of 59250 LinkedIn

Melissa Schouman

Melissa Schouman (Den Helder, 1967) is programmamanager leren en ontwikkelen bij de Amsterdamse School. In deze rol ontwerpt en organiseert zij leer- en ontwikkelprogramma’s voor diverse organisatieonderdelen van de gemeente Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in vernieuwende thema’s zoals data gedreven werken en leren innoveren. Daarnaast is zij actief als personal coach van overheidsprofessionals.


https://www.linkedin.com/in/melissa-schouman-b3610211/

Twitter: @melissaschouman

 • De Veranderkaravaan

  2 reacties

  ‘Als ik even de aandacht mag. Uhmmm… we weten allemaal dat het niet goed gaat met het bedrijf. We moeten dus re-or-ga-ni-se-ren. Dat betekent dat er twee mensen uit moeten. Maar ja Henk, uuhh … we zijn nog maar met z’n tweeën dus uuhh … tja’  

 • Het leven begint bij … 46!

  6 reacties

  Na een prachtig kroningsfeest (PMB Gemeente Amsterdam bedankt!) is Koning Willem-Alexander nu een week of drie in functie. De eerste officiële plichtplegingen zijn achter de rug. Het ‘maiden’-gesprek met de premier is gevoerd, de hand van IMF-president Christine Lagarde geschud, de oorlog herdacht en de bevrijding gevierd. Een mooie start van Willem’s eerste echte baan. Gek genoeg op een leeftijd waarop veel anderen juist moeten vrezen voor een onverhoopt einde aan hun loopbaan.

 • Teeven krijgt ‘t van alle kanten

  3 reacties

  Fred Teeven heeft zich vorige week donderdag in de Tweede Kamer verantwoord over de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov. Het leek wel een uitvergroot 360 graden-beoordelings-gesprek. De staatssecretaris is in een dertien uur durend gesprek van alle kanten onder de loupe genomen door tientallen informanten die ‘live’ hun beoordeling uitspraken. In een gespreksverslag – dat op internet is terug te vinden – wordt in 72.000 woorden vastgelegd hoe men het functioneren van de heer Teeven in deze specifieke zaak heeft gewogen. Zijn ‘bazen’ waren bijna tot de conclusie gekomen dat hij niet langer kon aanblijven; het is echter bij een verbetertraject gebleven.

 • Slim werken en Sterke punten

  Reageer

  ‘Shell lonkt naar personeel Defensie’ zo kopte een klein berichtje in Het Financieele Dagblad van de week. Het vertelde over de mogelijkheden die Shell biedt aan overtollig verklaard personeel van Defensie en het convenant dat daarover tussen Shell en het ministerie is afgesloten. Kijk, daar word ik nou blij van! Van dit soort slimme koppelingen tussen arbeidsmarkten die moeten verkrappen en die delen die de komende jaren juist gaan verruimen.

 • Ziek zijn met hindernissen

  1 reactie

  Hoe zou het nu met Ton Büchner zijn? U weet wel, die Akzo Nobel topman die kort na zijn aantreden enkele maanden oververmoeid thuis is komen te zitten. Ik had erg met hem te doen. Op een ingewikkeld moment ziek geworden, in een functie waar dat echt niet bij past en dan ook nog de aandeelhouders en financiële media hijgend in zijn nek. Simpelweg omdat de waarde van het bedrijf direct gekoppeld leek te zijn aan Büchner’s gezondheidstoestand. Geen goed recept om snel weer beter te worden: ziek zijn met hindernissen.

 • Slim werken - thuis werken?

  2 reacties

  CEO Marissa Mayer heeft haar ‘Yahoos’ dringend opgeroepen om zo spoedig mogelijk weer vanuit kantoor te gaan werken en niet meer vanuit huis. Snelheid en kwaliteit zouden slachtoffer zijn van het vele thuis werken. En goede ideeën ontstaan immers vooral tijdens ontmoetingen met collega’s bij de koffie of de gratis Yahoo-lunch.

 • Ambtenaren-afscheid

  7 reacties

  De paus gaat het doen en verraste vriend en vijand… Onze koningin kondigde het al eerder aan maar was even verrassend… Ze gaan afscheid nemen. Afscheid van hun overheidsfuncties. Ze laten het publieke ambt voor wat het is en gaan wat anders, of helemaal niks meer doen. In beide gevallen ruim na hun pensioengerechtigde leeftijd en tot nu toe volop actief gebleven.

