of 64231 LinkedIn

Paul van der Velpen

Drs Paul van der Velpen (Amsterdam, 1951) is sinds maart 2009 directeur van de GGD Amsterdam. Sinds 1 januari 2012 vervult hij tevens de functie van Directeur Publieke Gezondheid.

 

Van 2001 tot 2009 was hij directeur van de GGD Hart voor Brabant en tevens regionaal geneeskundig functionaris, lid van de directie van de Ambulancedienst Midden-west-Noord Brabant en directiebestuurder van de Stichting Medische Opvang Asielzoekers Brabant/Zeeland. Naast een opleiding tot journalist, een studie Arbeids- en organisatiesociologie (UvA) en een bedrijfskundige opleiding heeft hij ruime bestuurlijke ervaring, opgedaan op uiteenlopende gebieden als organisatie-adviseur en interimmanager in de nonprofitsector. Hij heeft diverse publicaties, en boeken op zijn naam staan.

 • Naar een gezonder belastingstelsel

  3 reacties

  De verkiezingen zijn achter de rug. In de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen stond nauwelijks iets over preventie. Johan Mackenbach en Joost Zaat analyseerden de verkiezingsprogramma’s.

 • Hoe genezen we Nederland van SEGV-virus?

  10 reacties

  Mensen met een lagere sociaal economische status (werk/opleiding) gaan zes tot zeven jaar eerder dood. En ze leven niet alleen zes tot zeven jaar korter, maar ook nog veel langer ongezond (laag opgeleiden kennen maar liefst 15 jaar eerder gezondheidsproblemen dan hoog opgeleiden). En dan is er ook nog een verschil tussen mannen en vrouwen: mannen overlijden eerder dan vrouwen. 

 • Gelijke kansen op longkanker

  11 reacties

  In supermarkten en benzinestations is voor iedereen boven de 18 jaar een product te koop dat op termijn de helft van de gebruikers doodt. U weet wat het is? Juist, sigaretten. Roken heeft grote negatieve invloed op zwangerschap en op het kind: van complicaties tijdens de zwangerschap tot kans op astma, aangeboren afwijkingen, latere groei- en ontwikkelingsproblemen bij het kind.

 • Gezondheidsbescherming: zeker als het schuurt

  1 reactie

  Geen reclame voor ongezonde producten bij sportevenementen voor kinderen, heeft de gemeente Amsterdam besloten. Geen Burger King meer bij een straatvoetbaltoernooi, geen Febo bij de NextGen Games en geen Coca-Cola bij Olympic Moves. Omdat Sport en snoep schuurt. Best lastig, omdat organisatoren van evenementen het sponsorgeld gewoonweg niet kunnen missen. Als GGD zijn we heel blij met dit besluit.

 • Hoogleraar Wientjes toegetreden tot de Partij voor Preventie (PvP)

  2 reacties

  Twee columns geleden kondigde ik aan dat ik een partij voor preventie zou oprichten als politieke partijen te weinig aandacht zouden besteden aan preventie in hun verkiezingsprogramma voor de  Tweede Kamerverkiezingen 2017. En wat goed: er melden zich al spontaan leden aan!

 • Maak de Omgevingswet gezonder

  Reageer

  De nieuwe Omgevingswet herziet de stelsels van ruimtelijke regels en milieuregels volledig en bundelt 26 wetten voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Artikel 1.3 beschrijft de maatschappelijke doelen van de wet. Met daarin onder andere: het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Maar gaat de Omgevingswet die gezonde fysieke leefomgeving ook daadwerkelijk dichterbij brengen?

 • Geen preventie-praatjes, maar concrete acties

  2 reacties

  Iedereen heeft het over preventie. En terecht, want 25 procent tot 50 procent van de ziektelast is vermijdbaar door een gezonde leefstijl: niet roken, voldoende bewegen (10.000 stappen per dag), geen of matig alcohol, matig maar goede voeding (het beste dieet is niet te veel eten), voldoende slapen, geen stress. Dat bereiken we niet door iedereen te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid, want de voedsel-drank-tabaksindustrie, de woon-werkomgeving en lucht- en lawaaivervuiling zijn factoren die de individuele burger niet in de hand heeft.

