of 58952 LinkedIn

Mystery Burger in Montferland: Doorvragen alstublieft!

In een commissievergadering is het gebruikelijk dat raadsleden vragen stellen aan hun burgemeester en wethouders, zo ook in de gemeente Montferland. Maar doorvragen blijkt hier toch een beetje moeilijk te zijn.

Net als in andere gemeenteraden wordt er in het Montferland gesproken over de nieuwe WMO. Wethouder Ingrid Wolsing (PvdA) krijgt vragen over de transitie die in de lokale zorg plaats gaat vinden. Voor de raadsleden is communicatie naar de burgers van groot belang. ‘Mensen die iets willen weten op de site, kunnen daar niks vinden. Wanneer gaat dat wel zo zijn?’ vraagt raadslid Wilfried Linssen (CDA). Raadslid Wim Sinderdinck (Lokaal Montferland) merkt op dat mensen worden gebeld over de nieuwe zorgsituatie, maar waarom? Wethouder Wolsing: ‘Meneer Linssen, ik kan geen antwoord op uw vraag geven. Ik weet niet welke site u bedoelt’. Tegen Sinberdink zegt ze: ‘Bij mijn weten zijn alle mensen teruggebeld. Alle WMO-consulenten bellen dagelijks de hele dag nog met allerlei mensen. Dat is een erg arbeidsintensieve klus, maar voor het einde van dit jaar is iedereen gebeld. We doen ons best en helaas kan ik daar niet meer over zeggen.’ De heren zwijgen.

 

Dan het volgende agendapunt. Opnieuw zijn er veel vragen van raadsleden. Deelraadslid Jorden Wessels (PvdA) wil weten of er een wijziging van de hulpverleningsvorm komt en CDA-raadslid Ap Dieker vraagt zich af of er nog vast format voor de controle van de overgangsperiode komt. Wolsing: ‘Ja, ik kan de bal terugleggen naar u, want er valt ontzettend veel te vertellen. We moeten de grote lijn pakken en niet teveel in details gaan. Per transitie zouden we het kunnen bekijken. Het is straks een beetje uitproberen’. Raadslid Henk Grootte (Lijst Grootte) vraagt of door alle zorgverleners handtekeningen zijn gezet en of de focuslijst van de jeugdzorg is afgevinkt. Wolsing: ‘Ik kan dat niet met honderd procent zekerheid zeggen, maar volgens mij zijn alle zorgverleners gecontracteerd. Ook kan ik u niet zeggen of de focuslijst is afgevinkt’. De heren knikken en blijven daarna stil.

 

In de rest van de vergadering blijft de dynamiek hetzelfde. De raadsleden stellen wel vragen en willen tot in de details zaken weten, en krijgen ruime en brede antwoorden van hun wethouder. Vervolgens verzaken veel raadsleden om echt door te vragen. Het is onduidelijk waarom ze dit niet doen. Het vertrouwen in wethouder Wolsing en de aankomende transitieperiode in de zorg is blijkbaar erg groot. Toch moet je soms juist wel doorvragen, zeker als de wethouder letterlijk zegt: ‘Ik kan daar niets over zeggen’ of ‘Ik weet het niet’. Het is nou eenmaal aan de raad om zich te laten informeren. In de gemeente Montferland mag daar nog meer gebruik van worden gemaakt. We vragen ons af of de raad voldoende houvast heeft om haar beleid in de raadsvergadering goed te beoordelen.

 

Lees alle mystery burgers in het dossier

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.