of 64231 LinkedIn

Genomineerden Beste Lokale Bestuurder 2016

10 genomineerden Beste Bestuurder 2016

Afbeelding

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Rotterdam

Al twee jaar op rij werd deze burgemeester verkozen tot Beste Bestuurder. Dit jaar is hij opnieuw door een groot aantal bestuurders voorgedragen voor die titel. In bestuurlijk lastige tijden zegt Aboutaleb waar het op staat op een manier waarmee hij de inwoners van zijn stad weet te verbinden. Voor velen is hij een voorbeeld van een uitstekende leider, een burgervader en een sterke persoonlijkheid. Dat hij het ambt van burgemeester trouw bleef is veel mensen in positieve zin opgevallen. 
 

Afbeelding

Wethouder Staf Depla, Eindhoven

Depla is de ‘informele leider van de brainportregio’, zo valt in de open commentaren bij zijn nominatie te lezen. En dat predicaat komt bepaald niet uit de lucht vallen. Zo heeft de Eindhovense wethouder een actieve rol gehad in de erkenning van de Noord-Brabantse stad als centrum van de regio Brainport, als ook bij het verkrijgen van de bijbehorende financiering. Dat Depla scoort op kwaliteiten als ondernemend, betrokken, analytisch en deskundig wekt dan ook geen verbazing.

Afbeelding

Commissaris van de koning Wim van de Donk, Provincie Noord-Brabant

Recent schreef het Eindhovens Dagblad dat Van de Donk het als zijn taak ziet zoveel mogelijk contacten aan te boren ‘in het belang van Brabant’ en dat zijn agenda altijd vol zit. Afgelopen jaar hield hij zich als voorzitter van de Commissie Toekomstgericht lokaal bestuur bezig met de vraag of de inrichting van ons bestuurlijke systeem effectief genoeg is. Van de Donk wordt beschreven als betrokken, verbindend en deskundig. Het feit dat hij moeilijke dossiers, zoals de georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant en de opvang van asielzoekers, niet schuwt en proactief oppakt, levert hem veel waardering op.

 

Afbeelding

Wethouder Victor Everhardt, Utrecht

Ga er maar aan staan: het drukste spoorknooppunt van Nederland verbouwen en zo alle vervoersmiddelen onder één dak brengen. Everhardt hield als wethouder zicht op de werkzaamheden van de stad Utrecht, ProRail en NS, die uiteindelijk uitmondden in de oplevering van het nieuwe station Utrecht Centraal. Ongetwijfeld één van de grootste projecten van zijn huidige ambtstermijn. Deze wethouder onderscheidt zich door zijn durf om te experimenteren, zoals blijkt uit de wens om te starten met social cannabisclubs en de zoektocht naar regelvrije bijstand. Hij wordt beschreven als een prettige, integere en oplossingsgerichte bestuurder.

 

Afbeelding

Hoogheemraad Toon van der Klugt, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Dit jaar is er opnieuw een nominatie voor hoogheemraad Van der Klugt. Zijn daadkracht en betrokkenheid zijn dan ook niet van vandaag of gisteren. Collega’s typeren deze bestuurder van het Zuid-Hollandse waterschap als ondernemend en oplossingsgericht. ‘Dit in combinatie met een grote deskundigheid en onvermoeibaar in het streven naar consensus!’, aldus een toelichting van een van de stemmers die zijn voordracht dit jaar steunt.

Afbeelding

Burgemeester Henri Lenferink, Leiden

Bezig aan zijn derde termijn is Lenferink een burgemeester die de ambtsketting nog altijd met plezier draagt. In 2015 werd hij al genomineerd vanwege onder meer zijn grote betrokkenheid. En er is weinig dat wijst op sporen van metaalmoeheid. In Leiden en daar buiten geldt Lenferink als een buitengewoon communicatief bestuurder die bovendien zijn dossiers goed kent. In de nominatie van dit jaar worden daarnaast ook zijn deskundigheid en oplossingsgerichtheid geroemd.

Afbeelding

Wethouder Jeroen Olthof, Zaanstad

Niet vaak zal een bestuurder zo’n lange geschiedenis hebben met de stad waar hij werkt. Als wethouder woont Olthof nog altijd in de wijk van Zaandam waar hij ook opgroeide. Ongetwijfeld is dat een van de redenen dat de meest genoemde competentie ‘betrokken’ is. Olthof wordt geroemd vanwege de concrete resultaten die hij weet te boeken in de samenwerking met veel verschillende inwoners en partijen, waarbij hij vernieuwing en experimenteren niet uit de weg gaat.

