of 61441 LinkedIn

De Jager en Rinnooy Kan verkennen coalities

In Amsterdam en Rotterdam gaan Alexander Rinnooy Kan en Jan Kees de Jager kijken welke coalities er mogelijk zijn. In Barneveld blijft het huidige college gewoon zitten.

Door het hele land worden informateurs of verkenners aangesteld om te kijken wat de mogelijkheden voor nieuwe colleges van b en w zijn. Amsterdam en Rotterdam gaan voor zwaargewichten, maar bijvoorbeeld in Barneveld komt men er zonder informateur ook wel uit.

Rinnooy Kan
In Amsterdam is Alexander Rinnooy Kan aangesteld als informateur. De oud-voorzitter van de SER is door grote winnaar D66 gevraagd om de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie in kaart te brengen.  Alle partijen die straks in de raad vertegenwoordigd zijn, waren het erover eens dat D66 aan zet is om een nieuw college te vormen. Met de suggestie van fractievoorzitter Jan Paternotte om Rinnooy Kan als informateur te benoemen gingen ze allemaal akkoord.

 

De Jager
De partijen in Rotterdam willen oud-minister Jan Kees de Jager van financiën als verkenner voor een nieuwe coalitie. Hij moet kijken hoe reëel de mogelijke coalities zijn. De partijen willen dat De Jager binnen tien dagen met zijn rapport komt.

 

Gewoon verder
In Barneveld ligt over tien dagen wellicht al een coalitieprogramma. SGP, ChristenUnie, CDA en VVD besloten daar na de uitslag weer ‘gewoon’ te gaan regeren, net als zij de afgelopen vier jaar deden. De partijen zeggen deze verkiezingen gezamenlijk meer stemmen te hebben gekregen. Dat zien ze als een blijk van vertrouwen. ‘We zien daarom ook geen reden de huidige samenwerking niet voort te zetten.’ Hoewel de vier nog wel een absolute meerderheid hebben, won alleen de ChristenUnie twee zetels. CDA en VVD verloren allebei een zetel. De SGP blijft de grootste met acht zetels. De twee lokale oppositiepartijen voelen zich buitenspel gezet en zeggen niet eens uitgenodigd te zijn voor een gesprek.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.