringen is dat er door betere voorlichting vaker melding wordt gedaan.

  Geweld tegen medewerkers publieke taak verviervoudigd

  5 reacties

  Het aantal geweldsincidenten tegen medewerkers met een publieke taak is in de Veiligheidsregio Noord-Nederland flink toegenomen. Volgens het jaarverslag verviervoudigden de geregistreerde incidenten zowat tussen 2014 en 2016 van 135 tot 511 meldingen. De incidenten gericht tegen noordelijke politieagenten bleven nagenoeg gelijk met 456 meldingen. Een aantal gemeenten heeft het fenomeen inmiddels opgenomen in het integraal veiligheidsbeleid.

 • ‘Mannen zijn gelukkiger als ze voltijd werken, vrouwen daarentegen voelen zich het beste met een deeltijdbaan’. Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van socioloog Sean de Hoon.

  'Parttime' mannen ongelukkiger

  2 reacties

  ‘Mannen zijn gelukkiger als ze voltijd werken, vrouwen daarentegen voelen zich het beste met een deeltijdbaan’. Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van socioloog Sean de Hoon. Hij onderzocht de invloed van familierelaties en ouderschap op verschillen in geluk, inkomen en gezondheid. 

 • Bij de gemeente Oldambt vinden ze persoonljike ontwikkeling en het werken aan de soft skills het belanrijkste bij de traineeships. De ambtenaar is zijn eigen instrument, dus investeren in jezelf is investeren in je organisatie.

  Soft skills zijn basis van traineeship nieuwe stijl

  1 reactie

  Persoonlijke ontwikkeling, regie nemen over jezelf en het aanleren van andere zogenoemde ‘soft skills’. Het hoofdthema van een traineeship bij de gemeente Oldambt is een beetje anders dan de gemiddelde interne opleiding. ‘Je bent als ambtenaar je eigen instrument, jezelf ontwikkelen is dus ook voor de organisatie de beste investering’, zo is de overtuiging van de Groningse gemeente, ‘of die organisatie nou hier is of elders.

 • Hoger opgeleide statushouders beginnen aan hun traineeship bij de gemeente Amsterdam

  Kickstart voor getalenteerde statushouder

  6 reacties

  Amsterdam ziet potentie in een groep hoger opgeleide jonge statushouders. Na een strenge selectie zijn onlangs veertien van hen begonnen aan een driejarig traineeship om te worden klaargestoomd voor het vak van gemeenteambtenaar. Deelnemers krijgen een ‘kickstart’ op de Nederlandse arbeidsmarkt, maar de gemeente hun capaciteiten van  uiteindelijk ook zèlf goed gebruiken. De achtergrond, ervaringen en visie van deze trainees zijn essentieel voor het maken van nieuw beleid in de stad.

 • Door digitalisering en samenwerking van gemeenten verdwijnen de komende drie jaar zo'n 8 duizend ambtenarenbanen. Dat verwacht het UWV. Tussen 201 en 2015 kromp het ambtenarenapparaat met maar liefst 50 duizend banen.

  Minder overheidsbanen door samenwerking gemeenten

  6 reacties

  De komende drie jaar zullen er nog eens achtduizend overheidsbanen verdwijnen, voorspelt het UWV. Nauwe samenwerking tussen gemeenten, automatisering en digitalisering zijn de twee grootste oorzaken hiervan. Het UWV noemt het verdwijnen van de banen een ‘lichte’ daling. Tussen 2010 en 2015 krom het ambtenarenapparaat namelijk al met maar liefst 50 duizend mensen. Vooral posities bij gemeenten, provincies en defensie werden opgeheven.

 • Vrouwen solliciteren vaak ten onrechte niet op IT-vacatures. De reden is dat de tekst soms vol jargon en technische specificaties staan en dat schrikt vrouwen af.

  Vrouwen negeren IT-vacatures ten onrechte

  4 reacties

  Door slechte vacatureteksten laten werkgevers veel potentieel aan vrouwelijke IT’ers liggen. Door een overdaad aan jargon, technische specificaties en de angst in een mannenwereld terecht te komen voelen vrouwen zich niet geroepen te solliciteren. Met een schreeuwend tekort aan IT’ers bij onder meer het Rijk en gemeenten liggen hier dus volop kansen om het tij te keren.

 • Wethouders die buiten de gemeente wonen hoeven niet langer jaarlijks ontheffing aan te vragen. De gemeenteraad mag bepalen hoe lang de bestuurder buiten de gemeentegrens mag blijven wonen.

  Raad bepaalt of wethouder elders mag blijven wonen

  1 reactie

  De VNG steunt het wetsvoorstel om soepeler om te gaan met de woonplaats van wethouders en gedeputeerden. De bedoeling is dat vanaf volgend jaar de gemeenteraad of Provinciale Staten de beslissing neemt of een bestuurder ontheffing kan krijgen als hij niet in de desbetreffende gemeente of provincie woont. 

 • Zelf je werktijden bepalen is een van de simpele maatregelen waarbij werknemers zelf de werkdruk kunnen verdelen. Het geeft ze de mogelijkheid om privé en werk beter te combineren en daar is iedereen bij gebaat.

  Baas over eigen tijd behoedt voor burn-out

  2 reacties

  Mensen presteren beter als ze zelf hun werktijden bepalen. Maar de invoering ervan verloopt niet in elk gemeentehuis even gladjes. ‘Managers hebben er begeleiding bij nodig,’ aldus Hylco Nijp die onlangs promoveerde op onderzoek naar flexibel werken.

 • 3,5 procent per direct en volgend jaar nog eens 12 procent minder pensioenopbouw voor de ambtenaren van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de bijzondere gemeenten van Nederland. Volgens het kabinet is de korting nodig omdat het dekkingspercentage van het pensioenfonds nog maar 77 procent bedraagt. Ter vergelijking: het ABP heeft een dekking van 98,8 procent.

  Ambtenaren Bonaire leggen werk neer

  Reageer

  De ambtenaren van Bonaire staken vandaag. Het kantoor van het 'Openbaar Lichaam' is slechts bezet door twee telefonistes. Andere overheidsinstanties, scholen en zorginstellingen zouden dicht zijn of beperkt bereikbaar. De overzeese (semi)ambtenaren zijn het niet eens met een fikse korting op hun pensioen. Omdat de dekkingsgraad van het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) nog slechts 77 procent is, ziet Nederland geen andere oplossing dan korten. 

 • Stufi dus, maar dan voor ‘grote mensen’ tussen de 30 en 55 jaar. Ambtenaren behoren tot de meest leergierige werknemers, vooral de hoger opgeleide medewerkers hebben behoefte aan uitdaging en ontwikkeling.

  Stufi voor dertig-plussers

  2 reacties

  Geen geld is geen excuus meer om eindelijk die hbo- of universiteitsstudie te gaan doen. Mocht de werkgever of een andere instantie de opleiding niet willen financieren dan biedt de overheid een nieuwe optie, het ‘levenlanglerenkrediet’ bij uitkeringsinstantie DUO.

 • De werkdruk onder ambtenaren in het algemeen is minder dan de gemiddelde werknemer in Nederland. Een uitzondering vormt de overheidsmanager, die ervaart juist meer stress, net als de andere leidinggevenden op de arbeidsmarkt.

  Werkdruk (sommige) ambtenaren afgenomen

  8 reacties

  Het vooroordeel dat ambtenaren het rustig aan doen in vergelijking met de rest van Nederland, klopt. Voor een deel althans. Volgens een onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat ambtenaren minder dan gemiddeld werkdruk ervaren. Koks hebben de meeste stress in hun werk en beveiligers het minste. Ambtenaren staan weliswaar in de onderste helft volgens het CBS-onderzoek, maar managers in de administratieve dienstverlening juist weer in de top 5. En daar vallen ook weer de overheidsmanagers onder.

 • Boze basisschoolleraren hebben zich zonder hulp van de vakbonden verenigd op een facebookpagina om een hoger loon te eisen en een lagere werkdruk.

  Actievoeren buiten vakbond om

  3 reacties

  De status van de vakbonden staat onder druk. Klaagden jonge ambtenaren eerder al dat ze zich niet door de bonden vertegenwoordig voelen, nu zijn het de leraren die zich massaal buiten vakbond hebben verenigd. Ze eisen lagere werkdruk en een hoger salaris en hebben de vakbond niet meer nodig om te onderhandelen met de ministeries.

 • Langzaam maar zeker gaan ambtenaren weer aan de studie. Er zijn drie verschillende 'overheidsstudenten'. Jonge ambtenaren die het vak versneld willen leren, de vijftigers die zichzelf opnieuw moeten uitvinden en de topambtenaren die door de Wet Normering Topinkomens niet meer in salaris omhoog kunnen en dit compenseren met een opleiding.

  Ambtenaren vinden zichzelf opnieuw uit met studie

  2 reacties

  Ambtenaren gaan weer voorzichtig aan de studie. Opleidingsinstituten zien de laatste tijd meer mensen uit de publieke sector binnenkomen. De cursisten zijn grofweg in drie categorieën in te delen. De jonge ambtenaar die aan zijn competenties wil werken, de vijftiger die zich opnieuw wil uitvinden en de topmanager in het hoogste segment. Deze laatste groep ‘studenten’ heeft echter een bijzondere motivatie. Door de Wet Normering Topinkomens (WNT) kunnen ze in salaris niet meer omhoog. Ter compensatie bedingen ze opleidingen.

