of 59082 LinkedIn

Tom Kunzler

Tom Kunzler is directeur a.i. van Open State Foundation. Een stichting die zich inzet voor meer digitale transparantie bij overheden en publieke instellingen. Open State stimuleert het ontsluiten en het hergebruik van open data. Tom werkt sinds 2013 bij Open State en aan projecten als OpenSpending.nl, Open Raadsinformatie, Open Wob, Accountability Hack en waarismijnstemlokaal.nl.

 • 'Overheden moeten OV-bedrijven tot openheid dwingen'

  1 reactie

  Zonder goede data staan we binnenkort allemaal in overvolle treinen en moeten we wachten op een bus die nog wel plek heeft. Gegevens over vervoersstromen en ov-gebruik zijn, ondanks een belofte van vervoerders en een oproep van de Tweede Kamer, nog altijd niet beschikbaar. 

 • Het belang van data-inventarisatie

  1 reactie

  Overheden dienen hun informatiehuishouding op orde te hebben. Dit is essentieel voor de bescherming van privacy, bevordering van transparantie en goede archivering. Maar vaak weet een Kruidvat-filiaal beter welke producten ze in de schappen hebben liggen, dan dat een overheid weet welke informatie ze allemaal beheren. Tijd om daar verandering in te brengen door informatie goed te inventariseren en bestaande archief en privacyregisters te integreren.

 • Iedere overheid een Informatiecommissaris

  Reageer

  Er zit weer schot in de Wet open overheid (Woo). De indieners van GroenLinks en D66 hebben samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken de wet herzien. Hoe deze wet herzien is, valt nog te bezien. Mijn vurige wens is in ieder geval de terugkeer in de Wet van een landelijke Informatiecommissaris. Utrecht heeft er al een en Amsterdam gaat de functie deze collegeperiode invoeren. Een goed voorbeeld om te volgen voor alle lagere overheden!