 • (In)sensitiviteitstraining

  1 reactie

  Het was een pijnlijk inkijkje dat we de afgelopen dagen kregen in de gang van zaken op het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Een belangrijk rapport over de werkwijze van ProRail is niet doorgestuurd naar de Tweede Kamer terwijl de minister die opdracht destijds wél zegt te hebben gegeven. Voor de nieuwe staatssecretaris - die daarna verantwoordelijk werd voor dit dossier – lijkt het rapport door de eigen ambtenaren te zijn achtergehouden.

 • Ambtenaren in Wonderland

  3 reacties

  Je functie is verdampt, je afdeling opgeheven en toch mag je er nog twee jaar over doen om van fictief geworden Werk naar bestaand Werk te komen. Het klinkt als een sprookje maar het gebeurt echt. In Amsterdam al een tijdje en nu ook in Rotterdam. De gemeente heeft daar zojuist haar handtekening gezet onder een Sociaal Statuut. Met een tweejarige begeleidingsperiode voor boventalligen om van werk naar ander werk te gaan.

 • Einde der tijden voor HR

  2 reacties

  Verre van inspirerend zijn ze, de eindejaaroverzichten met nieuwe HR trends. Opgesteld door trendwatchers óf door verkopers van HR-systemen. Deze laatsten schetsen vooral ontwikkelingen waarbij hun systemen onmisbaar blijken. Die zijn dus sowieso niet serieus te nemen.

 • Verdaas en de 'referent from hell'

  4 reacties

  Dat staatssecretaris Co Verdaas afgelopen week is afgetreden heeft veel weg van een medewerker die in zijn proeftijd wordt weggestuurd. Niet omdat ie z’n werk niet aankan maar omdat er twijfels zijn ontstaan over diens oprechtheid tijdens de sollicitatieprocedure. In Verdaas’ geval zijn het waarschijnlijk vooral twijfels geweest over zijn eigen inschattingsvermogen. Dat hij, op de vraag of er potentieel beschadigende zaken zouden kunnen spelen, ‘nee’ heeft geantwoord terwijl niets minder waar bleek te zijn.

 • Lerend leiderschap

  Reageer

  Vaak zijn ze langsgekomen de afgelopen dagen. De excuses van Mark Rutte voor de verwarring die was ontstaan over de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Recht voor z’n raap uitgesproken, tijdens een persconferentie, voor de camera – dat maakte indruk. 

 • Arbeid adelt

  2 reacties

  VVD en PvdA spreken er in het regeerakkoord klare taal over. “Werk blijft de snelste route naar een goed inkomen en economische zelfstandigheid (…) We accepteren niet dat mensen onnodig thuis zitten en daar spreken we zowel hen als de werkgevers op aan.” Uiteraard is het belangrijk om mensen aan het werk te krijgen én te houden. De nieuwe Participatiewet zal daar vanaf 1 januari 2014 een extra impuls aan geven; grotere werkgevers worden met een quotumregeling ‘gestimuleerd’ om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

 • Wat vrouwen willen

  2 reacties

  ‘Voorkeursbeleid voor witte man moet je tegen alle weerstanden in actief doorbreken, jaren achtereen’. Dat zei oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst onlangs in de Volkskrant in reactie op de stagnerende opmars van overheidsvrouwen naar de top. Een stevige uitspraak, met een beeld erachter dat ik maar moeilijk herken. Die witte man kom ik vaak tegen maar die is nog zelden dominant in sollicitatiecommissies. In overheidsland zijn deze commissies tegenwoordig heel politiek correct ingericht. En als je niet uitkijkt, kiest zo’n commissie ook nog eens heel politiek correct voor de kandidaat die niet de beste is, maar wel goed past in het diversiteitsbeleid.

 • Test, test, test..

  Reageer

  Ze gaan weer gretig rond in medialand: de lijstjes met namen van mogelijke ministers. En daarbij valt op dat slechts enkelen zich al hebben bewezen in zo’n functie. Er staan regelmatig kandidaat-ministers bij waarvan we eigenlijk geen idee hebben of die succesvol zullen zijn. En daarmee lijken die namenlijstjes ‘akelig’ veel op ónze wijze van personeel selecteren; een tikje slordig proces met weinig garanties voor de toekomst.