of 64231 LinkedIn

Wouter Boonstra

Wouter Boonstra is redacteur bij Binnenlands Bestuur.

 • Bewust partijloos

  2 reacties

  Partijloze burgemeesters worden niet aangesproken op hun partijachtergrond. Nooit kan bij hen het beeld ontstaan dat zij ‘hun’ partij meer ruimte geven in de raad. Een burgemeester met partijachtergrond staat ook boven de partijen, maar dat kan altijd de schijn oproepen dat zijn of haar politieke kleur een rol speelt. Dat kan een burgemeester kwetsbaar maken.

 • Burger als tegenmacht

  2 reacties

  Macht en tegenmacht. Je hoort er veel over, maar er is iets geks mee aan de hand, want eenmaal aan de macht, wacht je niet op tegenmacht. Als coalitiepartij wil je niet dat ‘jouw’ fractieleden te veel hun best doen. Dat doet de oppositie maar.

 • Unieke kans

  4 reacties

  ‘Deze trein komt maar één keer voorbij, daar moet je opspringen.’ Ik hoor het voetbalcoach Ronald Koeman nog zeggen, toen hij in 2007 plotseling van PSV naar Valencia vertrok. Onlangs deed hij het opnieuw. Als bondscoach van Oranje zou hij tot en met het EK 2020, later uitgesteld naar 2021, blijven. Er was een clausule in zijn contract dat hij naar Barcelona kon, als die aanklopte. Nu had Koeman al twee keer die lokroep weerstaan, dus was het te begrijpen dat de vogel was gevlogen, toen de club hem deze zomer weer benaderde. 

 • Zomer met zorgen

  1 reactie

  ‘Zomer zonder zorgen’, kopte ik begin juli boven een artikel na een rondgang langs enkele burgemeesters van grote steden in den lande over welke risico’s zij deze zomer verwachtten. De eerste ‘coronazomer’. Corona was zo goed als bedwongen, jongeren hadden zich voorbeeldig gedragen en de rellen met hooligans rond de demonstratie op het Malieveld van Viruswaanzin waren uitzonderlijk. Met de verste versoepelingen kon iedereen, iets anders dan anders, maar toch gerust op een welverdiende vakantie. Zo ook het kabinet en de burgemeesters. En kom, laat toeristen ook maar weer hier komen. Of ze dan in quarantaine gaan mogen ze zelf weten.

 • Anderhalve meter. Why?

  13 reacties

  De anderhalvemetersamenleving. Alleen al het woord is te lang. Maar wat ik niet snap is dat het als feit wordt gepresenteerd: dit is ons voorland, dit is ‘het nieuwe normaal’. Zonder discussie. 

 • Luisterend oor

  6 reacties

  Een kwart van de Nederlanders is bereid tot geweld tegen de overheid, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vroeg de onderzoekers meningen over asielzoekers te relateren aan ‘eventuele bedreigingen voor de nationale veiligheid’. 

 • Een nieuwe multinational

  2 reacties

  Wanneer hebt u voor het laatst drugs gebruikt? Mijn laatste keer was afgelopen weekend op een feestje. Ik dronk toen bier. Of was het zojuist? Ik haalde koffie uit de automaat. Na koffie ben ik scherper, dus kan ik het onder ‘drugs’ scharen. Toch? Tegenwoordig hoor ik regelmatig dat we in geweer moeten komen tegen ‘normalisering van drugsgebruik’. Curieus. 

 • De burger als ondermijner

  12 reacties

  ‘De boze burger lijkt een grotere bedreiging voor het openbaar bestuur dan de gemiddelde crimineel’, blijkt uit promotieonderzoek van Diana Marijnissen aan de Open Universiteit. 

 • Alleen maar verliezers

  1 reactie

  Integriteitskwesties genoeg de afgelopen jaren in bestuurlijk Nederland. Van serieuze witwasserij en omkoping tot overspel en bevoordeling van familie. 

 • It takes two to tango

  5 reacties

  ‘Als je geluk hebt, mag de gemeentesecretaris over de nieuwe burgemeester adviseren en een rol hebben in de selectieprocedure. Anders moet je het er maar mee doen.’