 • Het gaat dan vaak om schendingen van voorschriften of regels. Overigens blijkt in slechts 15 procent van de ruim 500 adviesverzoeken het daadwerkelijk om een klokkenluiderszaak te gaan. Het moet dan een werkgerelateerde misstand betreffen met een maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld een overtreding van de wet of situaties die gevaar op kunnen op leveren voor personen, de volksgezondheid of het milieu.

  Veel nieuwe klokkenluiders

  5 reacties

  Ruim vijfhonderd werknemers hebben zich het eerste half jaar met een klacht gemeld bij het recent opgerichte Huis voor Klokkenluiders. Dat is ongeveer het dubbele van wat de belangenorganisatie had verwacht, zo meldt het jaarverslag. Traditiegetrouw melden zich ook heel wat ambtenaren met integriteitskwesties. Ongeveer de helft van de klokkenluiderszaken speelt zich af in de (semi-)publieke sector. 

 • De gemiddelde leeftijd van een ambtenaar die met pensioen gaat, is een jaar eerder dan de rest van de beroepsbevolking.

  Ambtenaren zijn de jongste pensionado’s

  1 reactie

  De pensioenleeftijd wordt steeds verder opgeschroefd, maar ambtenaren zijn van alle beroepsgroepen nog het jongst als ze stoppen met werken. De gemiddelde pensioenleeftijd van de hele arbeidsmarkt was vorig jaar 64 jaar en 5 maanden. Werknemers in het openbaar bestuur, overheidsdiensten, onderwijs en zorg gingen een klein jaar eerder met pensioen, namelijk met 63 jaar en 7 maanden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Werken onder werktijd en nog een leuke vergoeding, Veel gemeenteambtenaren bemensen traditioneel weer de stembureau in het land. Niet alleen voor de (kleine) vergoeding, maar ook voor de eer en om de kans te grijpen de bevolking weer eens van dichtbij te bekijken.

  Stembureau gewild plekje onder gemeenteambtenaren

  8 reacties

  Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen leggen de gemeenten de laatste hand aan het opzetten en inrichten van de stemlokalen. Traditioneel melden zich altijd veel gemeenteambtenaren voor de functie van stembureaumedewerker of stemmenteller. Velen vinden het mooi een steentje bij te dragen aan de uitvoering van de democratie. Voordeel is dat de ambtenaren het onder werktijd mogen doen. En bij sommige gemeenten is het extra zakcentje uiteraard ook mooi meegenomen.

 • Gemeenten hopen bij elke verkiezing weer op een zo hoog mogelijk opkomstcijfer. Veel stemmers betekent immers betrokken burgers en dat straalt ook op het gemeentebestuur af. Daarom worden er ook voor de Tweede Kamerverkiezingen weer allerlei manieren uit de kast getrokken om de stemmer naar het hokje te krijgen. Vooral jongeren worden verleid hun stem uit te brengen. Ze worden er cadeaus in het vooruitzicht gesteld of pikt de burgemeester hen per limo op.

  Stemmers lokken met limo en cupcake

  1 reactie

  Gemeenten hopen bij elke verkiezing weer op een zo hoog mogelijk opkomstcijfer. Veel stemmers betekent immers betrokken burgers en dat straalt ook op het gemeentebestuur af. Daarom worden er ook voor de Tweede Kamerverkiezingen weer allerlei manieren uit de kast getrokken om de stemmer naar het hokje te krijgen. Vooral jongeren worden verleid hun stem uit te brengen. Ze worden er cadeaus in het vooruitzicht gesteld of pikt de burgemeester hen per limo op.

 • De diplomatieke rel met Turkije liep in Rotterdam uit de hand. Zowel diplomatiek als op het gebied van de openbare orde was het voor de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb alle hens aan dek. De aanstichter, de Turkse minister die niet welkom was, is uiteindelijk als ongewenst vreemdeling uitgezet naar Duitsland.

  Aboutaleb vol aan de bak bij Turkijerel

  6 reacties

  Rotterdam was vannacht het centrum van een ernstige diplomatieke rel met Turkije. Burgemeester Aboutaleb had zijn handen vol aan de patstelling met de Turkse minister en haar gevolg in zijn stad en het bewaken van de openbare orde. Zo'n tweeduizend Turken, getooid met Turkse vlaggen, waren na een oproep van de Turkse consul richting het consulaat getrokken. Toen na middernacht bleek dat de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya als ongewenst vreemdeling was aangehouden en het land werd uitgezet, braken er rellen uit rond het Turkse consulaat in Rotterdam.

 • De bekende PvdA-burgemeester en voormalig voorzitter van het Genootschap voor Burgemeesters Bernt Schneiders pleegt hoogverraad, daags voor de verkiezingen. In een VVD-advertentie geeft hij een stemadvies voor een kandidaat van de VVD.

  PvdA-prominent Bernt Schneiders: ‘Stem VVD’

  10 reacties

  De oud-burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders (PvdA), verrast vriend en vijand met een stemadvies voor de VVD. Dat blijkt uit een uitgelekte advertentie die morgen in het Haarlems Dagblad verschijnt. Tot nu toe was hij een bekend gezicht van de PvdA, maar zegt nu zich 'minder thuis' te voelen bij die partij. Schneiders was tot voor kort voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters en momenteel nog waarnemend burgemeester in Bloemendaal.

 • Nederlanders zijn vooral blij met de mogelijkheid om thuis te werken, een goede balans tussen werk en privé en een goede relatie met collega's. Werknemers in ons land zijn bovendien positief over de vooruitzichten van hun werkplek over vijf jaar. Hoeveel procent van deze ‘happy workers’ ambtenaar is, werd niet onderzocht.

  Happy met werk en de collega

  2 reacties

  Van alle werkende Europeanen blijken de Nederlanders het gelukkigst met hun werk. Ruim driekwart van de werknemers in ons land is tevreden over het werk, zijn collega’s en de mate van werkstress.

 • Overheidsmanagers krijgen langzaam maar zeker een nieuwe rol. Ze moeten vaker rechtstreeks communiceren met de buitenwereld en meer zelfvertrouwen uitstralen vindt bijzonder hoogleraar Zeger van der Wal, zeker als het gaat over hun eigen deskundigheid.

  Nieuwe overheidsmanager moet steviger in schoenen staan

  1 reactie

  Meer zelfvertrouwen uitstralen en stáán voor je deskundigheid. De natuurlijke habitat van de overheidsmanager heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan en de manager moet hierin zijn nieuwe rol vinden, volgens Bijzonder Hoogleraar Zeger van der Wal. En dat is nogal een uitdaging. Maar er zijn ook veel kansen stelt hij gerust. Vorige week hield hij er, bij de bekleding van de Ien Dales Leerstoel een oratie over.

 • Vrouwen hoeven niet op voorkeurstemmen of een vrouwenquotum te wachten om in de politiek te belanden. Door de hervorming van burgerparticipatie worden vrouwen eindelijk voor 50 procent gerepresenteerd.

  Nieuwe democratie lost tekort politica's op

  5 reacties

  De oplossing voor de afwezigheid van vrouwen in het lokaal bestuur moet niet meer worden gezocht bij de politieke partij zelf. De pogingen om het raadslidmaatschap voor vrouwen aantrekkelijker te maken lijken immers niet te lukken. Het antwoord ligt vooral in de invoering van de burgerparticipatie is de overtuiging van professor Monique Leyenaar, hoogleraar Vergelijkende Politiek en lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur. ‘Bij een burgerjury is een van de eerste criteria het geslacht, dus dan wordt de stem van vrouwen wél gehoord.'

 • De leerlingenkrimp die de afgelopen jaren voor lege delen van scholen heeft gezorgd heeft niet tot een financiële flop voor gemeenten geleid. De meesten speelden er handig op in door andere functies voor lege ruimtes te bedenken.

  Creatieve gemeenten voorkomen strop schoolgebouwen

  3 reacties

  Gemeenten gaan creatief om met huisvesting van scholen. Hierdoor zijn er geen negatieve financiële gevolgen ontstaan door de landelijke leerlingenkrimp van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit onderzoek van het CAOP en de TU Delft. Zelfs gemeenten waar een leerlingendaling van maar liefst 20 procent was bleken goed op de nieuwe situatie te anticiperen door gebouwen te verhuren of een andere functie te geven.

 • Medezeggenschap bij de gemeentelijke organisatie is belangrijk. De OR heeft veelinvloed op het dagelijkse leven van de gemeenteambtenaar. Daarom roepen verschillende partijen op om donderdag 8 maart te stemmen op een genomineerde collega.

  Medezeggenschap zorgt voor meer werkplezier

  1 reactie

  De ondernemingsraad houdt de werkgever scherp en zorgt voor een blijere gemeenteambtenaar. ‘We worden er wijzer van’, benadrukt de gemeentesecretaris van Lelystad. ‘Het zorgt voor meer werkplezier,’ voegt zijn collega uit Utrecht toe. Ze roepen gemeenteambtenaren dan ook op om volgende week donderdag 8 maart hun stem uit te brengen op een genomineerde collega. Dan houdt ruim de helft van de gemeenten verkiezingen onder gemeenteambtenaren die medezeggenschap willen in hun organisatie.

