of 59130 LinkedIn

Beste bestuurders en open deuren

Ik was vorige week op een vrolijk congres waar prijzen werden uitgereikt aan goede bestuurders in ons landje. Mooie toespraken, maar ook wel open deuren, zoals:

  • Stop met structuurdiscussies, het gaat om de kwaliteit van mensen, om cultuur, gewoonten, gedrag en mentaliteit. Goeie mensen doen het ook goed in ‘slechte’ structuren. ‘Slechte’ mensen doen ook ook slecht in goeie structuren.
  • De Participatiewet is een toonbeeld van de politiek correcte bovenstroom; het geheim van échte verandering zit hem niet zozeer in het van bovenaf ‘implementeren’ (weer zo’n tandenknarswoord) van gedragsnormen, maar het beïnvloeden van de onderstroom die in de dagelijkse praktijk te maken heeft met … de dagelijkse praktijk. 
  • Punt is dat de bedenkels van de bovenstroom er zo correct uitzien terwijl de onderstroom van de dagelijkse praktijk er vaak niet zo ‘mooi’ uitziet.
  • Voorbeelden van mooie bovenstroompraat, ook wel aangeduid als ‘het nieuwe denken’:
    • De overheid moet participeren bij de burger.
    • De bestuurder moet meedoen aan het spel en het niet overlaten aan zijn/haar ambtenaren.
    • Bestuurders moeten samenwerken zonder zich te storen aan organisatie-grenzen, bevoegdheden en regels. 

Het ‘oude denken’ krijgt er ook flink van langs. Vooral de zeer populaire in wetten en regels vastgelegde ‘planning en control’-beweging. Hun adagium ‘meten is weten’ is echter de dood in de pot geworden. Planning en control is een illusie, cijfers zeggen vrijwel niets van de dagelijkse onderstroom. Veel bestuurders plannen hun dag vol, ‘laten zich leven’, zijn stukkenbekrachtigers. Bestuurders moeten ont-moeten, ha!

Hét thema is ‘vertrouwen’ maar het omgekeerde gebeurt: invulformulieren, contracten, aanbestedingsprocessen. Dat zijn moties van wantrouwen.

Enfin.

Er klonk ook een wijze staatsrechtelijk geleerde maar eenzame stem om toch ook die verdomd hardnekkige structuurdiscussie niet in de ijskast te doen en zeker niet te laten ondersneeuwen door hypes en telkens nieuw bedachte ‘oplossingen’. Toen  opperde menigeen dat politieke partijen op hun laatste benen lopen, schaf ze af! Maarre, zodra ze zijn afgeschaft zullen er weer nieuwe ontstaan.

De beste bestuurder (Commissaris vd Koning in Brabant) sloot af met de opmerking dat ‘besturen’ en ‘nadenken’ niet te veel van elkaar gescheiden moeten worden. 

 
Mechtild Rietveld
Meer columns van Mechtild Rietveld leest u hier

 

Verstuur dit artikel naar Google+