of 60156 LinkedIn

Constructie van drie Rotterdamse gebouwen onzeker

Onderzoek naar de veiligheid van betonnen vloerconstructies in Nederlandse gebouwen heeft er in Rotterdam toe geleid dat bij drie gebouwen ‘een direct risico' niet kan worden uitgesloten.
Reageer

Onderzoek naar de veiligheid van betonnen vloerconstructies in Nederlandse gebouwen heeft er in Rotterdam toe geleid dat bij drie gebouwen ‘een direct risico' niet kan worden uitgesloten.

Toetsprotocol

In mei stortte een in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport gedeeltelijk in. Niemand raakte gewond. De instorting was de directe aanleiding om vergelijkbare constructies in andere gebouwen te controleren. De gemeente Rotterdam stelde eerder vast dat de vloerconstructie in acht gebouwen is toegepast. ‘Met het toetsprotocol van het ministerie zijn deze gebouwen nader onder de loep genomen', aldus het Rotterdamse college van B en W.

Voorlopig dicht

‘De eigenaren van de drie gebouwen zijn schriftelijk en telefonisch op de hoogte gesteld en hebben adequaat gereageerd.' Een van de drie is het Polakgebouw op de campus Woudestein van de Erasmus Universiteit. De universiteit houdt dat gebouw voorlopig dicht voor onderzoek. ‘Over de andere twee gebouwen is intensief contact met de eigenaren en het onderzoek is gaande.' Om welke twee gebouwen het gaat, maakt de gemeente niet bekend.

Zorgen
Vandaag hield ook het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel de deuren dicht omdat het schoolbestuur niet kan garanderen dat de vloerplaten in het schoolgebouw veilig zijn. De middelbare school heeft vrijdagmiddag overlegd met onder mee ambtenaren van bouw- en woningtoezicht van gemeente Krimpenerwaard. In dit overleg kwam naar voren dat er zorgen bestaan over de gebruikte bouwtechniek bij de school. Pas maandag weet het Krimpenerwaard College of het schoolgebouw veilig is.

 

Geen risico’s
Bestuurder Ad Keller van de school: ‘Het sluiten van de school is onvermijdelijk. We kunnen en mogen geen risico’s lopen met onze leerlingen, personeelsleden en overige gebruikers.’ In het gebouw is een soortgelijke vloerconstructie gebruikt als in de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Nadat die in mei gedeeltelijk was ingestort, werd ook op andere locaties in Nederland de veiligheid van betonnen vloeren onderzocht.


Brabant
Ook in het Brabantse Hoeven is de opening van een nieuwe basisschool uitgesteld nadat duidelijk werd dat er mogelijk ook iets mis is met de vloeren. (Red./ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.