of 59082 LinkedIn

Meegaan, achterblijven of uit de bocht vliegen

Eric de Kruik Reageer

Data science is meer dan een buzzwoord. Het is meer dan big data of blockchain of data-analyse: het is de informatiemaatschappij van de toekomst. Een toekomst die overigens gisteren al begonnen is. Voor overheden is het de vraag: gaan we mee, blijven we achter of vliegen we uit de bocht?

Er is een beweging gaande, een snel veranderende behoefte binnen de samenleving. We gaan van ‘dit is gisteren gebeurd’ naar ‘dit gebeurt nu’ naar ‘dit staat er te gebeuren’. Anders gezegd: we gaan van N+1 (statistiek) naar N (real time) naar N-1 (predictive analyse). Een behoefte waar de overheid in alle lagen in mee zal (moeten) gaan.

 

Bij deze beweging hoort een uitdaging in data science. Die uitdaging kent vele facetten. Hoe ga je daar mee om? Je kunt blijven remmen als de auto de berg afrolt, tot de remmen het begeven. Je kunt blind meegaan en in volle vaart het ravijn in rijden. Of je schakelt in de juiste versnelling en wordt een zelfbewuste bestuurder in deze autonome ontwikkeling.

 

Veilig maar stevig de berg afrijden vraagt om waardigheid en vaardigheid. Diverse Nederlandse universiteiten hebben internationaal het voortouw genomen als het gaat om die combinatie van waardigheid (ethische verantwoordelijkheid) en vaardigheid. Ze formuleerden samen waar data science aan zou moeten voldoen: Data science zonder vooroordeel: het voorkomen van oneerlijke conclusies zelfs al zijn ze inhoudelijk correct. Data science zonder giswerk: het beantwoorden van vragen met een gegarandeerd niveau van accuraatheid. Data science in vertrouwelijkheid: het beantwoorden van vragen zonder geheimen openbaar te maken. Data science met transparantie: het verduidelijken van antwoorden zodat ze onbetwistbaar worden.

 

Ik wil oproepen om in de volle breedte van de overheid deze uitgangspunten te omarmen. Pas deze inzichten toe in eigen data-experimenten en datalabs, maar ook in het meer traditionele onderzoek en statistiek. Beide zullen namelijk in de toekomst van belang zijn en verdienen derhalve dezelfde gezonde uitgangspunten.

 

Universiteiten , hogescholen, overheid en bedrijfsleven kunnen gezamenlijk bouwen aan een ecosysteem dat de mogelijkheden zal scheppen voor echt verantwoorde data science. Gemeenten kunnen zelf en in samenwerking met elkaar aan de slag in de Data Science Hub van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten. Laten we de mogelijkheden van data science ontdekken en benutten, op een verantwoorde manier. Waarom? Om substantieel bij te dragen aan een veiliger, gezonder en duurzamer maatschappij.

 

Eric de Kruik is dataspecialist bij het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.