of 59244 LinkedIn

Mystery Burger: De pot op

Hoera! Het centrum van Doesburg krijgt eindelijk een openbaar invalidentoilet. Na vier jaar lang soebatten stelt het college nu voor om op het grote parkeerterrein aan de Bleek, net buiten het oude centrum, tijdelijk zo’n voorziening te creëren. Het voorstel staat als hamerstuk op de agenda.
De kous is daarmee niet af. Naast het hamerstuk heeft Karel Gerritsen (PvdA) een motie om de voorziening alweer te verplaatsen. ‘De afstand tot het stadshart is relatief groot’, legt Gerritsen uit. ‘We roepen het college op een permanente locatie in het centrum te vinden', leest de PvdA’er uit zijn motie voor. Bijvoorbeeld door ondernemers te betrekken.
‘Deze motie lijkt ons overbodig', begint Marijke Everts (VVD). Aan haar toon te horen, laat ze weinig ruimte over om er anders over te denken. Volgens Everts zijn er bij ondernemers in het centrum al twee toiletten toegankelijk voor mindervaliden. ‘Maar niet voor een brede rolstoel', interrumpeert Kees van Immerzeel (GroenLinks). ‘Met hen is niet afgestemd of ze deze toiletten openbaar toegankelijk willen maken',  merkt Walter van Ditmars (D66) nog op.

‘Bij de VVD is de dagelijkse tred te spreken met ondernemers', antwoordt Everts streng. ‘Die wil is er',  weet ze. ‘Goed om te horen,’ zegt Van Immerzeel, ‘maar waarom gaat de VVD dan akkoord met een toilet op de Bleek als een oplossing in de binnenstad voor de hand ligt?’
‘We hebben in al onze bijdragen al gezegd dat die mogelijkheid bestaat', stelt Everts koud. ‘Laten we daar dan nu met de motie de voorwaarden voor stellen',  glundert Gerritsen.

Everts zucht. ‘Even een zij-stapje. We willen jongeren betrekken bij de politiek en dit is nou niet een sexy onderwerp', zegt ze. ‘Laten we maar eerst gaan voor een toilet op de Bleek.’
‘Jullie beginnen weer over het toilet op de Bleek!’ begint Gerard Albers (CDA) opgewonden aan zijn termijn. ‘Het CDA heeft hier gewoon mee gescoord.’ Met zijn rechterhand hamert hij in de lucht. Kees van Immerzeel steekt meteen z’n hand omhoog. ‘Laat me nou even uitpraten!’ roept Albers. ‘Dat doe ik ook bij u of u moet het zo bont maken dat ik in moet grijpen.’

‘Ik wilde alleen maar zeggen dat het ons gaat om de toiletgebruikers en niet om het CDA', zegt een voorzichtige Van Immerzeel, als hij van burgemeester Loes van der Meijs toch het woord krijgt.
‘Het is een beetje een onzinnig verhaal', vindt Albertin van der Beek (Stadspartij). Volgens Van der Beek heeft de wethouder al toegezegd dat hij bij de evaluatie gaat kijken naar een plek in de binnenstad.

Wethouder Fred Jansen heeft niet lang nodig voor de motie. ‘Ik zou u willen adviseren de motie te ondersteunen', mompelt hij, maar voor Van der Beek maakt dat niet uit. ‘Het college heeft toegezegd dat er na twee jaar een openbaar toilet in de binnenstad komt. Vertrouwen jullie het college wel?’
‘Het gaat me niet om het vertrouwen', meent Van Ditmars. ‘Het is me heel onduidelijk wat er gebeurt.’ 

'Dat maak je er zelf van', roept David van Sommeren (Stadspartij) hem buiten de microfoon toe. ‘Maar waarom is het dan niet mogelijk geweest om in al die jaren een toilet in de binnenstad creëren?’ vraagt Van Ditmars. ‘Of we hier nu een kwartier of nog twee minuten over praten, er is al een meerderheid,’ merkt Heidy Melissen (SP) op.

Dat blijkt ook wel. Na nog een kwartiertje steekspelletjes wordt de motie aangenomen. Het toilet komt er. Of deze motie nou echt overbodig was zullen we, nu ze is aangenomen, nooit weten. Maar een andere vraag is misschien belangrijker. Wat is er zo erg aan het aannemen van een overbodige motie?

John Bijl
Verstuur dit artikel naar Google+