of 59130 LinkedIn

Mystery Burger: Wie is hier nou niet duidelijk?

'We willen geen politieke discussies meer, maar bepalen wat werkelijk haalbaar is', zegt Suzanne Oortman Gerlings (VVD) kordaat. De gemeenteraad van Baarn debatteert vanavond over de exploitatie van de historische wintertuin. Laten we zeggen dat de lente voor deze historische kas nog niet is aangebroken.

De wintertuin met het omliggende Cantonspark is een oogappel van de gemeente. Helaas wil het met een zinnige exploitatie maar niet lukken. Tijd, zo meende het college, voor een haalbaarheidsonderzoek. ‘Wij zijn wat huiverig voor de tijd en de kosten die ermee gemoeid zijn', meldt Jelle Jonkers (D66) over zo’n onderzoek. Ook inhoudelijk zijn er reserves. 'Nu besluiten een onderzoek te doen zonder te weten welke haalbaarheid we toetsen, vind ik een lastige', stelt Heidi van Otten (GroenLinks). 

 

PvdA’er Mark Eijbaard zit het onderzoek ook niet direct zitten. 'Wat ons betreft is een haalbaarheidsonderzoek primair de verantwoordelijkheid van het college', stelt hij. Ík zou wél graag de kaders van dat onderzoek mee geven', zegt hij. Hij bepleit uitspraken over de bandbreedte van compromissen met de buurt en het gebruik van de wintertuin en terrassen.

 

Marjo Stam (Baarnse Onafhankelijke Partij) heeft ook zonder onderzoek een duidelijke mening over de kas. ‘Laten we ons niet verschuilen achter nog een onderzoek', stelt ze op beklemmende toon. 'We moeten erkennen dat cultureel erfgoed niet gratis is.'Wat haar betreft kost de wintertuin de gemeente maar geld. Kaders voor de exploitatie heeft ze wel. 'Semi-openbare toegankelijkheid, de wintertuin en het Cantonspark als een geheel exploiteren en het houdt een cultureel-educatieve bestemming. En de kas moet gemeentelijk bezit blijven', zegt ze haast emotioneel. De rest van de raad lijkt onder de indruk van haar vastomlijnde opinie over de exploitatie.

 

‘Het debat heeft wel wat teweeg gebracht', stelt wethouder Erwin Jansma indringend. ‘Het onderzoek is er vooral om duidelijkheid te creëren', verordonneert de wethouder. Hij klinkt alsof hem iets in het verkeerde keelgat geschoten. In beklemtoonde zinnen bepleit hij het haalbaarheidsonderzoek - zonder echte kaders. ‘Door nu geen reservering te maken voor onderhoud, neem je een hypotheek op de toekomst', klinkt het dreigend, al heeft de raad over zoiets geeneens opinie uitgesproken.

 

De raad is pardoes minder mondig geworden van de orerende bestuurder. ‘Kunnen we die kaders nog voor de besluitvormende raad van over twee weken krijgen?'wil PvdA’er Eijbaard nog van de wethouder weten.‘Ik zal mijn bijdrage op papier zetten', zegt te wethouder. 

Daarin zal de raad lezen dat de wethouder zelf ook geen echte onderzoeksopdracht formuleert. Voor échte opinies moet de raad het toch bij zichzelf zoeken. De polemische bijdragen van nagenoeg elke fractie bevatten voldoende aanleidingen voor een pittig debat over de uitgangspunten van een onderzoek, compleet met een set te beantwoorden vragen. Precies wat het werk is van het hoogste orgaan van de gemeente. Laten we hopen dat ze bij de besluitvormende raad deze opinies tot een fraaie onderzoeksopdracht weet te formuleren -en de wethouder lekker links laat liggen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+