 • De Drentse Commissaris van de Koningin, Jacques Tichelaar, wordt in een krantenartikel van zowel het Dagblad van het Noorden als De Volkskrant beschuldigd van het bevoordelen van zijn schoonzus bij een opdracht van de Provincie.

  'Beschuldiging Tichelaar treft alle Drentse politici'

  12 reacties

  UPDATE De Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zit in de problemen. De CdK wordt beschuldigd van belangenverstrengeling waarbij hij zijn schoonzus een klus toespeelde. Mocht dit verhaal van het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant kloppen, dan is het niet de eerste keer dat hij bemiddelt voor familieleden. In 2013 werd al op de vingers getikt voor zijn rol bij een conflict tussen zijn zwager en de gemeente Coevorden. Drentse statenleden zijn ontzet over zoveelste politieke rel in hun provincie: 'Dit straalt af op alle politici, zo vlak voor de verkiezingen', aldus een geschrokken statenlid Marianne van der Tol (D66).

 • Vanaf volgende maand is Lute Berends dan ook de nieuwe CEO van de stadsgemeente Nasinu op het eiland Viti Levu van Fiji, gelegen in het werelddeel Oceanië op het zuidelijk halfrond. Dat de gemeente Nasinu niet helemaal vergelijkbaar is met Heerhugowaard beseft hij wel.

  Tropische droombaan op ... Fiji

  8 reacties

  Veel ambtenaren dromen ervan, de directeur van de gemeente Heerhugowaard deed het gewoon. Solliciteren op zijn eigen functie maar dan zo’n 10.000 kilometer verderop. Hij ging voor de vacature van gemeentesecretaris op de Fiji-eilanden en werd ook nog eens aangenomen. 

 • Het plan om verlof van gemeenteambtenaren te harmoniseren heeft het niet gered in de inzetbrief van werkgevers. Dit onderwerp en bewust belonen worden vooralsnog niet besproken bij de cao-onderhandelingen.

  Geen volledige harmonisatie lokaal verlof

  4 reacties

  De VNG heeft het gelijktrekken van alle lokale verlofregelingen laten vallen bij de onderhandelingen voor een nieuwe gemeente-cao. Na een stemming onder de gemeentelijke werkgevers bleek niet iedereen voor een harmonisering te zijn. Bovenwettelijk verlof verschilt momenteel per gemeente en per werknemer. Het idee was dat gelijkstellen de arbeidsmobiliteit stimuleert en de samenwerking tussen gemeenten vergemakkelijkt. Maar verschillende gemeenten vinden een lokaal onderscheid in vrije dagen toch te belangrijk om af te schaffen.

 • De gemeentelijke werkgevers laten de onderwerpen bewust belonen en harmoniseren van lokaal verlof vallen bij de cao-onderhandelingen. Er was geen unanieme overeenstemming over. Door co-creatie krijgt iedereen mogelijk alsnog zijn zin.

  Verdeeldheid gemeenten over individuele beloning

  8 reacties

  De VNG gaat bij de cao-onderhandelingen niet inzetten op ‘bewust belonen’. Het nieuwe systeem, waarbij de salariëring afhangt van bijvoorbeeld prestatie, kreeg de handen niet unaniem op elkaar bij de raadpleging onder de gemeentelijke werkgevers. Tegenstanders hebben niets tegen het systeem op zich, maar vinden het teveel ingrijpen in de lokale autonomie. Toch is een meerderheid wél voor de invoering van een dergelijk flexibele beloning. De VNG zegt toe deze gemeenten te faciliteren door middel van een pilot.

 • De cao-onderhandelingen voor de gemeente zijn begonnen. De vakbonden eisen 2,5 procent salarisverhoging voor ambtenaren.

  Bonden willen +2,5 procent voor gemeenteambtenaar

  27 reacties

  De vakbonden FNV, CNV en CMHF zetten in op een loonsverhoging van 2,5 procent voor gemeenteambtenaren. De VNG heeft echter al eerder laten weten weinig tot geen loonruimte te zien. De onderhandelingen voor een nieuwe gemeente-cao komen eraan, bonden en werkgevers hebben hun inzetbrieven inmiddels uitgewisseld.

 • Met het indienen van de laatste fase van het wetsvoorstel normering topinkomens wil minister Plasterk ook alle semipublieke topsalarissen een halt toeroepen. Geen enkel salaris dat van belastinggeld of premies mag dan nog hoger zijn dan een ministerssalaris.

  Nu ook salarislimiet voor semipublieke organisatie

  5 reacties

  Met de laatste uitbreiding van de Wet normering topinkomens (WNT) moeten nu alle veelverdieners van semipublieke organisaties eraan geloven. Minister Plasterk wil met zijn wetsvoorstel WNT3 ervoor zorgen dat niemand met een salaris, dat uit belastinggeld of zorgpremies bestaat, meer dan een minister verdient. Voor 2017 is dat 181 duizend euro per jaar. Een eenvoudiger versie van de WNT is al een aantal jaren geleden ingevoerd, maar er zijn nog steeds honderden topambtenaren en hoge semi-ambtenaren die meer dan het ministerssalaris.

 • Hij komt niet uit Nederland, maar ook onze burgemeesters kunnen van burgemeester Bart Somers leren. Hij kreeg in Londen de prestigieuze titel: '2016 World Mayor Prize'.

  Beste burgemeester ter wereld: 'immigrant bestaat niet'

  3 reacties

  Nederland heeft de verkiezing Beste Lokale Bestuurder van Binnenlands Bestuur. Maar op mondiaal niveau is er de prestigieuze ‘World Mayor Prize’. Dit jaar helaas geen Nederlandse winnaar, maar wel een vlakbij. Burgemeester Bart Somers van het Belgische Mechelen mag zich een jaar lang beste burgemeester van de wereld noemen. Overigens deed Nederland het lang niet slecht. Op een mooie nummer 6 eindigde burgemeester Mirjam van ’t Veld van de gemeente Amstelveen.

 • Ambtenaren hebben de laatste jaren een veel zwaardere taak gekregen. De overheid werkt meer programmagestuurd en wordt meer samenwerking binnen en buiten de organisatie verwacht. Alle ontwikkelingen en trends gaan razendsnel met als gevolg dat bredere kennis en inhoud is vereist. Een burn-out ligt bij heel veel ambtenaren op de loer, denkt Joan Hoexum, auteur van  Morgen is vandaag . 

  Nuttige tips tegen burn-out

  Reageer

  Ambtenaren hebben de laatste jaren een veel zwaardere taak gekregen. De overheid werkt meer programmagestuurd en wordt meer samenwerking binnen en buiten de organisatie verwacht. Alle ontwikkelingen en trends gaan razendsnel met als gevolg dat bredere kennis en inhoud is vereist. Een burn-out ligt bij heel veel ambtenaren op de loer, denkt Joan Hoexum, auteur van Morgen is vandaag

 • Uitgangspunt is dat burgemeesters in toenemende mate verantwoordelijk zijn voor het oplossen van grote vraagstukken als armoede, criminaliteit, volksgezondheid en de gevolgen van klimaatverandering. De bestuurders worden op Harvard getraind in strategisch leiderschap om die vraagstukken op een innovatieve manier aan te pakken.

  Burgemeesters bijgespijkerd op Harvard

  Reageer

  Je zou het ‘het klasje’ voor burgemeesters van over de hele wereld kunnen noemen: het ‘Bloomberg Harvard City Leadership Initiative’. De Nederlandse bestuurskundige Jorrit de Jong leidt het ambitieuze programma dat burgemeesters en hun topmedewerkers wereldwijd traint voor een vernieuwende rol.

 • Hakken in het zand, geen duimbreed toegeven. Die weinig vruchtbare wijze van onderhandelen wordt bij de nieuwe gemeente- en provincie-cao vervangen door co-creatie: samen oplossingen verzinnen. Werkgevers en werknemers zijn enthousiast.

  Co-creatie slaat aan bij cao-onderhandelingen

  15 reacties

  Hakken in het zand, geen duimbreed toegeven. Die weinig vruchtbare wijze van onderhandelen wordt bij de nieuwe gemeente- en provincie-cao vervangen door co-creatie: samen oplossingen verzinnen. Werkgevers en werknemers zijn enthousiast.     

 • Bezoekers van het Jonge Ambtenarencongres 2016.

  Jonge vrouwelijke ambtenaar aangewezen op uitzendwerk

  5 reacties

  Vrouwelijke ambtenaren van 25 jaar of jonger zijn minder tevreden met hun baan dan hun mannelijke collega’s op die leeftijd. Dat ligt onder meer aan het feit dat vrouwen minder uren werken en een lager loon ontvangen blijkt uit onderzoek van het Sociaal Centraal Planbureau (SCP). Ook zijn ze pessimistischer over hun carrièreperspectieven. Het SCP kwam er ook achter dat van de hele arbeidsmarkt jonge vrouwelijke ambtenaren de groep is die het meeste op uitzendbasis werkt.

 • Wethouders zouden net als ministers demissionair aan moeten kunnen blijven als een college valt. Daar pleit de Wethoudersvereniging voor. Volgens directeur Ton Roerig gaan er kostbare maanden verloren waarbij de burgemeester teveel op zijn bordje krijgt.

