of 64204 LinkedIn

Dossier: Europa

© Shutterstock
© Shutterstock

In dit dossier vindt u artikelen over ontwikkelingen die in relatie staan tot de Europese Unie en het Europees Parlement: over de uitwerking van Europese besluitvorming op lidstaten, de Europese politieke agenda, samenwerking tussen lidstaten en beschikbare Europese fondsen. De publicatie van deze artikelen is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het mediafonds van de Europese Unie. 

  Nieuws  Nieuws

  • Beeld: Shutterstock

   Europese zorgen over lokale Nederlandse overheden

   De Raad van Europa is bezorgd over de lokale democratie in Nederland. De financiële problemen zijn groot, de vele samenwerkingsverbanden roepen vragen op over de verantwoording en de rol van de burgemeester is politieker geworden.

  • Beeld: Shutterstock

   Meer nodig in strijd tegen internationale cyberagressie

   Online gedragen landen als China, Rusland en Noord-Korea zich steeds agressiever en daarom moet er een sterkere verdediging komen, vindt het Europees Parlement. Europarlementariërs willen dat er een EU-team komt dat snel kan reageren op cyberaanvallen en zorgt voor betere informatie-uitwisseling. Momenteel schieten de informatie-uitwisseling en de infrastructuur tekort.

  • De torenhoge en nog steeds stijgende energieprijzen hebben de lidstaten al 10,8 miljard euro opgeleverd aan extra belastinginkomsten. Tegelijk dreigen vooral de lagere inkomens in de knel te komen. Voor hen dreigt een koude donkere winter met hoge gas- en elektriciteitsprijzen en extreme energiearmoede. Europa, de lidstaten en Nederland zullen moeten ingrijpen.

   Energiecrisis vergt Europees en landelijk ingrijpen

   De torenhoge en nog steeds stijgende energieprijzen hebben de lidstaten al 10,8 miljard euro opgeleverd aan extra belastinginkomsten. Tegelijk dreigen vooral de lagere inkomens in de knel te komen. Voor hen dreigt een koude donkere winter met hoge gas- en elektriciteitsprijzen en extreme energiearmoede. Europa, de lidstaten en Nederland zullen moeten ingrijpen.

  • Beeld: Shutterstock

   Onzekerheid over AI-technieken

   Overheidsorganisaties wereldwijd zijn van plan meer te investeren in kunstmatige intelligentie (AI), maar werknemers blijven huiverig. Dat concludeert onderzoeksbureau Gartner. Een op de drie werknemers die AI hebben gebruikt, denkt dat het zijn baan kan bedreigen. Het Europees Parlement maakt zich intussen zorgen over de ontwikkeling en het gebruik van de nieuwe technieken.

  • Nederlanders zijn best optimistisch in vergelijking met andere landen en we zijn in ieder geval een stuk optimistischer dan onze zuiderburen en onze oosterburen. Op een nieuwe index, de sociaal optimisme index, bezetten we plaats acht in de Europese Unie.

   Slechts een derde Nederlanders is sociaal optimistisch

   Nederlanders zijn best optimistisch in vergelijking met andere landen en we zijn in ieder geval een stuk optimistischer dan onze zuiderburen en onze oosterburen. Op een nieuwe index, de sociaal optimisme index, bezetten we plaats acht in de Europese Unie.

  • Italië neemt het voortouw in Europa: vanaf 15 oktober wordt de ‘Green Pass’ er verplicht voor alle werknemers, zowel in de publieke als in de particuliere sector. Wie zich er niet aan houdt, wacht een boete en een schorsing. Maar… niemand kan worden ontslagen.

   Italië verplicht coronapas voor ambtenaren

   Italië neemt het voortouw in Europa: vanaf 15 oktober wordt de ‘Green Pass’ er verplicht voor alle werknemers, zowel in de publieke als in de particuliere sector. Wie zich er niet aan houdt, wacht een boete en een schorsing. Maar… niemand kan worden ontslagen.

  • De Europese klimaatplannen botsen soms met het Nederlandse beleid en leveren ons land een ‘forse extra inspanning’ op, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een analyse.

   Europese klimaatplannen botsen met Nederlands beleid

   6 reacties

   De Europese klimaatplannen botsen soms met het Nederlandse beleid en leveren ons land een ‘forse extra inspanning’ op, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een analyse.

  • Een lokale epidemie mag nooit meer uitdraaien op een globale pandemie. Daarom presenteert de Europese Commissie een voorstel voor een nieuwe autoriteit die gaat over veerkracht tegen gezondheidsbedreigingen, de HERA-autoriteit. Dat stelde EU-Commissie voorzitter Ursula Von der Leyen in haar troonrede.

   EU-troonrede: Corona heilzaam voor samenwerking

   Een lokale epidemie mag nooit meer uitdraaien op een globale pandemie. Daarom presenteert de Europese Commissie een voorstel voor een nieuwe autoriteit die gaat over veerkracht tegen gezondheidsbedreigingen, de HERA-autoriteit.

  • Nederland verkent de mogelijkheden voor een aanvraag voor Europese steun voor de door natuurgeweld getroffen gebieden in de provincie Limburg.Europarlementariërs willen vaart in de afhandeling van de schade van de vloedgolf die Duitsland, België en Nederland in juli overspoeld, zo bleek deze week in het Europees Parlement in Straatsburg.

   Nederland dubt over aanvraag EU-steun voor Limburg

   Nederland verkent de mogelijkheden voor een aanvraag voor Europese steun voor de door natuurgeweld getroffen gebieden in de provincie Limburg. Europarlementariërs willen vaart in de afhandeling van de schade van de vloedgolf die Duitsland, België en Nederland in juli overspoeld, zo bleek deze week in het Europees Parlement in Straatsburg.

  • Of er moet meer geld bij, of het Kenniscentrum Europa Decentraal moet schrappen in zijn activiteiten. Dat staat, vrij vertaald, in de evaluatie van de subsidieregeling van het centrum. Met toenemende regelgeving uit Brussel volstaat het huidige budget niet.

   Extra budget nodig voor Europa Decentraal

   Of er moet meer geld bij, of het Kenniscentrum Europa Decentraal moet schrappen in zijn activiteiten. Dat staat, vrij vertaald, in de evaluatie van de subsidieregeling van het centrum. Met toenemende regelgeving uit Brussel volstaat het huidige budget niet.

  • Winterswijk wint als een van drie Europese gemeenten een 'groene titel' vanwege de 'concrete inspanningen' van het bestuur om de stad gezonder, beter en duurzamer te maken voor de inwoners.

