of 59250 LinkedIn

Mystery Burger: Lege winkels, lege handen

‘We hebben een unicum vanavond,’ zegt burgemeester Luciën van Riswijk. ‘Sinds ik hier burgemeester ben, heb ik een motie vreemd aan de orde van de dag nog niet meegemaakt.’ Met zo’n motie kan een raadslid een onderwerp dat niet op de raadsagenda staat tóch in de raad besproken krijgen. De burgemeester lijkt lichtelijk geamuseerd door de bijzonderheid. Maar een vrolijk makende vergadering wordt het niet.

‘Wij vragen het college te onderzoeken of het huidige vestigingsbeleid kan worden uitgebreid,’ introduceert fractievoorzitter André Springveld (Dorpslijst Puiflijk / Druten-Zuid) zijn voorstel. Op die manier wil het raadslid grote publiekstrekkers naar Druten lokken en zo de plaats aantrekkelijker maken. In het centrum van het plaatsje is geen plek voor die winkels. Hij wil weten of grote supermarkten zich ook buiten het centrum van woonkern Druten kunnen vestigen. Nu is dat volgens de detailhandelsvisie niet toegestaan.
 

‘Het enige wat we vragen is: doe daar nou onderzoek naar,’ vervolgt Springveld. Tegelijk vraagt de motie het begrip ‘winkelen’ scherper te definiëren, beleid om het centrum aantrekkelijker te maken, de bereikbaarheid te vergroten en, oh ja, het beleid voor de kerkdorpen in de gemeente te verruimen. Dit alles moet in overleg met de ondernemersvereniging. Voor dat alles wil de fractie eenmalig tienduizend euro beschikbaar vrijmaken. ‘Als er nou dingen in de motie staan die u niet onderzocht wil hebben, zeg het dan,’ geeft Springveld nog aan. ‘Maar begrijp wel, dat als u deze motie niet aanneemt er dan geen ruimte is voor de Action en de Lidl — en dat de Aldi weggaat.’
 

Als eerste reageert Gerard Worm (Dorpslijst Druten). ‘Wij krijgen het idee dat deze motie eigenlijk gaat over het toestaan van een supermarkt,’ constateert Worm. Volgens het raadslid gaat het Springveld niet over het centrum of de lege winkels. Hij vraagt de wethouder naar de evaluatie van de huidige binnenstadvisie. Maar ook Worm waarschuwt. ‘Vandaag besluiten een supermarkt buiten het centrum toe te staan, kan de fundamenten onder onze aantrekkelijke binnenstad slaan,’ verordonneert hij.

‘Wat er aan de hand is, is dat de Action vertrokken is!’ interrumpeert Springveld. ‘De huidige detailhandelsvisie is ook niet uit de hemel komen vallen!’ reageert Worm’s fractiegenoot Martien Pardoel.
 

‘De grote supermarkt heeft een aanzuigende werking ten koste van de buurtwinkels,’ vervolgt Worm. ‘De grote Albert Heijn zit op een kilometer van Afferden en daar draait de buurtwinkel goed,’ riposteert John Reijers van Dorpslijst Afferden. ‘Ik ben blij dat u nog in sprookjes gelooft,’ zegt Worm narrig. ‘Het betekent ook wat voor de werkgelegenheid!’ gooit Springveld’s fractiegenoot Mustafa Enkür er nog tegenaan. ‘Hoeveel mensen denkt u, verliezen hun werk als het centrum leegloopt?’ werpt Worm weer tegen.
 

Inmiddels debatteert de raad niet meer over de motie, maar over de wenselijkheid van de publiekstrekkers buiten het centrum. Zonder de informatie waar de motie om zou moeten vragen. Bij de beantwoording van de wethouder blijkt ook nog eens dat het huidige binnenstadbeleid nog nooit is geëvalueerd en dat de gemeente en de ondernemersvereniging al jaren gebrouilleerd zijn.
 

Springveld’s veel te grote motie haalt het aan de eind van de avond natuurlijk niet. Met een debat, dat uiteindelijk niks heeft opgeleverd. Zelfs geen motie om naar een beleidsevaluatie en betere informatieverschaffing te vragen. Hopelijk heeft verantwoordelijk wethouder Sjef van Elk die aansporing niet nodig. Want als de raad de volgende keer weer zo in het luchtledige vergadert, zal de debatopbrengst net zo leeg zijn als de gevreesde lege winkels.

John Bijl 

Verstuur dit artikel naar Google+