of 64621 LinkedIn

Paul Frissen

Paul Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.

 • De non-commissie

  Reageer
  Mijn lippen begonnen licht te krullen – ik ben altijd wel in voor ironie – toen ik in dit blad over de ‘non-commissie’ Winsemius las. Het was geen tikfout, noch een slecht getimede april-grap.
 • Beleidsmantra’s en onderzoekswierook

  Reageer
  Voor liefhebbers van het spanningsveld tussen beleid en wetenschap – als grensganger bewandel ik dat veld – waren de afgelopen maanden een feest der herkenning. Grote favoriet van mij is viroloog Osterhaus. Al jaren lang kondigt hij met grote regelmaat de komst van verderf zaaiende virussen aan. Dat leek nogal mee te vallen – of tegen natuurlijk.
 • De Nieuwe ambtenaar

  Reageer
  Voor wie ambtenaar is – ik heb dat genoegen nooit mogen smaken – breken spannende tijden aan. Dat is de boodschap van Het Nieuwe Werken, met hoofdletters geschreven, waarover Binnenlands Bestuur vorige week schreef. Als iets nieuw is én met hoofdletters geschreven, trekt het als vanzelf mijn korzelige aandacht.
 • Deerniswekkend leed

  Reageer
  Wat is er toch met de burgemeester – een ambt dat ik nooit heb geambieerd – aan de hand? Vorige week nog noemde collega Elzinga de kwestie-Leers een testcase voor de integriteit van politieke ambtsdragers. Het aantal conflicten met de raad is de laatste jaren flink toegenomen. Steeds vaker moet de burgemeester aftreden of afzien van herbenoeming. De crisis rond Vreeman laat zien hoe eerbiedwaardige notabelen in hun eigen ambities verstrikt raken.
 • Schaamte en zonde

  Reageer
  In ons Toscaanse dorp - we bewonen de gerenoveerde stal van een eeuwenoude boerderij - spreekt men niet graag over de politieke toestand van Italië. Je bespeurt de schaamte over een premier die niets nalaat om het beeld van een bananenrepubliek te bevestigen.
 • Wereld van verschil

  Reageer
  In de auto – ik ben geen treinreiziger – luister ik naar nieuws. Dat bericht met grote regelmaat uit de wereld van beleid en bestuur. Laatst was er een intrigerende reportage.