   Winterswijk wint Europese duurzaamheidsprijs

   Reageer

   Winterswijk wint als een van drie Europese gemeenten een 'groene titel' vanwege de 'concrete inspanningen' van het bestuur om de stad gezonder, beter en duurzamer te maken voor de inwoners.

  • Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.

   'Alleen EU-geld voor landen die rechtsstaat respecteren'

   5 reacties

   Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.

  • Beeld: Shutterstock

   Italië steekt miljarden in strijd tegen ransomware

   Cyberaanvallen die essentiële diensten in Italië de afgelopen maanden platlegden, hebben de overheid tot drastische maatregelen gebracht. Maar liefst 11,15 miljard euro wordt gestoken in het moderniseren en beveiligen van de digitale infrastructuur van overheden.

  • © Shutterstock

   Venetië ‘verlost’ van cruiseschepen na corona

   Door corona werd het zelfs in het door toeristen overlopen Venetië akelig rustig. Cruiseschepen meerden er een jaar lang niet aan. Sinds een maand mogen ze het kanaal voor de San Marco niet meer oversteken. Dit ter bescherming van het milieu en het culturele erfgoed.

  • Het Europees Herstelplan van 800 miljard euro heeft een diepe dialoog nodig op alle overheidsniveaus. Eurocommissiaris Paolo Gentiloni (economie) roept de lidstaten op dat gesprek met lokale en regionale overheden en sociale partners te verdiepen en uit te breiden.Ons land behoort met Bulgarije tot de twee landen die nog geen herstelplan hebben ingediend.

   Herstelplan: oproep voor lokale betrokkenheid

   Het Europees Herstelplan van 800 miljard euro heeft een diepe dialoog nodig op alle overheidsniveaus. Eurocommissiaris Paolo Gentiloni (economie) roept de lidstaten op dat gesprek met lokale en regionale overheden en sociale partners te verdiepen en uit te breiden.

  • Beeld: Shutterstock

   In Brussel is geld voor digitalisering te halen

   De miljarden voor digitalisering die vanuit Brussel ook naar Nederland kunnen komen, kun je als organisatie zelf ophalen. 'In de kern gaat het om het slim verknopen van je eigen digitaliserings­strategie – als gemeente of regio bijvoorbeeld – aan nationale en Brusselse beleids- en innovatiedoelen', zegt de Brusselse EU-belangenbehartiger Daniëlle de Boer. 'Dat doe je in Brussel en in Nederland met partnerschappen en subsidieaanvragen.'

  • 'Of we iedereen die een ei hebben gebakken ook asiel moeten geven', vroeg Joost Eerdmans van JA21 zich dinsdag af in de Tweede Kamer. 'Een eitje bakken voor de Nederlanders kan zeker een reden voor asiel zijn', reageert hoogleraar Migratierecht aan de Radboud Universiteit, Tineke Strik.

   'Een eitje bakken kan reden voor asiel zijn'

   'Of we iedereen die bij wijze van spreken een ei heeft gebakken ook asiel moeten geven', vroeg Joost Eerdmans van JA21 zich dinsdag af in de Tweede Kamer. 'Een eitje bakken voor de Nederlanders kan zeker een reden voor asiel zijn', reageert hoogleraar Migratierecht aan de Radboud Universiteit, Tineke Strik.

  • Voor gemeenten kan Brussel een bron van subsidies en kennisuitwisseling zijn. Niet elke gemeente maakt daar werk van.

   Samsom: samenwerking in EU sleutel tot succes

   Voor gemeenten kan Brussel een bron van subsidies en kennisuitwisseling zijn. Niet elke gemeente maakt daar werk van. ‘Wat ik zo graag zou willen, is dat gemeenten zich interesseren voor wat er elders in Europa gebeurt’, zegt EU-kabinetschef Diederik Samsom.

  • Het Europees Parlement eist een veilig vertrek uit Afghanistan van de EU onderdanen, Afghaanse partners en een aanpak van de humanitaire crisis . Komende donderdag vergaderen de commissies Buitenlandse Zaken, Ontwikkeling en de Delegatie voor relaties met Afghanistan over de affaire.

   EP: veilig vertrek EU-onderdanen en Afghaanse partners

   Het Europees Parlement eist een veilig vertrek uit Afghanistan van de EU onderdanen, Afghaanse partners en een aanpak van de humanitaire crisis . Komende donderdag vergaderen de commissies Buitenlandse Zaken, Ontwikkeling en de Delegatie voor relaties met Afghanistan over de affaire.  

  • Beeld: Shutterstock

   Waarschuwing voor meer supplychain-aanvallen

   Het Europese agentschap voor cybersecurity ENISA waarschuwt voor een toename van de hoeveelheid supplychain-aanvallen. Hierbij is de code van de softwareleverancier het doelwit en kunnen partijen in de keten, zoals overheden, het slachtoffer worden.

  • In alle Nederlandse gemeenten zou het IJslandse preventiemodel, om middelengebruik onder jongeren te voorkomen, moeten worden ingevoerd. Dat adviseren het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) na evaluatie bij zes gemeenten.

   IJslands preventiemodel bruikbaar in alle gemeenten

   Het IJslandse preventiemodel, om middelengebruik onder jongeren te voorkomen, zou in alle gemeenten moeten worden ingevoerd. De werkwijze heeft toegevoegde waarde ten opzichte van bestaande programma’s en werkwijzen. Cruciaal is wel dat gemeenten voldoende menskracht en budget hebben om de kar te trekken.

  • Europa en de wereld en migratie, dat zijn de onderwerpen waarover 200 burgers uit de Europese Unie in januari debatteren in een grote pan-Europese burgertop in Maastricht. De uitkomsten van het debat moeten uiteindelijk het eindrapport van de Conferentie over de Toekomst van Europa, waar de top onder valt, voeden.

   Pan-Europese burgertop migratie komt naar Maastricht

   Europa en de wereld en migratie, dat zijn de onderwerpen waarover 200 burgers uit de Europese Unie in januari debatteren in een grote pan-Europese burgertop in Maastricht. De uitkomsten van het debat moeten uiteindelijk het eindrapport van de Conferentie over de Toekomst van Europa, waar de top onder valt, voeden.

  • Auto’s met dieselmotoren zijn vanaf 2025 of 2028 niet meer welkom in Straatsburg. De stad gaat meer fietsen en de tram gebruiken. Met investeringen in het klimaat herstelt de stad van de corona-pandemie

   Straatsburg wil na corona vergroenen

   Auto’s met dieselmotoren zijn vanaf 2025 of 2028 verboden in Straatsburg. De stad gaat meer fietsen en de tram gebruiken. Met investeringen in het klimaat herstelt de stad van de corona-pandemie,

  • Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Neder-Germaanse limes dinsdag op de werelderfgoedlijst geplaatst. Dit is een gedeelte van de Romeinse limes in Nederland en Duitsland en maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika.

