of 59345 LinkedIn

4 tips om Internet of Things te laten slagen

4 tips om Internet of Things te laten slagen. Organisaties trappen vaak in dezelfde valkuilen.
KPN Lokale Overheid Reageer

Starten met een nieuwe technologie is altijd uitdagend. Dat geldt ook voor Internet of Things (IoT). De afgelopen jaren hebben wij tientallen organisaties begeleid die met IoT zijn begonnen. Daarbij hebben we gezien dat organisaties vaak in dezelfde valkuilen trappen. In deze blog een aantal tips om de vier meeste voorkomende IoT-valkuilen in uw organisatie te ontwijken.

1. Schep de juiste verwachtingen

Elke organisatie die aan IoT wil gaan beginnen, doet er goed aan eerst intern de juiste verwachtingen te scheppen. Zeker omdat de meningen over IoT nogal uiteenlopen. Grofweg zijn er drie groepen:

  1. IoT het is een hype, ik wacht wel even tot de eerste IoT toepassingen voor mijn bedrijf beschikbaar zijn
  2. IoT is heel complex en dus heel duur.
  3. Een paar van die sensoren, dat kan nooit veel kosten.

 

De waarheid is dat IoT serieuze business kansen biedt voor die organisaties die ook serieus durven te investeren. Dit betekent overigens niet dat het allemaal in een keer moet, het kan juist slim stap voor stap uit te breiden. IoT vormt één van de drijvende krachten achter de steeds grotere wordende digitalisering van onze wereld. De term is misschien een hype, de achterliggende trend niet. Soms kan IoT heel ingewikkeld gemaakt worden. Wij proberen vanuit KPN ons steentje bij te dragen in het vereenvoudigen van de techniek door het bieden van kant en klare oplossingen. IoT is een belangrijke investering in de toekomst van uw organisatie. Vergelijkbaar met de opkomst van de computers. Dus niet iets dat u zomaar aan u voorbij moet laten gaan.


2. Denk breed

Bij veel organisaties is IoT belegd bij de IT-afdeling. Daar zoeken ze uiteraard naar de allerbeste en -slimste IoT-oplossing. Maar vaak zijn daar de operationele problemen niet bekend. Dat is jammer, want IoT heeft drie belangrijke business drivers: efficiënt(er) werken, de klantervaring verbeteren en een opening naar nieuwe bussines-modellen. Al die voordelen stap voor stap benutten kan alleen als u vanaf het allereerste begin bedrijfsbreed denkt. Dus zowel de operatie (efficienter werken) als de commerciële kant (klantervaring verbeteren en de business modellen herzien). Door die verschillende invalshoeken te pakken worden alle business drivers benut.


3. Betrek het hele bedrijf

Denk niet alleen organisatiebreed, maar betrek ook de hele organisatie erbij. De mensen op de werkvloer hebben de meeste kennis van de processen. En daardoor vaak de beste IoT-ideeën. Laat iedereen die dat wil plannen indienen. Die betrokkenheid helpt ook om iedereen vervolgens mee te krijgen in de veranderingen die IoT teweeg zal brengen. Dat is van levensbelang om IoT tot een succes te maken. Zeker omdat het succesvol toepassen van IoT altijd tot een transformatie van de organisatie leidt, zoals bij ANWB Unigarant.


4. Begin klein en serieus

IoT is niet alleen een technisch verhaal. Het is een samenspel van techniek, mensen en processen. Om IoT tot een succes te maken, moeten die drie pijlers goed op elkaar zijn afgestemd. De techniek kan nog zo optimaal zijn, als mensen deze niet gebruiken zoals bedacht, werkt de hele oplossing niet. Het advies is daarom: begin klein, met een relatief eenvoudige IoT-oplossing. En test deze oplossing uitvoerig op alle drie de pijlers. Werkt de oplossing zoals gewenst, dan kunt u deze stap voor stap opschalen. Het is daarbij van belang dat u het vanaf het begin serieus aanpakt. Denk daarbij ook meteen aan de security en de beheersbaarheid van de oplossing.

 

Heeft u al een idee hoe u IoT in uw organisatie kunt integreren? In deze serie blogs kunt u ook lezen wat de grootste krachten van IoT zijn en hoe u ermee begint. Daarnaast kunt u in aparte blogs ook lezen over security, beheersbaarheid, verwachtingsmanagement en connectiviteit gerelateerd aan IoT.

 

Zelf aan de slag met IoT

Bekijk het IoT webinar of kom naar de IoT meetup. Ook kunt u gelijk contact opnemen met een expert.

Carolien Nijhuis
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers