of 59250 LinkedIn

Nederwiet

Reageer
In ons tolerante landje kennen we sinds jaar en dag een tweesporenbeleid voor soft- en harddrugs. Gebruiken mag iedereen. De verkoop van softdrugs is toegestaan in de fameuze Nederlandse coffeeshops.

Verkoop van harddrugs is verboden. Op deze wijze voorkomen we dat gebruikers van softdrugs gemakkelijk in aanraking komen met heroïne en cocaïne. Het leidt tot minder verslaving. Jarenlang werkte dit redelijk. Toen de popgroep Doe Maar in de jaren 80 het nummer Nederwiet lanceerde en de superbe kwaliteiten van de Cannabis Sativa Hollandica bezong, zagen VOC-jongens met criminele inborst ongekende mogelijkheden.

De omzet in nederwiet groeide in 25 jaar naar zo’n 2 miljard euro. Minstens de helft hiervan gaat naar het buitenland.

In deze business gaat zoveel geld om dat we in het zuiden van Nederland nu echte drugsoorlogen hebben. Het mondde de afgelopen weken uit in vijf schietpartijen in Eindhoven, waarbij twee doden vielen en automatische wapens klonken als in het Chicago van de jaren 30. De Helmondse burgemeester Jacobs is inmiddels ondergedoken na ernstige bedreigingen. Hij stond een tweede coffeeshop toe in zijn stad. Deze shop met de naam Carpe Diem heeft al twee aanslagen gehad, waaronder één met twee ontploffende handgranaten in de zaak. Shop dicht. Burgemeester beveiligd. Criminelen hebben gewonnen.

Stadsbestuurders zitten vaak met de handen in het haar. Hoe de enorme overlast van drugstoeristen aan te pakken en de invloed van criminele organisaties terug te dringen? Er komt een taskforce om de aanpak van de drugsbendes te coördineren. Ook komt er in vijf Brabantse gemeenten een wietpas. Coffeeshops worden dan besloten clubs en daar kunnen alleen Nederlanders van boven de 18 jaar lid van worden (zie ook pagina 13). Of dit discriminatie is van andere EU- burgers, bepaalt het Europese Hof volgende week. Het lijkt pappen en nathouden. Het gevaar van de nederwiet wordt nauwelijks onderkend.

De THC-waarde, de hallucinerende stof van nederwiet, is in 10 jaar verdubbeld van gemiddeld 8,5 procent naar 17,8 procent. Het komt in de buurt van harddrugs. De Nederlandse onderwereld heeft met nederwiet een zeer professioneel product in de markt gezet. Sterker nog: het stofje cannabidol (CBD) zit niet of nauwelijks meer in de nederwiet. In hasj en buitenlandse wiet zit het sto"e wel. Het verkleint de kans op psychose bij gebruik. CBD lijkt ook verslaving te voorkomen. De zware nederwiet is zonder cannabidol in toenemende mate verslavend. Vooral jongeren lopen hier een groot risico. Het Nederlandse gedoogbeleid heeft zo een monster gecreëerd: nederwiet. Zwaar hallucinerend, potentieel verslavend en een cash cow voor de schietgrage onderwereld. Een simpel wietpasje en een taskforce brengen hier geen verandering in.

Erik van Zwam

Verstuur dit artikel naar Google+