   Ook Neder-Germaanse limes op werelderfgoedlijst

   Reageer

   Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Neder-Germaanse limes dinsdag op de werelderfgoedlijst geplaatst. Dit is een gedeelte van de Romeinse limes in Nederland en Duitsland en maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika.

  • De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het systeem van forten, waterlopen, dijken en sluizen in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant heeft de status van UNESCO Werelderfgoed gekregen. Samen met de Stelling van Amsterdam, dat al in 1996 deze status kreeg, vormt het samen het werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’.

   Waterlinie en Koloniën krijgen werelderfgoedstatus

   De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het systeem van forten, waterlopen, dijken en sluizen in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant heeft de status van UNESCO Werelderfgoed gekregen. Samen met de Stelling van Amsterdam, dat al in 1996 deze status kreeg, vormt het samen het werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’. Ook de Drentse Koloniëm van Weldadigheid komen op de lijst. 

  • Er komt geen regionale of provinciale analyse voor de inzet van de BAR, de Brexit Adjustment Reserve. De 886 miljoen die uit Brussel komt als Brexitcompensatie gaat naar directe schade in sectoren en bij overheden. Dat betekent dat provincies er geen eigen beleid mee kunnen voeren, wat in ieder geval de provincie Flevoland wel wil.

   Geen eigen provinciaal beleid met Brexitmiljoenen

   Er komt geen regionale of provinciale analyse voor de inzet van de BAR, de Brexit Adjustment Reserve. De 886 miljoen die uit Brussel komt als Brexitcompensatie gaat naar directe schade in sectoren en bij overheden. Dat betekent dat provincies er geen eigen beleid mee kunnen voeren, wat in ieder geval de provincie Flevoland wel wil.

  • Nederland moet samenwerken met de buurlanden om nieuwe watersnoodrampen te voorkomen, vindt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg. 'We denken nog teveel in grenzen als het om klimaatverandering gaat', zegt hij in een interview met Trouw. 'Samen met België en Duitsland moeten we voorkomen dat een dergelijke hoosbui weer een probleem wordt.'

   Valkenburg wil internationale samenwerking water

   3 reacties

   Nederland moet samenwerken met de buurlanden om nieuwe watersnoodrampen te voorkomen, vindt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg. 'We denken nog teveel in grenzen als het om klimaatverandering gaat', zegt hij in een interview met Trouw. 'Samen met België en Duitsland moeten we voorkomen dat een dergelijke hoosbui weer een probleem wordt.'

  • Lokale en regionale bestuurders in de UK-EU Contact Group van het Comité van de Regio´s (CvdR) zoeken aan beide kanten van Het Kanaal hard naar mogelijkheden om contacten die verloren dreigen te gaan door de Brexit, bijvoorbeeld door het beëindigen van Interregprogramma´s, in stand te houden.

   Lokale roep om herstel contacten na Brexit

   Lokale en regionale bestuurders in de UK-EU Contact Group van het Comité van de Regio´s (CvdR) zoeken aan beide kanten van Het Kanaal hard naar mogelijkheden om contacten die verloren dreigen te gaan door de Brexit, bijvoorbeeld door het beëindigen van Interregprogramma´s, in stand te houden.

  • Beeld: Shutterstock

   VNG: centrale oplossing Europese informatievoorziening

   Er komt een gedeelde voorziening waarmee informatie voor alle gemeenten beschikbaar wordt gemaakt voor Europese burgers. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil met deze gedeelde invoervoorziening voldoen aan een verordening van de Europese Unie die als doel heeft het makkelijker te maken voor burgers om over de grens te gaan ondernemen of zich daar te vestigen. De verordening is genaamd Single Digital Gateway. Voldoen aan de verordening is ‘een flinke opgave’.

  • Beeld: Shutterstock

   Provincies blij met 886 miljoen euro Brexitcompensatie

   De Nederlandse provincies zijn blij met het compromis over de Brexit Adjustment Reserve (BAR) dat het Europees Parlement uitonderhandeld heeft met de lidstaten en de Europese Commissie. Ze zijn vooral content met de grotere rol die de provincies krijgen bij het plannen van de honderden miljoenen die vanuit Brussel naar ons land vloeien.

  • Beeld: Shutterstock

   Ook Utrecht in internationale coalitie digitale rechten

   De stad Utrecht sluit zich aan bij de 'Cities Coalition for Digital Rights'. Deze coalitie bestaat uit ruim vijftig steden wereldwijd, die elkaar helpen bij het ontwikkelen van op digitale rechten gebaseerd beleid. Utrecht is nu de tweede Nederlandse stad die deel uitmaakt van de coalitie. De andere stad is Amsterdam.

  • Na jaren onderhandelen gaat het eindelijk gebeuren: Voedselbanken Nederland krijgt een noodpotje. Bovenop de 4 miljoen euro van het rijk ontvangt de voedselbank voor het eerst nu ook 12 miljoen uit Brussel, uit het nieuwe ESF+.

   EU ondersteunt voedselbank

   Na jaren onderhandelen gaat het eindelijk gebeuren: Voedselbanken Nederland krijgt een noodpotje. Bovenop de 4 miljoen euro van het rijk ontvangt de voedselbank voor het eerst nu ook 12 miljoen uit Brussel, uit het nieuwe ESF+.

  • In de provincie Limburg lopen ze zich al warm voor betere spoorverbindingen binnen Limburg en naar Noordrijn-Westfalen en het verder verduurzamen en uitbreiden van binnenhavens in de provicnie. Dat komt een stapje dichterbij nu het Europees Parlement en de lidstaten beiden hebben ingestemd met de Connecting Europe Facility, van 30 miljard.

   Limburg hoopt op EU-geld voor duurzaam transport

   In de provincie Limburg lopen ze zich al warm voor betere spoorverbindingen binnen Limburg en naar Noordrijn-Westfalen en het verder verduurzamen en uitbreiden van binnenhavens in de provicnie. Dat komt een stapje dichterbij nu het Europees Parlement en de lidstaten beiden hebben ingestemd met de Connecting Europe Facility, van 30 miljard.

  • Beeld: Shutterstock

   ‘Vestigingsklimaat Nederland verslechtert’

   Nederland staat nog op best goede posities op internationale lijstjes, maar die zijn vooral op het verleden gericht. Het vestigingsklimaat is momenteel aan het verslechteren, stellen vijftig gemeenten en ondernemersorganisaties in een manifest gericht aan informateur Mariëtte Hamer. Problematisch zijn dalende schoolprestaties, het negatieve sentiment tegenover internationale bedrijven en grote transities zoals duurzaamheid.

