of 64120 LinkedIn

Mentale weerbaarheid in het lokaal bestuur

 

Afbeelding 

Of het nu om ambtenaren, bestuurders of raadsleden gaat, ze hebben gemeen dat ze functioneren binnen de lokale samenleving. Hun beleid en hun besluiten treffen mensen direct. Dat heeft voordelen en nadelen. De lijntjes zijn kort, de ambtenaren en bestuurders bekend en benaderbaar, de gezichten bekend en de belangen groot. Tegelijkertijd wordt het beleid daardoor ook vaak persoonlijk. Ambtenaren en bestuurders worden persoonlijk aangesproken op de effecten van het beleid. Door collega-bestuurders en door mensen die onderwerp zijn van het gevoerde beleid.


Voor de lokale ambtenaar en bestuurder is het zaak om zich mentaal weerbaar op te kunnen stellen. Ondanks langdurige en soms slopende processen, machtsspelletjes en stevige en soms intimiderende reacties van burgers moeten de lokale bestuurders en ambtenaren hun rug recht houden en staan voor de lokale zaak, ook als niet iedereen daar blij mee is. Wie niet weerbaar is, loopt de kans onder deze druk te bezwijken.


Hoe kunnen ambtenaren en bestuurders ervoor zorgen dat zij voldoende mentale weerbaarheid opbouwen om overeind te blijven in de gemeentelijke organisatie. Hoe gaan ze om met agressieve en intimiderende burgers? Welke aanpak is in welke situatie geschikt? Daarover gaat deze inspiratiemiddag Mentale weerbaarheid in de gemeente.

 

Het debat wordt georganiseerd door Binnenlands Bestuur in samenwerking met IZA: de zorgverzekeraar voor gemeenten, provincies en waterschappen. De dagvoorzitter is Eric de Kluis.

 

Afbeelding            Afbeelding

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Presentaties inspiratiemiddag Mentale weerbaarheid in het openbaar bestuur

Programma

Dagvoorzitter: Eric de Kluis

 

12.00   Ontvangst met lunch
13.00   Welkomstwoord Eric de Kluis, hoofdredacteur Binnenlands Bestuur
13.15   Opening in Zwolle door burgemeester Henk Jan Meijer 

13.30   Agressie en geweld in de gemeente. Presentatie door Jaap Bouwmeester van  I&O Research. In opdracht van Binnenlands Bestuur geeft I&O Research inzicht in de trends rond agressie en geweld tegen ambtenaren en bestuurders.
14.00   Weerbaarheid in de gemeente. John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, over mentale weerbaarheid onder ambtenaren en lokale politieke ambtsdragers.
14.30   Pauze
15.00   Keuze tussen twee workshops. Onder begeleiding van trainingsacteurs van het Periklesinstituut wordt geoefend met:
Stress van buiten: Agressie en bedreiging vanuit de samenleving

Hoe ga je daarmee om, welke vormen zijn agressie en bedreiging zijn er, welke aanpak is in welke situatie geschikt?
Stress van binnen: Stressbestendigheid en weerbaarheid tegen druk van binnenuit
Hoe blijf je bij als volksvertegenwoordiger bij eigen mening tegen de groepsdruk in.

 

16.00   Mentale weerbaarheid en sociale veiligheid: Onder begeleiding van React Advies en Training leert u hoe om te gaan met conflicten die uit de hand dreigen te lopen en leert u enige basisvaardigheden uit de vechtsport om conflicten te hanteren en uw veiligheid te behouden.
17.00   Netwerkborrel

Data en locaties

Donderdag 13 september 2018

Gemeente 's-Hertogenbosch

Bestuurscentrum en de Nieuwe Raadzaal ‘s-Hertogenbosch

Achter het stadhuis 5-7

5211 HM ’s-Hertogenbosch

 

Donderdag 11 oktober 2018

Gemeente Zwolle
Stadhuis
Grote kerkplein 15
8011 PK  Zwolle

 

Dit debat is uitsluitend voor ambtenaren, bestuurders en raadsleden!

GRATIS TOEGANG EN INCLUSIEF LUNCH


Wie: Binnenlands Bestuur

Info: José Salhi (020) 573 36 62
         jsalhi@binnenlandsbestuur.nl

 

Afbeelding

 

 Afbeelding
Gemeente 's-Hertogenbosch

Afbeelding

Gemeente Zwolle