of 62812 LinkedIn

Refurbished Trees

Nu spaargeld negatief rendeert zoeken mensen naar alternatieven. Een hele opgave in onzekere tijden. Maar heb je al eens gedacht aan investeren in tweedehands groen? Dat biedt een ongekend rendement. Nee, niet in geld, maar in leefcomfort, veiligheid en gezondheid. De beleggingsexperts hoor je er niet over, want zij kunnen die vruchten niet plukken. Maar je inwoners doen dat al wel. Doe jij ook mee?

Terwijl we de financiële pijn van de Coronacrisis voelen, ontdekken steeds meer mensen dat er ook andere mogelijkheden zijn om ons leven te verrijken. We hebben meer aandacht voor elkaar, organiseren samen allerhande activiteiten en herontdekken onze eigen tuin en buurt. De slimme moestuintafels zijn niet aan te slepen, overal in de wijk verschijnen boomspiegeltuintjes, worden bomen geplant en daktuinen aangelegd. Groen is weer hip. Vanwaar ineens die interesse?

 

Is het uit angst, omdat volle supermarktschappen niet meer vanzelfsprekend zijn en we daarom zelf groenten willen verbouwen? Of komt het doordat we ervaren hoe fijn een groene buurt is als je niet meer mag reizen? Met bomen, struiken en planten creëer je gewoon je eigen vakantieparadijs. Niet alleen ziet het er mooi uit, je profiteert ook van verkoeling op hete dagen, minder omgevingsgeluid en je ziet prachtige vlinders en vogels. En dan zijn er nog positieve gezondheidseffecten te melden. Zelfs voor de meest financieel ingestelde mens is er een ware winstpakker: met iedere vierkante meter extra groen verhoog je de waarde van je stadswoning.

 

Door te investeren in groen profiteer je van een aangename en veilige (weg wateroverlast) leefomgeving en gaat je gezondheid er ook nog op vooruit. Een duidelijk gevalletje van Triple profit, zou een beetje beleggingsexpert zeggen. Nu de geest uit de fles is kunnen we eindelijk doorpakken en dat gebeurt volop. Zo sprak ik deze week met bevlogen mensen over tiny forests en voedselbossen. En leerde ik van een bomenridder hoe het vooral niet moet. Stop met de Beleidsbomen: kleine onderhoudsvriendelijke boompjes die alleen op papier de CO2 van een gekapte honderd jaar oude eik compenseren. Foute boel.

 

Een verrassende ontdekking zijn de Refurbished Trees, totaal #trendingtopic. Dit zijn bomen waar de natuur al in geïnvesteerd heeft, maar die helaas op de verkeerde plek groeien. Ze zijn nog klein en worden meestal verwijderd. Maar wat als je die foutief geplaceerde boom nu schenkt aan iemand die juist op zoek is naar een boom? De eerste marktplaats voor groene afdankertjes verschijnt nog dit jaar. Inwoners profiteren al volop van het rendement van hun nieuwe groenprojecten. Maar hoe zit dat met de gemeente?

 

Ben ik de enige die zich afvraagt waarom er voor elk gemeentehuis een groot stenen of asfaltplein ligt? Zo tafelde ik onlangs op een hete zomerdag op een horrorterras tegenover het gemeentehuis van Eijsden-Margraten. Met hoeveel asfalt en klinkers kan je in vredesnaam de openbare ruimte volstorten? Maar de natuur straft genadeloos met hittestress en wateroverlast. Zonde, want met bijzonder weinig middelen kunnen we Nederland vergroenen en daarmee profiteren van een uitstekend rendement. Begin gewoon bij je eigen voordeur en neem morgen een breekijzer en een afgedankte plant mee naar je werk. Weg met die klinkers en ruim baan voor tweedehands groen!

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.