  • De grensregio´s moeten weer in het centrum van de Europese politiek komen. Het Comité van de Regio´s (CvdR) nam er verleden week een resolutie over aan, een oproep vooral gericht aan de lidstaten en de Europese Commissie om er samen de schouders onder te zetten. Europees lokaal- en regionaal bestuurders bevestigden die noodzaak maandag nog eens tijdens een online event over de grens van het CvdR.

   Roep om lokaal maatwerk grensregio´s

   De grensregio´s moeten weer in het centrum van de Europese politiek komen. Het Comité van de Regio´s (CvdR) nam er verleden week een resolutie over aan, een oproep vooral gericht aan de lidstaten en de Europese Commissie om er samen de schouders onder te zetten. Europees lokaal- en regionaal bestuurders bevestigden die noodzaak maandag nog eens tijdens een online event over de grens van het CvdR.

  • Er zijn nog veel vragen over de gemeentelijke inbreng in de Conferentie over de Toekomst van Europa. Hoe het moet, is onduidelijk. Ook is er onduidelijkheid over wat er met die inbreng gaat gebeuren. Dat bleek deze week bij een debat van Studio Europa Maastricht, een kenniscentrum over de EU van Maastricht University.

   Gemeentelijke inbreng in Europa blijft zoektocht

   Er zijn nog veel vragen over de gemeentelijke inbreng in de Conferentie over de Toekomst van Europa. Hoe het moet, is onduidelijk. Ook is er onduidelijkheid over wat er met die inbreng gaat gebeuren. Dat bleek deze week bij een debat van Studio Europa Maastricht, een kenniscentrum over de EU van Maastricht University.

  • Meedingen naar Europese subsidies levert decentrale overheden een berg administratieve voorbereiding op en de uitkomst is onzeker. Maar in vrijwel alle gevallen levert inschrijving interessante inzichten op, zeggen Alphen aan den Rijn en de provincie Overijssel over subsidieprogramma’s waar zij aan deelnemen.

   Subsidie van ‘Europa’: veel administratie, toch nuttig

   Meedingen naar Europese subsidies levert decentrale overheden een berg administratieve voorbereiding op en de uitkomst is onzeker. Maar in vrijwel alle gevallen levert inschrijving interessante inzichten op, zeggen Alphen aan den Rijn en de provincie Overijssel over subsidieprogramma’s waar zij aan deelnemen.   

  • Diederik Samsom

   'Nederlandse gemeenten moeten proactiever zijn in Brussel'

   Voor gemeenten en andere decentrale overheden is voldoende te halen in Brussel. Vooral kennisdeling, samenwerking met partners en natuurlijk Europese subsidiemogelijkheden. Maar Nederlandse decentrale overheden laten zich er minder zien dan die van andere EU-lidstaten. Dat zeiden Diederik Samsom, de kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans, en directeur-generaal Gert Jan Koopman van het directoraat generaal Budget van de Europese Commissie tijdens een drukbezocht onlinecongres van Binnenlands Bestuur en Vindsubsidies.

  • Lokale en regionale overheden lopen zich warm voor het opstarten van Interreg en EFRO-programma´s als het Europees parlement morgen instemt met het nieuwe Cohesiepakket van 243 miljard euro. Dat is tegelijk de grootste post van de EU-begroting. Nederland krijgt 506 miljoen voor EFRO en 378 miljoen voor Interreg.

   Decentrale overheden lopen zich warm voor EU-subsidies

   Lokale en regionale overheden lopen zich warm voor het opstarten van Interreg en EFRO-programma´s als het Europees parlement morgen instemt met het nieuwe Cohesiepakket van 243 miljard euro. Dat is tegelijk de grootste post van de EU-begroting. Nederland krijgt 506 miljoen voor EFRO en 378 miljoen voor Interreg.

  • Wie wil weten welke Nederlandse bedrijven of overheden subsidie ontvangen van Europa en hoeveel, moet een tocht maken langs vier verschillende bureaus. En dan blijken de gegevens die boven tafel komen bepaald niet te kloppen. Sterker, ze zitten er geregeld een honderdvoud naast.

   Rapportage Europees geld een rommeltje

   Wie wil weten welke Nederlandse bedrijven of overheden subsidie ontvangen van Europa en hoeveel, moet een tocht maken langs vier verschillende bureaus. En dan blijken de gegevens die boven tafel komen bepaald niet te kloppen. Sterker, ze zitten er geregeld een honderdvoud naast. 

  • Slimme camera's die gezichten van voorbijgangers scannen en mensen in een fractie van een seconde kunnen identificeren, zouden verboden moeten worden. Daartoe roepen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de andere Europese privacywaakhonden op.

   EU-privacywaakhonden willen geen gezichtsherkenning

   2 reacties

   Slimme camera's die gezichten van voorbijgangers scannen en mensen in een fractie van een seconde kunnen identificeren, zouden verboden moeten worden. Daartoe roepen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de andere Europese privacywaakhonden op.

  • VVD-Europarlementariër Malik Azmani wil dat ook lokale afdelingen van zijn partij meepraten tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa, die tot het volgens voorjaar plaats vindt. Dat zei hij na het debat over de Staat van de EU in de Tweede Kamer. Daar gingen Europarlementariërs met de Tweede Kamer en de regering in debat over de Europese Unie.

   ‘Ook lokaal meepraten over EU’

   VVD-Europarlementariër Malik Azmani wil dat ook lokale afdelingen van zijn partij meepraten tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa, die tot het volgend voorjaar plaatsvindt. Dat zei hij na het debat over de Staat van de EU in de Tweede Kamer. Daar gingen Europarlementariërs met de Tweede Kamer en de regering in debat over de Europese Unie.

    

  • ESF+ richt zich me name op mensen met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt.

   Honderd miljard voor grootste ESF+ ooit

   Het operationeel programma voor ESF+ gaat begin 2022 van start laat het ministerie van SZW weten, nu het Europees Parlement groen licht heeft gegeven voor het grootste ESF+ ooit, 100 miljard tegen prijzen van nu. De lidstaten gingen op 27 mei al akkoord.

  • Terwijl de Nederlandse provincies met smart wachten op het nieuwe kabinet dat een herstelplan moet maken, hebben 23 lidstaten inmiddels de plannen ingeleverd om aanspraak te maken op de Brusselse miljarden voor het herstel. Dat leverde lof en kritiek op in het Europees Parlement.