 • Comadrinkende pubers tussen wal en schip

  Reageer

  Ik kan er zo blij van worden: hulpverleners die op de problemen afstappen, contact leggen met andere hulpverleners om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Twee jeugdartsen wilden met me praten. Ze wilden iets doen aan het toenemende aantal pubers dat zich een coma drinkt. Ze vertelden dat ze contact hadden gelegd met enkele Amsterdamse ziekenhuizen.

 • Onbegrijpelijk besluit over onbegrijpelijk vinkje

  Reageer

  In Amsterdam zijn meer kinderen te zwaar dan gemiddeld in Nederland. Met de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht doen we wat we kunnen om te zorgen dat zij een gezondere leefstijl krijgen. Gezond eten en drinken, lekker bewegen, goed slapen. Niet alleen de kinderen zelf en hun ouders hebben daarin een verantwoordelijkheid, ook de omgeving speelt een belangrijke rol.

 • Hier krijg ik nou geen depressie van

  Reageer

  Minister Schipper besloot enkele weken geleden dat er meer moet worden gedaan om mensen met depressie op te sporen en te behandelen. Hulde! Uiteraard wordt het geld eerst gestopt in onderzoek en niet in daadwerkelijke preventie, maar ik neem aan dat dit daarna volgt. Als de minister geld vrij maakt voor het onderzoek, neem ik aan dat de implementatie van preventieve interventies door het ministerie ook ter hand genomen wordt.

 • De GGD Appstore

  Reageer

  Heeft u al apps op het gebied van gezondheid of leefstijl en gebruikt u die al op uw smartphone of tablet? Hoogstwaarschijnlijk wel, net als ik. Zo houd ik met een app mijn dagelijkse aantal stappen en trappen bij en motiveert de app me om elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten.

 • Stoppen met roken? Gemeente, geef het goede voorbeeld!

  9 reacties

  Nu het einde van het jaar nadert en de goede voornemens dichterbij komen, is het een goed moment om stil te staan bij een de grootste en gevaarljkste verslaving van deze tijd: roken. Jaarlijks sterven er 20.000 mensen in Nederland als gevolg van roken en meeroken. Gemiddeld sterven rokers 10 jaar eerder. Daarmee is roken veruit de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte en veroorzaker van zorgkosten.

 • Gaat Onderwijs kinderen ongezond maken?

  Reageer

  Ja, daar lijkt het wel op. Want wat is het geval?

  Op 1 oktober 2015 presenteerde het Platform Onderwijs2032 de hoofdlijn van zijn advies over het onderwijs van de toekomst aan staatsecretaris Dekker (ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Het Platform heeft in zijn conceptadvies niets opgenomen over gezondheid in het onderwijs. Daarmee dreigt de onderwijssector geen verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van onze kinderen. En tegelijkertijd de duizenden leerkrachten die dit wel doen opzij te schuiven.

 • Hipsters en Verwarden

  1 reactie

  Wat hebben de volgende mensen met elkaar gemeen? De verdachte van de moord op mevrouw Borst en een demente oudere die door het Amsterdamse bos zwerft? Beiden worden in de pers afgeschilderd als ‘verwarde burger’. Reden? De politie scoort beiden als ‘verward’.

 • Laat gezondheidsrisico’s buiten vluchtelingen discussie

  6 reacties

  De argumenten en emoties lopen hoog op in de discussie over het wel of niet opvangen van vluchtelingen. Ook het argument van gezondheidsrisico’s wordt, internationaal, in de strijd geworpen. Tijdens de Poolse verkiezingscampagne bijvoorbeeld waarschuwde voormalig premier Kaczynski voor de zeer gevaarlijke ziektes die zich elders in Europa al aan het verspreiden zijn, zoals cholera en dysenterie. Ik stel voor om de feiten te laten spreken.