of 60831 LinkedIn

René Notenbomer

René Notenbomer is matchmaker voor grensverleggende duurzame projecten, business developer sustainability, adviseur en spreker. Onlangs publiceerde hij het boek 'Vergroen je gemeente nu' over gemeentelijke kansen om de verduurzaming te versnellen.

 • Laten we allemaal een bos beginnen

  6 reacties

  Zomer 2020, de vakantievoorpret is op zijn hoogtepunt. Maar kunnen we in augustus nog op vakantie, of beleven we de buitenwereld uitsluitend op tv? Ik duik alvast in de online mediatheek van de ZDF en ARD met hun prachtige natuurdocumentaires. 

 • Refurbished Trees

  Reageer

  Nu spaargeld negatief rendeert zoeken mensen naar alternatieven. Een hele opgave in onzekere tijden. Maar heb je al eens gedacht aan investeren in tweedehands groen? Dat biedt een ongekend rendement. Nee, niet in geld, maar in leefcomfort, veiligheid en gezondheid. De beleggingsexperts hoor je er niet over, want zij kunnen die vruchten niet plukken. Maar je inwoners doen dat al wel. Doe jij ook mee?

 • De EsDeeGees

  4 reacties

  Wie kent ze niet, de Sustainable Development Goals? Nou, zo ongeveer 95 procent van mijn netwerk niet. Terwijl het dé mondiale kapstok kan zijn om verduurzaming vorm te geven. Maar slechts een bescheiden groep gemeenten en enkele corporates erkennen het potentieel.

   

 • Op naar de biobased mondkapjes

  Reageer

  We leven in tijden van crisis: de coronacrisis, economische crisis, klimaatcrisis. De eerste bestrijden we dagelijks en voor de tweede wapenen we ons. Maar de derde?

 • Gewoon omdat het nu kan

  2 reacties

  Nu het Corona-virus onze klassieke economie abrupt stillegt, is het een interessant moment om na te denken over alternatieven voor onze fragiele wereldeconomie. Over een hervorming waarmee we ons minder afhankelijk maken van vervuilende mondiale werkwijzen en de grilligheid van financiële systemen. 

 • Drie tips om je relatie te pimpen

  Reageer

  Het loopt al jaren niet lekker binnen jullie relatie. Aan goede wil geen gebrek, maar de vonken spatten er bepaald niet van af. Hoewel: de laatste tijd knettert het regelmatig en blijft het niet bij verbaal geweld. 

 • Vuurwerkverbod is geen rocketscience

  Reageer

  De vuurwerkdiscussie is inmiddels verworden tot een explosief debat. Steeds meer inwoners vragen de overheid om bescherming tegen de overlast.

 • Last van grijze slippertjes? Hier de oplossing

  Reageer

  Herken je dat, dat duurzaam handelen soms even niet uitkomt? Heb je het superdruk, moet je ook nog verantwoord bezig zijn. Helaas vergt groen gedrag meestal extra inspanning, een grijs slippertje is dan snel gemaakt.

 • Biomassacentrale op het Malieveld

  2 reacties

  Kijk, dat lijkt me nou geweldig: practice what your preach. Het rijk reserveert ruim 11 miljard euro voor biomassacentrales, dan moet er toch minimaal één in hartje Den Haag komen te staan.

 • Haal meer impact uit inkoop

  Reageer

  Als gemeente kun je met een groot inkoopvolume zorgen voor échte impact. Maar veel kansen blijven onbenut. Kijk eens kritisch naar het duurzame karakter van wat je koopt én hoe je het koopt.

 • De hinderambtenaar als gemeentelijke processierups

  17 reacties

  De hinderambtenaar is de gemeentelijke variant op de eikenprocessierups. Ze zijn verspreid over het hele land, hun stekelige opmerkingen zorgen voor flinke overlast en ze zijn lastig te bestrijden.

 • Help, de wethouder is niet duurzaam!

  2 reacties

  Op de halfjaarlijkse economenreünie vraagt een van mijn vrienden mij waarom de wethouder duurzaamheid bestaat. Bij veel gemeenten is dit thema één van de portefeuilles, bij sommigen zelfs het complete bestaansrecht van de wethouder. Maar is dat niet een beetje vreemd, je hebt toch ook geen wethouder kwaliteit of gezond verstand? Ik vind het een interessante vraag, zeker na de tweede Leffe Blond.

 • Geld uit afval stinkt niet

  Reageer

  Industriegebieden hebben iets naargeestigs vind ik. Weinig groen, saaie kantoren en stinkende fabrieken. Maar soms bloeit er toch iets moois.

 • Hoe zeg je nee tegen het ov?

  2 reacties

  Ik ben geboren met een lastig gen. Regelmatig interpreteer ik de werking van producten verkeerd. In parkeergarages rijd ik steevast tegen de richting in, ik worstel met verpakkingen en in software vind ik binnen een minuut de bugAltijd doe ik iets wat de makers niet verwachten. Ook het openbaar vervoer is voor mij één grote puzzel.

 • Gasvrij as a service. Wie durft?

  Reageer

  Tijdens een interview voor mijn nieuwe boek zet Josien mij aan het denken. Eigenlijk is het raar. Op internet sluit ik een ziektekostenverzekering met een paar muisklikken af. Idem voor mijn woonhuisverzekering. Maar als ik mijn woning wil verduurzamen eindigt de moderne tijd.