   Zorgen om groen karakter van Europese herstelplannen

   Terwijl de Nederlandse provincies met smart wachten op het nieuwe kabinet dat een herstelplan moet maken, hebben 23 lidstaten inmiddels de plannen ingeleverd om aanspraak te maken op de Brusselse miljarden voor het herstel. Dat leverde lof en kritiek op in het Europees Parlement.

  • Dertig procent van het land- en zeeoppervlak van de Europese Unie moet tegen 2030 een effectieve bescherming hebben, bouwend op de Natura 2000 gebieden, stelt de Europese Commissie in de biodiversiteitsstrategie tot 2030 voor. Het Europees parlement wil steviger dwang: een miljoen soorten zijn in gevaar, bovenop de zestig procent waarmee het aantal wilde soorten de laatste veertig jaar gedaald is.

   ‘Dertig procent beschermd grondgebied is hier te veel'

   Dertig procent van het land- en zeeoppervlak van de Europese Unie moet tegen 2030 een effectieve bescherming hebben, bouwend op de Natura 2000 gebieden, stelt de Europese Commissie in de biodiversiteitsstrategie tot 2030 voor. Het Europees parlement wil steviger dwang: een miljoen soorten zijn in gevaar, bovenop de zestig procent waarmee het aantal wilde soorten de laatste veertig jaar gedaald is. Maar voor het dichtbevolkte Nederland is dertig procent wel aan de hoge kant.

  • ‘Europa heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan duurzame investeringen nodig', zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

   EU overweegt versoepeling groene subsidies

   Reageer

   De Europese Commissie bekijkt een versoepeling van de regels voor staatssteun aan duurzame energieprojecten om zo de Europese klimaatdoelstellingen te helpen bereiken. Daardoor zouden EU-lidstaten dergelijke projecten voor 100 procent kunnen subsidiëren.

  • Gemeenten en regio’s zijn onmisbaar om de burger te bereiken met de Europabrede Conferentie over de Toekomst van Europa. Daardoor, zo is de achterliggende gedachte, zou de Europese Unie (EU) democratischer moeten worden. Maar veel gemeentelijke actie is nog niet te zien, bevestigt Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA, Economische Zaken). ‘Sommige bestuurders kijken je nog wat glazig aan als je met hen praat over de Conferentie over de Toekomst van Europa’, zegt hij.

   Wens: EU-debat in elke gemeente

   Verplicht is het niet, gewenst wel: elke gemeente zou met haar inwoners in debat moeten gaan over de toekomst van Europa. De grote zorg is of er straks echt wat met de uitkomsten ervan gebeurt.

  • De eindontvangers van Europese subsidies van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in 2018 en 2019 en het cohesiebeleid van 2014 tot 2020 zijn in beeld. Twee Nederlandse families springen eruit: Fentener van Vlissingen en Van der Leegte.

   Fentener van Vlissingen grootste ontvanger EU-subsidie

   De eindontvangers van Europese subsidies van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in 2018 en 2019 en het cohesiebeleid van 2014 tot 2020 zijn in beeld. Twee Nederlandse families springen eruit: Fentener van Vlissingen en Van der Leegte.

   Let op: onder dit bericht staat een correctie

  • Beeld: Shutterstock

   'Nederland loopt in Europa achter qua digitale autonomie'

   De cyberdreigingen nemen toe terwijl Nederland voor digitale infrastructuur steeds afhankelijker wordt van grote internationale spelers. Volgens de Cyber Security Raad kan dit ‘grote gevolgen hebben voor onze nationale en economische veiligheid en daarmee het verdienvermogen van Nederland’. Nederland zal stappen moeten zetten op dit gebied om een serieuze gesprekspartner in Europa te blijven.

  • Beeld: Shutterstock

   ‘Europees herstel alleen succesvol als het lokaal lukt’

   Een duurzaam herstel na de coronacrisis moet lokaal gebeuren en niet van bovenaf worden opgelegd, stelde Apostolos Tzitzikostas, president van het Comité van de Regio’s. Een verkeerde aanpak zou de eurosceptici in de hand spelen. De comitéleden uitten daarnaast hun ongenoegen over het feit dat in het ontwerp van de Verklaring van Porto geen verwijzing stond naar de regionale en lokale dimensie van het herstel. 

  • De rekenkamer onderzocht onder andere hoeveel kennis over subsidies de gemeente heeft en welke inspanningen Groningen levert om subsidies te krijgen, onder meer uit Brussel. Onderdeel van het onderzoek was een benchmark met andere, vergelijkbare gemeenten (Almere, Apeldoorn en Breda) hoe die subsidieverwerving organiseren en aanpakken.

   Regionaal optrekken voorwaarde binnenhalen EU-subsidie

   Om in Europa succesvol te zijn moet een gemeente met andere steden en regio’s optrekken. ‘Lobbyen als stad doet helemaal niets. Lobbyen als regio wel.’ Dat stelt de rekenkamer Groningen in het onderzoeksrapport Weten hoe Abraham de mosterd haalt.

  • De stad op veertig kilometer ten zuidwesten van Milaan was vorig jaar het epicentrum van het coronavirus. Het was de eerste stad die de ongekende ervaring van isolatie beleefde; van verlaten en spookachtige steden, van scholen die met tussenpozen open waren, van verschillende gradaties van lockdown, verlaten winkelcentra en lege bussen en treinen. Hoe is het nu in Lodi?

   Italiaanse Lodi wacht nog op echte klap

   Het Italiaanse Lodi, een jaar later. Een dramatische tijd van verloren levens en onzekerheid is achter de rug. Het werkloosheidscijfer daalde zelfs. Maar de vrees is dat de echte klap nog komt. Staatssteun en het daaraan gekoppelde ontslagverbod verbloemen de economische schade.

  • © Shutterstock

   Sneller Europese steun voor ontslagen medewerkers

   Overheden en sectoren moeten straks sneller Europese steun kunnen aanvragen om personeel opnieuw aan werk te helpen als ze werkloos zijn geworden door globalisering. En ook werkzoekenden moeten ruimere mogelijkheden krijgen werk te zoeken of voor zichzelf te beginnen.

  • De kans om de burger te betrekken bij de Europese Unie, zo ziet het kabinet de Conferentie over de Toekomst van de Europese Unie, schrijft minister Stef Blok (BuZa) aan de Eerste en Tweede Kamers. Ons kabinet zet in op het ontsluiten van kennis en burgerconsultaties, schrijft Blok verder. Hij wijst erop dat burgers, organisaties en andere initiatiefnemers ook burgerconsultaties kunnen ontwikkelen.

