/ Blog

Voldoende technische vakmensen met slimme handen

Voldoende technische vakmensen met slimme handen. CrossOver voor vierde keer bekroond tot FD Gazellen.

04 november 2021

CrossOver voor vierde keer bekroond tot FD Gazellen, vanwege het tekort aan technici.

Als ondernemer zit je je soms in een rare houding te wringen: jezelf een schouderklopje geven (er is immers geen baas die dat bij jou doet). Niet dat ik nou de hele dag zit te wachten op schouderklopjes van mezelf, maar ik heb te horen gekregen dat het wel goed schijnt te zijn om stil te staan bij het 'vieren van successen'.

Vandaar dat ik dat in deze blog schaamteloos doen: CrossOver is namelijk voor de vierde keer FD Gazellen geworden. Dat betekent dat wij snel groeien om onze missie waar te maken: bijdragen aan voldoende technische vakmensen met slimme handen om Nederland de komende 100 jaar leefbaar te houden.

 

Achteraf denk ik dat het juist deze focus is die ons bij de les gehouden heeft. Ik kan me herinneren dat we in 2018 goed moesten nadenken waarvoor we ook alweer op aarde waren. Uiteindelijk leidde dat zo eind 2018 tot de beslissing om ons volledig te gaan richten op technische vakmensen (met in 2019 de eerste Slimste Handen award) en dat zorgde voor veel meer focus. Daarvoor hadden we ook trajecten voor young professionals en bijvoorbeeld in de zorg.

 

Een grote uitdaging nu om onze missie te behalen van voldoende technische vakmensen is het tekort aan technisch personeel. Op dit moment staan er meer dan 45.000 vacatures open in de technische sector. Voor mogelijke oplossingen is het belangrijk om goed te kijken naar aanwas vanuit de jeugd (de zogenaamde initiële instroom) maar wellicht nog belangrijker: ook te kijken naar zij-instroom.

 

Wij werken nu voor een flink aantal publiek-private samenwerkingen, zoals House of Skills in Metropoolregio Amsterdam, om te zorgen dat het hele systeem van zij-instroom ook echt gaat vliegen. Wij benutten hierbij ons grote netwerk aan technische bedrijven waardoor we snel de kansen van initiatieven gericht op zij-instroom kunnen koppelen aan de werkelijke behoefte van technische bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat er de komende jaren nog veel te doen is. Het werkend maken van van-werk-naar-werk is cruciaal in het zorgen dat er genoeg slimme handen zijn om Nederland de komende jaren duurzaam en welvarend te houden. En dat is hard nodig, want anders komen energietransitie en woningbouw niet van de grond.

 

Meer weten over CrossOver? Neem een kijkje bij onze whitepapers in de whitepaperbibliotheek!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.