 

Afbeelding

Wethouder Paul Smeulders, Helmond
Sinds 2014 is hij wethouder, maar of Smeulders zijn eerste termijn volmaakt is de vraag. Als zijn partij het in maart goed doet bij de Tweede Kamerverkiezingen, dan wacht hem een toekomst in de landelijke politiek. Duurzaamheid is een thema waarmee hij in Helmond aan de weg timmert. Als lokaal bestuurder geldt Smeulders als vernieuwend. Volgens collega’s is hij daarnaast communicatief en daadkrachtig.

 

 

Afbeelding

Wethouder Marianne Smitsmans-Burhenne, Roermond

Roermond heeft roerige tijden gekend. Juist in die situatie pleitte Smitsmans-Burhenne voor meer openheid en transparantie van het stadsbestuur. Zij wordt gewaardeerd in haar dagelijks contact met de inwoners van de stad over de uitvoering van haar verantwoordelijkheden als wethouder. Haar betrokkenheid en bevlogenheid op het gebied van zorg, ouderen & jongeren en het betrekken van burgers komt tot uiting in het persoonlijk contact met de mensen. 

 

Afbeelding

Wethouder Peter van Zutphen, Heerlen

Dat gemeente Heerlen bij herhaling de titel van ‘sociaalste gemeente’ kreeg, is ongetwijfeld mede aan deze wethouder te danken. Van Zutphen wordt geprezen om zijn ‘goed sociaal beleid’. Ook noemen collega-bestuurders hem betrokken en gedreven. Opvallend: er is van de genomineerden in deze editie van Beste Bestuurder geen enkele bestuurder die zo vaak het predicaat ‘eerlijk’ krijgt toebedeeld als Van Zutphen.


Top 3 genomineerden Beste Bestuurder kleine gemeente (<35.000) 2016


AfbeeldingWethouder Frits Alberts, Borger-Odoorn
Eind 2016 werd Alberts al geëerd met de publieksprijs bij de verkiezing Drents politicus van het jaar. Tel daar de nominatie voor beste bestuurder van een kleine gemeente bij op, en de enige slotsom kan zijn dat de kwaliteiten van deze wethouder van Borger-Odoorn door zowel collega-bestuurders als het publiek worden herkend. Alberts scoort in deze verkiezing met name op betrokkenheid en deskundigheid.


Afbeelding

Wethouder Jan Burger, Wijk bij Duurstede
Al tien jaar is wethouder Burger voor het gemeentebestuur van Wijk bij Duurstede een belangrijke, stabiele factor. In verschillende colleges blijkt hij door onder meer zijn creativiteit en betrokkenheid een verbinder met een grote politiek-bestuurlijke fijngevoeligheid. Sinds december 2016 heeft Burger om gezondheidsredenen zijn werk neer moeten leggen. Zijn taken worden ingevuld door een waarnemer.


Afbeelding

Wethouder Ilse Saris, Winterswijk
In haar tweede periode als wethouder is Saris verantwoordelijk voor de portefeuille maatschappelijke participatie en zorg, Jeugd(zorg) en onderwijs en economie. “Het is mijn vurige wens om erin te slagen de zorg dichterbij de burger te brengen”, zegt ze zelf. Met het draagvlak zit het alvast goed. Bij de raadsverkiezingen in 2014 kreeg Saris lokaal de meeste stemmen. Toegankelijk, communicatief en betrokken zijn de kwaliteiten die eruit springen bij haar nominatie voor beste bestuurder kleine gemeente.

 


Top 3 genomineerden Jonge Bestuurder (<40) 2016

Afbeelding

Wethouder Lot van Hooijdonk, Utrecht

Dat een wethouder van Duurzaamheid en Milieu wordt beschreven als vernieuwend is niet zo opvallend. Wel bijzonder is dat deze vernieuwer wordt beschreven als ‘geliefd bij vriend en vijand’ in haar zoektocht naar een duurzaam Utrecht. Van Hooijdonk weet de link te leggen tussen mondiale uitdagingen en het besturen van de stad. Haar gedrevenheid levert naast concrete resultaten op het gebied van duurzaamheid ook een grotere betrokkenheid van inwoners bij de politiek op.

Afbeelding

Wethouder Hein Kuiken, Harlingen

Met 21 jaar werd Hein Kuiken raadslid en acht jaar later begon hij als wethouder in Harlingen. Hij beet zich vast in de transformatie van het sociaal domein. Waar veel gemeenten nog bezig zijn met het vormgeven van het sociaal domein, wordt over Harlingen juist gezegd dat het sociaal domein onder controle is en dat de decentralisaties goed zijn verlopen. Daar zal Kuiken beslist een grote rol in hebben gespeeld. Opvallend voor een jonge bestuurder is dat de meest genoemde competentie voor Kuiken ‘deskundigheid’ is.