   Europa wil burgers betrekken via gemeenten

   De kans om de burger te betrekken bij de Europese Unie, zo ziet het kabinet de Conferentie over de Toekomst van de Europese Unie, schrijft minister Stef Blok (BuZa) aan de Eerste en Tweede Kamers. Ons kabinet zet in op het ontsluiten van kennis en burgerconsultaties, schrijft Blok verder. Hij wijst erop dat burgers, organisaties en andere initiatiefnemers ook burgerconsultaties kunnen ontwikkelen.

  • Dat zegt Céline Gauer, hoofd Taskforce voor het herstelplan bij de Europese Commissie. Ze deed haar uitspraken bij een openbaar webinar van het Egmont Instituut voor Internationale Betrekkingen. Dat betekent dat waar voor sommige lidstaten de eerste betalingen rond de zomer al kunnen plaatsvinden, Nederland voorlopig moet wachten op de 5,6 miljard aan giften en kan het – mocht het dat willen – ook niet lenen.

   Nederland in EU laatste met herstelplan

   Nederland staat het laatst in de rij voor de 672,5 miljard die in Brussel op de plank liggen voor het economisch herstel. Alle lidstaten hebben bij de Europese Commissie aangegeven de deadline van 30 april te halen voor het EU-herstelplan, behalve Nederland.

  • Gemeenten moeten ook hun rol pakken als het gaat om de Conferentie over de Toekomst van Europa, daartoe roepen onder meer Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op. De burger moet meer bij de
EU worden betrokken en daar zijn de gemeenten als meest nabije overheid hard bij nodig.

   ‘Gemeente moet burger betrekken bij EU’

   De Conferentie over de Toekomst van Europa, een breed debat met de burger in alle hoeken van de EU gaat nu echt beginnen. Wat zit er voor gemeenten in? ‘Er staat wat op het spel’, zegt de een. ‘Welnee’, zegt de ander.

  • © Shutterstock

   Knops: ‘Nog veel te halen in grensregio’s’

   Veel grensregio’s worden volgens demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken nog te vaak beschouwd en behandeld als marginale gebieden. Ten onrechte, zo vindt hij. Er liggen volop kansen. Zaak is wel dat in de komende regeerperiode de vertegenwoordiging van de rijksoverheid in de buurlanden dan effectief en efficiënt moeten worden neergezet.

  • © Shutterstock

   Herstart Italië met forse investering in spoor

   Waar Nederland nog geen begin van een plan heeft, start Italië met het investeren van 32 miljard van hun ruim 200 miljard tellende EU-herstelfonds in de modernisering van de infrastructuur, en met name dan het spoor. Goed voor de werkgelegenheid en alle regio’s profiteren.

  • © Shutterstock

   ‘Betrek provincies bij wederopbouw’

   Het Brusselse wederopbouwfonds (RRF) waar voor ons land bijna 6 miljard in zit, vergt nog veel binnenlandse actie. Achttien EU-landen hebben hun plannen al ingediend, Nederland nog niets. De provincies wachten met smart op een gesprek met het rijk over de door hen ingediende herstelplannen.

  • Diepe teleurstelling in het Europees Parlement: de Europese Commissie legt een burgerinitiatief voor meer (taal)minderheidsrechten naast zich neer. Respectloos, noemen Europarlementariërs dat, en een aanfluiting voor de Europese participatieve democratie.

   Extra bescherming van het Fries blijft uit

   Diepe teleurstelling in het Europees Parlement: de Europese Commissie legt een burgerinitiatief voor meer (taal)minderheidsrechten naast zich neer. Respectloos, noemen Europarlementariërs dat, en een aanfluiting voor de Europese participatieve democratie.

  • Vertraging van de coronaherstelplannen tot na de verkiezingen is onnodig in een regionale economie die schreeuwt om maatregelen. Dat schrijft het Interprovinciaal Overleg (IPO) aan staatssecretaris Keijzer en minister Van ’t Wout van Economische Zaken en minister Hoekstra van Financiën.

   Zorgen provincies om mislopen geld uit EU-herstelfonds

   Nederland heeft, in tegenstelling to achttien andere EU-landen, nog steeds geen plannen ingediend voor het Brusselse wederopbouwfonds (RRF). De provincies wachten met smart op een gesprek met het rijk over de door hen ingediende herstelplannen.

  • De 757 miljoen euro die Nederland van Brussel krijgt uit het Brexit-compensatiefonds moet naar de provincies gaan en niet worden gebruikt voor de dekking van kosten van het rijk.

   Touwtrekken om honderden Brexit-miljoenen

   De 757 miljoen euro die Nederland van Brussel krijgt uit het Brexit-compensatiefonds moet naar de provincies gaan en niet worden gebruikt voor de dekking van kosten van het rijk, zoals een bewustwordingscampagne of extra douanefaciliteiten. Die boodschap krijgt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken van het Interprovinciaal Overleg, IPO.

  • De CONT-Commissie van het parlement, belast met de begrotingscontrole, wil graag weten wie de uiteindelijke ontvangers van de Europese fondsen zijn. De commissie wil beleid maken op basis van feiten. Als die feiten slechts deels bekend zijn, is het lastig sturen.

   Eindbestemming EU-fondsen vaak buiten beeld

   Waar en vooral bij wie komen de honderden miljarden van het Europees landbouw- en cohesiebeleid uiteindelijk terecht? Niemand blijkt overzicht te hebben. Het Europees Parlement werkt aan meer transparantie. Maar de lidstaten, ook Nederland, lopen niet zo hard.

   Let op: onder dit bericht staat een correctie

  • Daarover zijn eurocommissaris Mariya Gabriel (jeugd en sport) en het Europees Parlement het eens. ´Jongeren zijn het hardst geraakt door de pandemie´, sprak Gabriel tijdens het debat maandagavond. Ze ziet dat veel competities worden bedreigd. Zij wil grote steun voor de lidstaten om de sportsector er weer bovenop te krijgen.

   EU wil via fondsen lockdown-generatie voorkomen

   De Europese Unie en de lidstaten moeten samen met regionale en lokale overheden voorkomen dat er een lockdowngeneratie ontstaat. Alle EU-fondsen moeten worden ingezet om de jeugd, studenten en de sport er weer bovenop te helpen.

  • De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.

   Europese steun voor getroffen cultuursector

   De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.

  • De Europese Commissie (EC) is woensdag akkoord gegaan met een financiële injectie in het Amsterdamse afval- en warmtebedrijf AEB. Het gaat om geld dat al in 2019 beschikbaar is gesteld.

   Europese Commissie akkoord met steun aan AEB

   1 reactie

   De Europese Commissie (EC) is woensdag akkoord gegaan met een financiële injectie in het Amsterdamse afval- en warmtebedrijf AEB. Het gaat om geld dat al in 2019 beschikbaar is gesteld.