  Gevallen wethouders moeten demissionair aanblijven

  4 reacties

  Wethouders die gedwongen moeten aftreden doordat het college valt moeten een demissionaire status kunnen krijgen. Daar pleit de Wethoudersvereniging voor na veel klachten van haar leden. Doordat de bestuurders tegenwoordig gedwongen zijn binnen een maand hun ontslag in te dienen, blijft er van het college vaak alleen de burgemeester over. Dat is tè veel verantwoordelijkheid en bovendien een te politieke taak voor de burgemeester die boven de partijen dient te staan.

 • Uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt dat gemeenteambtenaren minder vaak alert zijn op het digitale vlak. Rijksambtenaren geven vaker dan lokale ambtenaren aan dat de organisatie een beleid heeft omtrent de digitale werkomgeving en dat nieuwe medewerkers worden ingewerkt in de maatregelen rondom veilig digitaal werken.

  Veertigers al digitaal bejaard

  2 reacties

  Ruim een kwart van de werkende Nederlanders vreest voor het verliezen van zijn baan door een achterstand in digitale vaardigheden. Vooral de groep veertigers en vijftigers voelt zich ‘digitaal bejaard.’ Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft.

 • Werkgevers moeten ervoor zorgen dat thuiswerkende werknemers hun werk goed kunnen uitvoeren en niet in de problemen komen met hun privéleven. Volgens het FNV is thuiswerken te vaak het gevolg van teveel werk.

  Werkgever verantwoordelijk voor problemen thuiswerken

  5 reacties

  Thuiswerken is in eerste instantie bedoeld voor het regelen van een goede balans tussen werk en privé. Maar in de praktijk blijkt een meerderheid van de regelmatige thuiswerkers juist in de problemen komt met hun privéleven. Volgens de laatste cijfers van het CBS blijkt 61 procent van de thuiswerkers aan te geven het regelmatig een negatief effect heeft op het gezinsleven. Ambtenaren werken van alle beroepsgroepen het meeste vanuit huis.

 • Het aantal WW-uitkeringen dat vorige jaar werd aangevraagd door ambtenaren in het openbaar bestuur en veiligheid is met een dikke 11 procent gedaald.

  Veel minder werkloze ambtenaren

  3 reacties

  Er zijn fors minder ambtenaren die thuis zitten na ontslag of het niet verlengen van een contract in vergelijking met vorig jaar. Volgens het UWV zijn er 11,4 procent minder (ex-)werknemers bij het openbaar bestuur, veiligheid en de juridische sector die een WW-uitkering ontvangen. Het nieuwe ‘Van Werk naar Werk-beleid’ en de decentralisaties zijn mogelijke oorzaken. De afname is in lijn met de jongste werkloosheidscijfers van het CBS. Hieruit bleek dat de werkloosheid in zijn geheel in één jaar tijd met ruim 100.000 mensen gedaald. Dat is de grootste daling in 10 jaar tijd.

 • Genomineerde voor de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing Karen van Ruiten reist stad en land af voor inspiratie. Als projectleider Innovatie op het gebied van zorg ziet zij graag nieuwe ideeen die in de praktijk zijn ontstaam

  'Innoveren gebeurt buiten Haagse vierkante kilometer'

  4 reacties

  Waarom is het zo gemakkelijk om online een hotel te regelen, kleding te kopen en reizen te boeken. Terwijl wanneer het om iets belangrijks gaat als zorg, de ontwikkelingen achter lopen? Dat vindt jonge ambtenaar Karen van Ruiten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook. In haar functie als projectleider Innovatie kan ze er ook daadwerkelijk wat aan doen. Daarvoor bezoekt ze bij voorkeur de mensen waar het over gaat. ‘Innoveren gebeurt buiten de Haagse vierkante kilometer’, benadrukt ze, ‘dus daar moet ik ook zijn.’

 • De Raad van State gaat niet akkoord met de aanpassing van het wetsvoorstel normering topinkomens. Er schort nog te veel aan volgens het hoogste adviesorgaan van de regering.

  Raad adviseert negatief over wetsvoorstel topinkomens

  6 reacties

  De Raad van State brengt een negatief advies uit over de aanpassing van de Wet normering topfunctionarissen. Volgens de RvS is er nog te weinig ervaring met de huidige wet die de topsalarissen van (semi-)ambtenaren in toom moet houden. Ook is er volgens het adviesorgaan veel ruimte voor willekeur bij het huidige voorstel. Onlangs werd duidelijk dat 1 op de 7 topambtenaren nog steeds te veel verdient.

 • Eveline Zeeman is een van de finalisten van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Zij zoekt haar inspiratie buiten de muren van het gemeentehuis, bij de mensen zelf. Ze probeert dan ook uit te dragen dat ambtenaren en bewoners hetzelfde zijn.

  'Ambtenaren zijn hetzelfde als bewoners'

  5 reacties

  Het is een niet alledaagse overstap binnen het gemeentehuis. Toch waagde Eveline Zeeman (32) de sprong, ze verhuisde van het stedelijk naar het sociaal domein bij de gemeente Zaanstad. Om zich meteen in een van de pittigste opdrachten onder te dompelen. Als Programmamanager Vluchtelingen combineert ze haar uiteenlopende werkervaringen en heeft ze ook nog wat aan haar verschillende studies. Haar insteek hierbij is dat ambtenaren en bewoners helemaal niet veel van elkaar verschillen.

 • Het blijkt dat er toch geen pensioenkorting plaatsvindt bij ambtenaren die gebruik maken van het Generatiepact en vroegpensioen in combinatie. Tientallen gemeenteambtenaren van Den Haag waren hier bang voor.

  Generatiepact-regeling toch geen effect op pensioen

  2 reacties

  Goed nieuws voor ambtenaren die meedoen aan het Generatiepact en ook vroegpensioen hebben. Volgens minister Asscher heeft deze combinatie geen gevolg voor de pensioenopbouw. Onlangs ontstond er onrust onder tientallen ambtenaren van de gemeente Den Haag. Zij kregen te horen dat ze op hun pensioen zouden worden gekort omdat de regels verkeerd geïnterpreteerd zouden zijn. De angst speelde dat dit voor veel meer ambtenaren in Nederland zou gelden. Met de brief van de minister is de onzekerheid nu weggenomen.

 • Hans Hindriks (29) is een van de finalisten van de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing

  ‘Communiceer ook via whatsapp, vlogs en facebook’

  1 reactie

  Referaten, essays of dissertaties zijn wat Hans Hindriks betreft niet de manier om als overheid nieuwe inzichten te krijgen. ‘De vraagstukken die in het sociaal domein spelen zijn nu eenmaal niet vanuit een ivoren toren op te lossen’, aldus de jonge ambtenaar van het Ministerie van OCW. ‘Je zult toch echt moeten luisteren naar de betrokkenen en van hen mogelijke op lossingen te horen.’ Het is een aanpak die de afgestudeerde historicus nog wel eens op weerstand doet stuiten.

 • Trainees kunnen de hiaten in de kennis vullen die gemeenten vaak ontberen. Het is een van de oorzaken van de enorme toename van het aantal traineeships bij gemeenten. Andersom staan ook jonge HBO- en WO-ers te springen om een traineeship bij de overheid.

  Gemeente hunkert naar trainees om essentiële kennis

  6 reacties

  Het gaat goed met het aantal traineeships bij gemeenten. De plekken voor jong talent verdubbelden in 2016 in vergelijking met het jaar ervoor.  De oorzaak: gemeentelijke organisaties zitten weer wat ruimer in de centen. Maar een veel belangrijker oorzaak; ze hebben het jonge bloed en de frisse blik broodnodig.

 • Teun Meulepas (midden) wordt tijdens zijn fietstocht door Afrika geïnterviewd door lokale media in Togo.

  Brabantse ambtenaar inspireert VN Veiligheidsraad

  1 reactie

  Teun Meulepas (31) is projectleider Energie bij de provincie Noord-Brabant maar doet zijn inspiratie ook buiten het provinciehuis op. Voor de ‘Global Goals’ van de VN ging hij zelfs per fiets naar Kaapstad om onderweg aan jongeren te ontmoeten en uit te zoeken wat zij nodig hebben. ‘Ik zocht naar persoonlijke verhalen, niet naar data voor de statistieken’, vertelt de afgestudeerde socioloog. 'En die ervaringen probeer ik weer in te zetten bij mijn werk voor de provincie.

 • Het is niet helemaal hetzelfde uitgangspunt als dat van het Finse basisinkomen. Maar de experimenten die Utrecht, Groningen, Wageningen en Tilburg gaan uitvoeren met een bijstandsuitkering zonder verplichtingen lijkt er wel op.

  Nederlandse variant basisinkomen komt er aan

  22 reacties

  Over enkele dagen gaat het veel besproken experiment van start. In Finland krijgen dan 2000 willekeurig gekozen werklozen geen werkloosheidsuitkering meer, maar een basisinkomen. In Nederland begint in een aantal gemeenten binnenkort een vergelijkbaar experiment. De regels voor een selectie bijstandsontvangers worden dan dermate versoepeld dat ze bij mogen verdienen en geen sollicitatieplicht hebben. Utrecht verwacht in het voorjaar al de eerste kandidaten voor de uitkering nieuwe stijl te kunnen selecteren.

