of 65101 LinkedIn

René Notenbomer

René Notenbomer is matchmaker voor grensverleggende duurzame projecten, business developer sustainability, adviseur en spreker. Onlangs publiceerde hij het boek 'Vergroen je gemeente nu' over gemeentelijke kansen om de verduurzaming te versnellen.

 • Klimaatkletsen is zó 2021

  6 reacties

  Stel dat wetenschappelijk onderzoek tóch gebaseerd is op feiten en niet op meningen. Laten we dan stoppen met klimaatkletsen, want op korte termijn staat de spreekwoordelijke Nederlandse polder wellicht letterlijk onder water. Een reusachtige ijsklomp dwingt ons om serieus werk te maken van klimaatadaptatie. Maar willen we dat wel?

 • Houd die troep toch bij je

  3 reacties

  Is het gemakzucht of een economische wetmatigheid? Afgedankt plastic slepen we graag naar andere plekken. Om het te verbranden, te storten of te laten verdwijnen. Opgeruimd staat netjes. Want kleinschalige regionale verwerking van plastic restafval loont immers niet. Toch?

 • Freude am Fahren

  Reageer

  Was het onvermoed masochisme of pure nieuwsgierigheid? Voor onze vakantie vervingen we onze benzineauto door een elektrische VW ID.3. Niet tanken, maar laden. En dat 1.350 kilometer lang, dwars door Duitsland en Oostenrijk. Gewapend met 5 laadpassen, 7 apps en een noodkabeltje gingen we op pad. Hoe zal het ons bevallen?

 • Verlos ons na de tegels van de houten kerststal

  Reageer

  Ben ik de enige die met toenemende bezorgdheid de weersvoorspellingen volgt? Waarbij ik me afvraag wanneer het droge seizoen dit jaar toeslaat? Nu de wintermoesson ten einde loopt, tekenen de weermannen (m/v) steeds minder neerslag in.

 • Een droomjaar

  2 reacties

  2020 begon voor mij met een droom. Een droom waarin ik gelijktijdig werk maak van circulair bouwen én klimaatadaptatie. Met een integrale oplossing waarmee ik grijs combineer met groen en blauw. Waarbij ik zowel bijdraag aan het oplossen van het plasticafvalprobleem als klimaatverandering help bestrijden. Het jaar is voorbij, de droom ook. Want die wordt in 2021 werkelijkheid.

 • IJskoude klimaatkillers

  Reageer

  Nee, dat kan niet waar zijn. Er moet een rekenfout in de software zitten. Want door het bijvullen van de airco met een litertje koudemiddel verdubbelt mijn CO2-footprint. Snel de rekenmeesters en software-engineers erbij halen. 

 • Je krijgt niet wat je geeft

  7 reacties

  Geven alleen is niet voldoende. Wil je als gemeente duurzame impact, dan moet je ook nemen. Zonder pijn in de burgerportemonnee delft vergroening in het ruwe democratische proces al snel het onderspit. Een kort verhaal over mijn mislukte poging om met forse steun van de gemeente 2.134 vierkante meter garageboxen te voorzien van een groen dak. Een verbaal slagveld met de nodige hittestress.

 • Laten we allemaal een bos beginnen

  6 reacties

  Zomer 2020, de vakantievoorpret is op zijn hoogtepunt. Maar kunnen we in augustus nog op vakantie, of beleven we de buitenwereld uitsluitend op tv? Ik duik alvast in de online mediatheek van de ZDF en ARD met hun prachtige natuurdocumentaires. 

 • Refurbished Trees

  Reageer

  Nu spaargeld negatief rendeert zoeken mensen naar alternatieven. Een hele opgave in onzekere tijden. Maar heb je al eens gedacht aan investeren in tweedehands groen? Dat biedt een ongekend rendement. Nee, niet in geld, maar in leefcomfort, veiligheid en gezondheid. De beleggingsexperts hoor je er niet over, want zij kunnen die vruchten niet plukken. Maar je inwoners doen dat al wel. Doe jij ook mee?

 • De EsDeeGees

  4 reacties

  Wie kent ze niet, de Sustainable Development Goals? Nou, zo ongeveer 95 procent van mijn netwerk niet. Terwijl het dé mondiale kapstok kan zijn om verduurzaming vorm te geven. Maar slechts een bescheiden groep gemeenten en enkele corporates erkennen het potentieel.

   

 • Op naar de biobased mondkapjes

  Reageer

  We leven in tijden van crisis: de coronacrisis, economische crisis, klimaatcrisis. De eerste bestrijden we dagelijks en voor de tweede wapenen we ons. Maar de derde?

 • Gewoon omdat het nu kan

  2 reacties

  Nu het Corona-virus onze klassieke economie abrupt stillegt, is het een interessant moment om na te denken over alternatieven voor onze fragiele wereldeconomie. Over een hervorming waarmee we ons minder afhankelijk maken van vervuilende mondiale werkwijzen en de grilligheid van financiële systemen. 

 • Drie tips om je relatie te pimpen

  Reageer

  Het loopt al jaren niet lekker binnen jullie relatie. Aan goede wil geen gebrek, maar de vonken spatten er bepaald niet van af. Hoewel: de laatste tijd knettert het regelmatig en blijft het niet bij verbaal geweld. 

 • Vuurwerkverbod is geen rocketscience

  Reageer

  De vuurwerkdiscussie is inmiddels verworden tot een explosief debat. Steeds meer inwoners vragen de overheid om bescherming tegen de overlast.

 • Last van grijze slippertjes? Hier de oplossing

  Reageer

  Herken je dat, dat duurzaam handelen soms even niet uitkomt? Heb je het superdruk, moet je ook nog verantwoord bezig zijn. Helaas vergt groen gedrag meestal extra inspanning, een grijs slippertje is dan snel gemaakt.