of 59794 LinkedIn

Meisjes van dertien

Ad Burger 2 reacties
"Hebben van die wapperende voeten
lopen altijd overal tegenop
weten helemaal niet wat ze moeten
kauwen dus de hele dag maar drop"
Meisjes van dertien. Volgens Paul van Vliet althans. En, zo gebiedt de eerlijkheid te zeggen, volgens het algemeen heersende wereldbeeld in 1971. Met een dergelijke schattige beschrijving zou je er nu, ruim 35 jaar later, niet meer mee wegkomen. Meisjes van nu lijken in weinig meer op de meisjes van toen.

Neem bijvoorbeeld Laura Dekker uit Wijk bij Duurstede. Die is ook dertien, maar die weet wel degelijk wat ze moet. En last van wapperende voeten heeft ze evenmin. Mevrouw zal eerder de beschikking hebben over een stevig paar zeebenen, want ze wil de komende twee jaar in haar eentje – en als eerste in haar leeftijdscategorie – solo over de wereld zeilen.

Het lijkt mij hartstikke stoer. Toen ik die leeftijd had, mocht ik van mijn ouders ternauwernood op tienertoer, op voorwaarde dat ik mij liet vergezellen door mijn oudere nichtje èn dat ik iedere dag voor het avondeten weer thuis was. Dat je dan per saldo slechts een half uur netto te besteden had in exotische bestemmingen als Schagen of Valkenburg, nam je op de koop toe. Het maken van de reis is immers belangrijker dan het bereiken van de bestemming, zo had ik al eens ergens op een tegeltje gelezen.

Het initiatief heeft in ieder geval het nodige los gemaakt. Sommigen vinden het ongehoord dat een dertienjarige sowieso van haar ouders toestemming krijgt om in haar uppie de wereld rond te zeilen. Aan de andere kant is er ook waardering. Laura is bij uitstek de verpersoonlijking van de ondernemerszin die we in dit land zo node schijnen te missen. Wie zei er ook al weer dat we ons dienden te laten inspireren door die oude, vertrouwde VOC-mentaliteit?

En laat het nu juist een van de staatssecretarissen uit zíjn regering zijn die een streep dreigt te halen door deze moderne variant op de Scheepsjongens van de Bontekoe. Marja van Bijsterveldt vindt het geen goed idee, want twee jaar solo over de wereld zeilen betekent ook twee jaar niet naar school. En de Leerplichtwet is hierin onverbiddelijk . Dura lex, sed lex, ook voor de jeugdige rechtsopvolgster van Cornelis Houtman en Conny van Rietschoten.

Toch zou ik niet al te zeer wanhopen, als ik Laura Dekker was. In een reactie laat de gemeente Wijk bij Duurstede, belast met de controle op de Leerplichtwet, namelijk weten pas te kunnen optreden als er inderdaad sprake is van een overtreding. Dat wordt dus een kwestie van gewoon goed plannen. Als Laura op de eerste dag van de zomervakantie van 2010 vertrekt, is ze al ruim veertig dagen op zee voordat haar absentie in het klaslokaal wordt opgemerkt. Met een beetje wind in de zeilen bevindt ze zich dan al voor de rede van Maracaibo of in de territoriale wateren van Mauretanië. Zonder hulp van de Koninklijke Marine valt in die oorden zelfs de Leerplichtwet niet te handhaven.

Ad Burger
Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.