 • Het ziet er naar uit dat er niets meer in de weg staat om de normalisering van de rechtspositie van de ambtenaren door te voeren. Ook in hoger beroep wees de rechter de eis van de Samenwerkende Centrales Overheidspersoneel (SCO) af. Hierin zijn alle  vakbonden voor ambtenaren verenigd. Zij  claimen ‘een op overeenstemming gericht open en reëel overleg’ met de minister om zaken in de nieuwe wet aan te passen.

  Niets meer in de weg voor normalisering

  7 reacties

  Het ziet er naar uit dat er niets meer in de weg staat om de normalisering van de rechtspositie van de ambtenaren door te voeren. Ook in hoger beroep wees de rechter de eis van de Samenwerkende Centrales Overheidspersoneel (SCO) af. Hierin zijn alle vakbonden voor ambtenaren verenigd. Zij claimen ‘een op overeenstemming gericht open en reëel overleg’ met de minister om zaken in de nieuwe wet aan te passen.

 • Het afval scheiden zoals dat in 2020 door het kabinet beoogd wordt, gebeurt nog maar bij amper 10 procent van alle gemeenten.

  Afval scheiden lukt nog voor geen meter

  12 reacties

  Hoewel het streven is om in 2020 driekwart van al het afval te scheiden is daar, alle lokale initiatieven ten spijt, nog niet zoveel van te merken. De doelstelling is dat het restafval per persoon maximaal 100 kilo is. Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de inzameling van huishoudelijk afval, moeten de afvalproductie remmen en afvalscheiding bevorderen. Slechts één op de tien gemeenten voldoet op dit moment aan de norm. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

 • Ook al staan bestuurders juridisch in hun recht, soms is het voor de integriteit beter om geen aanspraak te maken op bijvoorbeeld wachtgeld.

  Afzien van wachtgeld is soms beste oplossing

  9 reacties

  Publieke beloningen liggen onder een vergrootglas en zorgen in toenemende mate voor ophef. Daarom is het in sommige gevallen niet onverstandig om bijvoorbeeld als bestuurder geen wachtgeld te claimen. Dat zeggen onderzoekers die integriteitskwesties in het openbaar bestuur door de jaren heen bestudeerden. ‘Ook al heb je daar als ex-politicus recht op, misschien is het verstandig om er snel afstand van te doen, voordat er schande over wordt gesproken’, aldus onderzoeker Patrick Overeem van de Vrije Universiteit Amsterdam.

 • Een op de zeven topfunctionarissen bij de overheid verdient nog altijd boven het ministerssalaris, dat is 178 duizend euro. De salarisnorm in het kader van de Wet normering topinkomens is het afgelopen jaar strenger geworden, daarom is het aantal topverdieners nog niet afgenomen.

  1 op 7 topambtenaren verdient nog steeds teveel

  3 reacties

  Er zijn nog steeds honderden topambtenaren en hoge semi-ambtenaren die meer dan het ministerssalaris (178 duizend euro) verdienen. Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zit 14 procent van de leidinggevende topfunctionarissen boven de norm. Dat percentage is even hoog als in 2014.

 • Het leek er even op dat het succesvolle concept Serious Ambtenaar een stille dood zou sterven, maar een club sympathisanten hebben een doorstart gemaakt. De opbrengst is een fractie van voorheen, maar het format lijkt gered.

  Serious Ambtenaar begint weer in het klein

  Reageer

  Het bedrag haalt het niet bij de opbrengst van voorgaande jaren, maar voorlopig lijkt het goede doelenproject Serious Ambtenaar gered. Werd er twee jaar geleden nog zo’n 750 duizend euro opgehaald voor Serious Request, dit jaar moet het Glazen Huis het doen met minder dan een tiende ervan: 64 duizend.

 • Doordat beleidsmakers vaag of tegenstrijdig zijn, is het makkelijker voor uitvoeringsambtenaren om daar misbruik van te maken.

  Misbruik discretionaire bevoegdheid door vaag beleid

  5 reacties

  Verkeerde beslissingen die ambtenaren met beleidsvrijheid maken zijn minder persoonlijk toe te rekenen dan wordt gedacht. Weinig controle door leidinggevenden, tijdsdruk en moeilijke dilemma’s leiden er toe dat zij soms hun eigen regels gaan volgen. Hierdoor wordt de praktijk anders zijn dan de formele wettelijke regels, met alle gevolgen van dien. ‘Het kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een kwestie van tegenstrijdig of vaag beleid‘, aldus hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude. Ze pleit voor een meer alomvattende benadering van het invullen van beleidsvrijheid, oftewel discretionaire bevoegdheden, van ambtenaren.

 • Maar liefst 175 ambtenaren van de gemeente Sittard-Geleen proberen via de juridische weg hun uitloopschaal of uitlooppercentage die ze bovenop hun salaris krijgen te behouden. Voor sommige gemeenteambtenaren scheelt dit wel 11 procent in hun salaris.

  Juridische strijd om toelage ambtenaren

  2 reacties

  Krijgen de honderden gemeenteambtenaren van de Sittard-Geleen nu wel of niet een extra percentage bovenop hun maandsalaris? Tientallen ambtenaren zaten vorige week in de rechtbank om voor hun beloofde toelage te strijden. De gemeente schrapte vorig jaar onverwacht de 'uitloopvergoeding', een lokale beloningsregeling. Voor sommige ambtenaren scheelt dit honderden euro’s in de maand.

 • Het was een slepende kwestie, maar vlak voor er een rechtszaak over begon haalde de gemeente Eindhoven bakzeil. De gemeentesecretaris bood de boventallige ambtenaar op leeftijd een baan en behoud van salaris aan tot aan zijn pensioen.

  Standvastige ambtenaar schudt boventalligheid af

  6 reacties

  Een ambtenaar uit Eindhoven kreeg in 2012 te horen dat hij samen met 260 collega’s boventallig werd verklaard. De 61-jarige gemeenteambtenaar ging hier echter niet mee akkoord en vocht zijn boventalligheid aan. Dat resulteerde deze week in een rechtszaak. Daar kwam het echter niet tot een uitspraak. De gemeentesecretaris toverde namelijk tijdens de zitting een spreekwoordelijk konijn uit de hoge hoed: een vaste baan voor deze ambtenaar met hetzelfde salaris.

 • Het percentage van vrouwen in topfuncties bij de Rijksoverheid is gehaald. Het afgelopen jaar is de deelname gestegen van 28 naar 30 procent. In het algemeen gaat de emancipatie van topambtenaren maar matig.

  Streefcijfer vrouwelijke topambtenaren gehaald

  3 reacties

  Het is nog lang niet fifty-fifty, maar het gaat de goede kant op. Het aandeel van vrouwelijke topambtenaren bij de Rijksoverheid is nu 30 procent en daarmee is het streefcijfer uit het Regeerakkoord gehaald. In de non-profitsector, waar relatief veel vrouwen werken gaat het echter minder goed in de top. Bij zorg en welzijn is er geen toename en in de sociaaleconomische sector en bij maatschappelijke organisaties is het aandeel van vrouwen in topfuncties zelfs afgenomen. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor van het CBS.

 • Het aandeel van uitzendkrachten bij de overheid is het laagst van alle branches. Toch worden er vraagtekens gezet bij deze tijdelijke constructies. Vooral bij de vakbonden. Maar er zijn ook voordelen. Jongere en oudere werklozen komen sneller aan het werk als uitzendambtenaar.

  Uitzendambtenaar is vloek en zegen

  7 reacties

  Bij de overheid en in het openbaar Bestuur zijn de minste uitzendkrachten te vinden. Slechts 7,9 procent van de ambtenaren heeft een uitzendcontract. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld de sector industrie. Die is koploper met maar liefst 23,7 procent tijdelijk personeel. De overige branches hebben rond de 11 procent uitzendkrachten aan het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de overkoepelende organisatie van uitzendbureaus, ABU. Oudere en jongere ambtenaren zouden welvaren bij flexibele arbeidscontracten. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

 • In de stad Groningen hebben ze al bijna 30 jaar het verkeerssysteem dat fietsers op kruispunten tegelijkertijd over mogen steken. Hierbij worden de verkeersstromen gescheiden en dat is veiliger en sneller voor het fietsverkeer.

  Alle fietsers tegelijk is veiligste optie

  2 reacties

  In de stad met, naar eigen zeggen, de hoogste fietsdichtheid ter wereld hebben ze al sinds 1989 een oplossing voor lange wachttijden voor het stoplicht en ongelukken op het kruispunt. Het zogenoemde ‘AFTG’ is in Groningen de normaalste zaak van de wereld. Alle Fietsers Tegelijk Groen werkt daar op 28 kruispunten perfect.  ‘Het is een kwestie van oogcontact,’ verklaart een gemeentewoordvoerder het systeem. ‘Er is op die kruisingen nooit meer een dodelijk ongeluk gebeurd,’ verteld een gemeentewoordvoerder. ‘Het is veel veiliger want de fiets- en autoverkeersstromen zijn compleet gescheiden.’

 • Gemeenten experimenteren steeds vaker met andere manieren van werken zoals zelfsturende teams en het nieuwe werken. Het blijkt dat iedereen profiteert van een ambtenaar die goed in zijn vel zit.

