of 64707 LinkedIn

Nynke Schaaf

Nynke Schaaf is oprichter van ConComCow, Connecting Communities in Coworking, een netwerkbedrijf in de nieuwe economie dat streeft naar duurzame innovatie en sociale economie. Op binnenlandsbestuur.nl schrijft Nynke prikkelend over de structuur van de Nederlandse samenleving die aan het veranderen is en de rol van de overheid daarbij. Of het nu gaat over de energietransitie, gezonde wijken of een inclusieve stad, een afwachtende overheid voldoet niet meer. Nynke was eerder projectleider bij gemeente Rotterdam.

 

Nynke Schaaf is bereikbaar via:

E-mail

LinkedIn

Website

Twitter

 • Eens lekker buiten de lijntjes kleuren, welke gemeente doet mee?

  Reageer

  Vorige week was in Rotterdam het Woonreferendum. Het kleuren van hokjes nodigt volgens mij niet echt uit om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren, maar wat dan wel? Hoe kunnen we in de toekomst dynamiek in de democratie genereren, ieders eigen leiderschap stimuleren en ruimte organiseren voor nieuwe ontwikkelingen? Ik heb wel een idee, en vraag me af of er een gemeente in Nederland bestaat die met mij deze uitdaging aan zou willen gaan. Ik wil graag eens experimenteren met nieuwe vormen van stemmen, wie doet met me mee?

 • Smart Cities: Start ook eens met een bottom-up Park Hackaton

  Reageer

  In Rotterdam heeft een aantal mensen de ‘Right to Challenge’ aangepakt om drie parken in zelfbeheer te nemen. Het gaat om het Essenburgpark, het Dakpark en het Park 1943. Bij het ondernemen van burgerinitiatieven komen uiteraard ook uitdagingen met de gemeente kijken, waarbij open data zouden kunnen helpen om deze uitdagingen aan te gaan. 

 • Dus dit is hoe revolutie eruit ziet; wat zijn we naïef geweest

  10 reacties

  Dat schreef een vriendin van mij op Facebook naar aanleiding van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. In mijn voorbereiding voor het stadmakerscongres in Rotterdam las ik een artikel van MIT-econoom David Autor, waarin duidelijk wordt hoeveel mensen in Europa en Amerika uit de middenklasse zijn gevallen door globalisering en technologische disruptie. Hoe zorgen we ervoor dat mensen, gemeenschappen, organisaties, bedrijven en systemen veerkrachtig en weerbaar blijven? Hoe zorg je voor een goede aansluiting van de overheid en de democratie daarbij?

 • Samen leren wat werkt!

  Reageer

  Onlangs was ik vanuit de Citydeal Klimaatadaptatie in Rotterdam aanwezig om input te geven op de Nationale Klimaat Adaptatie wet die binnenkort naar de Tweede Kamer gaat. Minister-president Rutte en burgemeester Aboutaleb spraken over de spirit van samenwerking. Als voorbeeld daarvan o.a. de 80 miljoen euro die het Havenbedrijf Rotterdam (waar de gemeente de belangrijkste aandeelhouder van is) jaarlijks afdraagt aan het rijk. Ik stel voor om dit eens radicaal anders te gaan doen: de 80 miljoen euro die het Havenbedrijf Rotterdam jaarlijks afdraagt aan het rijk, eens een paar jaar over te maken aan Rotterdam.

 • Waarom het afstoten van retail door NS voor Rotterdam Centraal een goed idee was

  Reageer

  Laten we wel wezen: als Rotterdamse ben ik natuurlijk hartstikke trots op het Rotterdam Centraal Station. Het is het allermooiste station van Nederland, daarover zijn mijn Amsterdamse vrienden het zelfs met me eens, bovendien ook nog eens gewoon keurig op tijd opgeleverd en binnen de begroting gebleven. In die hybride omgeving van stedenbouw en blauwe infrastructuur voel ik me thuis. 

 • Ontkokeren? Caleidoscopen!

  Reageer

  Afgelopen week stuurden ‘top’-ambtenaren alvast een macro-advies aan het komende kabinet. Het advies laat zich kort samenvatten als: Doe niets, pas alleen op de winkel. Een uitstekend advies, in tijden van transitie. Tegelijkertijd kwam de SER met een rapport waarin wordt gepleit voor radicale ommekeer van de economie. Het duurzaam ondernemen stagneert en verloopt  

  traag, ondanks vele positieve voorbeelden

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures