of 60249 LinkedIn

René Paas

René Paas (1966) is sinds 2009 voorzitter van Divosa, de vereniging van managers in het sociale domein van gemeenten. Daarvoor was hij voorzitter van CNV Vakcentrale. In deze functie vertegenwoordigde hij het CNV in polder, politiek en publiek. Eerder was hij onder meer wethouder in Groningen , organisatieadviseur en gemeenteambtenaar.
 

In zijn vrije tijd is René Paas toezichthouder bij het Fonds voor de Cultuurparticipatie, de Utrechtse zorgaanbieder AxionContinu en van de Hersenstichting. Daarnaast is hij voorzitter van het Zorginnovatieforum. 

René Paas is getrouwd en vader van drie kinderen.

 • Inzet, ook bij een uitwedstrijd

  Reageer

  Je wilt er niet dood gevonden worden! Stel, je bent raadslid of wethouder. Dan heb je het druk in je eigen gemeentehuis en met je ‘eigen’ bewoners. En natuurlijk onderhoud je contacten in Den Haag en bij de provincie. Maar gemeenschappelijke regelingen? Zucht …

 • De mestquota van de arbeidsmarkt

  1 reactie

  De werkgevers willen kunnen handelen in gehandicaptenquota, meldt De Volkskrant. Ze willen werk voor arbeidsgehandicapten kunnen uitbesteden aan ‘sociale ondernemingen’ en daardoor voldoen aan hun quotum. De vakbonden zijn tegen. Het krantenbericht brengt een oude liefde terug. En een moreel vraagstuk.

 • Prikkelbare vrouwen

  4 reacties

  Je moet wel grote idealen hebben om de belastingen te willen hervormen. Want het is taai werk. Maar toch wijzen de voortekenen op een grote belastingherziening. Als alles goed gaat, leidt dat tot eenvoudigere belastingen, lagere lasten op arbeid en daardoor 100.000 extra werkende mensen. ‘Mooi’, verzuchtte ik, toen ik het las. En wie verpest het weer?

 • Don't shoot the messenger

  Reageer

  Gemeenten die de WWB netjes willen toepassen, hebben soms een ondankbare taak. Dat bleek deze week maar weer eens in Enschede.

 • Help, mijn man is klusser!

  2 reacties

  'Fred en Cindy maken een moeilijke periode door. Hun relatie liep een flinke deuk op toen Cindy het huis verliet. Eerst leek het alsof dat was omdat ze geen fatsoenlijke keuken had. Maar al snel blijkt dat er veel meer aan de hand is.' Het RTL-programma Help, mijn man is klusser! haalt vrouwen uit de rotzooi die hun man creëerde. Wat begon als een mooi idee om het huis op te knappen, leidde tot een puinhoop. Een knappe presentator en echte vakmensen maken alsnog de dromen waar.

 • 'Beter-niet-doenlijst'

  Reageer

  Het zegt veel over mij. Over mijn te grote vertrouwen in medici. Maar ik schrik van de Volkskrant. Daarin staat dat medisch specialisten ‘verstandige keuzes’ gaan publiceren. Ze willen voortaan medische ingrepen doen waarvan is aangetoond dat ze werken. De andere komen op een ‘beter-niet-doenlijst’.

 • Stop met preken!

  Reageer

  ‘Stop eens met preken, dan maak ik jullie riool.’ Dat zegt Teddy Kollek, de vroegere burgemeester van Jeruzalem. Jeruzalem barst van de ideologische geschillen. Kollek deed daar niet aan. Niks bijzonders, geen grote verhalen. Stadsbestuurders halen het vuil op en maken het riool. En ze werken samen met de Palestijnse buren als dat moet.

 • De kunst van het loslaten

  1 reactie

  'Kun je decentraliseren met de handrem erop?' Dagvoorzitter Ruben Maes vraagt het op ons Najaarscongres aan Jetta Klijnsma. 'Hoe bedoel je?' Er ontstaat een gesprek over goedbedoelde extra voorschriften bij de Participatiewet. Want gemeenten hebben Haagse instructies nodig. En hier en daar een handrem.

 • Daar sta je dan

  Reageer

  ‘De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?’ De meest verguisde regels uit het meest verguisde lied van 2013. Maar wat zijn ze waar bij de decentralisaties. 

 • Bewezen effectief

  Reageer

  Multitasking. Terwijl ik de borden in de vaatwasser zet en tevergeefs mijn kinderen aanspoor om zich klaar te gaan maken, luister ik naar een radio. Een kabbelend gesprek over wetenschap en politiek. Opvallend genoeg relativeren de wetenschappers hun belang voor de politiek, terwijl een politica vertelt hoezeer de wetenschap haar plannen helpt. Ik las ooit hoe dat komt: politici gebruiken wetenschap zoals een dronken man een lantaarnpaal: voor de steun, niet voor het licht.

 • Korte klappen

  2 reacties

  De dokter in ons dorp stond niet bekend om zijn zelfrelativering. Hij was een dorpsnotabele waar ze later een straat naar hebben genoemd. Toch zei hij dat je aan sommige ziekten doodgaat en dat de rest vanzelf weer overgaat. Wat de dokter precies aan onze gezondheid toevoegde, liet hij genadig in het midden. Maar het dorp roemde zijn kordate optreden: een straatnaam krijg je niet zomaar.

 • Even wennen...

  Reageer

  Laat ik het maar eerlijk toegeven: het vergt meer dan een zonnig weekend om aan deze Haagse bocht te wennen. Veel meer. Je moet er het sociaal akkoord zelf voor gelezen hebben, want in de kranten staat het niet. Maar aan het voeteneind van het sociaal akkoord vindt een complete revolutie plaats. 

 • Alcomobilist valt in herhaling

  Reageer

  Ik was ooit een fanatieke lezer van huis-aan-huisbladen. Wie goed kijkt, zie je dat er veel teksten staan die zijn geschreven door politievoorlichters. Makkelijke nieuwsgaring. Maar zou het onveiligheidsgevoel net zo groot zijn als de persberichten van de politie niet huis aan huis zouden worden verspreid? Want als je toch eens wist wat er bij jou in de buurt...

 • Kwartetten voor gevorderden

  1 reactie

  Historische televisie was het. Dolgelukkig zaten Rutte en Samsom aan tafel bij Pauw en Witteman, om samen terug te blikken op de formatie. De vonk sprong al over voor de campagne, tijdens een etentje in de favoriete toko van Mark.