  Gelukkige ambtenaar is een verdienmodel

  5 reacties

  Het eigen welbevinden is belangrijker dan een goed salaris, vinden steeds meer ambtenaren. En het komt hun productiviteit ten goede. Gemeenten experimenteren daarom met nieuwe manieren van werken. 'Wie buiten wil winnen, moet binnen beginnen.'

 • De SP Vlaardingen vraagt zich af waarom ambtenaren met koude voeten in een tochtende publiekshal per se Uggs moeten krijgen. Goedkopere en dikke sokken zijn volgens de socialisten een prima alternatief.

  'Beter sokken dan dure Uggs voor ambtenarenvoeten'

  23 reacties

  Hippe bontlaarzen voor koude ambtenaarvoeten. Sommigen noemen het meegaan in ‘first-world-problems’ anderen noemen het een pragmatische oplossing voor een vervelend probleem. Feit is dat tien balieambtenaren bij de gemeente Vlaardingen er deze winter zowel warmpjes als modieus bijzitten dankzij hun gemeente-Uggs. Door koude luchtstromen in de publiekshal van het gemeentehuis hadden ze permanent koude voeten. 

 • De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke ambtenaren neemt langzaam af. In 2008 verdiende een 50-jarige vrouw bij de overheid gemiddeld nog 20 procent minder dan een mannelijke collega van 50 jaar. In 2014 was dat loonverschil nog maar 13 procent.

  Langzame afname loonkloof

  1 reactie

  De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke ambtenaren neemt langzaam af. In 2008 verdiende een 50-jarige vrouw bij de overheid gemiddeld nog 20 procent minder dan een mannelijke collega van 50 jaar. In 2014 was dat loonverschil nog maar 13 procent.

 • Gemiddeld hebben ambtenaren meer werkervaring een hogere opleiding en de hoger opgeleiden hebben een hoger salaris dan de gemiddelde Nederlandse werknemer. Een hogere opleiding voor vrouwen loont niet zo constateert het cbs.

  Ambtenaren hoger opgeleid dan gewone werknemer

  5 reacties

  In Nederland is overheidspersoneel hoger opgeleid dan werknemers in het bedrijfsleven. Ook is er meer werkervaring aanwezig in het ambtenarenapparaat. Dat komt omdat er relatief veel ouderen bij de overheid werken. En dat zijn dan met name ambtenaren met meer dan twintig jaar werkervaring. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Meer oog voor inhoudelijke onderwerpen, meer gesprekken over gezamenlijkheden in plaats van tegenstellingen. Voor de nieuwe cao-onderhandelingen doen de provincies en de bonden het op een andere manier, via co-creatie.

  Provincies onderhandelen op nieuwe manier

  2 reacties

  Met een vooringenomen standpunt je ingraven en vervolgens maandenlang steggelen over het percentage aan loonsverhoging. De traditionele manier van cao-onderhandelingen duurt meestal lang, en eindigt niet zelden in een onbevredigend compromis. Ook schieten er vaak belangrijke inhoudelijke thema’s enigszins bij in, zoals persoonlijke ontwikkeling of mobiliteit. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de vakbonden gaan het daarom heel anders doen bij de onderhandelingen voor een nieuwe provincie-cao. Via zogenoemde co-creatie betrekken ze zoveel mogelijk mensen bij de voorbereidingen van de onderhandelingen.

 • Volgens de vakbond FNV Overheid neemt het aantal gevallen van payrollconstructies toe bij gemeenten. Ook Pvda-Kamerleden zien dit me lede ogen aan hebben vragen gesteld aan de ministers.

  Misbruik payrollconstructie gemeenten neemt toe

  5 reacties

  De payrollconstructie ligt weer onder de vuur. PvdA-kamerleden Roos Vermeij en John Kerstens dienden Kamervragen in naar aanleiding van berichten dat de gemeenten Haarlem en Tilburg op deze wijze mensen inhuurt. Maar vrijwel alle gemeenten maken nog altijd volop gebruik van payrollconstructies. ‘Sterker nog, het neemt alleen maar toe’,  zegt Bert de Haas van vakbond FNV Overheid heeft. ‘We horen steeds vaker van werknemers dat ze vroeger bijvoorbeeld met tien collega’s in vaste dienst op een afdeling zaten en tegenwoordig nog maar met twee. De rest is dan ingehuurd via een uitzendbureau of op basis van een payrollconstructie.’

 • De vakbonden zoals FNV Overheid staan achter het besluit van het ABP om de pensioenpremie te verhogen. Het alternatief zou zijn om van het pensioen te snoepen en dat willen de bonden niet.

  ‘Liever premieverhoging dan pensioenverslechtering’

  10 reacties

  Vakbond FNV vindt de verhoging van de pensioenpremie voor ambtenaren niet meer dan logisch. ‘Het is een noodzakelijk correctie na een enorme daling van wel 30 procent in het verleden’, legt Jan- Willem Dieten van de vakbond uit. ‘Overigens is de premie nog steeds onder het niveau van 2013. Voor een fatsoenlijk pensioen is nu eenmaal een fatsoenlijke premie nodig’. Wel zorgde de vakbond ervoor dat de verhoging stapsgewijs  door het ABP wordt ingevoerd.

 • Ex-wethouders zijn niet aantrekkelijk om als ambtenaar in dienst te nemen. Dat blijkt uit onderzoek. 70 procent van de gemeentesecretarissen geeft aan niet op zo'n werknemer te zitten wachten.

  Gemeentesecretaris zit niet op oud-wethouder te wachten

  8 reacties

  Wethouders moeten niet denken dat zijn na hun bestuurlijke carrière gemakkelijk weer bij een gemeente aan de slag kunnen. Sterker nog, bijna 70 procent van de gemeentesecretarissen ziet in hun gemeente geen loopbaanmogelijkheden voor oud-bestuurders. Dat blijkt uit een enquête onder 146 gemeenten door outplacementbureau LoopbaanNaPolitiek.

 • Winnaars van de Nationale Schrijfwedstrijd. Uiterst links Frits Spits die de prijzen uitreikte.

  Ambtenaren kunnen heus helder schrijven

  8 reacties

  Ambtenaren staan niet bekend om hun heldere taalgebruik. En al helemaal niet wanneer ze het op moeten schrijven. Niet voor niets roept 'jeukwoordenverzamelaar' Japke d. regelmatig uit: ‘Borgen, sturen op output, wat bedoel je?!’ Maar er zijn genoeg uitzonderingen te vinden, zoals bij de gemeente Den Bosch. Daar wonnen drie ambtenaren van de afdeling Publieke Dienstverlening de Gouden Veer bij de Nationale Schrijfwedstrijd. Hun inzending werd bekroond als beste overheidsbrief voor een individuele burger.

 • Een meerderheid van ambtenaren onder de 45 jaar heeft geen feeling met vakbonden. Veel ambtenaren die niet lid zijn van een professionele vakbond denken dat er geen ruimte is voor hun belangen in het huidige systeem. Dat blijkt uit onderzoek onder 8.500 rijksambtenaren.

  Vakbond voor ouderen

  8 reacties

  Een meerderheid van ambtenaren onder de 45 jaar heeft geen feeling met vakbonden. Ze willen zich het liefste laten vertegenwoordigen door een panel van willekeurig geselecteerde collega’s of gewoon door zichzelf. Veel ambtenaren die niet lid zijn van een professionele vakbond denken dat er geen ruimte is voor hun belangen in het huidige systeem.

 • Met de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren is ook de ontslagprocedure eenvoudiger geworden. In de praktijk betekent dit dat ambtenaren goed beschermd blijven, maar dat de zaken minder slepend worden.

  Ontslagprocedure ambtenaar korter

  16 reacties

  Veel van de werknemers in de publieke sector kunnen straks eenvoudiger worden ontslagen. Dat is een van de gevolgen van het verlies van hun speciale ambtenarenstatus. De procedures worden weliswaar simpeler en korter, maar volgens deskundigen blijven ambtenaren net zo goed beschermd als voorheen. Voor de rest is nog veel ongewis, ook na instemming van de Eerste Kamer met het wetsvoorstel.

 • Jonge werknemers, en dan met name ambtenaren, ervaren zoveel werkstress dat ze een groot risico lopen om overspannen te raken.

  Kwart jonge ambtenaren tegen burn-out aan

  29 reacties

  Maar liefst 23 procent van de ambtenaren onder de 30 jaar zit in de risicozone wat betreft de gevolgen van werkstress. Dat is een groot verschil met de rest van de arbeidsmarkt, daar blijft het percentage steken op 15 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Arbo Unie onder 90 duizend werknemers. De Arbo Unie maakt zich zorgen over de nieuwe generatie ambtenaren want het worden er steeds meer.

 • Niet alle organisatoren van het populaire Serious Ambtenaar zijn in staat het project tot een goed einde te brengen. De laatste editie verliep niet goed, nu hangt het voortbestaan van Serious Ambtenaar aan een zijden draadje.