  • Niet eerder is er door Nederland zoveel geld geleend van de Europese Investeringsbank, EIB. In totaal werd er via de Europese instelling voor 3,2 miljard euro aan Nederlandse projecten gefinancierd. De meeste daarvan hadden een relatie met het klimaat.

   Europese Investeringsbank wint terrein in Nederland

   Niet eerder is er door Nederland zoveel geld geleend van de Europese Investeringsbank, EIB. In totaal werd er via de Europese instelling voor 3,2 miljard euro aan Nederlandse projecten gefinancierd. De meeste daarvan hadden een relatie met het klimaat.

  • Het Europees parlement en de lidstaten hebben een voorlopig akkoord gesloten over ESF+, het Europese fonds voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt. Daarmee is de mogelijkheid van aanvragen voor nieuwe plannen weer een stap dichterbij gekomen.

   Nieuw ESF+ fonds een stap dichterbij

   Het Europees parlement en de lidstaten hebben een voorlopig akkoord gesloten over ESF+, het Europese fonds voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt. Daarmee is de mogelijkheid van aanvragen voor nieuwe plannen weer een stap dichterbij gekomen.

  • Aanpak van de staatssteunregels voor woningbouw is een van de maatregelen die de Europese wooncrisis moeten bestrijden. Daarvoor pleit het Europees Parlement na een rapport van Europarlementariër Kim van Sparrentak.

   Soepelere staatssteunregels tegen wooncrisis

   Aanpak van de staatssteunregels voor woningbouw is een van de maatregelen die de Europese wooncrisis moeten bestrijden. Daarvoor pleit het Europees Parlement na een rapport van Europarlementariër Kim van Sparrentak.

  • Het Europees Parlement wil dat er Europese regelgeving komt om het recht op offline zijn mogelijk te maken.

   EP: recht op offline voor werknemers

   Burn-outs, depressie en andere narigheden krijg je door altijd voor je werk online en bereikbaar te moeten zijn. Het Europees Parlement wil daarom dat er Europese regelgeving komt om het recht op offline zijn mogelijk te maken.

  • De thuiswerkdiscipline van Belgische werknemers is na de kerstvakantie dramatisch ingezakt. Dat blijkt uit mobiliteitscijfers van Google. Toch zal het thuiswerken (aldaar ‘telewerken’ genoemd) na corona een grote vlucht nemen, verwacht de Vlaamse overheid (bijna 30.000 ambtenaren). In nieuwe kantoorgebouwen is maar voor de helft van de ambtenaren een werkplek ingericht.

   Vlaanderen biedt helft ambtenaren werkplek

   De thuiswerkdiscipline van Belgische werknemers is na de kerstvakantie dramatisch ingezakt. Dat blijkt uit mobiliteitscijfers van Google. Toch zal het thuiswerken (aldaar ‘telewerken’ genoemd) na corona een grote vlucht nemen, verwacht de Vlaamse overheid (bijna 30.000 ambtenaren). In nieuwe kantoorgebouwen is maar voor de helft van de ambtenaren een werkplek ingericht.

  • Aanleiding is het Europese burgerinitiatief Minority SafePack dat een jaar geleden is ingediend. Daarin wordt onder meer gevraagd naar een Europees beleid voor minderheidstalen zoals het Fries. De initiatiefnemers haalden meer dan 1,1 miljoen handtekeningen op, waaronder 3213 uit Nederland. Ook het Europees Parlement schaarde zich achter het initiatief, maar de Commissie maakte onlangs echter bekend niet met nieuw beleid en wetgeving te komen.

   PS van Friesland neemt motie van treurnis aan tegen Europese Commissie

   Reageer

   De Provinciale Staten van Friesland hebben een motie van treurnis aangenomen tegen de Europese Commissie, omdat die te weinig zou doen voor het beschermen van de taal en cultuur van minderheden. De motie is een initiatief van de Statenfractie FNP, die hoopt dat ook andere landen en regio’s van zich laten horen.

  • De milieucommissie van het Europees Parlement (EP) heeft twee resoluties aangenomen waarin zij aandacht vraagt voor beter waterbeheer in Europa. Niet alleen dient de waterkwaliteit in de Europese Unie sterk te verbeteren, ook moet er in de toekomst - ondanks het veranderende klimaat - overal in Europa voldoende water beschikbaar zijn.

   Eis EP: 'Overal in Europa voldoende water beschikbaar'

   De milieucommissie van het Europees Parlement (EP) heeft twee resoluties aangenomen waarin zij aandacht vraagt voor beter waterbeheer in Europa. Niet alleen dient de waterkwaliteit in de Europese Unie sterk te verbeteren, ook moet er in de toekomst - ondanks het veranderende klimaat - overal in Europa voldoende water beschikbaar zijn.

  • In de hele Europese Unie wordt straks twee jaar lang tussen burgers, experts en de Europese instituties gedebatteerd over de toekomst van Europa. Lokale en regionale overheden zetten hoog in: Herman van Rompuy gaat voor hen de Conferentie over de toekomst van Europa vanuit de lokale en regionale overheden een impuls geven.

   Van Rompuy in de bres voor lokale invloed op EU

   In de hele Europese Unie wordt straks twee jaar lang tussen burgers, experts en de Europese instituties gedebatteerd over de toekomst van Europa. Lokale en regionale overheden zetten hoog in: Herman van Rompuy gaat voor hen de Conferentie over de toekomst van Europa vanuit de lokale en regionale overheden een impuls geven.

  Achtergrond  Achtergrond

  • © Shutterstock

   Addio!

   Door corona werd het zelfs in het door toeristen overlopen Venetië akelig rustig. Cruiseschepen meerden er een jaar lang niet aan. Sinds een maand mogen ze het kanaal Giudecca voor de San Marco niet meer oversteken. Dit ter bescherming van het milieu en het culturele erfgoed.

  • © Shutterstock

   Samsom bepleit zoeken samenwerking

   Voor gemeenten kan Brussel een bron van subsidies en kennisuitwisseling zijn. Niet elke gemeente maakt daar werk van. ‘Wat ik zo graag zou willen, is dat gemeenten zich interesseren voor wat er elders in Europa gebeurt’, zegt EU-kabinetschef Diederik Samsom.

  • Hoe zal Straatsburg er in de nabije toekomst uitzien? Als het aan locoburgemeester Syamak Agha Babaei ligt, is de toekomst grotendeels vrij van benzine- en dieselauto’s en met sneller en frequenter openbaar vervoer. De dieselauto zal worden verboden.