Afbeelding

Wethouder Floris Schoonderwoerd, Kaag en Braassem

Met voornamelijk taken binnen het sociaal domein in zijn portefeuille zag wethouder Schoonderwoerd zich afgelopen jaren voor grote opgaven gesteld. Zijn betrokkenheid en resultaatgerichte aanpak hebben ertoe geleid dat hij gezien wordt als een verbindende wethouder die alle partijen, zowel binnen als buiten de gemeente, bij elkaar brengt om gezamenlijk de opgaven te realiseren. Zo stelde hij recent prestatieafspraken vast met niet alleen de woningcorporaties, maar ook de huurdersorganisaties.


Top 5 genomineerden Best Bestuurde decentrale overheid 2016

Breda

Een plek voor het realiseren van grote dromen is hoe gemeente Breda zichzelf profileert. Het bestuur geeft daarbij het voorbeeld en kijkt verder dan de eigen grenzen; niet enkel gericht op het vooruit helpen van eigen inwoners, maar met oog voor de ontwikkeling van regio West-Brabant. Het Bredase college wordt getypeerd als integer en daadkrachtig. En daaruit blijkt dat het niet alleen bij dromen blijft.

Molenwaard

Molenwaard wordt geprezen om de ‘moderne werkwijze’. In 2015 wist de gemeente al eens hoog te scoren in een onderzoek van Deloitte naar digitale dienstverlening (de 3e plaats), een lijn die ook in 2016 werd voortgezet. Na in 2013 de uitdaging van de herindeling aan te gaan, is het in de afgelopen jaren gelukt de voordelen van de nieuwe situatie daadwerkelijk te benutten. ‘Een krachtig proces’, waarin de gemeente inwoners meenam en activeerde om er samen beter uit te komen

Rijssen-Holten

In Rijssen-Holten is het glas eerder halfvol dan halfleeg. De gemeente is in staat vanuit mogelijkheden te denken en kenmerkt zich bestuurlijk door een aanpak die 'straight forward en helder' is. Dat maakt het bij uitstek een geschikte plek voor ondernemers. Niet alleen mensen die 'in volle vaart vooruit willen' voelen zich thuis in dit mooie stukje Salland én Twente. Ook voor toeristen is het er goed toeven.

 

Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe wordt omschreven als ‘communicatief en betrokken’. De inzet waarmee het waterschap innovatieve ontwikkelingen in de watersector omarmt en stimuleert, wordt geprezen. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de ‘innovatiesalon’, een initiatief van het waterschap in samenwerking met de universiteit van Twente. Maar het komt ook tot uiting in de co-creatietrajecten die het waterschap aangaat met diverse kennisinstituten en partijen uit het bedrijfsleven.

 

Provincie Zuid-Holland
In de metropoolregio Rotterdam en Den Haag (MRDH) kiest provincie Zuid-Holland voor de vlucht naar voren. Samen de Zuidelijke Randstad aantrekkelijker maken, dat is het doel waarin de partijen elkaar vinden. Er was moed voor nodig om in 2015 deze samenwerking te intensiveren en deze lijn door te trekken in 2016. “Vanuit het buitenland ziet men de Zuidelijke Randstad als één regio”, weet Jaap Smit, commissaris van de Koning. “Zo moeten we ook naar onszelf kijken. Met trots, met één identiteit.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Komt u ook naar de uitreiking in Utrecht?

Afbeelding


Wanneer:
 donderdag 26 januari 2017

Waar: Provinciehuis Utrecht

Tijd: vanaf 12.30
Prijs*: 
€ 0,- (GRATIS) voor ambtenaren en bestuurders

€ 79,- voor overige (buiten de gratis doelgroep)

* genoemde prijzen zijn excl. BTW

 

Wie: Binnenlands Bestuur

Info: José Salhi (020) 573 36 62
         jsalhi@binnenlandsbestuur.nl

 

Parkeren

Auto:

Het is niet mogelijk direct bij Provinciehuis Utrecht te parkeren. Parkeer uw auto bij Transferium de Uithof, Universiteitsweg Utrecht. Bij de bushalte Heidelberglaan kunt u iedere 7 minuten buslijn 28 nemen. Uitstappen halte Rijnsweerd Noord.

 

Openbaar vervoer

Vanaf Utrecht Centraal Station, bushalte Jaarbeursplein, buslijn 28. Uitstappen halte Rijnsweerd Noord.