of 62812 LinkedIn

Geen gepolder in de polder

Aysel Erbudak 7 reacties
Het Poldermodel, uitvoerig overleg tussen partijen die een verschil van mening of inzicht hebben om te komen tot een gezamenlijk standpunt, is de afgelopen jaren veelvuldig in Nederland van stal gehaald.

Menig conflict is met behulp van het poldermodel opgelost en het werkwoord polderen is toegevoegd aan de woordenschat van de Nederlandse taal.

 

Maar hoe populair polderen ook is in de rest van Nederland, in de echte polder moeten ze er niks van hebben. Dat blijkt wel uit de ontwikkelingen rond de Spoed Eisende Hulp in Emmeloord.
Afgelopen week maakte het Medisch Centrum Emmeloord, onderdeel van wat vroeger de IJsselmeerziekenhuizen was, bekend dat met ingang van 1 april de Acute Opname in Emmeloord gesloten zal worden. Dit besluit, en met name de manier waarop het genomen is, geeft precies aan waarvoor ik bang ben geweest. De medische zorg vanuit MC Emmeloord zal voor de inwoners van Emmeloord en de plaatsen eromheen, steeds minder worden. De MC-Groep liet er op de locale omroep geen twijfel over bestaan; `we doen alleen dingen die we veel kunnen doen en waar we goed in zijn. Bij de acute opvang in Emmeloord kwamen te weinig mensen en daarmee is het niet rendabel, dus stoppen we ermee. Emmeloord is te klein om een Spoed Eisende Hulp te behouden’.

 

MC Emmeloord geeft hiermee duidelijk te kennen dat zij niet gaan voor een breed en verantwoord zorgaanbod, maar dat zij alleen geïnteresseerd zijn in de rendabele krenten uit de pap. De onrendabele brokken schuiven zij aan de kant. Daar mogen andere ziekenhuizen voor gaan zorgen.

 

Gek genoeg heeft het Antonius Ziekenhuis Sneek/Emmeloord juist besloten om de Spoed Eisende Hulppost in Emmeloord uit te gaan breiden vanwege de aantrekkende patiëntenaantallen. Zij wilden dit doen per half april. Doordat zij werden overvallen door het besluit van de MC-Groep om per 1 april te stoppen, stellen zij alles in het werk om hun activiteiten al op 1 april uit te kunnen breiden. Hiermee laat het Antonius Ziekenhuis zien dat zij wel hun verantwoordelijkheid kennen en ook zorg blijven leveren die niet rendabel is.

 

Het is aan de alertheid van het Antonius Ziekenhuis te danken dat de inwoners van Emmeloord een ononderbroken spoedeisende hulp-voorziening in hun woonplaats hebben behouden. Het had de twee betrokken ziekenhuizen gesierd als bij alle besluitvorming meer rekening was gehouden met de patiëntenbelangen en er minder oog zou zijn geweest voor de eigen financiële overwegingen. Overleg over wat nu het allerbeste is voor de patiënten en het afstemmen van de activiteiten is iets dat je juist zou verwachten in de polder.

 

Met de overname van de IJsselmeerziekenhuizen door de MC-Groep leek voor veel organisaties en de politiek de gezondheidszorg in de polder veiliggesteld. Het gedoe rond de Spoed Eisende Hulp geeft aan dat dit zeker niet het geval is. Patiënten in Emmeloord zijn alleen van goede en snelle medische zorg verzekerd als zij worden geconfronteerd met een kwaal die toevallig op hel lijstje staat van MC Emmeloord. Zo niet, dan hebben zij pech en zullen zij hun heil ergens anders moeten zoeken.

 

Aysel Erbudak
Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.