   Straatsburg wil na corona vergroenen

   Auto’s met dieselmotoren zijn vanaf 2025 of 2028 verboden in Straatsburg. De stad gaat meer fietsen en de tram gebruiken. Met investeringen in het klimaat herstelt de stad van de corona-pandemie.

  • Wie wil weten welke Nederlandse bedrijven of overheden subsidie ontvangen van Europa en hoeveel, moet een tocht maken langs vier verschillende bureaus. En dan blijken de gegevens die boven tafel komen bepaald niet te kloppen. Sterker, ze zitten er geregeld een honderdvoud naast.

   Rapportage Europees geld een rommeltje

   Wie wil weten welke Nederlandse bedrijven of overheden subsidie ontvangen van Europa en hoeveel, moet een tocht maken langs vier verschillende bureaus. En dan blijken de gegevens die boven tafel komen bepaald niet te kloppen. Sterker, ze zitten er geregeld een honderdvoud naast.

  • Op jacht naar Europese subsidies: een recept voor teleurstelling of hoe dan ook een verrijking? Winnen is belangrijk, maar meedingen levert ook al veel op, zeggen ervaringsdeskundigen. Drie voorbeelden uit de Nederlands-Europese subsidiepraktijk.

   Meedoen belangrijker dan winnen

   Op jacht naar Europese subsidies: een recept voor teleurstelling of hoe dan ook een verrijking? Winnen is belangrijk, maar meedingen levert ook al veel op, zeggen ervaringsdeskundigen. Drie voorbeelden uit de Nederlands-Europese subsidiepraktijk.

  • © Shutterstock

   Italië kleurt groen met EU-geld

   In Italië vindt met behulp van Brussels geld de komende decennia een groene revolutie plaats. Tientallen miljarden uit het door Europa beschikbaar gestelde corona-herstelfonds gaan onder andere richting duurzame landbouw, hernieuwbare energie en waterstof.

  • © Shutterstock

   Wens: EU-debat in elke gemeente

   Verplicht is het niet, gewenst wel: elke gemeente zou met haar inwoners in debat moeten gaan over de toekomst van Europa. De grote zorg is of er straks echt wat met de uitkomsten ervan gebeurt.

  • De groene en digitale revoluties vereisen betere regels. Daarom roept de E uropese C ommissie lokale en regionale overheden op om samen regels die de transities in de weg staan, aan te passen. E en regel erin betekent een andere regel eruit.

   Brussel richt pijlen op regeldruk

   De groene en digitale revoluties vereisen betere regels. Daarom roept de E uropese C ommissie lokale en regionale overheden op om samen regels die de transities in de weg staan, aan te passen. E en regel erin betekent een andere regel eruit.

  • Het Italiaanse Lodi, een jaar later. Een dramatische tijd van verloren levens en onzekerheid is achter de rug. Het werkloosheidscijfer daalde zelfs. Maar de vrees is dat de echte klap nog komt. Staatssteun en het daaraan gekoppelde ontslagverbod verbloemen de economische schade.

   Lodi wacht nog op de echte klap

   Het Italiaanse Lodi, een jaar later. Een dramatische tijd van verloren levens en onzekerheid is achter de rug. Het werkloosheidscijfer daalde zelfs. Maar de vrees is dat de echte klap nog komt. Staatssteun en het daaraan gekoppelde ontslagverbod verbloemen de economische schade.

  • © Shutterstock

   ‘Gemeenten moeten burger betrekken bij EU’

   De Conferentie over de Toekomst van Europa, een breed debat met de burger in alle hoeken van de EU gaat nu echt beginnen. Wat zit er voor gemeenten in? ‘Er staat wat op het spel’, zegt de een. ‘Welnee’, zegt de ander.

  • © Shutterstock

   Een Wob-portal voor de 21e eeuw

   De Europese Commissie ontwikkelt een IT-systeem om binnenkomende Wob-verzoeken sneller te kunnen afhandelen. Het oude systeem kon het eenvoudigweg niet meer aan. Interessant voor gemeenten en provincies is dat als het nieuwe systeem eenmaal af is, de Commissie het toegankelijk maakt voor andere overheden.

  • De integratie van Roma en Sinti in Nederland mag wat sneller gaan. Er is vooruitgang geboekt, maar nu is er vooral inzet nodig voor goede schoolkeuzes en begeleiding naar studie of werk. Gemeenten en rijk moeten de handen ineen slaan. Dat gebeurt te zeer mondjesmaat.

   Inclusie Roma gaat met te kleine stapjes

   De integratie van Roma en Sinti in Nederland mag wat sneller gaan. Er is vooruitgang geboekt, maar nu is er vooral inzet nodig voor goede schoolkeuzes en begeleiding naar studie of werk. Gemeenten en rijk moeten de handen ineen slaan. Dat gebeurt te zeer mondjesmaat.

  • Dat is het enorme bedrag dat is voorzien in de ‘Next Generation Italia’, het zogeheten nationale herstel- en veerkrachtplan. Het is nog opgesteld onder de vorige regering – die van Giuseppe Conte. Mario Draghi, de nieuwe premier, belooft het project te versnellen. Het herstart-geld zal in een relatief korte tijd moeten worden uitgegeven, met arbeiders die zonder ophouden aan het werk zijn: drie ploegen, 24 uur per dag – inclusief alle door de vakbonden toegekende garanties wat betreft rusttijden en vergoedingen.

   Herstart Italië: miljarden in spoor

   Waar Nederland nog geen begin van een plan heeft, start Italië met het investeren van 32 miljard van hun ruim 200 miljard tellende EU-herstelfonds in de modernisering van de infrastructuur, en met name dan het spoor. Goed voor de werkgelegenheid en alle regio’s profiteren.

  • De CONT-Commissie van het parlement, belast met de begrotingscontrole, wil graag weten wie de uiteindelijke ontvangers van de Europese fondsen zijn. De commissie wil beleid maken op basis van feiten. Als die feiten slechts deels bekend zijn, is het lastig sturen. Ook wil de CONT-commissie weten hoe er wordt gerapporteerd. Ook dat is een probleem. CEPS-onderzoeksleider Willem Pieter de Groen presenteerde de voorlopige resultaten voor de parlementaire commissie.

   Eindbestemming EU-fondsen vaak buiten beeld

   Waar en vooral bij wie komen de honderden miljarden van het Europees landbouw- en cohesiebeleid uiteindelijk terecht? Niemand blijkt overzicht te hebben. Het Europees Parlement werkt aan meer transparantie. Maar de lidstaten, ook Nederland, lopen niet zo hard.

   Let op: onder dit bericht staat een correctie

Vacatures

Van onze partners