  Voortbestaan Serious Ambtenaar aan zijden draadje

  Reageer

  Het voortbestaan van het populaire uitwisselingsproject Serious Ambtenaar hangt aan een zijden draadje. Jaren achter elkaar was het concept waarbij ambtenaren uitgeleend worden voor het goede doel zeer succesvol. Maar bij de laatste editie viel de opbrengst ineens tegen. Later bleek dat ook opdrachtgevers, voornamelijk gemeenten, vonden dat ze onvoldoende waar voor hun 5000 euro hadden gekregen. Een kleine kern sympathisanten probeert uit alle macht het format in leven te houden en het vertrouwen van potentiële opdrachtgevers terug te winnen.

 • Het sloeg in als een bom: het aannemen van de wet normalisering van de rechtspositie van de ambtenaar. Ambtenaren zijn ten onrechte bang voor het verliezen van rechtsbescherming bij de afschaffing van de ambtenarenstatus.

  Normalisering: ben ik morgen nog wel ambtenaar?

  21 reacties

  De gemoederen zijn aardig verhit nadat de Eerste Kamer dinsdag het wetsvoorstel voor de normalisering van de ambtenarenrechtspositie aannam. Sommige ambtenaren verkeren in een kleine identiteitscrisis, blijkt uit de vele en vooral ook felle lezersreacties onder het artikel dat de afschaffing aankondigt. Men vraagt zich bijvoorbeeld af of ze nog wel ambtenaar zijn als ze morgenvroeg weer aan het werk gaan. ‘Zeker wel, stelt arbeidsjurist Daisy Kramer- de Beijer van BDO Legal gerust. Voor de ambtenaar verandert er morgen nog niets, en volgende week ook niet. 

 • Nu de kogel door de kerk is, de arbeidspositie van de ambtenaar wordt gelijk getrokken met die van het bedrijfsleven, zijn jonge ambtenaren en parlementariërs blij. Vakbonden zijn kritisch en bekijken de wet met wantrouwen.

  Gemengde gevoelens over normalisering ambtenarenrecht

  14 reacties

  'Ik ben er trots op dat die wet vandaag in de Eerste Kamer een ruime meerderheid heeft gehaald!' aldus Van Weyenberg (D66), Tweede Kamerlid en indiener van het initiatiefwetsvoorstel. Met het aannemen van de wet komt er een einde aan een lange discussie over de rechtspositie van de ambtenaar. De politici zijn blij met de uitkomst, net als de jonge ambtenaren die het afschaffen van de ambtenarenstatus als een modernisering zien. De bonden blijven echter kritisch.

 • Het initiatiefwetsvoorstel om de rechtspositie van ambtenaren te normaliseren is aangenomen. In de Eerste Kamer stemden de VVD, CDA, 50PLUS, D66 en de PVV voor de afschaffing van de ambtenarenstatus.

  Eerste Kamer beslist: ambtenarenstatus afgeschaft

  51 reacties

  Het initiatiefwetsvoorstel om de rechtspositie van ambtenaren te normaliseren is aangenomen. In de Eerste Kamer stemden de VVD, CDA, 50PLUS, D66 en de PVV voor de afschaffing van de ambtenarenstatus. Lange tijd leek het er op dat de wet het niet zou halen. Wat het wetsvoorstel onder meer in de weg stond was het feit dat de ambtenarenstatus niet alleen om de rechtspositie gaat, maar vooral om emotie. De status is bij veel ambtenaren een eretitel om trots op te zijn. 

 • Als Hillary de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen is er een nieuw rolmodel voor de afwezige vrouwen in de politiek en het openbaar bestuur. Maar er is meer nodig, het vrouwenquotum moet ingevoerd worden om de achterstand in te halen, vinden steeds meer mensen.

  Rolmodel helpt maar quotum werkt beter

  6 reacties

  Vrouwen zijn onvoldoende vertegenwoordigd in de functies waar beslissingen worden gemaakt. Ook in de politiek en het openbaar bestuur schitteren ze door afwezigheid. Met nog een half jaar tot de Tweede Kamerverkiezingen wordt daarom het omstreden vrouwenquotum van stal gehaald. De realiteit is dat onder met name de lokale bestuurders maar weinig vrouwen te vinden zijn. Bijna vier op de vijf burgemeesters is man. Er is slechts één vrouwelijke burgemeester van een 100.000+ gemeente en Nederland telt 1 vrouwelijke commissaris van de Koning.

 • Tachtig ambtenaren van de gemeente Den Haag worden vanwege verkeerd geïnterpreteerde regels rond het Generatiepact tot zo’n honderd euro per maand gekort op hun pensioen. Volgens deskundigen kunnen deelnemers met een keuze- of deelpensioen in het hele land met navorderingen te maken krijgen.

  Ambtenaren Den Haag schip in met pensioen

  Reageer

  Tachtig ambtenaren van de gemeente Den Haag worden vanwege verkeerd geïnterpreteerde regels rond het Generatiepact tot zo’n honderd euro per maand gekort op hun pensioen. Volgens deskundigen kunnen deelnemers met een keuze- of deelpensioen in het hele land met navorderingen te maken krijgen.

 • De gemeentepolitiek heeft de naam dat het veel tijd kost en weinig oplevert. Behalve dan een publieke afstraffing als je een fout maakt. 

  Lokale politiek is leuk

  Reageer

  De gemeentepolitiek heeft de naam dat het veel tijd kost en weinig oplevert. Behalve dan een publieke afstraffing als je een fout maakt. 

 • Ambtenaren bij het rijk zijn ontevreden over de mogelijkheden in hun baan om zich te ontwikkelen en door te groeien. Dat blijkt uit een onderzoek van de ambtenaren zelf.

  Rijksambtenaren missen doorgroei in werk

  2 reacties

  Ambtenaren bij het Rijk zijn ontevreden over hun doorgroeimogelijkheden. Slechts één op de vijf ziet voldoende perspectief. Ook vinden ze dat er te weinig ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Ze zouden graag meer opleiding en begeleiding willen, en de mogelijkheid om ervaring op te doen bij een gemeente of bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek onder 8500 rijksambtenaren uitgevoerd door ambtenaren zelf.

 • Een deel van de ambtenaren dat meedoet aan het Generatiepact en het salaris laat aanvullen met een deeltijdpensioen moet een bedrag terugbetalen. Door een verkeerde interpretatie hebben ze teveel pensioen opgenomen en profiteren ze onterecht twee keer van de fiscale voordelen.

  Foute interpretatie Generatiepact treft meer ambtenaren

  5 reacties

  Tachtig ambtenaren van de Gemeente Den Haag worden vanwege verkeerd geïnterpreteerde regels rond het Generatiepact tot zo’n honderd euro per maand gekort op hun pensioen. Volgens deskundigen kunnen deelnemers met een keuze- of deelpensioen in het hele land met navorderingen te maken krijgen. Zij gingen er vanuit dat ze pensioen op konden bouwen op het reeds uitgekeerde, oftewel voorgeschoten pensioen. En die veronderstelling bleek onterecht. 

 • Ex-wethouder Frits Beckerman van ProVeenendaal

  'Oude vs. nieuwe politiek' leidt tot fatale clash

  Reageer

  Oude versus nieuwe politiek. Dat was volgens ex-wethouder Frits Beckerman de kern van het probleem tussen hem en de overige vijf wethouders. Waarbij hij, ondanks het feit dat hij in leeftijd de oudste is, de nieuwe politiek zegt te vertegenwoordigen. Het verstandshuwelijk met de rest liep nooit lekker, maar de clash kwam vorige week toch nog onverwacht voor Beckerman. Veenendaal pakt de scherven op nadat alle vijf de wethouders opstapten en het college dus keihard viel.

 • Wethouder Vliegenthart (SP) van Amsterdam krijgt kritiek op een nieuw soort subsidie voor minima. Hierbij krijgen ze tot 2000 euro om kleinschalige evenementen zoals een spelletjesmarathon te organiseren. VVD vindt het slecht en noemt het spottend ganzenbordsubsidie.

  ‘Ganzenbordsubsidie’ onder vuur

  2 reacties

  In Amsterdam krijgen minima met een stadpas sinds kort ook subsidie voor het organiseren van hele kleine evenementen. De gemeente Amsterdam draagt maximaal 2000 euro bij wanneer de aanvrager iets kleins organiseert, zoals ‘huiskamerconcerten en spelletjesmarathons’. Zowel de VVD- als de GroenLinks-fractie vinden deze subsidie geen goede besteding van belastinggeld en spreken spottend over ‘Ganzenbordsubsidie’.

 • Het lijkt erop alsof er dan echt duidelijkheid gaat komen over de normalisering van de ambtenarenpositie.

  Stemming over normalisering staat gepland

  12 reacties

  Over twee weken, op 8 november, gaat de Eerste Kamer dan toch stemmen over het initiatiefwetsvoorstel over de normalisering van de rechtspositie van de ambtenaar. Het wordt een spannende finale van een kwestie die al jaren sleept. Als een meerderheid vóór is dan verliezen alle ambtenaren, behalve die van politie en defensie, hun aparte ambtenarenstatus en vallen ze onder het normale arbeidsrecht.

 • De Eerste Kamer debatteert dinsdag over het initiatiefwetsvoorstel over de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren.

  Normaliseringvoorstel nadert finale

  6 reacties

  Is de definitieve beslissing over het invoeren van de wet voor de normalisering van de ambtenarenstatus dan eindelijk in zicht? Dinsdagmiddag buigt de Eerste Kamer zich opnieuw over het initiatiefwetsvoorstel. Hierbij zullen de ambtenaren hun speciale status verliezen en ‘gewoon’ onder het arbeidsrecht vallen. Daar zitten niet alleen heel veel juridische haken en ogen aan. Ook de emotionele kant van de zaak speelt een grote rol bij ambtenaren. Hun status staat ook voor een blijk van waardering, vinden sommigen. Een eretitel zelfs.

 • Ook het BSN-nummer van burgemeester John Berends werd per mail naar De Stentor verstuurd

  Datalekken treft burgemeester en wethouders

  15 reacties

  Niet alleen de gegevens van de gewone burger lopen gevaar bij het fenomeen datalekken. In de gemeente Apeldoorn lagen de privégegevens van de burgemeester en wethouders op straat. Apeldoorn is niet de enige gemeente die per ongeluk BSN-nummers openbaar maakt. Amsterdam stuurde onlangs nog naar 3000 mensen de verkeerde namen en bijbehorende nummers. Ook het UWV ging recent nog flink de fout in. Sinds de invoering van de Meldplicht Datalekken dit jaar al meer dan 4000 incidenten van verschillende organisaties gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

 • Dat meldt CBS op basis van het jaarlijks onderzoek naar de beloning van werknemers. Het verschil tussen het salaris van de ambtelijke top en de rest van het ambtenarenapparaat is een stuk minder, namelijk 4,3 keer zo hoog. In de zorg is dat 4 keer en in het onderwijs is de kloof het kleinst van allemaal, slechts 2,5.

  Kloofje tussen top en werkvloer

  3 reacties

  De loonkloof tussen de topambtenaren en de gemiddelde ambtenaar is klein. Uit onderzoek blijkt dat dit verschil bij de overheid het kleinst is van alle sectoren in Nederland. Bij de grotere bedrijven was vorig jaar het bruto jaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf 6,1 keer zo hoog als het salaris van de doorsnee voltijdwerknemers.

 • Waterschapspartijen moeten officieel erkend worden en daarmee een partijvergoeding krijgen. De grootste partijen Algemene Waterschapspartij (AWP) en Water Natuurlijk (WN) doen een dringend beroep op minister Plasterk om ook hen financieel te ondersteunen, net als andere politieke partijen. ‘Onze gekozen bestuurders hebben meer dan een miljoen stemmen gekregen. Toch worden onze organisaties vrijwel niet financieel ondersteund voor het borgen van onafhankelijke democratische vertegenwoordiging en continuïteit,’ aldus de partijen.

  Waterschapspartijen willen ook financiele ondersteuning

  3 reacties

  Waterschapspartijen moeten officieel erkend worden en daarmee een partijvergoeding krijgen. De grootste partijen Algemene Waterschapspartij (AWP) en Water Natuurlijk (WN) doen een dringend beroep op minister Plasterk om ook hen financieel te ondersteunen, net als andere politieke partijen. ‘Onze gekozen bestuurders hebben meer dan een miljoen stemmen gekregen. Toch worden onze organisaties vrijwel niet financieel ondersteund voor het borgen van onafhankelijke democratische vertegenwoordiging en continuïteit,’ aldus de partijen.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Voor lokale bestuurders breekt er een spannende periode aan. Hebben ze na de vorming van de nieuwe colleges nog wel een baan? Velen zullen noodgedwongen op zoek moeten naar ander werk. En dat valt bijna altijd tegen.

  Ex-wethouder moet zichzelf opnieuw uitvinden

  Reageer

  Voor lokale bestuurders breekt er een spannende periode aan. Hebben ze na de vorming van de nieuwe colleges nog wel een baan? Velen zullen noodgedwongen op zoek moeten naar ander werk. En dat valt bijna altijd tegen.

 • Bijna de helft van de ambtenaren (42,3 procent) is onvoldoende toegerust voor de veranderende eisen aan het werk. Daarmee scoren ambtenaren veel slechter dan de gemiddelde werknemer (17,3 procent). Vooral op het gebied van communicatieve vaardigheden en brede inzetbaarheid blijven ambtenaren achter.

  Bijna helft ambtenaren niet toekomstbestendig

  Reageer

  Bijna de helft van de ambtenaren (42,3 procent) is onvoldoende toegerust voor de veranderende eisen aan het werk. Daarmee scoren ambtenaren veel slechter dan de gemiddelde werknemer (17,3 procent). Vooral op het gebied van communicatieve vaardigheden en brede inzetbaarheid blijven ambtenaren achter.

 • Het ziekteverzuim is bij de overheid al jaren hoger dan gemiddeld. De oplossing: maak de ambtenaar gelukkig. In Eindhoven werken ze er op kleine schaal al mee. ‘We zien na een jaar een enorm verschil.’

  Blije ambtenaar maakt blije baas

  Reageer

  Het ziekteverzuim is bij de overheid al jaren hoger dan gemiddeld. De oplossing: maak de ambtenaar gelukkig. In Eindhoven werken ze er op kleine schaal al mee. ‘We zien na een jaar een enorm verschil.’

 • Steeds meer werknemers in Nederland vallen om door een burn-out. Vooral onder ambtenaren is ziekte door werkstress een ware epidemie. Preventie en hanteren van dit soort verzuim is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar ook van de werkgever en zelfs van collega’s.

  Steeds vaker opgebrand

  Reageer

  Steeds meer werknemers in Nederland vallen om door een burn-out. Vooral onder ambtenaren is ziekte door werkstress een ware epidemie. Preventie en hanteren van dit soort verzuim is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar ook van de werkgever en zelfs van collega’s.

 • Verder vergrijzen doen gemeenten niet meer. Maar het aantal jongeren blijft nog steeds ver achter. Hoe haal je ze binnen? En belangrijker: hoe houd je ze vast? ‘Vijf dagen in de week op kantoor, dat willen ze niet’. 

  Jongeren binden

  Reageer

  Verder vergrijzen doen gemeenten niet meer. Maar het aantal jongeren blijft nog steeds ver achter. Hoe haal je ze binnen? En belangrijker: hoe houd je ze vast? ‘Vijf dagen in de week op kantoor, dat willen ze niet’. 

 • Gemeenten moeten gaan nadenken hoe ze hun ambtenaren kunnen helpen bij de afbouw van hun carrière. Niet elke zestiger wil of kan nog op volle kracht deelnemen aan de survival of the fittest. De realiteit is dat met het opschroeven van de pensioenleeftijd en de huidige vergrijzing problemen ontstaan.

  Afbouwen voor het pensioen

  Reageer

  Gemeenten moeten gaan nadenken hoe ze hun ambtenaren kunnen helpen bij de afbouw van hun carrière. Niet elke zestiger wil of kan nog op volle kracht deelnemen aan de survival of the fittest. De realiteit is dat met het opschroeven van de pensioenleeftijd en de huidige vergrijzing problemen ontstaan.

 • Voor gestreste werknemers op drukke kantoortuinen gloort er hoop: een Stille Dinsdag. Bij onze zuiderburen wordt hier al mee geëxperimenteerd. Een dag zonder gesprekken, telefoontjes en mailtjes blijkt voor velen een verademing.

  Betere faciliteiten nodig in kantoortuinen

  Reageer

  Voor gestreste werknemers op drukke kantoortuinen gloort er hoop: een Stille Dinsdag. Bij onze zuiderburen wordt hier al mee geëxperimenteerd. Een dag zonder gesprekken, telefoontjes en mailtjes blijkt voor velen een verademing.

 • Het beroep van gemeentesecretaris spreekt bij veel jonge ambtenaren tot de verbeelding. Andersom hebben de bazen van het gemeentehuis behoefte aan feedback van de collega’s uit het veld. Met name de frisse blik van een jonge ambtenaar kan inspirerend werken.

  Carrière maken vergt lef

  Reageer

  Het beroep van gemeentesecretaris spreekt bij veel jonge ambtenaren tot de verbeelding. Andersom hebben de bazen van het gemeentehuis behoefte aan feedback van de collega’s uit het veld. Met name de frisse blik van een jonge ambtenaar kan inspirerend werken.

 • Amsterdam ziet potentie in een groep hoger opgeleide jonge statushouders. Na een strenge selectie zijn onlangs veertien van hen begonnen aan een driejarig traineeship om te worden klaargestoomd voor het vak van gemeenteambtenaar.

  Kickstart voor statushouder

  Reageer

  Amsterdam ziet potentie in een groep hoger opgeleide jonge statushouders. Na een strenge selectie zijn onlangs veertien van hen begonnen aan een driejarig traineeship om te worden klaargestoomd voor het vak van gemeenteambtenaar.

 • Mensen presteren beter als ze zelf hun werktijden bepalen. Dat concludeert Hylco Nijp, die onlangs promoveerde op onderzoek naar flexibel werken. Maar de invoering ervan niet in elk gemeentehuis even gladjes. ‘Managers hebben er begeleiding bij nodig.’

  Flex is leuk en levert meer op

  Reageer

  Mensen presteren beter als ze zelf hun werktijden bepalen. Dat concludeert Hylco Nijp, die onlangs promoveerde op onderzoek naar flexibel werken. Maar de invoering ervan niet in elk gemeentehuis even gladjes. ‘Managers hebben er begeleiding bij nodig.’